ODLUKA

O STERILIZACIJI VLASNIČKIH I NAPUŠTENIH PASA I MAČAKA

("Sl. glasnik grada Leskovca", br. 14/2009 i 9/2017)

Član 1

Ovom Odlukom omogućuje se vlasnicima da svoje ljubimce pse i mačke podvrgnu veterinarskoj hirurškoj intervenciji - sterilizaciji (ovarihisterektomija ženki i kastracija mužjaka) ukoliko nisu u mogućnosti da svoje ljubimce čuvaju u skladu sa članom 53. i 55. Zakona o dobrobiti životinja i članom 6. i 138. Zakona o veterinarstvu kao i odredbama ove Odluke.

Obavezuju se svi vlasnici da svoje kućne ljubimce pse i mačke podvrgnu mikročipovanju i aplikaciji prve doze antirabične vakcine kod ovih jedinki životinja na teritoriji grada Leskovca.

Član 2

Troškove veterinarske hirurške intervencije - sterilizacije snosi gradski budžet, po ugovoru o delu koji se može sklapati na određeno ili na neodređeno vreme između jedinice lokalne samouprave kao naručioca javne nabavke male vrednosti - usluge i registrovanih veterinarskih službi (veterinarske stanice i ambulante) kao izvršioca usluge.

Član 3

Vlasnik pasa i mačaka koji ne želi da njegovi ljubimci budu sterilisani, ima na to pravo po Ustavu Republike Srbije, ali se, koristeći ovo svoje pravo, ujedno i obavezuje na odgovorno staranje u skladu sa članom 53. i 55. Zakona o dobrobiti životinja i članom 6. i 138. Zakona o veterinarstvu, i to na način da postupanjem sa pažnjom dobrog domaćina obezbedi svojim ljubimcima hranu, vodu, zaštitu zdravlja, zaštitu od povreda i spreči zloupotrebu i mučenje.

Vlasnik nesterilisanih pasa i mačaka je takođe dužan da svojim ljubimcima, kao i potomstvu svojih nesterilisanih pasa i mačaka, omogući:

- sve vrste vakcinacije, lečenje, mikročipovanje, antirabičnu vakcinu i držanje u uslovima koji odgovaraju potrebama vrste,

- periodičnu rutinsku inspekcijsku kontrolu držanja nesterilisanih pasa/mačaka od strane Komunalne inspekcije, uz obaveznu asistenciju veterinarske službe koja ima ugovor sa jedinicom lokalne samouprave u vezi poslova sterilizacije pasa/mačaka i koja će izvršiti očitavanje mikročipa i uvid u Centralni Registar pasa i mačaka Republike Srbije.

Novi vlasnik nesterilisanih pasa i mačaka ima pravo i obavezu:

- da ih reudomi samo nakon mikročipovanja i unošenja podataka u Centralni Registar pasa i mačaka Republike Srbije od strane registrovane veterinarske službe po izboru vlasnika, o čemu veterinarska služba vodi propisanu evidenciju,

- da propisanu dokumentaciju o reudomljenju čuva dve godine, radi davanja na uvid Komunalnoj ili Veterinarskoj inspekciji,

- da uredno plaća gradsku taksu na držanje nesterilisanih jedinki pasa/mačaka u visini koju će svake godine za ove vlasnike odrediti Gradsko veće.

Svoje izjašnjenje u pisanoj formi vlasnik koji ne želi da steriliše svog psa/mačku, dužan je da dostavi pre 4-og meseca starosti psa/mačke, nadležnoj veterinarskoj službi koja ima ugovor o delu s jedinicom lokalne samouprave u vezi poslova sterilizacije pasa/mačaka, u tri primerka, a ova veterinarska služba dužna je da dostavi overene primerke i to: jedan primerak Komunalnoj inspekciji grada, drugi primerak vlasniku, a treći zadržava ova veterinarska služba.

NADZOR

Član 4

Poslove inspekcijskog nadzora nad primenom ove Odluke vrši Odeljenje za inspekcijske poslove, a komunalno policijske poslove vrši Odeljenje komunalne policije.

Inspekcijski nadzor nad primenom odredaba ove Odluke vrši komunalni inspektor.

U obavljanju poslova iz stava 2. ovog člana komunalni inspektor je ovlašćen da izdaje prekršajni nalog za prekršaje za koje je ovom Odlukom propisana novčana kazna u fiksnom iznosu.

U vršenju inspekcijskog nadzora komunalni inspektor je ovlašćen da u skladu sa zakonom:

- naredi izvršenje utvrđenih obaveza i preduzimanje mera i radnji u određenom roku;

- preduzima druge mere za koje je ovlašćen.

U obavljanju komunalno policijskih poslova komunalni policajac ima ovlašćenja da preduzima zakonom propisane mere, izdaje prekršajni nalog za prekršaje za koje je ovom Odlukom propisana novčana kazna u fiksnom.

Član 4a

Prekršajni nalog komunalni inspektor, odnosno komunalni policajac izdaje u pisanoj formi u skladu sa zakonom kojim je propisana sadržina prekršajnog naloga.

Prekršajni nalog se sastoji od originala i dve kopije. Original se uručuje licu protiv koga se izdaje prekršajni nalog, a kopije zadržava organ koji izdaje prekršajni nalog.

Prekršajni nalog se uručuje prisutnom licu za koga se smatra da je učinilo prekršaj u momentu otkrivanja prekršaja.

Lice protiv koga je izdat prekršajni nalog svojim potpisom na odgovarajućem mestu u nalogu potvrđuje njegov prijem.

Ako je lice za koje se smatra da je učinilo prekršaj odsutno i kada okolnosti otkrivanja ili priroda prekršaja to zahtevaju, dostavljanje prekršajnog naloga će se izvršiti putem pošte ili dostavne službe, u skladu sa odredbama Zakona o prekršajima.

Ako prisutno lice protiv koga se izdaje prekršajni nalog odbije da primi nalog, komunalni inspektor, odnosno komunalni policajac će ga upozoriti na posledice odbijanja prijema, uneti u prekršajni nalog zabelešku o odbijanju prijema, dan i čas kada je prijem odbijen, čime se smatra da je prekršajni nalog uručen.

Lice protiv koga je izdat prekršajni nalog prihvata odgovornost za prekršaj plaćanjem polovine izrečene kazne u roku od osam dana od dana prijema prekršajnog naloga, čime se oslobađa plaćanja druge polovine izrečene kazne.

Ako lice protiv koga je izdat prekršajni nalog u roku od osam dana od dana prijema prekršajnog naloga ne plati izrečenu kaznu ili ne podnese zahtev za sudsko odlučivanje o izdatom prekršajnom nalogu, smatraće se da je prihvatilo odgovornost propuštanjem, a prekršajni nalog će postati konačan i izvršan.

Prekršajni nalog sa konstatacijom konačnosti i zabeleškom da novčana kazna nije plaćena, komunalni inspektor, odnosno komunalni policajac dostavlja nadležnom prekršajnom sudu radi sprovođenja izvršenja u skladu sa zakonom.

Lice protiv koga se izdaje prekršajni nalog može prihvatiti odgovornost za prekršaj i nakon isteka roka od osam dana od prijema prekršajnog naloga ako pre postupka izvršenja dobrovoljno plati celokupan iznos izrečene novčane kazne.

KAZNENE ODREDBE

Član 5

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 100.000 dinara kazniće se pravno lice ukoliko postupa suprotno odredbama člana 1. st. 2. i člana 3. ove Odluke, a novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 20.000 dinara kazniće se odgovorno lice u pravnom licu.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 50.000 dinara kazniće se preduzetnik ukoliko postupa suprotno odredbama člana 1. st. 2 i člana 3. ove Odluke.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000 dinara kazniće se fizičko lice ukoliko postupa suprotno odredbama člana 1. st. 2 i člana 3. ove Odluke.

Član 6

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Leskovca".