ODLUKA
O USLOVIMA I NAČINU DRŽANJA PASA I MAČAKA NA TERITORIJI GRADA KIKINDA

("Sl. list opštine Kikinda", br. 5/2011, 7/2014 - dr. odluka i 14/2015 i "Sl. list grada Kikinde", br. 12/2017 - dr. odluka)

 

1. OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom propisuju se uslovi i način držanja pasa i mačaka na teritoriji grada Kikinde, zabrane, prekršaji i kazne za prekršaje kao i nadležni organi za nazor nad sprovođenjem odluke.

Član 2

Na teritoriji grada Kikinde psi i mačke kao kućni ljubimci mogu se držati na način kojim se ne uznemiravaju drugi građani, kojim se sprečava nastajanja zaraznih bolesti životinja, štiti zdravlja građana i obezbeđuje zaštita i dobrobit životinja.

Član 3

Na način i uslove držanja pasa primenjuju se i odredbe Pravilnika o načinu držanju pasa koji mogu predstavljati opasnost po okolinu ("Sl. glasnik RS", br. 65/2010).

Član 4

Na čuvanje, držanje ili uzgoj pasa i mačaka u komercijalne i slične svrhe, primenjuju se posebni propisi o uslovima i načinu uzgoja, držanja i čuvanja, kao i odredbe ove Odluke koje se odnose na izvođenje pasa i mačaka, zaštitu okoline i zaštitu od uznemiravanja drugih lica.

Član 5

Ograničenje broja životinja ne odnose se na ovčarske pse i ostale pse koji se koriste za čuvanje stada.

Član 6

Vlasnik, odnosno držalac pasa i mačaka odgovoran je za njihov život, zdravlje i dobrobit.

Vlasnik, odnosno držalac je dužan da preduzima sve neophodne mere kako bi obezbedio da se životinji ne nanosi nepotreban bol, patnja, strah i stres, odnosno povreda, kao i da se njihovim držanjem ne ugrožavaju ljudi i okolina.

2. DRŽANJE PASA KOJI MOGU PREDSTAVLJATI OPASNOST PO OKOLINU

Član 7

Pod psom koji može predstavljati opasnost po okolinu smatra se: pas koji je bez očiglednog razloga napao čoveka ili drugog psa i naneo mu telesne povrede ili smrt; koji je uzgajan odnosno dresiran za borbe pasa ili nađen u organizovanoj borbi sa drugim psom; koji je namenjen za čuvanje imovine ili kao telesni čuvar; pas rase pitbul terijer ili mešanac te rase, koji ne potiče iz kontrolisanog uzgoja; pas rase bul terijer, staford terijer, američki staford terijer i mini bul terijer ili mešanac tih rasa.

Član 8

Psa koji može predstavljati opasnost po okolinu može držati samo punoletno lice (vlasnik ne i držalac) koje nije kažnjivo i protiv kojeg nije pokrenut postupak za dela propisana Pravilnikom iz člana 3. ove Odluke i pod uslovom da poseduje potvrdu da je pas prošao obuku iz socijalizacije.

Pas koji posle provere stepena socijalizacije ne postigne zadovoljavajuću ocenu odnosno ako i dalje predstavlja opasnost, lišava se života u skladu sa zakonom o dobrobiti životinja.

Član 9

Pas koji može predstavljati opasnost po okolinu ne može se držati u stanu i zajedničkim dvorištima objekata višeporodičnog stanovanja, ne može se uvoditi u javne objekte i vozila javnog prevoza, niti izvoditi i puštati da se slobodno kreće na javnim površinama iz člana 19. ove Odluke.

Pas koji može predstavljati opasnost po okolinu ne može se držati na lancu, već se mora držati u ograđenom prostoru čija konstrukcija onemogućava da pobegne.

Ograđeni prostor, vlasnik mora držati pod ključem, a na ulazu u prostor mora biti istaknuto upozorenje "Opasan pas".

Član 10

Pas koji može predstavljati opasnost po okolinu, može se izvoditi na javne površine ukoliko je sa uspehom prošao obuku iz socijalizacije.

Izvođenje može da vrši isključivo vlasnik, na kratkom povodcu sa zaštitnom korpom.

U toku izvođenja pas mora biti pod stalnim neposrednim nadzorom vlasnika.

Pas koji je, zbog napada na čoveka ili drugog psa ili zbog toga što je dresiran za borbe ili nađen u organizovanoj borbi sa drugim psima, kategorisan kao "Opasan pas" ne može se izvoditi na javne površine.

Član 11

Vlasnik psa koji može predstavljati opasnost po okolinu ima i druge posebne obaveze utvrđene Pravilnikom iz člana 3. ove odluke i to:

- da prijavi držanje psa koji može predstavljati opasnost po okolinu,

- da u propisanim slučajevima steriliše psa.

3. DRŽANJE OSTALIH PASA I MAČAKA

1. Broj životinja i objekti u kojim se mogu držati

Član 12

U stanu se mogu držati najviše dva psa ili dve mačke ili jedan pas i jedna mačka.

Podmladak životinja iz stava 1. ovog člana može se držati u stanu najduže do 3 meseca starosti.

U zajedničkom stanu psi i mačke mogu se držati samo ako postoji pisana saglasnost sustanara.

Član 13**

U dvorištu individualnog porodičnog stambenog objekta u dvorištu poslovnog objekta mogu se držati najviše dva psa.

Podmladak životinja iz stava 1. ovog člana može se držati u dvorištu najduže do 4 meseca starosti.

Član 14

U zajedničkom dvorištu objekata više porodičnog stanovanja, može se držati jedan pas i to samo ako postoji pisana saglasnost vlasnika, odnosno korisnika zajedničkog dvorišta.

U zajedničkim prostorijama višeporodičnog stanovanja (hol, stepenište, tavan, podrum i dr.), kao i na balkonima, terasama i dr. ne mogu se držati psi i mačke.

Član 15**

Pas mora da se drži u ograđenom prostoru sa odgovarajućom kućicom. Ograđeni prostor, odnosno prostor po kome pas može da se kreće mora biti obezbeđen tako da pas ne ugrožava prolaznike i susede.

Prostor u kome se drže životinje mora se redovno čistiti i održavati, a povremeno i dezinfikovati.

Član 16

Vlasnik ili držalac psa je dužan da na ulaznim vratima, odnosno kapiji, na vidnom mestu, istakne natpis "čuvaj se psa".

2. Izvođenje na javne površine

Član 17

Vlasnik, odnosno držalac, psa može da izvodi na povodcu, dužine do 2 m.

Psi rasa nemački ovčar, belgijski ovčar (svi varijeteti), rotvajler, doberman, nemački bokser (oba varijeteta), šnaucer-veliki (oba varijeteta), crni terijer, argentinski pas, bul mastif, mastif, napuljski mastif, pirinejski mastif, šarplaninac, kavkaski ovčar, erdel terijer; psi drugih velikih rasa i srednjih rasa čija visina u grebenu prelazi 55 santimetara kao i svi psi nastali ukrštanjem sa jednom ili više navedenih rasa ako su stariji od 5 meseci, mogu da se izvode smo na povodcu koji ne može da bude duži od 1m i sa zaštitnom korpom.

Psi malog rasta ili štenad do 5 meseci starosti mogu se izvoditi bez zaštite korpe na njušci.

Psi vodiči za slepa i slabovida lica, lovački psi za vreme lova, službeni psi u toku policijske akcije, potrage za izgubljenim licima i slično i ovčarski psi za vreme čuvanja stoke mogu da se izvode i da se slobodno kreću, pod kontrolom vlasnika, odnosno držaoca psa, bez zaštitne korpe.

Član 18

Lica mlađa od 18 godina ne mogu da izvode psa iz člana 10. i 17. ove Odluke.

Član 19

Psi se mogu izvoditi i puštati da se slobodno kreću sa zaštitnom korpom na njušci na površinama koje odredi organ gradske uprave nadležan za komunalne poslove.

Član 20

Ukoliko pas, prilikom izvođenja i kretanja zagadi javnu površinu, držalac je dužan da je bez odlaganja očisti.

Ukoliko pas ili mačka, prilikom izvođenja zagade zajedničke prostorije i dvorište, držalac je dužan da zagađenu površinu očisti i opere, a po potrebi i dezinfikuje.

3. Uvođenje u javne objekte i sredstva javnog prevoza

Član 21

Psi i mačke mogu se uvoditi u javne objekte u kojima je to jasno i vidno naznačeno da je uvođenje ljubimaca dozvoljeno. Dužnost svake javne institucije je da na ulazu u objekat jasno i vidno naznači da li je uvođenje zabranjeno ili dozvoljeno.

Psi i mačke se u javne objekte mogu uvoditi samo na kratkom povodcu, a psi sa zaštitnom korpom, uz vlasnika, odnosno držaoca.

Vlasnik ili držalac dužan je da psa i mačku drži pod kontrolom i odgovoran je za svaku eventualnu štetu ili incident.

Član 22

Uvođenje malih pasa i mačaka u sredstva javnog saobraćaja dozvoljeno je pod uslovom da su smešteni u transportni kavez sa nepropusnim dnom ili adekvatno transportno sredstvo iz koje se ne mogu osloboditi.

Vlasnik, odnosno držalac psa ili mačke je dužan da preduzme neophodne mere da ove životinje ne ujedu ili na drugi način povrede drugo lice.

Član 23

Prilikom izvođenja psa i mačke, vlasnik ili držalac dužan je da kod sebe ima potvrdu o izvršenom obeležavanju i o vakcinaciji, potvrdu o izvršenoj obuci i proveri stepena socijalizacije za pse koji mogu predstavljati opasnost po okolinu i pribor za čišćenje javne površine i uklanjanje izmeta.

4. Staranje o zdravlju

Član 24

Ako pas ili mačka ozlede neko lice, vlasnik, odnosno držalac životinja dužan je da o tome odmah obavesti organ državne uprave nadležan za poslove veterinarske inspekcije.

Član 25

Vlasnici, odnosno držaoci životinja, dužni su da se staraju o zdravlju životinja i da preduzimaju zoosanitarne i biosigurnosne mere.

Vlasnik, odnosno držalac psa i mačke dužan je da obeleži i registruje psa i mačku u skladu sa posebnim propisima o obeležavanju i registraciji pasa.

Obavezna je vakcinacija i dehelmentizacija svih pasa i mačaka starijih od tri meseca jedanput godišnje.

Član 26

U slučaju sumnje da su pas ili mačka oboleli od zaraznih bolesti vlasnik, odnosno držalac je dužan:

1. odmah to prijavi veterinaru ili veterinarskom inspektoru,

2. onemogući drugim licima pristup do dolaska veterinara ili veterinarskog inspektora,

3. izoluje psa ili mačku za koju se sumnja da je obolela.

5. Izgubljeni i napušteni psi i mačke

Član 27

U slučaju gubitka psa ili mačke, vlasnik, odnosno držalac dužan je da bez odlaganja, a najkasnije u roku od tri dana od dana gubitka prijavi nestanak zoohigijenskoj službi i ovlašćenoj veterinarskoj službi.

Prijava iz stava 1. ovog člana mora da sadrži vreme i mesto gubitka psa ili mačke, rasu, fizički opis i ime nestalog psa ili mačke, kao i podatke o izvršenom obeležavanju i vakcinaciji.

Ako vlasnik, odnosno držalac ne prijavi gubitak životinje smatraće se da je napustio životinju.

Član 28

Poslove hvatanja, prevoza i smeštaja napuštenih pasa i mačaka, izgubljenih pasa i mačaka bez nadzora, pasa i mačaka čiji vlasnici, odnosno držaoci ne mogu više da brinu o njima kao i poslove prihvatanja oduzetih pasa i mačaka od vlasnika, odnosno držaoca, po nalogu nadležnog inspektora, na području grada Kikinde vrši Zoohigijenska služba.

Napušteni pas i mačka u smislu ove odluke su neobeleženi psi i mačke koji se nađu na ulicama, parkovima ili drugim javnim površinama.

Obeleženi pas koji se zatekne bez nadzora na ulici, parku ili drugim javnim površinama bez prisustva vlasnika, odnosno držaoca, smatra se izgubljenim psom.

Član 29

Uhvaćeni psi i mačke smeštaju se u prihvatilište za životinje (u daljem tekstu: Prihvatilište).

Ako se uhvaćenoj životinji najduže u roku od 30 dana od dana smeštanja u Prihvatilište ne pronađe vlasnik, odnosno ako se ne zbrine na drugi način, sa životinjom će se postupati u skladu sa Programom kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka.

Član 30

Troškovi zbrinjavanja izgubljenih životinja (hvatanja, prevoza, smeštaja, sterilisanja, obeležavanja i drugih u vezi sa tim) padaju na teret vlasnika, odnosno držaoca.

4. MERE ZABRANE

Član 31**

Zabranjeno je:

1) držanje pasa koji može predstavljati opasnost po okolinu na način suprotan odredbama ove Odluke,

2) (brisana)

3) držanje pasa i mačaka na balkonima, terasama, zajedničkim prostorijama (tavanima, podrumima, vešernicama i sl.),

4) uvođenje pasa i mačaka u službene prostorije, javna kupališta ili na druga javna mesta na kojima se okuplja veliki broj građana (pijace, plaže, školska dvorišta, dečja igrališta, i sl.),

5) puštanje pasa sa povodca u parkovima i na drugim javnim i zelenim površinama koje nisu određene za tu namenu,

6) šišanje i kupanje pasa na javnim površinama, parkovima, na uređenim plažama i bazenima,

7) vršenje drugih radnji suprotno odredbama ove Odluke,

8) puštanje psa bez nadzora na javnu površinu.

5. NADZOR

Član 32

Nadzor nad primenom ove odluke vrši organ gradske uprave nadležna za komunalne poslove.

Inspekcijski nadzor nad primenom ove odluke vrši komunalni inspektor.

Član 33

U vršenju inspekcijskog nadzora komunalni inspektor je dužan i ovlašćen da kontroliše:

1. ispunjenost propisanih uslova i propisanog načina držanja i izvođenja pasa i mačaka,

2. poštovanja propisanog broja koji se može držati,

3. postupanje sa napuštenim i izgubljenim psima i mačkama,

4. ispunjenost drugih uslova i zabrana u skladu sa ovom odlukom.

Član 34

U vršenju inspekcijskog nadzora komunalni inspektor je ovlašćen da:

- zabrani držanje, pod pretnjom prinudnog izvršenja ukoliko se radi o većem broju od dozvoljenog ili životinji čije držanje nije dozvoljeno u skladu sa odredbama ove odluke,

- izda nalog da za hvatanje napuštene ili izgubljene životinja,

- preduzima i druge mere u skladu sa ovom odlukom,

- podnese prekršajnu prijavu,

Žalba na rešenje komunalnog inspektora ne odlaže izvršenje rešenja.

Ukoliko vlasnik, odnosno držalac psa ili mačke prilikom inspekcijskog nadzora odbije da prikaže dokaz o redovnoj vakcinaciji psa ili mačke protiv besnila i o obuci iz socijalizacije psa, komunalni inspektor obavestiće odmah o tome nadležnu inspekciju.

Ukoliko komunalni inspektor u vršenju inspekcijskog nadzora, uoči povredu propisa iz nadležnosti drugog organa, obavestiće odmah o tome, pisanim putem, nadležni organ.

6. KAZNENE ODREDBE

Član 35**

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 80.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1. neovlašćeno prikuplja i zbrinjava napuštene i izgubljene pse i mačke (član 28. Odluke),

2. drži i zbrinjava životinje suprotno članu 29. Odluke,

3. postupi suprotno odredbi člana: 31. stav 1. tačka 8.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se preduzetnik novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 20.000 dinara.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 6.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako:

- ne postupi u skladu ili postupi suprotno odredbama članova: 12, 14, 15, 16, 17, 19, 20 i 31.

- ne postupi u skladu sa rešenjem komunalnog inspektora.

Član 36*

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000 do 75.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako:

- ne postupi u skladu ili postupi suprotno odredbama članova: 12, 14, 15, 16, 17, 19. i 20;

- ne postupi u skladu sa rešenjem komunalnog inspektora.

7. PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 37

Vlasnici i držaoci pasa i mačaka dužni su da usklade način i uslove njihovog držanja u roku od 120 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Pas kog vlasnik drži u zajedničkom dvorištu višeporodičnog objekta, bez saglasnosti svih vlasnika i korisnika, a ne spada u kategoriju pasa koji mogu predstavljati opasnost za okolinu, može u istom ostati do svog biološkog kraja.

Član 38

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaju da važe odredbe člana od 17. do 23. Odluke o držanja životinja i neškodljivom uklanjanja životinjskih leševa ("Službeni list opštine Kikinda", br. 8/1994).

Član 39

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu opštine Kikinda".

Napomene

* Član 36. Odluke o uslovima i načinu držanja pasa i mačaka na teritoriji opštine Kikinda ("Sl. list opštine Kikinda", br. 5/2011) izmenjen je članom 9. Odluke o izmenama i dopunama odluka kojima su propisane novčane kazne za prekršaje ("Sl. list opštine Kikinda", br. 7/2014).
** Član 13. stav 2. ove odluke brisan je članom 11. Odluke o izmenama i dopunama odluka kojima su propisane novčane kazne za prekršaje ("Sl. list grada Kikinde", br. 12/2017 - dalje: Odluka), član 15. izmenjen je članom 11. Odluke, član 31. ove odluke izmenjen je članom 12. Odluke, dok je član 35. izmenjen članom 13. Odluke.
Članom 2. Odluke u ovoj odluci reč: "opština" zamenjuje se rečju: "grad", reči: "predsednik opštine" zamenjuju se rečju: "gradonačelnik", reči: "Opštinsko veće" zamenjuju se rečima: "Gradsko veće" i reči: "pokreće prekršajni postupak" zamenjuju se rečima: "izda prekršajni nalog" u odgovarajućem padežu.