ODLUKA

O PODIZANJU I ODRŽAVANJU SPOMENIKA

("Sl. list opštine Kikinda", br. 23/2014 i 14/2015)

1. Opšte odredbe

Član 1

Ovom Odlukom uređuju se postupak i način podizanja spomenika, spomen obeležja, odnosno postavljanja skulpturalnog dela na javnim površinama (u daljem tekstu: Spomenik), način finansiranja, način održavanja i zaštite Spomenika na teritoriji opštine Kikinda.

2. Podizanje spomenika

Član 2

Inicijativu za podizanje Spomenika može dati svako fizičko ili pravno lice, grupa građana i udruženje.

Inicijativa se upućuje Komisiji za spomenike (u daljem tekstu: Komisija).

Inicijativa se podnosi u pismenom obliku i ista mora u obrazloženju da sadrži:

- detaljno obrazloženje o potrebi ili razlog za podizanje Spomenika,

- podatke o istorijskom ili drugom značaju ličnosti, događaja ili datuma kojima će biti posvećeno podizanje Spomenika,

- predlog jedne ili više lokacija na kojoj se želi podići spomenik, spomen obeležje ili skulpturalno delo,

- idejno rešenje Spomenika,

- orijentacioni iznos potrebih finansijskih sredstava i način njihovog obezbeđivanja i podatke o podnosiocima inicijative.

Član 3

Komisiju iz člana 2. ove Odluke imenuje Skupština opštine Kikinda (u daljem tekstu: Skupština opštine), na predlog Opštinskog veća opštine Kikinda (u daljem tekstu: Opštinsko veće).

Komisija ima predsednika, zamenika predsednika i pet članova.

Predsednik i tri člana imenuju se iz reda likovnih i primenjenih umetnika, književnika, istoričara, istoričara umetnosti, arhitekata, likovnih kritičara i drugih odgovarajućih stručnjaka.

Zamenik predsednika i dva člana imenuju se iz reda odbornika u Skupštini opštine.

Komisija se imenuje na period od četiri godine, odnosno do isteka mandata odbornicima u Skupštini opštine, a može biti razrešena i pre isteka perioda na koji je imenovana, na predlog Opštinskog veća.

Član 4

Komisija radi i odlučuje u sednicama.

Komisija odlučuje većinom glasova od ukupnog broja članova.

Članovi Komisije imaju pravo na naknadu za prisustvo sednicama prema Odluci o visini naknada putnih troškova, naknadama i drugim troškovima odbornika i članova radnih tela Skupštine opštine, Opštinskog veća i predsednika opštine ("Službeni list opštine Kikinda", broj 39/2012).

Član 5

U postupku razmatranja inicijative Komisija pribavlja lokacijske i urbanističko-tehničke uslove od organa Opštinske uprave nadležnog za urbanizam i uslove od Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

U zavisnosti od složenosti Spomenika, urbanističkim uslovima iz prethodnog stava utvrđuje se i vrsta tehničke dokumentacije koja je potrebna za izdavanje odobrenja za postavljanje Spomenika.

Član 6

Komisija objavljuje javni poziv zainteresovanoj javnosti da prisustvuje sednici Komisije i javnoj prezentaciji podnete inicijative i da na javnom delu sednice iznese svoje predloge, mišljenja i sugestije.

Javni poziv Komisija objavljuje u lokalnim nedeljnim novinama i na portalu opštine Kikinda 15 dana pre održavanja sednice.

Javni poziv sadrži mesto i vreme održavanja sednice i obaveštenje o mestu i načinu na koji se do sednice Komisije može izvršiti uvid u podnetu inicijativu.

Prilikom razmatranja inicijative u javnom delu sednice podnosilac inicijative ima pravo da obrazloži podnetu inicijativu, a zainteresovana javnost da iznese svoje predloge i primedbe.

O osnovanosti inicijative i primedbama i predlozima Komisija odlučuje u nejavnom delu sednice.

Mišljenje o podnetoj inicijativi Komisija dostavlja Opštinskom veću i podnosiocu inicijative.

Mišljenje sadrži predlog lokacije, urbanističke uslove, svrhu i cilj koji se želi postići, bitne karakteristike Spomenika i predlog načina finansiranja.

Član 7

Opštinsko veće razmatra podnetu inicijativu i mišljenje Komisije i donosi odluku o njenom prihvatanju ili neprihvatanju.

U slučaju prihvatanja inicijative, Opštinsko veće utvrđuje predlog odluke o podizanju Spomenika i upućuje Skupštini opštine radi razmatranja i donošenja odluke.

Član 8

Skupština opštine na predlog Opštinskog veća, donosi odluku o podizanju Spomenika.

Odluka iz stava 1. ovog člana sadrži svrhu postavljanja, okvirne karakteristike Spomenika i način finansiranja.

Odluka iz stava 1. ovog člana može sadržati širu i užu lokaciju za postavljanje kao i druge elemente i uslove.

Član 9

Stručne i administrativne poslove za potrebe Komisije obavlja organ Opštinske uprave nadležan za poslove urbanizma.

Član 10

Na osnovu odluke Skupštine opštine o podizanju Spomenika Komisija sprovodi postupak utvrđivanja konkursnog zadatka koji sadrži zahteve za idejno lokacijsko, spomeničko, arhitektonsko i građevinsko rešenje sa okvirnim troškovima, načinom i dinamikom finansiranja, kao i o načinu izbora autora - putem konkursa, angažovanjem autora po pozivu ili uz korišćenje već postojećeg vajarskog dela.

Sastavni deo konkursa su lokacijski i urbanističko-tehnički uslovi, uslovi Zavoda za zaštitu spomenika kulture kao i uslovi utvrđeni odlukom Skupštine opštine.

Konkurs se objavljuje najmanje u jednom dnevnom listu i u lokalnom listu.

Konkurs iz prethodnog stava sprovodi Komisija, koja vrši i izbor spomeničkog rešenja.

Ukoliko konkurs ne uspe, izrada spomeničkog rešenja, može se poveriti autoru angažovanom po pozivu. Ukoliko se vrši angažovanje autora po pozivu, poziv se upućuje trojici autora.

Član 11

Po sprovedenom postupku, a na osnovu dostavljenih ponuda, Komisija Opštinskom veću podnosi predlog odluke o izgradnji Spomenika.

Opštinsko veće opštine donosi odluku o izgradnji Spomenika.

Sa autorom spomeničkog rešenja i učesnicima u finansiranju postavljanja zaključuje se ugovor o izradi Spomenika.

Ugovor zaključuje predsednik opštine na osnovu odluke o izgradnji spomenika.

Podizanje Spomenika odnosno postavljanje skulpturalnog dela odobrava se rešenjem organa Opštinske uprave nadležnog za urbanizam i graditeljstvo.

Izgradnju Spomenika vodi privredni subjekat kojem opština poveri navedene poslove.

U slučaju kada se izgradnja Spomenika u celini vrši iz donacije, izgradnju Spomenika vrši registrovano pravno lice ili preduzetnik kojeg angažuju donatori, pod nadzorom lica koje angažuje Komisija.

Član 12

Izuzetno od odredaba ove Odluke, na teritoriji opštine može se podići replika spomenika značajne umetničke i kulturno - istorijske vrednosti, ili replika već postojećeg vajarskog dela.

Na postupak podizanja replike shodno se primenjuju odredbe ove Odluke, koje se odnose na podizanje Spomenika.

Član 13

Komisija vodi evidenciju podignutih Spomenika.

Podizanje Spomenika i postavljanje skulpturalnog dela obavezno se prijavljuje Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture Novi Sad, u roku od 30 dana od dana podizanja Spomenika.

3. Održavanje Spomenika

Član 14

O održavanju Spomenika stara se privredni subjekat kojem opština poveri navedene poslove.

Sredstva za održavanje Spomenika obezbeđuju se iz budžeta, donacija i drugih izvora u skladu sa Zakonom.

Održavanje Spomenika koji je proglašen za kulturno dobro vrši se u skladu sa zakonom i aktom o proglašenju za kulturno dobro.

Član 15

Održavanje Spomenika u smislu ove Odluke podrazumeva redovno održavanje čistoće, negu zelenih površina, kontrolu rasvete, popravku prilazne staze ili puta i po potrebi sprovođenje mera konzervatorske zaštite Spomenika.

Član 16

Građani su dužni da čuvaju Spomenike i da se prema njima odnose sa dužnom pažnjom.

Spomenici se ne smeju se prljati, skrnaviti, oštetiti ili uništiti.

Član 17

Pravno ili fizičko lice koje neovlašćeno podigne, premesti, ukloni ili ošteti Spomenik dužno je da uspostavi pređašnje stanje, odnosno nadoknadi nastalu štetu, u skladu sa Zakonom.

Član 18

Čuvanje i održavanje jednog ili nekoliko Spomenika Opštinsko veće može poveriti školi, preduzeću, ustanovi, ili drugom organu ili organizaciji, uz njihovu saglasnost.

4. Finansiranje podizanja Spomenika

Član 19

Sredstva za podizanje i održavanje Spomenika obezbeđuju se iz budžeta, priloga, poklona, donacija i drugih izvora u skladu sa Zakonom.

Za finansiranje izgradnje Spomenika otvara se namenski račun.

Raspolaganje sredstvima sa računa koji je otvorio donator ili grupa donatora vrši lice koje je ovlašćeno od strane istih.

Član 20

Pravno ili fizičko lice koje obezbedi sva sredstva ili više od 50% potrebnih sredstava za podizanje Spomenika ima pravo da mu se ime upiše na postament, ili pored spomenika, odnosno skulpturalnog dela.

5. Inspekcijski nadzor

Član 21

Za inspekcijski nadzor nad primenom odredaba ove Odluke koje se odnose na primenu Zakona o izgradnji objekata nadležan je građevinski inspektor, a u ostalom delu komunalni inspektor.

U vršenju inspekcijskog nadzora inspektori su ovlašćeni da nalože mere za otklanjanje postupanja suprotnih odredbama člana 16. i 17. ove Odluke.

6. Kaznene odredbe

Član 22

Novčanom kaznom za prekršaj kazniće se pravno lice, odgovorno lice u pravnom licu, preduzetnik i fizičko lice ako:

- postavi Spomenik bez rešenja organa Opštinske uprave nadležnog za urbanizam (član 11. Odluke),

- isprlja, oskrnavi ili oštetiti Spomenik (član 16. Odluke),

- podigne, premesti, ukloni ili uništi Spomenik (član 17. Odluke),

- ne postupi po rešenju nadležnog inspektora (član 21. Odluke).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se pravno lice novčanom kaznom od 100.000 do 1.000.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 75.000 do 100.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 75.000 do 150.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se za prekršaj fizičko lice novčanom kaznom od 25.000 do 75.000 dinara.

7. Prelazne i završne odredbe

Član 23

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu opštine Kikinda".