ODLUKA
O KOMUNALNOJ INSPEKCIJI

("Sl. glasnik grada Leskovca", br. 9/2017)

Član 1

Ovom odlukom uređuje se organizacija, način rada i nadležnost Komunalne inspekcije grada Leskovca.

Član 2

Komunalna inspekcija obavlja poslove inspekcijskog nadzora nad izvršavanjem zakona, odluka i drugih propisa grada koji se odnose na obavljanje komunalnih delatnosti, korišćenje, uređenje i održavanje objekata, površina javne namene i površina u javnom korišćenju i dobara u opštoj upotrebi, kao i druge poslove utvrđene zakonom, odlukama i propisima grada.

Član 3

Inspekcijski nadzor može obavljati lice koje ima stečeno propisano obrazovanje, radno iskustvo u struci, položen državni stručni ispit i ispit za inspektora i koje ispunjava druge uslove propisane za rad u organima državne uprave.

Poslove iz nadležnosti Komunalne inspekcije vrši komunalni inspektor.

Inspektor ima službenu legitimaciju kojom dokazuje svoje službeno svojstvo i identitet. Službenu legitimaciju izdaje rukovodilac inspekcije, a inspektor ima pravo i dužnost da je koristi dok obavlja poslove inspekcijskog nadzora.

Član 4

Komunalni inspektor je samostalan u radu u granicama ovlašćenja utvrđenih zakonom i drugim propisima i za svoj rad je lično odgovoran.

Komunalni inspektor je posebno odgovoran:

1. ako u vršenju inspekcijskog nadzora ne preduzme, ne predloži ili ne odredi meru za koju je ovlašćen,

2. ako u vršenju inspekcijskog nadzora ne predloži ili ne pokrene postupak pred nadležnim organom zbog utvrđene nezakonitosti odnosno nepravilnosti, a bio je dužan da to učini,

3. ako u vršenju inspekcijskog nadzora prekorači granice ovlašćenja,

4. ako obavlja privredne ili druge delatnosti i poslove za sebe ili drugog poslodavca iz oblasti u kojoj vrši inspekcijski nadzor, učestvuje u radu stručnih radnih grupa ili tela nadziranih subjekata, odnosno lica koja podležu inspekcijskom nadzoru ili ako obavlja druge službe, poslove i postupke koji su u suprotnosti sa položajem i ulogom inspektora i štete njegovoj samostalnosti u vršenju posla.

Povrede radnih dužnosti iz stava 2. ovog člana predstavljaju teže povrede radne dužnosti.

Član 5

Komunalni inspektor je dužan da čuva kao službenu tajnu, podatke do kojih dođe prilikom vršenja nadzora ili koje mu organi, organizacije i građani dostave u vršenju nadzora.

Član 6

Gradski komunalni inspektor ovlašćen je da:

1. vrši uvid u opšte i pojedinačne akte, evidencije i drugu dokumentaciju vršilaca komunalne delatnosti i drugih pravnih i fizičkih lica;

2. sasluša i uzima izjave od odgovornih lica kod vršilaca komunalne delatnosti i drugih pravnih i fizičkih lica;

3. pregleda objekte, postrojenja i uređaje za obavljanje komunalne delatnosti i poslovne prostorije radi prikupljanja neophodnih podataka kao i da fotografiše i snimi prostor u kome se vrši inspekcijski nadzor, kao i druge stvari koje su predmet nadzora;

4. naloži rešenjem da se komunalna delatnost obavlja na način utvrđen zakonom i propisima na osnovu zakona;

5. naloži rešenjem izvršavanje utvrđenih obaveza i preduzimanja mera za otklanjanje nedostataka u obavljanju komunalne delatnosti;

6. pregleda objekte, postrojenja i uređaje koji služe korišćenju komunalnih usluga, uključujući i one koji predstavljaju unutrašnje instalacije i pripadaju korisniku komunalne usluge:

7. naloži rešenjem korisniku izvršenje utvrđenih obaveza, kao i otklanjanje nedostataka na unutrašnjim instalacijama i da pristupi tim instalacijama prilikom izvršenja rešenja kojim je naložio otklanjanje nedostataka ili isključenje korisnika sa komunalnog sistema;

8. izriče novčanu kaznu prekršajnim nalogom u skladu sa zakonom kojim se uređuju prekršaji;

9. podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, odnosno prijavu za privredni prestup ili krivično delo ukoliko oceni da postoji sumnja da je povredom propisa učinjen prekršaj, privredni prestup ili krivično delo;

10. naloži rešenjem uklanjanje stvari i drugih predmeta sa površina javne namene ako su oni tu ostavljeni protivno propisima;

11. naloži rešenjem uklanjanje, odnosno premeštanje vozila, kao i postavljanje uređaja kojima se sprečava odvoženje vozila sa površine javne namene ako su ostavljena protivno propisima;

12. zabrani rešenjem odlaganje otpada na mestima koja nisu određena za tu namenu;

13. zabrani rešenjem spaljivanje otpada na mestima koja nisu određena za tu namenu;

14. zabrani rešenjem odlaganje komunalnog otpada van određenih komunalnih kontejnera;

15. zabrani rešenjem odlaganje komunalnog otpada na mestima koja nisu određena kao registrovane komunalne deponije;

16. zabrani rešenjem odlaganje otpadnog građevinskog materijala, zemlje i ostalog građevinskog materijala van određene lokacije;

17. zabrani rešenjem odlaganje otpada i otpadnih materija u vodotoke i na obale vodotoka;

18. zabrani rešenjem bacanje gorećeg predmeta u komunalne kontejnere i korpe za otpad;

19. zabrani rešenjem uništenje ograda, klupa i dečijih igrališta;

20. zabrani rešenjem uništenje zelenih površina;

21. zabrani obavljanje poverene komunalne delatnosti subjektu koji tu delatnost obavlja suprotno zakonu;

22. preduzima druge mere utvrđene zakonom i podzakonskim propisima.

Gradski komunalni inspektor, u skladu sa ovlašćenjima utvrđenih Zakonom o trgovini, vrši u prvom stepenu poverene poslove inspekcijskog nadzora nad trgovinom van prodajnog objekta, osim daljinske trgovine, kao i nad isticanjem i pridržavanjem radnog vremena i isticanjem poslovnog imena, na način i pod uslovima utvrđenim ovim zakonom.

Član 7

Vršioci komunalne delatnosti, kao i druga pravna i fizička lica, dužni su da komunalnom inspektoru omoguće nesmetano obavljanje nadzora, da mu bez odlaganja stave na uvid i raspolaganje potrebnu dokumentaciju i druge dokaze i izjasne se o činjenicama koje su od značaja za vršenje nadzora.

Član 8

Inspektor sačinjava zapisnik o inspekcijskom nadzoru, u skladu sa zakonom.

Zapisnik se dostavlja vršiocu komunalne delatnosti odnosno drugom pravnom ili fizičkom licu nad čijim je poslovanjem odnosno postupanjem izvršen uvid, u roku od osam radnih dana od završetka inspekcijskog nadzora.

Član 9

Kada komunalni inspektor u postupku vršenja inspekcijskog nadzora utvrdi povredu propisa čiju primenu kontroliše drugi organ, odnosno inspekcija, dužan je da o tome obavesti nadležni organ, odnosno inspekciju.

Član 10

Komunalni inspektor u vršenju inspekcijskog nadzora kad utvrdi da se ometa vršenje komunalne usluge ili korišćenje komunalnih objekata ostavljanjem vozila, stvari i drugih predmeta i na drugi način, narediće rešenjem korisniku, odnosno sopstveniku, ako je prisutan, da odmah ukloni te stvari, odnosno predmete, pod pretnjom prinudnog izvršenja.

Ako se lice iz stava 1. ovog člana ne nalazi na licu mesta, komunalni inspektor će, bez saslušanja stranke doneti rešenje kojim će naložiti da se vozilo, stvari i drugi predmeti uklone u određenom roku koji se može odrediti i na minute.

Rešenje iz stava 2. ovog člana lepi se na te stvari, odnosno predmete uz naznačenje dana i časa kada je nalepljeno i time se smatra da je dostavljanje izvršeno, a naknadno oštećenje, uništenje ili uklanjanje ovog rešenja ne utiče na valjanost dostavljanja.

Ako lice iz stava 1. ovog člana ne postupi po datom nalogu, komunalni inspektor će odrediti postavljanje uređaja kojim se sprečava odvoženje vozila, odnosno odrediće da se vozila, stvari i drugi predmeti uklone o trošku korisnika, odnosno sopstvenika, na mesto koje je za to određeno.

Žalbu protiv rešenja iz stava 1. i 2. ovog člana ne odlaže njegovo izvršenje.

Član 11

Ako komunalni inspektor prilikom vršenja nadzora utvrdi da propis nije primenjen ili da je nepravilno primenjen u roku koji ne može biti duži od 15 dana od dana izvršenog nadzora, doneće rešenje o otklanjanju utvrđene nepravilnosti i odrediće rok za njeno otklanjanje.

Inspektor prati izvršenje rešenja koje je doneo i vrši kancelarijski ili terenski kontrolni inspekcijski nadzor da bi utvrdio da li su mere koje su izrečene rešenjem izvršene.

Član 12

Na rešenje komunalnog inspektora, može se izjaviti žalba Gradskom veću grada Leskovca u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja, osim ako je zakonom drugačije predviđeno.

O žalbi Gradsko veće odlučuje u roku od 30 dana od dana prijema žalbe.

Žalba ne odlaže izvršenje rešenja komunalnog inspektora.

Rešenje Gradskog veće je konačno u upravnom postupku i protiv njega se može pokrenuti upravni spor.

Član 13

Komunalni inspektor u obavljanju poslova sarađuje sa komunalnom policijom, gradskim organima, gradskim i republičkim inspekcijskim službama, pravosudnim i drugim državnim organima i organizacijama, u skladu sa zakonom i posebnim gradskim propisima.

Saradnja iz stava 1. ovog člana obuhvata naročito: međusobno obaveštavanje, razmenu informacija, pružanje neposredne pomoći i preduzimanje zajedničkih mera i aktivnosti od značaja za obavljanje poslova komunalne inspekcije.

NADZOR

Član 14

Poslove inspekcijskog nadzora nad primenom odredaba ove Odluke i akata donetih na osnovu ove Odluke, vrši Odeljenje za inspekcijske poslove Gradske uprave grada Leskovca, preko komunalnih inspektora, u skladu sa ovlašćenjima istih.

Član 15

Prekršajni nalog komunalni inspektor izdaje u pisanoj formi u skladu sa zakonom kojim je propisana sadržina prekršajnog naloga.

Prekršajni nalog se sastoji od originala i dve kopije. Original se uručuje licu protiv koga se izdaje prekršajni nalog, a kopije zadržava organ nadležan za obavljanje inspekcijskih poslova.

Prekršajni nalog se uručuje prisutnom licu za koga se smatra da je učinilo prekršaj u momentu otkrivanja prekršaja.

Lice protiv koga je izdat prekršajni nalog svojim potpisom na odgovarajućem mestu u nalogu potvrđuje njegov prijem.

Član 16

Ako je lice za koje se smatra da je učinilo prekršaj odsutno i kada okolnosti otkrivanja ili priroda prekršaja to zahtevaju, dostavljanje prekršajnog naloga će se izvršiti putem pošte ili dostavne službe, u skladu sa odredbama Zakona o prekršajima.

Ako prisutno lice protiv koga se izdaje prekršajni nalog odbije da primi nalog, komunalni inspektor će ga upozoriti na posledice odbijanja prijema, uneti u prekršajni nalog zabelešku o odbijanju prijema, dan i čas kada je prijem odbijen, čime se smatra da je prekršajni nalog uručen.

Lice protiv koga je izdat prekršajni nalog prihvata odgovornost za prekršaj plaćanjem polovine izrečene kazne u roku od osam dana od dana prijema prekršajnog naloga, čime se oslobađa plaćanja druge polovine izrečene kazne.

Ako lice protiv koga je izdat prekršajni nalog u roku od osam dana od dana prijema prekršajnog naloga ne plati izrečenu kaznu ili ne podnese zahtev za sudsko odlučivanje o izdatom prekršajnom nalogu, smatraće se da je prihvatilo odgovornost propuštanjem, a prekršajni nalog će postati konačan i izvršan.

Prekršajni nalog sa konstatacijom konačnosti i zabeleškom da novčana kazna nije plaćena, komunalni inspektor, dostavlja nadležnom prekršajnom sudu radi sprovođenja izvršenja u skladu sa zakonom.

Lice protiv koga je izdat prekršajni nalog može prihvatiti odgovornost za prekršaj i nakon isteka roka od osam dana od prijema prekršajnog naloga ako pre postupka izvršenja dobrovoljno plati celokupan iznos izrečene novčane kazne.

KAZNENE ODREDBE

Član 17

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu kazniće se:

- pravno lice u visini od 100.000 dinara,

- odgovorno lice u pravnom licu 20.000 dinara,

- preduzetnik 50.000 dinara,

- fizičko lice 10.000 dinara,

odnosno učinioc prekršaja, ako:

- onemogući ili ometa komunalnog inspektora u vršenju poslova inspekcijskog nadzora,

- ne postupi po nalogu, odnosno rešenju komunalnog inspektora

- ne dostavi tražene podatke u određenom roku ili ne obavesti komunalnog inspektora o postupanju u vezi sa naloženim merama.

Novčanom kaznom od 10.000 dinara kazniće se za prekršaj ovlašćeno službeno lice, u smislu Zakona o opštem upravnom postupku, koje po službenoj dužnosti ne izvrši uvid u podatke o činjenicama neophodnim za odlučivanje o kojima se vodi službena evidencija, ne zatraži ih radi pribavljanja i ne obradi, odnosno koje na zahtev organa koji vodi postupak besplatno ne ustupi podatke o kojima se vodi službena evidencija u roku od 15 dana ili drugom roku određenom zakonom (član 103. stav (1) i (2) Zakona o opštem upravnom postupku).

Novčanom kaznom od 10.000 dinara kazniće se za prekršaj ovlašćeno službeno lice, u smislu Zakona o opštem upravnom postupku, koje ne prosledi žalbu sa odgovorom prvostepenog organa na žalbu i spisima drugostepenom organu u roku utvrđenom Zakonom o opštem upravnom postupku (član 166. stav (1) i (2) Zakona o opštem upravnom postupku), odnosno koje ne vodi službenu evidenciju o rešavanju u upravnim stvarima (član 211. Zakona o opštem upravnom postupku).

Član 18

Stupanjem na snagu ove Odluke, prestaje da važi Odluka o komunalnoj inspekciji ("Sl. glasnik grada Leskovca" broj 29/14)

Član 19

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Leskovca".