ODLUKA
O OGLAŠAVANJU

("Sl. list opštine Kikinda", br. 24/2011, 7/2014 - dr. odluka i 14/2015 i "Sl. list grada Kikinde", br. 12/2017 - dr. odluka)

 

1. OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uređuju se uslovi, način i postupak postavljanja oglasnih objekata i uređaja u svrhu oglašavanja, reklamiranja i za isticanje i ispisivanje firme; uslovi i način korišćenja; obaveza plaćanja takse i naknade za postavljanje i korišćenje; prava obaveze i odgovornosti pravnih i fizičkih lica, zabrane, prekršaji i kazne za nepoštovanje ove Odluke.

Član 2

Oglašavanje u smislu ove Odluke obuhvata oglašavanje na otvorenom prostoru.

Otvoreni prostor jeste površina i lokacija ili objekat na koji se mogu postavljati poruke vidljive sa javnih površina.

Oglasna poruka jeste obaveštenje ili poruka kojom se preporučuje oglašivač, njegova aktivnost, proizvod ili usluga.

Oglasno sredstvo je grafičko, elektronsko ili drugo sredstvo koje sadrži poruku ili kojim se poruka emituje.

Oglasni objekat i uređaj u smislu ove Odluke je predmet, konstrukcija i uređaj na koji se postavlja oglasno sredstvo: namenski izgrađene ili postavljene vitrine, panoi i megapanoi (bilbordi), stubovi i table, oglasne table, ekrani, displei, elementi stajališta javnog prevoza i taksi stajališta, drugi uređaji za oglašavanje kao i platna, baloni, zastave i sl.

Član 3

Oglašavanje na otvorenom prostoru dozvoljeno je ukoliko se vrši pod uslovima po postupku i na način utvrđen zakonom i ovom Odlukom.

Član 4

Oglašavanje na otvorenom prostoru vrši se na način kojim se obezbeđuje sigurnost pešaka, motornih vozila i drugih učesnika u saobraćaju, zaštita kulturno-istorijskih spomenika i dobara od opšteg interesa, očuvanje i unapređenje izgleda grada, odnosno naseljenog mesta i zaštićenih i uređenih delova prirode.

Član 5

Na površinama, odnosno na objektima i uređajima koji su orijentisani na otvoren prostor zabranjeno je iscrtavanje i ispisivanje poruka, crteža, znakova, lepljenje plakata, nalepnica, reklama i slično, suprotno odredbama ove Odluke.

Izuzetno, u skladu sa urbanističkim uslovima, a po odobrenju nadležnog organa gradske uprave, može se odrediti i koristiti prostor za iscrtavanje grafita, murala i sl.

Na sva ostala pitanja shodno se primenjuju odredbe ove Odluke.

Član 6

Vlasnici ili korisnici objekta su dužni da sa istih uklone oglase, saopštenja, reklame, grafite, znake, nalepnice i drugo koji se na njima nalaze, a u suprotnosti su sa odredbama ove Odluke.

2. POSTAVLJANJE I ODRŽAVANJE OGLASNIH OBJEKATA I UREĐAJA

Član 7

Objekti i uređaji za oglašavanje mogu se postavljati:

- na objektima i površinama u javnoj, privatnoj i mešovitoj svojini,

- na putevima i u putnom pojasu.

Član 8

Na objektima i površinama u javnoj svojini grada, objekti i uređaji se postavljaju uz saglasnost nadležnog organa gradske uprave za komunalne poslove, istovremeno sa izdavanjem odobrenja za postavljanje.

Na objektima i površinama čiji je korisnik ili upravljač državni organ, javno preduzeće ili ustanova objekti i uređaji se postavljaju uz saglasnost državnog organa, preduzeća ili ustanove.

Na privatnim objektima i parcelama, objekti i uređaji se postavljaju uz saglasnost nadležnog organa, odnosno vlasnika.

Na putevima i u putnom pojasu, objekti i uređaji se postavljaju na osnovu odobrenja nadležnog organa upravljača javnog puta.

Član 9

Postavljanje i održavanje oglasnih objekata ili uređaja za oglašavanje vrše:

1. Privredni subjekat kojem grad poveri navedene poslove na osnovu Programa koji odobrava gradonačelnik sa kojim se utvrđuju stalni namenski objekti i uređaji za besplatno oglašavanje Skupštine grada, organa Gradske uprave kao i organizacija, ustanova i javnih preduzeća čiji je osnivač grad Kikinda, sportskih udruženja, udruženja građana, političkih organizacija i fizičkih lica,

2. Seoske mesne zajednice za potrebe oglašavanja, mesne zajednice, sportskih udruženja, udruženja građana, političkih organizacija i fizičkih lica,

3. Pravno lice i preduzetnik - registrovan za delatnost oglašavanja.

4. Pravno lice, fizičko lice i preduzetnik - radi oglašavanja u svoje ime i za svoj račun ili za oglašavanje trećih lica.

Član 10

Postavljanje oglasnih objekata i uređaja vrši se prema urbanističko-tehničkim uslovima propisanim Pravilnikom.

Pravilnik iz prethodnog stava donosi Gradsko veće grada Kikinde.

Član 11

Postavljanje objekta i uređaja, osim u slučaju iz člana 13., vrši se na osnovu rešenja nadležnog organa Gradske uprave.

Zahtev za odobrenje za postavljanja uređaja za oglašavanje podnosi vlasnik objekta ili uređaja za oglašavanje.

Zahtev se podnosi za određeni period ili na neodređeno vreme.

Uz zahtev se prilaže:

1. dokaz o vlasništvu, odnosno pravu korišćenja,

2. overena saglasnost vlasnika, odnosno skupštine zgrade ako se postavlja na zgradu,

3. dispozicija lokacije sa tehničkim opisom i dizajnom bilborda, reklamne oznake, video bima i sličnih objekata i definisanjem materijala, boja i dr. i statistički proračun sigurnosti,

4. urbanističko-tehničke uslove,

5. dokaz o plaćenoj taksi ili naknadi,

6. u zavisno od složenosti,

- idejni projekt,

- uslove i saglasnost javnih preduzeća,

- dozvolu i uslove upravljača javnog puta i

- druga dokumentacija propisana Pravilnikom o urbanističko tehničkim uslovima.

Odobrenje za postavljanje objekta i uređaja vrši se na osnovu rešenja nadležnog organa Gradske uprave.

Za objekte i uređaje za koje je Pravilnikom o urbanističko tehničkim uslovima propisana obaveza izrade idejnog projekta sa izveštajem o tehničkoj kontroli, nadležan organ Gradske uprave izdaće odobrenje za izvođenje radova, a za ostale odobrenje za postavljanje.

Član 12

Nadležan organ Gradske uprave može odbiti izdavanje odobrenja po zahtevu iz člana 11. ako oceni da bi postavljanje objekta ili uređaja ugrozilo sigurnost pešaka, motornih vozila i drugih učesnika u saobraćaju; zaštitu kulturno-istorijskih spomenika i dobara od opšteg interesa ili narušilo izgleda naseljenog mesta, odnosno uređeni ili zaštićeni deo prirode.

Žalba na rešenje kojim se zahtev odbija podnosi se Gradskom veću.

Rešenje Gradskog veća je konačno u upravnom postupku.

3. POSTAVLJANJE REKLAMNE TABLE, REKLAMNOG PANOA, UREĐAJA ZA SLIKOVNO ILI ZVUČNO OBAVEŠTAVANJE ILI OGLAŠAVANJE NA GRADSKOM PUTU I ULICI

Član 13

Odobrenje za postavljanje reklamnih tabli, reklamnih panoa, uređaja za slikovno ili zvučno obaveštavanje ili oglašavanje na putu i ulici i u njihovom putnom putnom pojasu, odnosno na drugom zemljištu koje koristi upravljač javnog puta, u skladu sa Zakonom o javnim putevima izdaje upravljač javnog puta.

4. ISTICANJE FIRME

Član 14

Firmom se smatra svaki istaknuti naziv ili ime koje upućuje na to da pravno ili fizičko lice obavlja delatnost.

Firma se može istaći na poslovnim prostorijama i van poslovnih prostorija.

Firma se po odobrenju nadležnog organa gradske uprave može istaknuti i ispisati na objektima i prostorima koji pripadaju jedinici lokalne samouprave (trotoari, zelene površine, bandere i sl.).

Član 15

Firma se ističe na tablama površine do 0,50 metra kvadratna.

Firma se može istaći, odnosno ispisati na elementima izloga i vratima prostorije ili objekta.

Firma se ne može ispisivati na zidovima i drugim delovima objekta.

Postavljanje tabli, panoa i drugih uređaja za isticanje firme na poslovnim prostorijama ili poslovnom objektu dimenzija do 0,50 metra kvadratnog, osim u slučaju iz člana 14. stav 3. ove Odluke, vrši se bez izdavanja odobrenja iz člana 11. ove Odluke.

5. POSTAVLJANJE I ZAMENA OGLASA

Član 16

Postavljanje i zamenu oglasa na oglasnom uređaju-objektu koji su postavljeni na osnovu Programa iz člana 9. tačka 1. ove Odluke ili ih je postavila mesna zajednica u svrhu besplatnog oglašavanja grada, političkih stranaka, sportskih društava, ustanova i udruženja građana, vrše oglašivači.

Postavljanje i zamenu oglasa na oglasnom objektu-uređaju koji su postavljeni na osnovu Programa iz člana 9. tačka 1. ove Odluke ili ih je postavila mesna zajednica u svrhu komercijalnog oglašavanja vrši oglašivač.

Grad ne snosi odgovornost za eventualno prelepljivanje, oštećenje ili uništenje oglasa istaknutog na uređaju iz stava 1. i 2. ovog člana.

Postavljanje i zamenu oglasa na oglasnim uređajima i sredstvima u svojini pravnih lica i preduzetnika koji su registrovani za delatnost oglašavanja vrše isti, odnosno oglašivač sa kojim imaju zaključen ugovor.

Postavljanje i zamenu oglasa na oglasnim uređajima i sredstvima koja su postavila pravna lica, fizička lica i preduzetnik za sopstveno oglašavanje (u svoje ime i za svoj račun) vrše isti.

Član 17

Pravno lice, fizičko lice i preduzetnik koji istakne oglas na način iz člana 16. stava 2. Odluke, dužno je da po proteku roka na koji vrši oglašavanje o svom trošku ukloni oglas.

Zabranjeno je prelepljivanje oglasa drugim oglasom pre isteka roka na koji je prvi istaknut.

Član 18*

Za oglašavanje političkih stranaka, pokreta i udruženja građana u toku izbora, referenduma i dr. izborna komisija, komisija za sprovođenje referenduma ili radnog tela republičke izborne komisije i dr. određuje način i obezbeđuje uređaje i prostor za javno oglašavanje i plakatiranje, vodeći računa o izbornim pravilima i zakonu.

Odobrenje za postavljanje privremenih uređaja za oglašavanje političkih stranaka u vreme izbora, referenduma i dr. po zahtevu političke stranke, donosi nadležni gradski organ uprave po pribavljenoj saglasnosti izborne komisije, komisije za sprovođenje referenduma ili radnog tela republičke izborne komisije.

Političke stranke, pokreti i udruženja su dužna da u roku od 5 (pet) dana po okončanju izbora, referenduma i dr. uklone oglasne plakate i druga oglasna sredstva i natpise koje su postavili.

6. TAKSE I NAKNADE

a) Taksa za zauzimanje javne površine i objekata

Član 19

Za zauzimanje javnih površina i objekata postavljanjem oglasnih objekata ili uređaja, kao i za zauzimanje i korišćenje objekata i prostora koji pripadaju gradu (trotoari, zelene površine, bandere i sl.) za isticanje i ispisivanje firme van poslovnog prostora plaća se komunalna taksa u skladu sa Odlukom o komunalnim taksama i Tarifom.

b) Naknada za postavljanje na gradskom putu i ulici

Član 20

Za postavljanje reklamnih tabli, reklamnih panoa, uređaja za slikovno ili zvučno obaveštavanje ili oglašavanje na gradskom putu i ulici, odnosno na drugom zemljištu koje koristi upravljač javnog puta, plaća se naknada koju utvrđuje i naplaćuje upravljač puta.

Naknada je javni prihod koji se uplaćuje na račun budžeta i prenosi upravljač puta za izgradnju, rekonstrukciju, održavanje i zaštitu javnih puteva.

Odluka o visini naknade iz stava 1. donosi nadležni organ upravljača puta uz saglasnost osnivača.

v) Taksa za isticanje oglasa na oglasnom uređaju

Član 21

Za isticanje oglasa korišćenjem reklamnih panoa na stalnim i privremenim objektima i uređajima postavljenim na otvorenom prostoru plaća se taksa za korišćenje reklamnih panoa.

Taksa se plaća u skladu sa Odlukom o komunalnim taksama i Tarifom.

Taksa iz stava 1. utvrđuje se i naplaćuje se unapred u paušalnom iznosu, računa se kao da je oglas postavljen od dana izdavanja odobrenja za postavljanje objekta ili uređaja do dana uklanjanja objekta ili uređaja.

Vlasnik oglasnog objekta, sredstva ili uređaja je dužan da prijavi privremeni ili trajni prekid njegovog korišćenja i promenu vlasništva.

Taksa iz stava 1. se ne plaća za objekte i uređaje koji su namenjeni oglašavanju Skupštine grada, gradske uprave, mesnih zajednica i organizacija, ustanova i javnih preduzeća čiji je osnivač grad Kikinda.

g) Taksa za isticanje firme

Član 22

Za isticanje firme na poslovnim prostorijama i za isticanje i ispisivanje firme van poslovnog prostora na objektima i prostoru koji pripadaju gradu (trotoari, zelene površine, bandere i sl.) plaća se komunalna taksa prema Odluci o komunalnim taksama i Tarifi.

7. UMRLICE

Član 23

Umrlice se mogu postaviti na vratima stana ili porodične stambene zgrade, groblju i posebnim panoima-stubovima koje postavi grad ili mesna zajednica.

8. ODRŽAVANJE I UKLANJANJE

Član 24

Vlasnik oglasnog objekta i uređaja dužan je da ga održava u bezbednom, funkcionalnom, urednom i čistom stanju.

Po isteku roka na koje je odobrenje izdato ili po prestanku korišćenja lice iz prethodnog stava dužno je da objekat ili uređaj ukloni i isti odjavi Lokalnoj poreskoj administraciji, odnosno upravljaču puta, u slučaju iz člana 20. stav 1. ove Odluke.

9. NADZOR

Član 25

Nadzor nad sprovođenjem ove Odluke vrši organ Gradske uprave nadležan za inspekcijske poslove.

Član 26

U vršenju nadzora, nadležni inspektor će rešenjem zabraniti oglašavanje ili vršenje drugih aktivnosti, kada su započete ili se obavljaju na zabranjen način ili na način protivan ovoj Odluci, a naročito:

- uklanjanje oglasnog objekta, uređaja i sredstva postavljenog, suprotno odredbama ove Odluke,

- uklanjanje grafita, crteža, poruka, nalepnica i dr. koji su postavljeni suprotno ovoj Odluci,

- otklanjanje nedostataka vezanih za osvetljenje, čistoću i održavanje oglasnih objekata,

- uklanjanje oglasa, plakata i dr. sa mesta na kojima njihovo postavljanje nije dozvoljeno, odnosno koji su postavljeni protivno ovoj Odluci,

- uklanjanje oglasnog sredstva koje ugrožava sigurnost,

- uklanjanje oglasnog sredstva koje ugrožava kulturno-istorijski spomenik i dobro od opšteg interesa i narušava izgled naseljenog mesta.

10. KAZNENE ODREDBE

Član 27*

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 50.000 dinara kazniće se pravno lice za prekršaj ako:

- ne postupi u skladu, ili postupi suprotno odredbama članova: 5, 6, 11, 14, 15, 16, 17, 18. i 24,

- ne postupi u skladu sa rešenjem komunalnog inspektora.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000 dinara kazniće se odgovorno lice u pravnom licu za prekršaj iz prethodnog stava ovog člana.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 15.000 dinara kazniće se preduzetnik za prekršaj iz stava 2. alineja 1. i 2. ovog člana.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000 dinara kazniće se fizičko lice ako postupi suprotno članovima 5, 6, 11, 16. i 17.

11. PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 28

Gradsko veće će u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ove odluke doneti Pravilnik o urbanističko tehničkim uslovima za oglasne uređaje.

Vlasnici oglasnih objekata, sredstava i uređaja dužni su da u roku od 90 dana, od dana stupanja na snagu Pravilnika o urbanističko tehničkim uslovima za oglasne uređaje, usaglase njihovo postavljanje sa propisanim uslovima.

Član 29

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o oglašavanju ("Službeni list opštine Kikinda", br. 18/2005 i 2/2006).

Član 30

Odluka stupa na snagu osmog dana dana od dana objavljivanja u "Službenom listu opštine Kikinda".

Napomene

* Čl. 18. i 27. ove odluke izmenjeni su članom 14. Odluke o izmenama i dopunama odluka kojima su propisane novčane kazne za prekršaje ("Sl. list grada Kikinde", br. 12/2017 - dalje: Odluka).
Članom 2. Odluke u ovoj odluci reč: "opština" zamenjuje se rečju: "grad", reči: "predsednik opštine" zamenjuju se rečju: "gradonačelnik", reči: "Opštinsko veće" zamenjuju se rečima: "Gradsko veće" i reči: "pokreće prekršajni postupak" zamenjuju se rečima: "izda prekršajni nalog" u odgovarajućem padežu.