TARIFA
NAKNADA KOJE SOKOJ NAPLAĆUJE PO OSNOVU JAVNOG SAOPŠTAVANJA MUZIČKIH DELA PUTEM BIOSKOPSKIH PROJEKCIJA (TARIFE ZA BIOSKOPE)

("Sl. glasnik RS", br. 79/2017)

Opšte odredbe

Član 1

Ovom tarifom uređuje se naknada koju Sokoj naplaćuje po osnovu javnog saopštavanja muzičkih dela putem bioskopskih projekcija (projekcije filma u bioskopima ili van bioskopa putem video bimova i slično), (u daljem tekstu: Tarifa), utvrđuju se uslovi korišćenja repertoara Sokoja (u daljem tekstu: Repertoar), obaveze korisnika repertoara (u daljem tekstu: korisnik), način obračuna i visina autorske naknade (u daljem tekstu: naknada) koju od vlasnika, držaoca i zakupca prostora naplaćuje Sokoj, kao i rokovi plaćanja naknade.

Član 2

Repertoar čine muzička dela:

1) domaćih autora i nosilaca autorskih prava, članova Sokoja, koji su ugovorom ustupili svoja prava Sokoju, na osnovu Zakona;

2) domaćih autora i nosilaca autorskih prava, čija prava Sokoj štiti na osnovu Zakona;

3) stranih autora i nosilaca autorskog prava, čija prava Sokoj ostvaruje na osnovu ugovora sa odgovarajućim inostranim organizacijama.

Član 3

Za korišćenje repertoara korisnik je dužan da:

- pribavi dozvolu Sokoja zaključenjem tipskog ugovora o neisključivom ustupanju prava korišćenja repertoara;

- dostavi sve relevantne podatke za utvrđivanje visine naknade;

- dostavi podatke o korišćenim audio-vizuelnim delima;

- plati autorsku naknadu koja je utvrđena.

Član 4

Za korišćenje repertoara korisnik je dužan da do 15. u mesecu za prethodni mesec dostavi Sokoju sledeće podatke:

1) overen i potpisan izveštaj na obrascu koji propisuje Sokoj, a koji sadrži podatke o ukupnom prihodu, broju prodatih ulaznica, cenama ulaznica (bez PDV), po filmu i kapacitetu svake sale pojedinačno;

2) podatke o korišćenom repertoaru, koji sadrže broj projekcija po filmu/trejleru, originalni naziv filma/trejlera, godinu proizvodnje, ime režisera, naziv produkcije.

Član 5

Naknada za korišćenje muzičkih dela putem bioskopskih projekcija utvrđuje se prema prihodu, u visini od 1,20% od ostvarenog prihoda od prodatih ulaznica, po projekciji.

Najniži iznos naknade po održanoj projekciji iznosi 0,1 boda po stolici, prema punom kapacitetu objekta.

Član 6

Ukoliko korisnik ne prijavi korišćenje repertoara u predviđenom roku, Sokoj može utvrditi neprijavljeno korišćenje, putem izvršene kontrole od strane ovlašćenog zastupnika o čemu će se sačiniti službeni zapisnik ili na posredan način.

Član 7

Ukoliko se radi o korisniku koji nije dostavio relevantne podatke za obračun autorske naknade, Sokoj može obračunati naknadu u paušalnom iznosu, koji se obračunava u vrednosti 0,5 boda po stolici, po projekciji, prema punom kapacitetu konkretnog objekta.

Član 8

Iznosi paušala i najniži iznos naknade su iskazani u bodovima.

Vrednost boda iznosi 11,00 dinara, bez PDV.

Korisnik je dužan da naknadu plati u roku naznačenom na računu.

Vrednost boda se svakog 1. januara usklađuje sa godišnjim indeksom potrošačkih cena, prema zvaničnim podacima republičkog organa nadležnog za poslove statistike.

Član 9

Svako korišćenje repertoara obavezuje korisnika da plati autorsku naknadu i ispuni druge obaveze propisane Zakonom i Tarifom, nezavisno da li je zaključio ugovor sa Sokojem.

Korišćenje repertoara bez dozvole Sokoja, smatra se neovlašćenim i predstavlja privredni prestup i prekršaj iz čl. 215. i 216. Zakona o autorskom i srodnim pravima, odnosno krivično delo iz člana 199. Krivičnog zakonika Republike Srbije.

Član 10

Za plaćanje naknade za korišćenje repertoara, solidarno odgovaraju vlasnik, držalac i zakupac prostora u kome se iskorišćava Repertoar.

Član 11

Korisnici su dužni da, u skladu sa odredbama Zakona, Sokoju omoguće uvid u dokumentaciju i podatke relevantne za obračun naknade.

Član 12

Ova tarifa stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".