ODLUKA

O POSREDNICIMA DRUŠTVA ZA UPRAVLJANJE DOBROVOLJNIM PENZIJSKIM FONDOM I IZDAVANJU DOZVOLE ZA OBAVLJANJE POSLOVA INFORMISANJA O DOBROVOLJNOM PENZIJSKOM FONDU

("Sl. glasnik RS", br. 60/2011, 92/2013 i 77/2017)

1. Ovom odlukom utvrđuju se vrste finansijskih institucija koje mogu biti posrednici društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom (u daljem tekstu: posrednici), uslovi za izdavanje fizičkim licima dozvole Narodne banke Srbije za obavljanje poslova informisanja o članstvu u dobrovoljnom penzijskom fondu i o poslovanju tog fonda, kao i za podelu prospekta (u daljem tekstu: dozvola), te način na koji Narodna banka Srbije vodi evidencije posrednika i fizičkih lica koja imaju dozvolu (agenata prodaje).

2. Posrednici mogu biti banke i društva za osiguranje koji imaju dozvolu za rad Narodne banke Srbije i koji s društvom za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom (u daljem tekstu: društvo) imaju zaključen ugovor o posredovanju.

3. Društvo je dužno da, pre zaključenja ugovora o posredovanju, proveri da li posrednik može da obezbedi:

- da zaposleni koji rade na poslovima posredovanja poseduju dozvolu i da su zaposleni s punim radnim vremenom;

- da je u poslovnim prostorijama vidno označeno mesto na kome se obavljaju poslovi posredovanja i istaknut naziv društva;

- da utvrdi adekvatne interne procedure kojima se uređuju aktivnosti posredovanja, postupak prijema i obrade prigovora, kao i postupak kontrole rada zaposlenih koji obavljaju poslove posredovanja;

- da zaposlenima koji obavljaju poslove posredovanja obezbedi kontinuiranu obuku iz oblasti dobrovoljnih penzijskih fondova (u daljem tekstu: fond).

Ugovor o posredovanju zaključen s posrednicima društvo dostavlja Narodnoj banci Srbije.

4. Fizičko lice koje ima prebivalište, odnosno boravište na teritoriji Republike Srbije i najmanje srednju stručnu spremu, kome pravnosnažnom sudskom odlukom nije izrečena mera bezbednosti ili zaštitna mera zabrane obavljanja delatnosti i koje je položilo stručni ispit za poslove iz tačke 1. ove odluke - može Narodnoj banci Srbije podneti zahtev za izdavanje dozvole.

Stručni ispit iz stava 1. ove tačke (u daljem tekstu: stručni ispit) organizuje Narodna banka Srbije i njime proverava poznavanje propisa kojima se uređuje poslovanje društva i funkcionisanje sistema fondova.

5. Sadržinu programa stručnog ispita i termine za njegovo polaganje utvrđuje komisija za polaganje stručnog ispita i objavljuje ih na Internet stranici Narodne banke Srbije.

Stručni ispit organizuje se dva puta godišnje, a, po potrebi, i češće.

6. Prijava za polaganje stručnog ispita podnosi se Narodnoj banci Srbije u roku koji odredi komisija iz tačke 7. ove odluke i koji se objavljuje na Internet stranici Narodne banke Srbije.

U prijavi za polaganje stručnog ispita kandidat navodi: ime i prezime, jedinstveni matični broj građana (JMBG), odnosno broj putne isprave za strane državljane, adresu i mesto stanovanja, i-mejl i telefon. Kandidat je dužan da za polaganje stručnog ispita uplati naknadu propisanu odlukom kojom se utvrđuje jedinstvena tarifa po kojoj Narodna banka Srbije naplaćuje naknadu za izvršene usluge (u daljem tekstu: naknada za polaganje), i to pre nego što pristupi polaganju stručnog ispita.

Lice koje je prijavilo stručni ispit i uplatilo naknadu za polaganje ali nije pristupilo polaganju stručnog ispita - može polaganje stručnog ispita prijaviti i u narednom terminu, bez uplate naknade za polaganje.

7. Stručni ispit se polaže pismeno - testiranjem, pred komisijom za polaganje stručnog ispita (u daljem tekstu: Komisija), koju obrazuje guverner ili lice koje on ovlasti.

Komisiju čine tri člana, od kojih je jedan predsednik.

Komisija utvrđuje sadržinu testa za polaganje stručnog ispita u skladu s programom za polaganje stručnog ispita, određuje rok za podnošenje prijava za polaganje stručnog ispita, odlučuje o neblagovremeno podnetim prijavama i određuje trajanje polaganja.

8. Komisija pregleda i ocenjuje urađeni test za polaganje stručnog ispita i, na osnovu rezultata testa, ocenjuje uspeh kandidata s "položio" i "nije položio".

Rezultati testa, odnosno utvrđeni uspeh kandidata objavljuju se na Internet stranici Narodne banke Srbije.

9. Komisija sastavlja zapisnik o obavljenom stručnom ispitu.

Zapisnik iz stava 1. ove tačke sadrži: ime i prezime svakog kandidata i jedinstveni matični broj građana/broj pasoša, uspeh kandidata postignut na stručnom ispitu, imena i prezimena članova Komisije i zapisničara, te datum i potpise članova Komisije i zapisničara. Sastavni deo ovog zapisnika su testovi kandidata koji su polagali stručni ispit.

10. Kandidat koji nije zadovoljan rezultatom testa može izvršiti uvid u svoj test u prisustvu najmanje dva člana Komisije.

Kandidat može uložiti pismeni prigovor na svoj uspeh utvrđen na stručnom ispitu, koji podnosi Narodnoj banci Srbije u roku od sedam dana od dana objavljivanja rezultata stručnog ispita, a Narodna banka Srbije će o ovom prigovoru odlučiti u roku od 15 dana od dana prijema prigovora.

11. Ako se oceni da je prigovor iz tačke 10. ove odluke osnovan, odnosno da se usvajanjem tog prigovora ostvaruju uslovi za ocenu "položio" - Komisija preinačuje ocenu o uspehu kandidata.

12. Lice koje je položilo stručni ispit, u roku od 60 dana od dana objavljivanja rezultata stručnog ispita, podnosi Narodnoj banci Srbije zahtev za izdavanje dozvole, uz koji prilaže:

- biografiju sa izjavom o poslovima koje je obavljalo;

- uverenje o prebivalištu, odnosno boravištu za strana fizička lica, koje nije starije od šest meseci;

- overenu kopiju diplome;

- uverenje nadležnog suda, koje nije starije od šest meseci, kojim se dokazuje da mu pravosnažnom sudskom odlukom nije izrečena mera bezbednosti ili zaštitna mera zabrane obavljanja delatnosti.

Fizičko lice je dužno da naknadu za izdavanje dozvole uplati u skladu sa odlukom iz tačke 6. stav 2. ove odluke, kao i republičku administrativnu taksu u skladu sa zakonom kojim se uređuju republičke administrativne takse.

Dozvola se izdaje rešenjem Narodne banke Srbije.

13. Narodna banka Srbije vodi evidencije posrednika i fizičkih lica koja imaju dozvolu (agenata prodaje) i izvode iz te evidencije objavljuje na svojoj Internet stranici.

Evidencija o posrednicima sadrži sledeće podatke: poslovno ime, matični broj, datum zaključenja/raskida ugovora o posredovanju, ime i prezime zaposlenih koji obavljaju poslove posredovanja, kao i naziv društva za koje posrednik obavlja poslove posredovanja.

Evidencija o fizičkim licima koja imaju dozvolu (agenata prodaje) sadrži sledeće podatke: ime i prezime, jedinstveni matični broj, odnosno broj putne isprave za strane državljane, adresu prebivališta/boravišta, telefon, datum i broj rešenja Narodne banke Srbije, period aktivnosti/neaktivnosti fizičkog lica, kao i naziv društva za koje ovo lice obavlja poslove informisanja.

Izvod iz evidencije o posrednicima sadrži sledeće podatke: redni broj, poslovno ime posrednika, matični broj, datum zaključenja ugovora o posredovanju, ime i prezime zaposlenih koji obavljaju poslove posredovanja i naziv društva za koje posrednik obavlja poslove posredovanja.

Izvod iz evidencije o fizičkim licima koja imaju dozvolu (agenata prodaje) sadrži sledeće podatke: redni broj, ime i prezime, mesto prebivališta/boravišta, datum i broj rešenja Narodne banke Srbije, naziv društva za koje fizičko lice obavlja poslove informisanja i aktivnosti tog lica u smislu ove odluke.

Društvo mesečno elektronski dostavlja Narodnoj banci Srbije podatke potrebne za vođenje evidencija o posrednicima i fizičkim licima koja imaju dozvolu (agenata prodaje), u skladu sa uputstvom kojim se uređuje elektronsko dostavljanje podataka Narodnoj banci Srbije.

Evidencije iz ove tačke vode se u skladu s propisom kojim se uređuje zaštita ličnih podataka.

14. Ako društvo utvrdi da, za vreme trajanja ugovora zaključenog s posrednikom, posrednik ne obezbeđuje neki od uslova iz tačke 3. ove odluke - dužno je da raskine taj ugovor i da o tome obavesti Narodnu banku Srbije.

15. Narodna banka Srbije oduzeće dozvolu kad utvrdi da je fizičko lice dozvolu dobilo na osnovu neistinitih podataka, da više nisu ispunjeni uslovi u smislu tačke 4. ove odluke ili da je to lice pri obavljanju poslova postupalo suprotno propisima, načelima savesnosti, poštenja i dobrim poslovnim običajima, odnosno da je na drugi način znatno narušilo svoju poslovnu reputaciju.

16. Društvo je dužno da ugovore zaključene s posrednicima do dana stupanja na snagu ove odluke uskladi sa odredbama te odluke do 1. juna 2012. godine.

17. Postupci izdavanja dozvola koji nisu okončani u skladu sa Odlukom o vrstama finansijskih institucija koje mogu biti posrednici društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom i uslovima za izdavanje fizičkim licima dozvole za obavljanje poslova informisanja o tom fondu ("Službeni glasnik RS", broj 26/2006) - okončaće se po odredbama ove odluke.

18. Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o vrstama finansijskih institucija koje mogu biti posrednici društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom i uslovima za izdavanje fizičkim licima dozvole za obavljanje poslova informisanja o tom fondu ("Službeni glasnik RS", broj 26/2006).

19. Ova odluka objavljuje se u "Službenom glasniku RS" i stupa na snagu 1. septembra 2011. godine.

 

Samostalna odredba Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o posrednicima društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom i izdavanju dozvole za obavljanje poslova informisanja o dobrovoljnom penzijskom fondu

("Sl. glasnik RS", br. 92/2013)

6. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".