PRAVILNIK
O POSTUPKU SA NAĐENIM STVARIMA

("Sl. list Grada Loznice", br. 12/2017)

Član 1

Pravilnikom o postupku sa nađenim stvarima reguliše se način postupanja sa stvarima nađenim na javnim ili javnosti pristupačnim mestima (u daljem tekstu: nađene stvari).

Član 2

Kao nađene stvari u smislu o ovog Pravilnika smatraće se stvari ili predmeti koje su njihovi vlasnici izgubili ili zaboravili na javnim ili javnosti pristupačnim mestima.

Član 3

Lice koje nađe izgubljenu stvar dužno je da odmah, a najdalje u roku od 24 časa, da izvesti lice koje je stvar izgubilo ili zaboravilo, ako se na osnovu znakova sa stvari ili iz drugih okolnosti za njega preda nađenu stvar Odeljenju za rad organa grada, informacione i zajedničke poslove Gradske uprave grada Loznice (u daljem tekstu: Odeljenje).

U hitnim slučajevima nađena stvar se može predati MUP-u Loznica, koji će nađene stvari predati Odeljenju uz zapisnik koji sadrži sledeće podatke: mesto i vreme nalaska stvari, precizan opis nađene stvari, lični podaci nalazača (adresa, broj telefona), kao i njegov eventualni zahtev za nagradu.

Član 4

Službeno lice koje primi nađenu stvar, dužno je da o tome sačini zapisnik i izda nalazaču potvrdu o prijemu nađene stvari.

U zapisnik se unosi mesto i vreme nalaska stvari, precizan opis nađene stvari, lični podaci nalazača (adresa, broj telefona), kao i njegov eventualni zahtev za nagradu.

Prijava o nalasku stvari sastavlja se u dva primerka, od kojih se jedan primerak sa nađenim predmetom odlaže u depo a drugi primerak se odlaže u arhivu.

Član 5

Na oglasnoj tabli Gradske uprave grada Loznice će se izložiti spisak svih nađenih stvari na uvid građanima i pozvati vlasnike da ih u određenom roku podignu.

Po proceni Komisije za procenu i postupak sa nađenim stvarima Odeljenje će povremeno objavljivati spisak nađenih stvari u štampanim medijima. Trošak za oglas pada na teret vlasnika nađenih stvari.

Član 6

Odeljenje može nađenu stvar izdati (predati) licu koje nesumnjivim i jasnim dokazima i znacima pokaže da je vlasnik ili ovlašćeni potražilac nađene stvari. Vlasnik ili ovlašćeni potražilac nađene stvari je dužan da naknadi troškove i izdatke učinjene radi čuvanja i održavanja nađene stvari, kao i nagradu nalazaču u visini od 15% od vrednosti nađene stvari.

Ako postoji opravdana sumnja o vlasništvu nađene stvari, naročito u slučaju kada više lica traži da im se ista stvar preda, Odeljenje može usloviti izdavanje stvari prethodnim obezbeđenjem (ličnim jemstvom građana, polaganjem određenog iznosa novca i sl.). U slučaju da Odeljenje ne može da reši pitanje svojine više pojavljenih vlasnika, iste će uputiti da pitanje vlasništva reše sudskim putem.

Član 7

Nađene stvari podložne brzom kvarenju, stvari čije je čuvanje i održavanje skopčano sa nesrazmernim izdacima i troškovima, kao i one čiji se vlasnik ne javi u roku od godinu dana od dana predaje stvari Odeljenju, postupiće se u skladu sa Uputstvom o postupku sa nađenim stvarima.

Član 8

Ako se lice koje je stvar izgubilo, sa nesumnjivim dokazima o vlasništvu, javi u roku od godinu dana, računajući od dana objavljivanja nalaska, stvar ili novac dobijen njenom prodajom će mu se predati po naplati, odnosno odbitku troškova čuvanja, objavljivanja i prodaje, kao i po naplati, odnosno odbitku nagrade nalazaču.

Član 9

Prodaja nađenih stvari vrši se putem javne prodaje.

Načelnik Gradske uprave donosi akt kojim se pokreće postupak javne prodaje i rešenje o imenovanju Komisije za procenu i postupak sa nađenim stvarima.

Zadatak Komisije je da izvrši procenu nađenih stvari, oglasi u sredstvima informisanja javnu prodaju nađenih stvari i izvrši prodaju istih. Procena se vrši na osnovu tržišne cene takve stvari u mestu popisa. Komisija može odlučiti da se procena izvrši na osnovu pismene ili usmene informacije dobijene od odgovarajućih organizacija, institucija, pravnih, odnosno fizičkih lica ili preduzetnika.

O popisu i proceni nađenih stvari sastavlja se zapisnik.

Član 10

Novac dobijen javnom prodajom nađenih stvari, kao i nađeni gotovi novac čiji se vlasnik ne bude mogao pronaći uplaćuju se na uplatni račun javnih prihoda budžeta grada Loznice.

Član 11

Stvari koje se ne budu mogle prodati, i stvari male vrednosti po proceni Komisije, rashodovaće se.

Član 12

Sporovi nastali u vezi sa primenom ovog Pravilnika raspraviće se kod nadležnog suda.

Član 13

Nađene stvari koje se na dan stupanja na snagu ovog Pravilnika budu zatekle kod Policijske uprave Loznica predaće se uz zapisnik Odeljenju, na dalji postupak.

Član 14

O izvršenju ovog Pravilnika stara se Odeljenje za rad organa grada, informacione i zajedničke poslove Gradske uprave grada Loznice.

Član 15

Ovaj Pravilnik stupa na snagu u roku od osam dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Loznice".