ODLUKA
O RASPOREDU RADNOG VREMENA UGOSTITELJSKIH OBJEKATA I OBJEKATA ZABAVNOG KARAKTERA

("Sl. glasnik grada Leskovca", br. 4/2013 i 9/2017)

 

OPŠTE ODREDBE

Član 1

Pod objektima u smislu ove Odluke podrazumevaju se:

1. Objekti za pružanje usluga smeštaja (hoteli, hosteli, moteli, pansioni, prenoćišta i turistički apartmani i kampovi);

2. Objekti zabavnog karaktera (objekti zabavnih igara i igara na sreću, kompjuterske igraonice, luna parkovi i cirkusi);

3. Ugostiteljski objekti za pružanje usluga ishrane i pića (restorani, ketering objekti, kafane, bifei, picerije, ekspres restorani, pivnice, ćevapdžinice, kiosci za brzu hranu, vinski podrumi i pokretni ugostiteljski objekti);

4. Objekti koji pored hrane i pića pružaju i usluge muzičkih i kabare programa (diskoteke, barovi i noćni klubovi).

Član 2

Rad u objektima iz člana 1. ove Odluke, pravna i fizička lica moraju organizovati u skladu sa zakonom, tako da se ne uznemiravaju građani koji stanuju ili rade u susedstvu kao i u skladu sa potrebama građana, lokacijom objekata, njihovom namenom i životnim i drugim uslovima okoline u kojoj se objekat nalazi.

Pod izrazom "uznemiravanje građana" iz prethodnog stava ovog člana, smatra se ometanje ljudi emitovanjem buke izvođenjem muzičkih i drugih sadržaja, korišćenje muzičkih instrumenata i drugih zvučnih uređaja, kao i uznemiravanje građana mehaničkim izvorima buke i zvučnim signalima, vikom, emitovanjem isparenja i dr. "Uznemiravanje građana" utvrđuje se neposrednim opažanjem od strane komunalnog policajca, komunalnog inspektora, inspektora za zaštitu životne sredine ili drugog nadležnog organa, izjavama svedoka i na drugi način u skladu sa zakonom.

Član 3

Objekti za pružanje usluga smeštaja (hoteli, hosteli, moteli, pansioni, prenoćišta i turistički apartmani i kampovi) rade od 00.00 do 24.00 časa.

Radno vreme u ostalim objektima iz člana 1. ove Odluke ne može početi pre 06.00 časova.

Pravno lice i preduzetnik koji obavljaju delatnost iz člana 1. ove Odluke dužni su da u periodu poslovanja (tokom cele godine ili sezonski), utvrde trajanje i raspored radnog vremena u skladu sa odredbama ove Odluke, utvrđeno radno vreme vidno istaknu na glavnom ulazu ili na drugom vidnom mestu objekta i u svom poslovanju se pridržavaju istaknutog rasporeda, početka i završetka radnog vremena.

Član 4

Objekti zabavnog karaktera (objekti zabavnih igara i igara na sreću, kompjuterske igraonice, luna parkovi i cirkusi) mogu raditi najduže do 24.00 časa.

Član 5

Ugostiteljski objekti za pružanje usluga ishrane i pića koji se nalaze u krugu železničke i autobuske stanice, mogu biti otvoreni od 00.00 do 24.00 časa.

Član 6

Radno vreme objekata iz člana 1. tačke 3. i 4. Odluke različito je radnim danom i u dane vikenda odnosno praznika, s tim da se pod vikendom podrazumevaju petak i subota.

Objekti iz člana 1. tačka 3. Odluke rade radnim danom do 24.00 časa, a vikendom i praznikom (verskim i državnim) do 01.00 čas.

Objekti iz člana 1. tačka 4. Odluke zbog specifičnosti delatnosti i specifičnog radnog vremena rade radnim danom do 24.00 časa, a vikendom i praznikom (verskim i državnim) do 02.00 časa.

Odgovorno lice za objekat iz člana 1. tačke 3. i 4. Odluke koji posluje u okviru privrednog društva ili drugog pravnog lica, odnosno preduzetnik ili lice koje oni ovlaste u pisanoj formi, moraju da budu prisutni u objektu na početku i na kraju radnog vremena.

Ista lica dužna su da do kraja propisanog radnog vremena oslobode objekat prisustva lica koja nisu zaposlena u njemu.

Ukoliko se posle isteka propisanog radnog vremena u objektu zateknu lica koja nisu zaposlena u njemu, smatra se da objekat radi duže od utvrđenog radnog vremena.

Član 7

Fizičkim i pravnim licima koja u svojim objektima periodično organizuju proslave, svadbe, ispraćaje, rođendane i sl. zabranjuje se upotreba izvora buke posle 23.00 časa.

Član 7a

Privredni subjekti na koje se ova Odluka odnosi, dužni su da komunalnom inspektoru, odnosno komunalnom policajcu, odnosno, inspektoru za zaštitu životne sredine, omoguće nesmetano vršenje poslova nadzora, stave na uvid potrebna dokumenta, kao i da bez odlaganja pokažu ili dostave podatke i dokumentaciju u vezi sa predmetom nadzora i da u roku koji inspektor odredi izvrše nalog inspektora.

NADZOR

Član 8

Poslove inspekcijskog nadzora nad primenom ove Odluke vrši Odeljenje za inspekcijske poslove, a komunalno policijske poslove vrši Odeljenje komunalne policije.

Inspekcijski nadzor nad primenom odredaba ove Odluke vrše komunalni inspektor i inspektor za zaštitu životne sredine.

U obavljanju poslova iz stava 2. ovog člana komunalni inspektor je ovlašćen da izdaje prekršajni nalog za prekršaje za koje je ovom Odlukom propisana novčana kazna u fiksnom iznosu, a inspektor za zaštitu životne sredine da, u slučajevima propisanim ovo Odlukom, u skladu sa zakonom, zabrani rad ugostiteljskog objekta.

U vršenju inspekcijskog nadzora komunalni inspektor je ovlašćen da u skladu sa zakonom:

• naredi izvršenje utvrđenih obaveza i preduzimanje mera i radnji u određenom roku;

• preduzima druge mere za koje je ovlašćen.

U obavljanju komunalno policijskih poslova komunalni policajac ima ovlašćenja da preduzima zakonom propisane mere, izdaje prekršajni nalog za prekršaje za koje je ovom Odlukom propisana novčana kazna u fiksnom iznosu.

Član 8a

Prekršajni nalog komunalni inspektor, odnosno komunalni policajac izdaje u pisanoj formi u skladu sa zakonom kojim je propisana sadržina prekršajnog naloga.

Prekršajni nalog se sastoji od originala i dve kopije. Original se uručuje licu protiv koga se izdaje prekršajni nalog, a kopije zadržava organ koji izdaje prekršajni nalog.

Prekršajni nalog se uručuje prisutnom licu za koga se smatra da je učinilo prekršaj u momentu otkrivanja prekršaja.

Lice protiv koga je izdat prekršajni nalog svojim potpisom na odgovarajućem mestu u nalogu potvrđuje njegov prijem.

Ako je lice za koje se smatra da je učinilo prekršaj odsutno i kada okolnosti otkrivanja ili priroda prekršaja to zahtevaju, dostavljanje prekršajnog naloga će se izvršiti putem pošte ili dostavne službe, u skladu sa odredbama Zakona o prekršajima.

Ako prisutno lice protiv koga se izdaje prekršajni nalog odbije da primi nalog, komunalni inspektor, odnosno komunalni policajac će ga upozoriti na posledice odbijanja prijema, uneti u prekršajni nalog zabelešku o odbijanju prijema, dan i čas kada je prijem odbijen, čime se smatra da je prekršajni nalog uručen.

Lice protiv koga je izdat prekršajni nalog prihvata odgovornost za prekršaj plaćanjem polovine izrečene kazne u roku od osam dana od dana prijema prekršajnog naloga, čime se oslobađa plaćanja druge polovine izrečene kazne.

Ako lice protiv koga je izdat prekršajni nalog u roku od osam dana od dana prijema prekršajnog naloga ne plati izrečenu kaznu ili ne podnese zahtev za sudsko odlučivanje o izdatom prekršajnom nalogu, smatraće se da je prihvatilo odgovornost propuštanjem, a prekršajni nalog će postati konačan i izvršan.

Prekršajni nalog sa konstatacijom konačnosti i zabeleškom da novčana kazna nije plaćena, komunalni inspektor, odnosno komunalni policajac dostavlja nadležnom prekršajnom sudu radi sprovođenja izvršenja u skladu sa zakonom.

Lice protiv koga se izdaje prekršajni nalog može prihvatiti odgovornost za prekršaj i nakon isteka roka od osam dana od prijema prekršajnog naloga ako pre postupka izvršenja dobrovoljno plati celokupan iznos izrečene novčane kazne.

KAZNENE ODREDBE

Član 9

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 100.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice:

1. Ako utvrdi radno vreme suprotno odredbama ove Odluke ili se ne pridržava istaknutog rasporeda, početka i završetka radnog vremena ili počne sa radom pre ili radi duže od utvrđenog radnog vremena ili lica iz člana 6. stav 4. nisu prisutna u objektu na početku i na kraju radnog vremena;

2. Ako je došlo do uznemiravanja građana iz člana 2. ili je postupljeno suprotno zabrani iz člana 7. ove Odluke;

3. Ako ne istakne na ulazu u objekat ili na drugom vidnom mestu objekta raspored, početak i završetak radnog vremena, utvrđen ovom Odlukom (član 3. stav 3.);

4. Ako ne postupi u skladu sa članom 7a;

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 20.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 50.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1-3 ovog člana komunalni inspektor, odnosno komunalni policajac, izdaje prekršajni nalog u skladu sa zakonom.

PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 10

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o rasporedu radnog vremena ugostiteljskih objekata i objekata zabavnog karaktera ("Službeni glasnik grada Leskovca", br. 16/2011).

Član 11

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Leskovca".