PROGRAM
UNIŠTAVANJA KISELOG DRVETA I KOROVSKOG ALERGENA - AMBROZIJE NA TERITORIJI GRADA NIŠA

("Sl. list grada Niša", br. 84/2017)

 

I - OSNOVE PROGRAMA

U poslednjih nekoliko decenija, problematika invazivnih vrsta odnosno borba protiv njihovog štetnog delovanja u žiži je interesovanja naučne i stručne javnosti širom sveta. Prema navodima DAISIE (Delivering Alien Invasive Species Inventories for Europe http://www.europe-aliens.org), biološke invazije alohtonih vrsta jedna su od najvećih pretnji ekološkoj i ekonomskoj dobrobiti čitave planete. Strane invazivne vrste su na globalnom nivou druga najveća pretnja bioraznolikosti, odmah nakon direktnog uništavanja prirodnih staništa (Council of Europe, 2007). Invazivne vrste mogu da deluju kao vektori novih bolesti, menjaju procese u "napadnutim" ekosistemima, utiču na promene biodiverziteta, menjaju pejzažne karakteristike, smanjuju vrednosti zemljišta i vode za ljudske aktivnosti i uzrokuju razne druge ekološke i društveno-ekonomske posledice. Nije redak slučaj da vrsta koja je unešena bude prirodni domaćin mikroorganizmima koji mogu delovati pogubno na pojedine autohtone vrste. Sa većom gustinom populacije veća je i verovatnoća širenja bolesti.

Problem širenja i uticaja invazivnih vrsta danas je toliko veliki, tako da se sve intenzivnije zagovara multidisciplinarni pristup, i efikasno umrežavanje različitih institucija na globalnom, evropskom i državnom nivou. Evropska strategija za invazivne vrste usvojena je 2003. godine kao rezultat saradnje izmeću Veća Evrope (Council of Europe) i Svetske unije za zaštitu prirode (World Conservation Union - IUCN). Ona je, u originalnom ili modifikovanom obliku, preuzeta kao nacionalna strategija mnogih zemalja. Zajednički cilj je smanjiti pretnje prirodnim ekosistemima i zavičajnim vrstama, povećavajući svest javnosti o stranim invazivnim vrstama, načinu prevencije njihovog širenja, kao i metodama kontrole i uklanjanja.

Jednu od najvećih poteškoća u borbi protiv invazivnih vrsta predstavlja rano otkrivanje njihovog štetnog uticaja, jer se on često otkrije tek kada je najčešće prekasno za efikasno delovanje.

Evropska organizacija za zaštitu bilja (EPPO) razvila je strategiju saradnje sa svrhom zaštite od stranih invazivnih vrsta. Stručnjaci ove organizacije izradili su spisak invazivnih biljnih vrsta koje su ocenjene kao važna pretnja za biljno zdravstvo, okolinu i biološku raznolikost na EPPO području, kojem pripada i Republika Srbija. EPPO preporučuje svim zemljama sprovođenje mera kojima se sprečava širenje ovih vrsta, kao i način postupanja sa nepoželjnim populacijama.

Lista se, prema potrebi, dopunjuje i menja, a razvijene evropske države imaju svoje liste invazivnih stranih korovnih vrsta. Srbija je kao potpisnica Bernske konvencije dužna da čuva svoju prirodnu floru i faunu, a to podrazumeva mere borbe protiv invazivnih vrsta.

Programom uništavanja Kiselog drveta i korovskog alergena - Ambrozije na teritoriji grada Niša, predviđeno je uklanjanje kiselog drveta ali i podizanje svesti nadležnih institucija o invazivnim vrstama, za Kiselo drvo (Ailanthus altissima, pajasen) i Ambroziju (Ambrosia artemisiifolia L.), o njihovom širenju, načinu prevencije, kontrole i metodama njihovog uklanjanja.

Uklanjanje Kiselog drveta vršiće se na prostoru Niške tvrđave, kulturnog dobra od velikog značaja, na osnovu mapiranih lokacija. U okviru Programa sprovešće se edukativne aktivnosti, kroz organizaciju i izvođenje seminara o Ambroziji pod nazivom "Podrška životnoj sredini bez alergena". Seminar je namenjen za službenike Gradske uprave grada Niša koji imaju nadležnosti u ovoj oblasti.

Niška tvrđava jedno je od najlepših i najočuvanijih zdanja turske vojne arhitekture na srednjem Balkanu. Pored svih mera nege na očuvanju i održavanju zelenila u ovom istorijskom kompleksu i dalje su prisutne invazivne vrste.

U skladu sa članom 2. Zakona o zaštiti životne sredine, sistem zaštite životne sredine čine mere, uslovi i instrumenti za održivo upravljanje, očuvanje prirodne ravnoteže, kao i sprečavanje, kontrolu, smanjivanje i sanaciju svih oblika zagađivanja životne sredine. Svi subjekti sistema zaštite životne sredine, na osnovu člana 4. ovog Zakona dužni su da čuvaju i unapređuju životnu sredinu.

U skladu sa tim, Sekretarijat za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Niša sprovodi Program uništavanja Kiselog drveta i korovskog alergena-Ambrozije na teritoriji grada Niša.

II - CILJEVI PROGRAMA

1. Zaštita prirodnih ekosistema na teritoriji grada Niša;

2. Očuvanje kulturnog dobra od velikog značaja (Niške tvrđave) uklanjanjem i suzbijanjem invazivne vrste (Ailanthus altissima, Kiselo drvo/Pajasen);

3. Upoznavanje nadležnih organizacionih jedinica Gradske uprave grada Niša sa osobinama i značenjem invazivne biljne vrste Ambrozije (Ambrosia artemisiifolia L.);

4. Unapređenje zaštite životne sredine na teritoriji grada Niša.

III - SADRŽAJ PROGRAMA

Program uništavanja Kiselog drveta i korovskog alergena-Ambrozije na teritoriji grada Niša u cilju unapređenja životne sredine obuhvata sprovođenje mera na kontroli i suzbijanju invazivne vrste u Niškoj tvrđavi i organizaciju i sprovođenje seminara pod nazivom "Podrška životnoj sredini bez alergena".

Ovim programom predviđeni su sledeći radovi na uklanjanju i suzbijanju invazivne vrste (Ailanthus altissima, Kiselo drvo/ Pajasen):

• rad podizne platforme sa ekipom na seči i uklanjanju invazivne vrste;

• rad motorne testere na seči i uklanjanju posečenog materijala;

• hemijsko tretiranje površina zahvaćenih invazivnom vrstom;

• organizacija i sprovođenje seminara pod nazivom "Podrška životnoj sredini bez alergena" - edukativna aktivnost o suzbijanju Ambrozije (Ambrosia artemisiifolia L.).

Mapiranjem rasprostranjenosti Kiselog drveta definisani su lokaliteti i površine u okviru kompleksa Niške tvrđave. Identifikacija lokacija je izvršena na osnovu mapiranih lokacija stručnog tima.

Slika 1. Lokaliteti rasprostranjenosti Kiselog drveta u kompleksu Tvrđava Niš

Kiselo drvo (Ailanthus altissima - pajasen) je srednje visine i pravilne, retke, kišobranaste krošnje sa jarko crvenim listovima u jesen, i metličastim cvastima sitnih, žućkastih cvetova. Širi se izdancima iz korenovog sistema koji se pojavljuju i na 20 m udaljenosti od stabla. Raste na različitim tipovima zemljišta, ne trpi samo duboku senku i previše vode.

Zbog svih osobina naseljava krajnje nepovoljne terene, sa slabo razvijenim zemljištem, na mestima gde druge biljne vrste ne mogu opstati. Danas je ova vrsta široko zastupljena u urbanim sredinama.

Izuzetno je agresivna invazivna vrsta i zato je neophodno preduzeti mere kako bi se ovaj problem prevazišao.

Slika 2. Kiselo drvo u kompleksu Tvrđava Niš

Slika 3. Kiselo drvo u kompleksu Tvrđava Niš

Ambrozija (Ambrosia artemisiifolia L.) je u narodu poznata kao Pelenasta ambrozija, ili Limundžik. To je jednogodišnja zeljasta biljka visine 1-1,5 m (uobičajeno je 70 cm). Koren je vretenast i plitko usađen u zemljište. Stablo je uspravno, razgranato, sa dlačicama, cvetovi su sitni bledo žuti, mnogobrojni, skupljeni u grozdaste cvasti na vrhu stabljike i grana.

Ambrozija spada u korovsko-ruderalne vrste i veoma se brzo i intenzivno širi. Zakorovljuje skoro sve useve i zasade. Vrlo je česta na nepoljoprivrednim zemljištima. Zahvaljujući velikoj moći prilagođavanja, Ambrozija nastanjuje veoma različita staništa, a prisutna je na čitavoj teritoriji Srbije.

Po životnoj formi spada u terofite, što znači da nepovoljni period preživljava u obliku semena.

Slika 4. Ambrozija (Ambrosia artemisiifolia L.)

 

IV - DINAMIKA REALIZACIJE PROGRAMSKIH AKTIVNOSTI SA SPECIFIKACIJOM USLUGA

IV-a - Aktivnosti sa vremenskim rokovima realizacije

Aktivnosti

IX

X

XI

XII

1. Rad podizne platforme sa pratećom ekipom na seči i uklanjanju posečenog materijala

X

X

X

X

2. Rad motorne testere na seči i uklanjanju posečenog materijala

X

X

X

X

3. Hemijsko tretiranje površina zahvaćenih invazivnom vrstom

X

X

 

 

4. Organizacija i sprovođenje seminara pod nazivom "Podrška životnoj sredini bez alergena"

X

 

 

 

IV-b - Prikaz specifikacije usluga

Usluge

Jedinica mere

Broj jedinica

I

Radovi na uklanjanju i suzbijanju invazivne vrste (Ailanthus altissima, Kiselo drvo/ Pajasen)

1.

Rad podizne platforme sa pratećom ekipom na seči, orezivanju i uklanjanju posečenog materijala

h

25

2.

Rad motorne testere na seči, orezivanju i uklanjanje posečenog materijala

h

87

3.

Hemijsko tretiranje površina napadnutih invazivnom vrstom

m2

36000

II

Izvođenje seminara

1.

Organizacija i sprovođenje seminara pod nazivom "Podrška životnoj sredini bez alergena"

seminar

1

 

V - AKTIVNOSTI ZA REALIZACIJU PROGRAMA

Realizacija Programa uništavanja Kiselog drveta i korovskog alergena - Ambrozije na teritoriji grada Niša, sastoji se od 3 faze:

I faza - Donošenje Programa uništavanja Kiselog drveta i korovskog alergena - Ambrozije na teritoriji grada Niša, od strane Gradskog Veća Grada Niša;

II faza - Sprovođenje postupka javne nabavke male vrednosti i izbor pružaoca usluga za realizaciju Programa;

III faza - Realizacija Programa.

VI - FINANSIRANJE PROGRAMA

Program uništavanja Kiselog drveta i korovskog alergena - Ambrozije na teritoriji grada Niša, finansiraće se iz sredstava, predviđenih Odlukom o Budžetu Grada Niša za 2017. godinu, iz sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine ("Službeni list Grada Niša", br. 148/16), razdeo 3; glava 3.1.; funkcija 560; pozicija 90, ekonomska klasifikacija 424 - specijalizovane usluge, od ukupno namenjene aproprijacije od 58.850.000,00 dinara.

Program objaviti u "Službenom listu Grada Niša".