PRAVILNIK

O SLUŽBENOJ LEGITIMACIJI INSPEKTORA NAPLATE I PORESKOG IZVRŠITELJA U ODELJENJU LOKALNE PORESKE ADMINISTRACIJE

("Sl. list Grada Sombora", br. 7/2017)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se sadržina i obrazac službene legitimacije koja se izdaje inspektorima naplate i poreskim izvršiteljima Odeljenja lokalne poreske administracije Gradske uprave Grada Sombora.

Član 2

Službena legitimacija služi za identifikaciju inspektora naplate i poreskog izvršitelja prilikom vršenja poslova iz njihove zakonske nadležnosti i može se koristiti samo u svrhu obavljanja inspekcijskog nadzora, odnosno obavljanja poslova prinudne naplate izvornih javnih prihoda jedinice lokalne samouprave.

Član 3

Službena legitimacija inspektora naplate i poreskog izvršitelja je javna isprava kojom se dokazuje ovlašćenje inspektora naplate i poreskog izvršitelja za vršenje poreske kontrole, odnosno poslova prinudne naplate izvornih javnih prihoda jedinice lokalne samouprave.

Inspektor naplate i poreski izvršitelj je dužan da pokaže službenu legitimaciju pre početka preduzimanja radnji iz svoje zakonom propisane nadležnosti.

Član 4

Legitimacija iz člana 1. ovog pravilnika se izdaje na plastificiranom četverostranom obrascu pravougaonog oblika, dimenzija 70 x 95 mm, koji je u rasklopljenom stanju dimenzija 140 x 95 mm, smeštenom u dvodelne korice dimenzija 80 x 105 mm, koje su u rasklopljenom stanju dimenzija 160 x 105 mm.

Član 5

Korice legitimacije izrađene su u tvrdom kožnom povezu tamnoplave boje.

Korice legitimacije na prednjoj spoljnoj strani sadrže grb grada Sombora a ispod istog tekst "GRAD SOMBOR" i "SLUŽBENA LEGITIMACIJA".

Na desnoj unutrašnjoj strani korica je prostor u obliku džepa za smeštaj dela legitimacije odštampanog na obrascu iz člana 4. ovog pravilnika.

Član 6

Službena legitimacija inspektora naplate izdaje se na Obrascu broj 1.

Obrazac službene legitimacije iz stava 1. ovog člana, na prednjoj spoljnoj strani sadrži tekst: "LEGITIMACIJA INSPEKTORA NAPLATE", zatim mesto za fotografiju dimenzija 25 mm x 30 mm, sa mestom za pečat i oznakom: "M.P." kod donjeg desnog ugla mesta za fotografiju, a ispod mesta za fotografiju, tekst: "(svojeručan potpis)" sa označenim mestom za potpis inspektora naplate.

Na levoj unutrašnjoj strani nalazi se tekst: "REPUBLIKA SRBIJA", a ispod tekst: "AUTONOMNA POKRAJINA VOJVODINA", "GRAD SOMBOR GRADSKA UPRAVA", "ODELJENJE LOKALNE PORESKE ADMINISTRACIJE", tekst: "(ime i prezime)" sa označenim mestom za upisivanje imena i prezimena inspektora naplate, tekst: "(položaj - radno mesto)" sa označenim mestom za upisivanje položaja odnosno radnog mesta i tekst: "Reg. broj" sa mestom za upisivanje broje legitimacije.

Na desnoj unutrašnjoj strani nalazi se tekst: "OVLAŠĆENJA IMAOCA SLUŽBENE LEGITIMACIJE", a ispod tekst: "Inspektor naplate u obavljanju poslova poreske kontrole izvornih lokalnih javnih prihoda, ovlašćen je da preduzima radnje i mere propisane Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji, drugim poreskim i sa njima povezanim propisima, kao i Zakonom o opštem upravnom postupku i Zakonom o inspekcijskom nadzoru", tekst: "(datum izdavanja)" sa naznačenim mestom za upisivanje datuma, zatim mesto za pečat i oznakom "M.P." i ispod tekst: "Načelnik Gradske uprave" sa mestom za potpis načelnika.

Zadnja spoljna strana obrasca legitimacije inspektora naplate je prazna.

Obrazac broj 1 iz stava 1. ovog člana odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 7

Službena legitimacija poreskog izvršitelja izdaje se na Obrascu broj 2.

Obrazac službene legitimacije iz stava 1. ovog člana na prednjoj spoljnoj strani sadrži, tekst: "LEGITIMACIJA PORESKOG IZVRŠITELJA", zatim mesto za fotografiju dimenzija 25 mm x 30 mm, sa mestom za pečat i oznakom: "M.P." kod donjeg desnog ugla mesta za fotografiju, a ispod mesta za fotografiju, tekst: "(svojeručan potpis)" sa označenim mestom za potpis poreskog izvršitelja.

Na levoj unutrašnjoj strani nalazi se tekst: "REPUBLIKA SRBIJA", a ispod tekst: "AUTONOMNA POKRAJINA VOJVODINA", "GRAD SOMBOR GRADSKA UPRAVA", "ODELJENJE LOKALNE PORESKE ADMINISTRACIJE", tekst: "(ime i prezime)" sa označenim mestom za upisivanje imena i prezimena poreskog izvršitelja, tekst: "(položaj - radno mesto)" sa označenim mestom za upisivanje položaja odnosno radnog mesta i tekst: "Reg. broj" sa mestom za upisivanje broja legitimacije.

Na desnoj unutrašnjoj strani nalazi se tekst: "OVLAŠĆENJA IMAOCA SLUŽBENE LEGITIMACIJE", a ispod tekst: "Poreski izvršitelj u postupku prinudne naplate poreske obaveze po osnovu izvornih lokalnih javnih prihoda ovlašćen je da preduzima radnje i mere propisane Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji, kao i podzakonskim aktima kojima se uređuju pojedine radnje i mere u postupku prinudne naplate poreske obaveze", tekst: "(datum izdavanja)" sa naznačenim mestom za upisivanje datuma, zatim mesto za pečat i oznakom "M.P." i ispod tekst: "Načelnik Gradske uprave" sa mestom za potpis načelnika.

Zadnja spoljna strana obrasca legitimacije poreskog izvršitelja je prazna.

Obrazac broj 2 iz stava 1. ovog člana odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 8

Legitimacija se izdaje na srpskom jeziku, ćiriličnim pismom, a sadrži identičan tekst i na mađarskom jeziku i pismu.

Član 9

Inspektor naplate i poreski izvršitelj kome prestane radni odnos u Odeljenju lokalne poreske administracije, koji bude raspoređen na drugo radno mesto u Odeljenju lokalne poreske administracije, koji bude raspoređen u drugu organizacionu jedinicu Gradske uprave, kome miruju prava i obaveze iz radnog odnosa u skladu sa zakonom i koji bude udaljen s posla u skladu sa zakonom, dužan je da vrati svoju službenu legitimaciju načelniku Odeljenja lokalne poreske administracije.

O izdatim službenim legitimacijama Odeljenje lokalne poreske administracije vodi posebnu evidencija u koju se unosi: Ime i prezime inspektora naplate, odnosno poreskog izvršitelja, njihov JMBG, broj službene legitimacije, datum prijema i datum vraćanja službene legitimacije, broj rešenja o oglašavanju službene legitimacije nevažećom.

Evidencija iz stava 2. ovog člana čuva se na sigurnom mestu radi sprečavanja njenog uništavanja mogućnosti da dođe u posed neovlašćenim licima.

Član 10

Ako inspektor naplate, odnosno poreski izvršitelj ošteti, izgubi ili na drugi način ostane bez svoje službene legitimacije, dužan je da o tome istog dana pismeno obavesti načelnika Odeljenja lokalne poreske administracije.

U slučaju iz stava 1. ovog člana službena legitimacija se narednog radnog dana od dana prijema obaveštenja iz stava 1. ovog člana, rešenjem načelnika Gradske uprave oglašava nevažećom.

Rešenje iz stava 2. ovog člana objavljuje se u "Službenom listu Grada Sombora".

U slučaju iz stava 1. inspektoru naplate, odnosno poreskom izvršitelju se izdaje nova službena legitimacija sa novim registarskim brojem, osim ako gubitak službene legitimacije nije posledica teške povrede radne dužnosti ili drugog kažnjivog dela.

Član 11

Ovaj pravilnik stupa na snagu danom donošenja i ima se objaviti u "Službenom listu grada Sombora".

Korice legitimacije, Obrazac br. 1 i 2 možete pogledati OVDE