PRAVILNIK
O DODELI BUDŽETSKIH SREDSTAVA POKRAJINSKOG SEKRETARIJATA ZA OBRAZOVANJE, PROPISE, UPRAVU I NACIONALNE MANJINE - NACIONALNE ZAJEDNICE ZA FINANSIRANJE I SUFINANSIRANJE AKTIVNOSTI, PROGRAMA I PROJEKATA NACIONALNIH SAVETA NACIONALNIH MANJINA U OBLASTI OSNOVNOG I SREDNJEG OBRAZOVANJA

("Sl. list AP Vojvodine", br. 9/2016 i 36/2017)

Član 1

Ovim pravilnikom se uređuje način, uslovi, prioriteti i kriterijumi za dodelu budžetskih sredstava (u daljem tekstu: sredstva) za finansiranje i sufinansiranje aktivnosti, programa i projekata nacionalnih saveta nacionalnih manjina u oblasti razvoja i podizanja kvaliteta osnovnog i srednjeg obrazovanja na jezicima/govoru nacionalnih manjina - nacionalnih zajednica u Autonomnoj pokrajini Vojvodini (u daljem tekstu: AP Vojvodina) u skladu sa aproprijacijama odobrenim odlukom o budžetu Autonomne pokrajine Vojvodine u okviru razdela Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice (u daljem tekstu: Pokrajinski sekretarijat).

Član 2

Pravo na dodelu sredstava imaju registrovani nacionalni saveti nacionalnih manjina, sa sedištem na teritoriji AP Vojvodine.

Član 3

Aktivnosti, programi i projekti iz člana 1. ovog pravilnika finansiraju se odnosno sufinansiraju putem konkursa (u daljem tekstu: Konkurs), koji raspisuje Pokrajinski sekretarijat, u skladu sa finansijskim planom Pokrajinskog sekretarijata i odlukom o budžetu Autonomne pokrajine Vojvodine.

Član 4

Prijava na konkurs se podnosi u pismenoj formi na jedinstvenom obrascu koji se objavljuje na internet stranici Pokrajinskog sekretarijata i koji sadrži opis, cilj i finansijski plan aktivnosti sa rokom realizacije.

Član 5

Dokumentaciju koja se podnosi uz prijavu na konkurs, Pokrajinski sekretarijat će propisati u konkursu.

Član 6

Pokrajinski sekretar nadležan za poslove obrazovanja (u daljem tekstu: pokrajinski sekretar) obrazuje komisiju za sprovođenje konkursa za finansiranje i sufinansiranje aktivnosti, programa i projekata nacionalnih saveta nacionalnih manjina u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja (u daljem tekstu: Komisija).

Komisija razmatra podnete prijave na konkurs.

Komisija utvrđuje ispunjenost propisanih uslova na konkursu.

Nakon razmatranja podnetih prijava na konkurs, Komisija sačinjava obrazloženi predlog za dodelu sredstava i dostavlja ga Pokrajinskom sekretaru.

Član 7

Pokrajinski sekretar razmatra predlog Komisije i odlučuje o raspodeli sredstava korisnicima rešenjem.

Rešenje iz stava 1. ovog člana jeste konačno.

Rešenje iz stava 1. ovog člana sa tabelarnim pregledom koji sadrži podatke o dodeli sredstava objavljuje se na internet prezentaciji Pokrajinskog sekretarijata.

Član 8

Prilikom razmatranja podnetih prijava na konkurs i odlučivanja o raspodeli sredstava, primenjuju se sledeći kriterijumi:

1. Odgovor na temu projekta

- ciljevi i aktivnosti projekta su u skladu s prioritetima konkursa;

- ciljevi projekta su jasni, konkretni i ostvarivi;

- aktivnosti su realne i adekvatne za postizanje ciljeva.

2. Uticaj predloženog projekta

- veličina ciljne grupe;

- stepen uključenosti ciljne grupe kojoj je projekat namenjen;

- vidljivost projekta;

- održivost rezultata projekta.

3. Kompetentnost predlagača i dosadašnje iskustvo

- dosadašnja iskustva u realizaciji projekata koji doprinose unapređivanju obrazovno-vaspitnog rada.

Član 9

U okviru pojedinih prijava na Konkurs, Komisija će prioritet dati aktivnostima pripreme testova i zadataka na manjinskim jezicima, za takmičenja na svim nivoima, od opštinskog, preko regionalnog do republičkog, u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Član 10

Obavezu za dodelu sredstava Pokrajinski sekretarijat preuzima na osnovu ugovora, u smislu zakona kojim se uređuje budžetski sistem.

Član 11

Korisnik je dužan da dodeljena sredstva koristi namenski i zakonito, a neutrošena sredstva da vrati u budžet AP Vojvodine.

Korisnik je u obavezi da podnese izveštaj o korišćenju sredstava, najkasnije u roku od 15 (petnaest) dana od utvrđenog roka za realizaciju namene, za koju su sredstva dodeljena, sa pripadajućom dokumentacijom koju su overila odgovorna lica.

Korisnik je u obavezi da dobijena sredstva vrati u budžet AP Vojvodine, ukoliko se utvrdi da se sredstva ne koriste za realizaciju namene za koju su dodeljena.

Ukoliko korisnik ne dostavi izveštaj iz stava 2. ovog člana, gubi pravo da konkuriše za raspodelu sredstava sa novim programima odnosno projektima.

U slučaju sumnje da dodeljena sredstva u pojedinim slučajevima nisu namenski korišćena, Pokrajinski sekretarijat će pokrenuti postupak pred pokrajinskim organom uprave nadležnim za budžetsku inspekciju, radi kontrole namenskog i zakonitog korišćenja sredstava.

Član 12

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o dodeli budžetskih sredstava Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne zajednice za finansiranje i sufinansiranje aktivnosti, programa i projekata nacionalnih saveta nacionalnih manjina u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja, broj 128-451-2467/2015-01 od 26. avgusta 2015. godine.

Član 13

Ovaj pravilnik stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine", a biće postavljen i na zvaničnoj internet stranici Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine nacionalne zajednice.