ODLUKA
O NAKNADI ZA ZAŠTITU I UNAPREĐENJE ŽIVOTNE SREDINE

("Sl. list opštine Kikinda", br. 12/2013 i 33/2013)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom propisuje se naknada za zaštitu i unapređivanje životne sredine kao i visina, rokovi, obveznici, način plaćanja i olakšice za određene kategorije obveznika plaćanja, radi stvaranja materijalnih uslova za ostvarivanja prava i dužnosti opštine Kikinde u oblasti zaštite i unapređivanja životne sredine.

Član 2

Posebna naknada za zaštitu i unapređivanje životne sredine (u daljem tekstu: naknada) propisuje se:

- po osnovu korišćenja stambenih i poslovnih zgrada, stanova i poslovnih prostorija za stanovanje, kao i korišćenje zemljišta za obavljanje redovne delatnosti (u daljem tekstu: nepokretnosti).

- po osnovu obavljanja proizvodnih i uslužnih delatnosti, koje utiču na životnu sredinu, a za koje je obavezna ili se može zahtevati procena uticaja na životnu sredinu u skladu sa Uredbom o određivanju aktivnosti čije obavljanje utiče na životnu sredinu ("Sl. glasnik Republike Srbije" br. 109/09 i 8/10).

II OBVEZNICI PLAĆANJA NAKNADE

Član 3

Obveznici plaćanja naknade iz člana 1. ove Odluke su imaoci prava svojine na nepokretnosti (fizička lica, pravna lica i preduzetnici), zakupci ako se nepokretnosti koriste po osnovu prava zakupa kao i pravna lica i preduzetnici koji kroz obavljanje svojih proizvodnih i uslužnih delatnosti utiču na životnu sredinu, a za koje je obavezna ili se može zahtevati procena uticaja na životnu sredinu.

III VISINA NAKNADE

Član 4

Visinu naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine Odlukom propisuje Skupština opštine Kikinda, dok Sekretarijat lokalne poreske administracije Opštinske uprave donosi rešenja o zaduženju naknadom za zaštitu i unapređenje životne sredine u skladu sa članom 2. ove Odluke.

Član 5

Visina naknade utvrđuje se mesečno, prema površini, i to:

1) za stambeni prostor

0,50 din po m2

2) za poslovni prostor

2,00 din po m2

3) za zemljište za obavljanje redovne delatnosti privrednih subjekata

0,50 din po m2

Pod stambenim prostorom, u smislu ove Odluke, smatra se prostor u stanu, u porodičnoj stambenoj zgradi, odnosno u kući namenjen i podoban za stanovanje.

Pod poslovnim prostorom, u smislu ove Odluke, smatra se površina prostora u kome se obavlja poslovna delatnost.

Pod zemljištem za obavljanje redovne delatnosti privrednih subjekata, u smislu ove Odluke, smatra se zemljište na kojem nije izgrađen objekat ili na kojem postoji privremena građevina, kao i zemljište na kojem se ne nalazi poslovna zgrada ili poslovna prostorija, a koje predstavlja osnov za utvrđivanje poreza na imovinu.

Naknada za korišćenje zemljišta ne plaća se za površinu zemljišta na kojoj se nalazi nepokretnost kao i za korišćenje poljoprivrednog zemljišta, šuma i šumskog zemljišta.

Član 6

Visina naknade za pravna lica i preduzetnike koji kroz obavljanje svojih proizvodnih i uslužnih delatnosti utiču na životnu sredinu, a za koje je obavezna ili se može zahtevati procena uticaja na životnu sredinu u skladu sa Uredbom o određivanju aktivnosti čije obavljanje utiče na životnu sredinu ("Sl. gl. Republike Srbije", broj 109/09 i 8/10), iznosi:

• 0,1% Prihoda ostvarenog od prodaje proizvoda, sirovina ili poluproizvoda proizvedenih na teritoriji Opštine Kikinda na godišnjem nivou za pravna lica i preduzetnike koji kroz obavljanje svojih proizvodnih i uslužnih delatnosti utiču na životnu sredinu, a za koje je obavezna ili se može zahtevati procena uticaja na životnu sredinu, ali ne podležu obavezama iz Uredbe o vrstama zagađivanja, kriterijumima za obračun naknade za zagađivanje, visini i načinu obračunavanja i plaćanja naknade životne sredine i obveznicima.

• 0,2% Prihoda ostvarenog od prodaje proizvoda, sirovina ili poluproizvoda proizvedenih na teritoriji Opštine Kikinda na godišnjem nivou za pravna lica i preduzetnike koji kroz obavljanje svojih proizvodnih i uslužnih delatnosti utiču na životnu sredinu, a za koje je obavezna ili se može zahtevati procena uticaja na životnu sredinu i podležu obavezama iz Uredbe o vrstama zagađivanja, kriterijumima za obračun naknade za zagađivanje, visini i načinu obračunavanja i plaćanja naknade životne sredine i obveznicima.

IV ROKOVI I NAČIN PLAĆANJA

Član 7

Obveznik naknade iz čl. 3. dužan je da podnese prijavu za utvrđivanje obaveze plaćanja naknade (u daljem tekstu: prijava) Sekretarijatu lokalne poreske administracije Opštinske uprave opštine Kikinda, u roku od 10 dana od dana početka korišćenja nepokretnosti za koje je ovom Odlukom predviđeno da se plaća naknada.

Obveznik naknade dužan je da svaku nastalu promenu, koja je od uticaja na visinu utvrđene naknade, prijavi nadležnom Sekretarijatu u roku od 10 dana od dana nastanka promene.

Obveznik naknade iz čl. 6, dužan je da podatke o Prihodu ostvarenom od prodaje proizvoda, sirovina ili poluproizvoda proizvedenih na teritoriji opštine Kikinda na godišnjem nivou - prijavu preda Sekretarijatu nakon predaje završnog računa, a najkasnije do 31. marta.

Sekretarijat za zaštitu životne sredine dužan je da Sekretarijatu lokalne poreske administracije redovno dostavlja podatke o obveznicima i načinu njihovog zaduženja tj. daje sve neophodne podatke koje pribavi u postupku procene uticaja na životnu sredinu ili do kojih dođe u toku inspekcijskog nadzora, a koji su od značaja za formiranje baze obveznika.

Član 8

Obaveza naknade se utvrđuje za tekuću kalendarsku godinu, a plaća se kvartalno.

Utvrđena naknada se uplaćuje na uplatni račun posebna naknada za zaštitu i unapređenje životne sredine broj: 840-714562843-56, sa pozivom na broj 35-215, po modelu 97.

Član 9

Za obračun kamate, za kašnjenje u plaćanju, prinudnu naplatu i ostalo što nije regulisano ovom Odlukom, primenjuju se odredbe zakona kojima se uređuje poreski postupak.

Član 10

Protiv rešenja o utvrđivanju naknade može se podneti žalba. Žalba se podnosi u roku od 15 dana od dana prijama rešenja. Žalba se podnosi nadležnom drugostepenom poreskom organu, a predaje se neposredno ili preporučenom poštom Sekretarijatu lokalne poreske administracije Opštinske uprave opštine Kikinda.

V OLAKŠICE

Član 11

Naknada utvrđena u skladu sa članom 6. ove Odluke umanjuje se obveznicima za 20% ako uplate ukupno zaduženje 45 dana od dana uručenja rešenja.

VI KORIŠĆENJE SREDSTAVA

Član 12

Sredstva obezbeđena u skladu sa odredbama ove Odluke prihod su budžeta opštine Kikinda i koristiće se namenski za zaštitu i unapređenje životne sredine prema Godišnjem programu zaštite i unapređivanja životne sredine i Lokalnog Ekološkog Akcionog Plana, a na osnovu mišljenja Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine.

Sredstva ostvarena od naknade, obezbeđena u skladu sa odredbama ove Odluke, koriste se preko budžetskog fonda, namenski za zaštitu i unapređenje životne sredine prema usvojenim programima korišćenja sredstava budžetskog fonda a naročito za finansiranje: monitoringa, ozelenjavanja i zaštićenih delova prirode. Program iz stava 1. ovog člana treba da bude u skladu sa lokalnim akcionim i sanacionim planovima u skladu sa strateškim dokumentima koji se donose na osnovu zakona kojima se reguliše oblast životne sredine.

Član 13

Predsednik opštine ili lice koje on ovlasti zaključuje ugovor sa korisnikom sredstava. Ugovor sadrži:

- sadržaj predloga, odnosno projekta,

- međusobna prava i obaveze ugovornih strana,

- iznos sredstava i način plaćanja,

- nadzor nad izvršenjem ugovornih obaveza.

Korisnik sredstava ima obavezu da podnese izveštaj i dokaze o utrošenim sredstvima iz ugovora u roku koji je predviđen ugovorom.

Član 14

Odabir projekata kojima će biti dodeljena sredstva iz člana 7. ove Odluke vršiće Komisija za zaštitu životne sredine, koju imenuje Opštinsko veće opštine Kikinda.

Članovi Komisije se imenuju iz reda stručnih lica iz oblasti prirodnih i tehničkih nauka, prava, finansija i dr.

Administrativni poslovi (prihodi, vođenje komisije, rashodi) za potrebe komisije vrše se u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine i Sekretarijatu za lokalnu poresku administraciju OU opštine Kikinda.

Član 15

Sekretarijat za zaštitu životne sredine i Sekretarijat lokalne poreske administracije su u obavezi najmanje jedanput godišnje da podnesu izveštaj o realizaciji Programa i utrošku sredstava za zaštitu životne sredine Opštinskom veću i Skupštini opštine.

VII KAZNENE ODREDBE

Član 16

Novčanom kaznom od 2.500,00 do 75.000,00 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice i odgovorno lice u pravnom licu ako:

- nadležnom Sekretarijatu ne podnese prijavu ili podnese nakon isteka propisanog roka (član 7. stav 1.);

- nadležnom Sekretarijatu ne prijavi nastalu promenu koja je od uticaja na visinu utvrđene naknade ili je prijavi nakon isteka propisanog roka (član 7. stav 2.)

Novčanom kaznom od 5.000,00 do 250.000,00 dinara kazniće se preduzetnik za prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Novčanom kaznom od 50.000,00 do 1.000.000,00 dinara kazniće se pravno lice za prekršaj iz stava 1. ovog člana.

VIII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 17

Danom početka primene ove Odluke prestaje da važi Odluka o posebnoj naknadi za zaštitu i unapređivanje životne sredine ("Sl. list opštine Kikinda", br. 12/2010).

Član 18

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu opštine Kikinda", a primenjivaće se na pravna lica i preduzetnike od 01.05.2013. godine, a na fizička lica od 01.01.2015. godine.

 

Samostalni član Odluke o izmeni
Odluke o naknadi za unapređenje životne sredine

("Sl. list opštine Kikinda", br. 33/2013)

Član 2

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu opštine Kikinda".