ODLUKA

O MERAMA ZA ZAŠTITU OD BUKE NA TERITORIJI OPŠTINE KIKINDA

("Sl. list opštine Kikinda", br. 23/2014 i 25/2014 - ispr.)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom, u cilju što potpunije zaštite životne sredine od buke:

- vrši se akustičko zoniranje prostora naseljenog mesta Kikinda;

- utvrđuju uslovi i propisuju mere zaštite od buke.

Bukom se u smislu ove Odluke smatra svaka zvučna pojava iznad propisanog nivoa u sredini u kojoj čovek boravi.

Subjekti zaštite životne sredine od buke, u smislu ove Odluke, na području opštine Kikinda su: privredna društva, pravna lica i preduzetnici koji u obavljanju privredne delatnosti emituju buku (u daljem tekstu: korisnik izvora buke).

Korisnici izvora buke dužni su da se staraju o tome da svojom delatnošću i aktivnostima ne ugrožavaju okruženje bukom.

Član 2

Odredbe ove Odluke ne odnose se na: zaštitu od buke na radnom mestu i u radnoj okolini, buku koja nastaje u prevoznom sredstvu, buku koja potiče od vojnih aktivnosti, prirodnih i drugih udesa, buku od aktivnosti u domaćinstvu i buku iz susednog domaćinstva, kao i na buku kojoj su izloženi oni koji je stvaraju.

Član 3

Izvorima buke, u smislu ove Odluke, smatraju se:

a) motorna vozila, uređaji, sredstva za rad, instalacije postrojenja, tehnološki postupci i elektroakustički uređaji, čije korišćenje u stambenim, poslovnim i drugim objektima u zatvorenom ili otvorenom prostoru, dovodi do stvaranja zvuka;

b) pokretni i nepokretni objekti koji pod određenim okolnostima generišu zvuk, a takođe i otvoreni i zatvoreni prostori za sport, igru, ples, predstave, koncerte, slušanje muzike i slično, kao i ugostiteljski objekti, garaže, parking prostori i dr.

Član 4

Korisnik izvora buke za obavljanje delatnosti na teritoriji opštine Kikinda u skladu sa Zakonom o zaštiti od buke u životnoj sredini ("Sl. glasnik RS", br. 36/09 i 88/10), mora imati podatke o nivou zvučne snage koju emituju izvori buke, pri propisanim uslovima korišćenja i održavanja, odnosno ispravu sa podacima o nivou buke kao i uputstvo o merama za zaštitu od buke (atest, proizvođačka specifikacija, stručni nalaz o merenju nivoa buke i slično).

Korisnik izvora buke snosi troškove za:

zaštitu od buke u životnoj sredini u okviru investicionih, tekućih i proizvodnih troškova;

praćenje uticaja svoje delatnosti na buku;

sprovođenje odgovarajućih mera zaštite od buke, u skladu sa ovom Odlukom i zakonom kojim se uređuje zaštita životne sredine.

II AKUSTIČKO ZONIRANJE PROSTORA

Član 5

Prema Uredbi o indikatorima buke, graničnim vrednostima, metodama za ocenjivanje indikatora buke, uznemiravanja i štetnih efekata buke u životnoj sredini ("Sl. glasnik RS", br. 75/10), određene su granične vrednosti indikatora buke.

Tabela 1. Granične vrednosti indikatora buke na otvorenom prostoru

Zona

Namena prostora

Najviši dozvoljeni nivoi spoljašnje buke LA eq

dan/veče

noć

1.

Područja za odmor i rekreaciju, bolničke zone i oporavilišta, kulturno-istorijski lokaliteti, veliki parkovi

50

40

2.

Turistička područja, seoska naselja, kampovi i školske zone

50

45

3.

Čisto stambena područja

55

45

4.

Poslovno-stambena područja, trgovačko - stambena područja i dečija igrališta

60

50

5.

Gradski centar, zanatska, trgovačka, administrativno-upravna zona sa stanovima, zone duž autoputeva, magistralnih i gradskih saobraćajnica

65

55

6.

Industrijska, skladišna i servisna područja i transportni terminali bez stambenih zgrada

Na granici ove zone buka ne sme prelaziti dozvoljene nivoe u zoni sa kojom se graniči

Akustičnim zoniranjem prostora definisane su dozvoljene vrednosti ekvivalentnog nivoa buke LA.eq po zonama na teritoriji opštine Kikinda, zavisno od njihove namene, a prema Pravilniku o metodologiji za određivanje akustičnih zona ("Sl. glasnik RS", br. 72/10).

Na području opštine Kikinda zone su definisane planskom dokumentacijom i to: u Kikindi Generalnim planom ("Sl. list opštine Kikinda", br. 4/10), a u naseljenim mestima urbanističkim planovima za naseljena mesta.

III MERE ZA ZAŠTITU OD BUKE

Član 6

Korisnicima izvora buke iz člana 1. Odluke na teritoriji opštine Kikinda na: otvorenom, poluotvorenom i zatvorenom prostoru zabranjuje se: postavljanje, puštanje u pogon i korišćenje bilo kakve mašine, uređaja, postrojenja i slično čiji nivo zvučne snage u bilo kom režimu rada prelazi propisane granične vrednosti.

Muzički uređaji sa kojih se emituje muzika ili izvodi uživo, a kod kojih je merenjem ovlašćene stručne organizacije utvrđeno da buka prelazi dozvoljeni nivo, moraju preduzeti zaštitne mere kojima se jačina zvuka ograničava na ustanovljen maksimalni dopušteni nivo utvrđen stručnim nalazom.

Izuzeće od odredbi ovog člana može se dopustiti ako je drugim merama (udaljenošću od stambenih objekata i sl.) ostvarena zadovoljavajuća zaštita okoline od buke.

Član 7

Merenje buke vrši stručna organizacija ovlašćena od Ministarstva nadležnog za poslove zaštite životne sredine, koja u stručnom nalazu propisuje uslove, metodologiju i mere zaštite od buke.

Izvori buke moraju se upotrebljavati i održavati tako da buka ne prelazi dozvoljeni nivo buke u sredini u kojoj čovek boravi.

Izuzetno, izvori buke se mogu koristiti i kad prouzrokuju buku iznad dozvoljenog nivoa u slučaju elementarne nepogode i druge nepogode i otklanjanja kvarova koji bi mogli izazvati veće materijalne štete, ali samo za vreme dok te okolnosti postoje, o čemu je korisnik dužan da obavesti nadležan organ Opštinske uprave.

Član 8

Merenje buke koja potiče od izvora buke u zonama iz člana 5. Ove odluke vršiće se na osnovu važećeg zakona o merama zaštite od buke.

Merenje buke može se izvršiti i na osnovu pismenog zahteva stranke, a po nalogu inspektora za zaštitu životne sredine.

Član 9

Troškove merenja buke iz člana 8. ove Odluke snosi imalac izvora, ukoliko ona prelazi nivo propisan ovom Odlukom.

Ukoliko je nivo u dozvoljenim granicama, troškovi merenja buke padaju na teret stranke koja je podnela pismeni zahtev za merenje buke.

Član 10

Pravna i fizička lica koja su podnela pismeni zahtev za merenje buke koju stvaraju izvori buke, dužna su da u svom interesu omoguće ovlašćenoj stručnoj organizaciji merenje buke u njihovim objektima, odnosno prostorijama, radi utvrđivanja jačine buke.

Ukoliko pravno ili fizičko lice koje je podnelo pismeni zahtev za merenje buke ne omogući ovlašćenoj stručnoj organizaciji merenje buke u svom objektu, odnosno prostoriji, smatraće se da je odustalo od zahteva.

Član 11

Prostorije u ugostiteljskim objektima, prema važećem Pravilniku o uslovima i načinu obavljanja ugostiteljskih delatnosti, načinu pružanja ugostiteljskih usluga, razvrstavanju ugostiteljskih objekata i minimalno tehničkim uslovima za uređenje i opremanje ugostiteljskih objekata, u kojima se emituje muzika ili izvodi zabavni program, moraju biti dodatno zvučno izolovane u skladu sa propisima, kojima se obezbeđuje zaštita od buke stanara koji žive u neposrednoj blizini ugostiteljskog objekta.

Član 12

Muzički sadržaji mogu se emitovati:

- samo do 24h, bez obzira na propisano radno vreme opštinskom odlukom u oblasti ugostiteljstva, zanatstva i trgovine:

- u letnjim baštama ugostiteljskih objekata,

- na javnim površinama,

- drugim otvorenim prostorima i

- unutar ugostiteljskih objekata pri otvorenim vratima i prozorima

- u luna parkovima, prilikom obeležavanja prvomajskih ili drugih manifestacija

- nakon 24 časa, a u skladu sa opštinskom odlukom o radnom vremenu u oblasti ugostiteljstva, zanatstva i trgovine:

• u zatvorenom zvučno izolovanom objektu, pri zatvorenim prozorima, i obezbeđenim uslovima sprečavanja širenja zvuka pri ulazu i izlazu iz objekta.

• na trgu i drugom otvorenom prostoru prilikom održavanja opštinskih manifestacija (Dani ludaje, seoske slave, novogodišnji program i sl.)

• izvođenje programa (scenskih i muzičkih nastupa) na gradskom i seoskom trgu uz obavezu pribavljanja odobrenja za emitovanje muzike od nadležnog organa Opštinske uprave.

Izuzetno, u letnjem periodu od 15. juna do 15. septembra, muzički sadržaji iz stava 1. mogu se emitovati petkom i subotom do 01 sat.

Član 13

Nadzor nad sprovođenjem ove Odluke vrši organ Opštinske uprave nadležan za zaštitu životne sredine - inspekcija za zaštitu životne sredine.

Član 14

Sastavni delovi ove Odluke su:

Prilog 1. Preovlađujuća namena prostora sa podelom na funkcionalne celine (zone), prema Generalnom planu opštine Kikinda ("Sl. list opštine Kikinda", br. 4/10)

Prilog 2. Opis blokova, prema Generalnom planu opštine Kikinda ("Sl. list opštine Kikinda", br. 4/10) i

Prilog 3. Akustične zone prema Pravilniku o metodologiji za određivanje akustičnih zona ("Sl. gl. RS", br. 72/10).

Član 15

U vršenju nadzora nad primenom mere zaštite od buke inspektor za zaštitu životne sredine ima pravo i dužnost da utvrđuje:

1. da li je u prometu izvor buke bez propisane isprave sa podacima o nivou buke (atest, proizvođačka specifikacija, stručni nalaz o merenju nivoa buke itd.),

2. da li se sprečavanje, smanjivanje i otklanjanje štetnih efekata buke vrši u skladu sa rešenjem nadležnog organa kojim su utvrđene mere zaštite od buke;

3. da li se izvori buke upotrebljavaju i održavaju tako da buka ne prelazi propisani nivo,

4. da li se vrše propisana merenja buke,

5. da li se sprovode posebne mere zaštite od buke u životnoj sredini, odnosno druge propisane mere, u skladu sa zakonom.

6. da li se muzika prema članu 12. izvodi prema propisanom vremenu.

Član 16

U vršenju poslova iz člana 15. ove Odluke inspektor je ovlašćen da:

1. naredi, u određenom roku, otklanjanje nepravilnosti;

2. zabrani ili ograniči korišćenje ili upotrebu mašina, prevoznih sredstava, opreme i uređaja koji nisu u skladu sa tehničkim propisima;

3. zabrani ili ograniči na određeno vreme korišćenje izvora buke ili vršenje delatnosti i drugih aktivnosti koje predstavljaju izvor buke na određenom području, odnosno u određenoj akustičkoj zoni iznad propisanih graničnih vrednosti;

4. naredi preduzimanje zaštitnih mera u slučajevima propisanim ovom Odlukom;

5. zabrani proizvodnju i promet određenih proizvoda i vršenje određenih aktivnosti, na određeno vreme;

6. zabrani, odnosno ograniči upotrebu izvora buke dok se ne preduzmu mere zaštite od buke;

7. zabrani upotrebu mašina, opreme i uređaja koji nemaju podatke o zvučnoj snazi koju emituju pod određenim uslovima upotrebe;

8. zabrani obavljanje delatnosti i ostalih aktivnosti u objektu koji zbog buke ometaju odmor i noćni mir na vremenski period od 30 dana, odnosno 60 dana u slučaju ponovljenog ometanja bukom, ako to nije moguće postići merom zabrane upotrebe izvora buke;

9. zabrani obavljanje delatnosti, odnosno aktivnosti ako su iste započete bez rešenja nadležnog organa kojim se utvrđuje da su sprovedene mere zaštite od buke;

10. naredi sprovođenje akustičkih mera zaštite od buke,

11. naredi izvršenje drugih propisanih obaveza u određenom roku.

IV KAZNENE ODREDBE

Član 17

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000 do 1.000.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako ne postupi u skladu ili postupi suprotno odredbama članova: 4, 6, 7, 11. i 12.

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000 do 75.000 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 2. ovog člana odgovorno lice u pravnom licu.

Novčanom kaznom u iznosu od 10.000 do 250.000 dinara kazniće se preduzetnik, ako ne postupi u skladu ili postupi suprotno odredbama članova: 4, 6, 7, 11. i 12.

Ako ne postupi u skladu sa rešenjem inspektora za zaštitu životne sredine kazniće se za prekršaj novčanom kaznom u fiksnom iznosu od:

- 50.000 dinara pravno lice,

- 10.000 dinara odgovorno lice i

- 30.000 dinara preduzetnik.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 18

Pravna lica i preduzetnici dužni su da usklade poslovanje sa ovom Odlukom u roku od mesec dana od dana stupanja na snagu ove Odluke, a najkasnije u roku od 3 meseca u slučaju izvođenja neophodnih građevinskih radova u cilju obezbeđenja odgovarajuće zvučne izolacije objekta.

Član 19

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o merama za zaštitu od buke ("Sl. list opštine Kikinda", br. 39/2012, 7/2014 i 14/2014).

Član 20

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu opštine Kikinda".

Prilog 1.

ODLUKE O MERAMA ZA ZAŠTITU OD BUKE NA TERITORIJI OPŠTINE KIKINDA ("SLUŽBENI LIST OPŠTINE KIKINDA", BR. 23/14)

PREOVLAĐUJUĆA NAMENA PROSTORA SA PODELOM NA FUNKCIONALNE CELINE (ZONE), PREMA GENERALNOM PLANU OPŠTINE KIKINDA ("SL. LIST OPŠTINE KIKINDA", BR. 4/10)

 

Prilog 2.

ODLUKE O MERAMA ZA ZAŠTITU OD BUKE NA TERITORIJI OPŠTINE KIKINDA ("SLUŽBENI LIST OPŠTINE KIKINDA", BR. 23/14)

OPIS BLOKOVA, PREMA GENERALNOM PLANU OPŠTINE KIKINDA ("SL. LIST OPŠTINE KIKINDA", BR. 4/10)

 

Blok

Namena bloka

Nivo buke dB (A)

za dan i veče

za noć

1 i 4

Namenjuju se za zonu centra.

65

55

 

2 i 3

Namenjuju se za zonu centra i porodično stanovanje gradskog tipa.

65  

 

55

5

Namenjuje se za bolnički kompleks, porodično stanovanje gradskog tipa i zonu centra.  

50  

 

40

6,7

Namenjuju se za zonu centra i porodično stanovanje gradskog tipa.  

65

55

8

Namenjuje se za porodično stanovanje gradskog tipa.

55

45

9

Namenjuje se za turističko-sportsko-rekreativne površine, gradski park, porodično stanovanje i porodično stanovanje gradskog tipa.

55

45

10, 12

Namenjuju se za porodično stanovanje gradskog tipa.  

55

45

11

Namenjuje se za porodično stanovanje gradskog tipa, mešovito stanovanje i porodično stanovanje.  

55

45

13

Namenjuje se za mešovito stanovanje, porodično stanovanje gradskog tipa, zonu centra.  

65

55

14

Namenjuje se za mešovito stanovanje i porodično stanovanje gradskog tipa i zonu centra.  

65

55

15

Namenjuje se za porodično stanovanje, porodično stanovanje gradskog tipa i zonu centra.  

65

55

16

Namenjuju se za porodično stanovanje gradskog tipa, mešovito stanovanje i zonu centra.  

65

55

17

Namenjuju se za porodično stanovanje gradskog tipa i zonu centra.  

65

55

18  

Namenjuje se za porodično stanovanje gradskog tipa.  

55

45

19  

Namenjuje se za porodično stanovanje i objekte u funkciji železničkog terminala.

65

55

20, 21

Namenjuju se za porodično stanovanje i radnu zonu sekundarnih i tercijalnih delatnosti.

65

55

22

Namenjuje se za porodično stanovanje i radnu zonu prehrambene industrije i svih kompatibilnih sadržaja i zaštitno zelenilo.

65

55

23

Namenjuje se za porodično stanovanje i porodično stanovanje gradskog tipa.  

55

45

24

Namenjuje se za višeporodično stanovanje, specijalizovani gradski centar i zaštitno zelenilo.

65

55

25

Namenjuje se za mešovito stanovanje u zoni centra i porodično stanovanje gradskog tipa.

65

55

26

Namenjuje se za mešovito stanovanje i porodično stanovanje gradskog tipa i park.  

55

45

27, 28 i 30

Namenjuju se za porodično stanovanje.

55

45

29

Namenjuje se za porodično stanovanje, komunalnu površinu i zaštitno zelenilo.

55

45

31

Namenjuje se za groblje i planirano proširenje groblja.

55

45

32

Namenjuje se za i planirano porodično stanovanje.

55

45

33

Namenjuje se za porodično stanovanje, radnu zonu i zaštitno zelenilo.  

60

50

34

Namenjuje se za porodično stanovanje.

55

45

35

Namenjuju se za porodično stanovanje i porodično stanovanje gradskog tipa.  

55

45

36

Namenjuju se za porodično stanovanje, mešovito stanovanje i porodično stanovanje gradskog tipa.  

55

45

37 i 38  

Namenjuju se za porodično stanovanje i mešovito stanovanje.

55

45

39

Namenjuje se za porodično stanovanje.

55

45

40

Namenjuje se za radnu zonu sekundarnih i tercijalnih delatnosti, postojeće porodično stanovanje i železnicu i želenički pojas.

65

55

40/1

Namenjuje se za porodično stanovanje.

55

45

41  

Namenjuje se za porodično stanovanje, površine sporta i rekreacije, radnu zonu i groblje.

55

45

42

Namenjuje se za postojeće porodično stanovanje, muzejski kompleks "Terra" i površine sporta i rekreacije.

55

45

43

Namenjuje se za radnu zonu sekundarnih i tercijalnih delatnosti, groblje, površine za sport i rekreaciju, komunalne površine, železnicu i želenički pojas.

65

55

44

Namenjuje se za radnu zonu, površine za sport i rekreaciju, zaštitno zelenilo i železnicu i železnički pojas.

65

55

44/1

Namenjuje se za postojeće porodično stanovanje.

55

45

45

Namenjuje se za postojeće porodično stanovanje.

55

45

46

Namenjuje se za radnu zonu, zaštitno zelenilo i šumu park.

65

55

47

Namenjuje se za radnu zonu, proizvodno-skladišno - trgovinsku zonu, rasadnik, saobraćajni terminal, zaštitno zelenilo i železnicu i želenički pojas.  

65

55

48

Namenjuje se za proizvodno-skladišno-trgovinsku zonu i zaštitno zelenilo.

65

55

49

Namenjuje se za proizvodno-skladišno-trgovinsku zonu, saobraćajni terminal-pristanište i zaštitno zelenilo.  

65

55

50  

Namenjuje se za radnu zonu (postojeći kompleksi metalske-livenje lakih metala, hemijske i industrije građevinskog materijala), proizvodno-skladišno-trgovinsku zonu, i zaštitno zelenilo.

65

55

51

Namenjuje se za postojeće porodično stanovanje gradskog tipa, komunalnu zonu, zaštitno zelenilo i specijalizovani centar motel.  

65

55

52

Namenjuje se za komunalnu zonu i zaštitno zelenilo.

65

55

53

Namenjuje se za kanal, pristanište, verski objekat i zaštitno zelenilo.

65

55

54

Namenjuje se za radnu zonu sekundarnih i tercijalnih delatnosti, zaštitno zelenilo, železnicu i železnički pojas.  

65

55

55

Namenjuje se za radnu zonu sekundarnih i tercijalnih delatnosti, zaštitno zelenilo, sport i rekreacija, komunalne površine, saobraćajni terminali i postojeće groblje.

65

55

55/1

Namenjuje se za porodično stanovanje sa delatnostima male privrede, zaštitno zelenilo i sport i rekreacija.

65

55

56

Namenjuje se za postojeće porodično stanovanje, groblje, deo železničkog pojasa, zaštitno zelenilo i sport i rekreacija.

65

55

57

Namenjuje se železničkoj pruzi i železničkom pojasu i objektima u funkciji železničkog terminala.

65

55

58

Namenjuje se za površine za turizam, sport i rekreaciju, zaštitno zelenilo, železnica i železnički pojas.

65

55

59

Namenjuje se za površine za turizam, sport i rekreaciju, postojeće porodično stanovanje, zaštitno zelenilo, železnicu i železnički pojas.  

65

55

59/1

Namenjuje se za planirano porodično stanovanje.

55

45

 

Prilog 3.

ODLUKE O MERAMA ZA ZAŠTITU OD BUKE NA TERITORIJI OPŠTINE KIKINDA ("SLUŽBENI LIST OPŠTINE KIKINDA", BR. 23/14)

AKUSTIČNE ZONE PREMA PRAVILNIKU O METODOLOGIJI ZA ODREĐIVANJE AKUSTIČNIH ZONA ("Sl. glasnik RS", br. 72/10)

1. Područja za odmor i rekreaciju, bolničke zone i oporavilišta, kulturno-istorijski lokaliteti,

- veliki parkovi

- parkovi i šetališta,

- spomen parkovi i obeležja,

- gradske šume, botanička bašta i posebni zeleni kompleksi,

- rekreativno sportski centri,

- zaštićena i značajna prirodna i kulturna dobra,

- bolnice, specijalistički zavodi, instituti i centri sa stacionarom,

- klinike i klinički instituti univerzitetskog medicinskog centra,

- centri za zaštitu odojčadi i dece, za teže i lakše psihički ometenu decu i omladinu,

- centri i domovi za zaštitu starih i iznemoglih lica.

2. Turistička područja, kampovi i školske zone

- turistička područja, kampovi i banje,

- vrtići i predškolske ustanove,

- osnovne, srednje škole i obrazovni centri,

- fakulteti i akademije, studentska naselja i domovi,

- ambasade.

3. Čisto stambena područja

- stambene zone na parcelama (pretežno niske spratnosti i malih gustina stanovanja),

- stambene zone u blokovskom - ivičnom sistemu izgradnje (pretežno srednje i visoke spratnosti i srednjih i velikih gustina stanovanja),

- stambene zone u slobodnom sistemu izgradnje (u novim naseljima - pretežno srednje i visoke spratnosti i srednjih i velikih gustina).

4. Poslovno-stambena područja, trgovačko-stambena područja i dečja igrališta

- zone i objekti sa stambenim (i u stambenim) objektima namenjeni za poslovnu i trgovačku delatnost,

- posebne zone, objekti društvenih i komercijalnih delatnosti (organizacije nauke i kulture, trgovina, ugostiteljstvo, turizam, finansijske, poslovne i tehničke usluge, neproizvodne delatnosti i sl.),

- dečija igrališta.

5. Gradski centar, zanatska, trgovačka, administrativno-upravna zona sa stanovima, zona duž saobraćajnica, magistralnih i gradskih saobraćajnica

- gradski centar,

- zone i objekti komunalnih delatnosti,

- parkirališta i javne garaže,

- objekti i postrojenja vodovoda i kanalizacije,

- gasovodni objekti - glavne merno regulacione stanice GMRS i MRS,

- gradska čistoća,

- protivpožarne stanice,

- autoput, magistralne, regionalne saobraćajnice i međunarodne železničke pruge,

- gradske saobraćajnice sa terminalima javnog gradskog saobraćaja,

- regionalne saobraćajnice sa autobuskim saobraćajem i teretnim tranzitom,

- saobraćajne usluge i terminali (železnička stanica, autobuska stanica, pristanište, parkinzi za teretna vozila, opravka i održavanje vozila, javna skladišta i dr.),

- manji pojedinačni industrijski i proizvodni objekti i skladišta industrijskog karaktera sa stambenim objektima.

6. Industrijska, skladišna i servisna područja i transportni terminali bez stambenih zgrada

- privredne i industrijske zone, proizvodni i infrastrukturni objekti,

- skladišta industrijskog karaktera bez stambenih objekata.