ODLUKA

O USTANOVLJENJU ZVANJA POČASNI GRAĐANIN, PRIZNANJA PRO URBE I PRIZNANJA "DR FERENC BODROGVARI"

("Sl. list grada Subotice", br. 24/2017 - prečišćen tekst)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom ustanovljava se zvanje POČASNI GRAĐANIN, priznanje PRO URBE Grada Subotice (u daljem tekstu: zvanje i primanje) i priznanje "dr Ferenc Bodrogvari", kao i uslovi i postupak dodele istih.

Član 2

Zvanje i priznanje dodeljuje se fizičkim i pravnim licima, kao i drugim organizacijama, čija delatnost ili životno delo u oblasti nauke, privrede, preduzetništva - zanatstva, kulture, umetnosti, zdravstvene i socijalne zaštite, unapređenja životne sredine, sporta i fizičke kulture u vršenju javnih ovlašćenja i u drugim oblastima od neposrednog interesa doprinosi razvoju, očuvanju tradicija i afirmaciji Grada Subotice (u daljem tekstu: Grad) i njenih građana.

Zvanje i priznanje mogu se dodeliti fizičkim i pravnim licima i drugim organizacijama iz zemlje i inostranstva.

Priznanje "dr Ferenc Bodrogvari" se dodeljuje istaknutim kulturnim stvaraocima (ne starijim od 40 godina), u oblasti književnosti, nauke, likovne i muzičke umetnosti, koji su svojim delima i činjenjima doprineli razvoju kulturnog života grada ili dali doprinos na polju kulture u zemlji i inostranstvu.

Zvanje i priznanje mogu se dodeliti i posthumno.

Član 3

Odluku o dodeli zvanja i priznanja i priznanja "dr Ferenc Bodrogvari" donosi Skupština grada Subotice (u daljem tekstu: Skupština grada) na predlog Komisije za dodelu zvanja i priznanja (u daljem tekstu: Komisija).

Zvanje i priznanje dodeljuje se na svečanoj sednici Skupštine grada povodom obeležavanja Dana Grada - 1. septembra.

Priznanje "dr Ferenc Bodrogvari" dodeljuje predsednik Skupštine grada 22. juna, na dan rođenja dr Ferenca Bodrogvari.

Član 4

Komisiju menuje Skupština grada kao stalno radno telo na mandatni period od dve godine.

Komisija ima sedam članova.

Članovi Komisije su lica koja uživaju ugled: istaknuti naučni, kulturni i drugi javni radnici Grada. Dva člana Komisije su odbornici Skupštine grada.

Niko ne može dva puta uzastopno biti imenovan za člana Komisije.

Član 5

Komisija kontinuirano prati aktivnosti u oblastima navedenim u članu 2. stav 1. i 2. ove Odluke.

Komisija može tražiti pismene informacije i podatke od državnih organa i pojedinih organizacija koji su joj potrebni za sačinjavanje predloga kandidata za dodelu zvanja i priznanja, i priznanja "dr Ferenc Bodrogvari".

Komisija do kraja aprila kalendarske godine objavljuje javni poziv za prikupljanje inicijativa za dodelu zvanja POČASNI GRAĐANIN i priznanja PRO URBE.

Nakon procene pristiglih informacija Komisija sačinjava obrazložen predlog kandidata za dodelu zvanja i priznanja. Predlog se dostavlja predsedniku Skupštine grada najkasnije do 31. maja tekuće godine.

Predsednik Skupštine grada predloge za dodelu zvanja i priznanja podnosi na usvajanje na junskoj ili julskoj sednici Skupštine opštine Subotica.

Komisija do kraja februara kalendarske godine objavljuje javni poziv za prikupljanje inicijativa za dodelu priznanja "dr Ferenc Bodrogvari".

Obrazložen predlog kandidata dostavlja se predsedniku Skupštine grada najkasnije do 15. aprila tekuće godine.

Predsednik Skupštine opštine Subotica predloge za dodelu priznanja "dr Ferenc Bodrogvari" podnosi na usvajanje na aprilskoj ili majskoj sednici Skupštine grada.

Član 6

Rad Komisije regulisaće se posebnim Poslovnikom.

II ZVANJE POČASNI GRAĐANIN

Član 7

Zvanje Počasni građanin dodeljuje se za istaknuto i trajno životno delo u oblasti nauke, privrede, umetnosti, obrazovanja i vaspitanja, kao i za rezultate postignute u javnom životu i razvoju kulturnog stvaralaštva i to fizičkim licima koja su svojim delima i činjenjima doprinela podizanju ugleda grada u zemlji i inostranstvu.

Godišnje se dodeljuje najviše jedno zvanje POČASNI GRAĐANIN.

Član 8

Zvanje POČASNI GRAĐANIN dodeljuje se u vidu diplome uz plaketu.

Diplomu potpisuje predsednik Skupštine grada.

Opis diplome: Diploma je formata 40 x 60 cm, u sredini je grb Grada, ispod grba je vitraž Gradske kuće, a u sredini diplome je tekst Počasni građanin Grada Subotice.

Sadržaj diplome:

- pun naziv dodeljivača,

- ime, prezime, zanimanje i mesto stanovanja lica kome se dodeljuje zvanje,

- potpis predsednika Skupštine grada i

- pečat Skupštine grada.

Član 9

Plaketa je· izrađena od bronze, okruglog je oblika, prečnika 170 mm.

Na prednjoj strani je reljefno izrađen grb Grada.

Futrola je izrađena od kože, okruglog oblika, prečnika 180 mm i na gornjoj strani reljefno je uštampano ćiriličnim i latiničnim pismom Subotica, a na mađarskom Szabadka.

Na unutrašnjem delu futrole ispisano je ime i prezime dobitnika i oblast za koju je zvanje dodeljeno, kao i datum dodele.

Na drugoj strani je izrađena reljefna slika motiva Gradske kuće.

III PRIZNANJE PRO URBE

Član 10

Priznanje PRO URBE dodeljuje se licima za istaknuta dela koja značajno doprinose ugledu grada podizanjem njegovih materijalnih i duhovnih vrednosti.

Priznanje PRO URBE dodeljuje se pravnim i fizičkim licima, kao i drugim organizacijama i to za istaknute naučne, kulturne i umetničke aktivnosti; odnosno za značajnu delatnost u obrazovanju, komunalnoj, socijalnoj, zdravstvenoj, privrednoj oblasti kao i u onima koji su svojim radom doprineli većem stepenu razvoja javnog reda i mira i licima koji su svojim sportskim i drugim rezultatima proneli slavu svog grada.

Godišnje se dodeljuje najviše tri priznanja PRO URBE.

Član 11

Priznanje PRO URBE dodeljuje se u vidu diplome uz plaketu.

Diplomu potpisuje predsednik Skupštine grada.

Opis diplome: Diploma je formata 40 x 60 cm, u sredini je grb Grada, ispod je vitraž Gradske kuće, a u sredini diplome je tekst PRO URBE.

Sadržaj diplome:

- pun naziv dodeljivača,

- ime, prezime, zanimanje i mesto stanovanja lica kome se dodeljuje priznanje, odnosno naziv organizacije i manifestacije bez svojstva pravnog lica,

- potpis predsednika Skupštine grada i

- pečat Skupštine grada.

Član 12

Plaketa je izrađena od bronze, okruglog je oblika, prečnika 170 mm.

Na prednjoj. strani je reljefno izrađen grb Grada.

Futrola je izrađena od kože, okruglog oblika, prečnika 180 mm i na gornjoj strani je reljefno uštampano ćiriličnim i latiničnim pismom Subotica, a na mađarskom jeziku Szabadka.

Na unutrašnjem delu futrole ispisano je ime i prezime dobitnika i oblast za koju je dobijeno priznanje kao i datum dodele.

Na drugoj strani izrađena je reljefna slika motiva Gradske kuće.

IV PRIZNANJE "DR FERENC BODROGVARI"

Član 13

Priznanje "dr Ferenc Bodrogvari" se dodeljuje istaknutim kulturnim stvaraocima (ne starijim od 40 godina), u oblasti književnosti, likovne, muzičke umetnosti, pozorišne i filmske umetnosti, uzimajući u obzir zapažena ostvarenja u prethodnoj kalendarskoj godini.

Godišnje se dodeljuje najviše tri priznanja "dr Ferenc Bodrogvari".

Član 14

Priznanje "dr Ferenc Bodrogvari" dodeljuje se u vidu diplome uz plaketu.

Diplomu potpisuje predsednik Skupštine grada.

Opis diplome: Diploma je formata 40 x 60 cm, unikatno umetničko rešenje subotičkog likovnog umetnika.

Komisija za svaku godinu određuje umetnika kome će biti poverene izrade diploma.

Sadržaj diplome:

- pun naziv dodeljivača,

- ime, prezime, zanimanje i mesto stanovanja lica kome se dodeljuje priznanje "dr Ferenc Bodrogvari",

- potpis predsednika Skupštine grada i

- pečat Skupštine grada.

Član 15

Na plaketi je lik Šamana, autora Imrea Šafranja, izrađena je od bronze, okruglog je oblika, prečnika 70 mm.

Futrola je izrađena od kože, okruglog oblika, prečnika 80 mm i na gornjoj strani je reljefno uštampano ćiriličnim i latiničnim pismom Subotica a na mađarskom jeziku Szabadka.

Na unutrašnjem delu futrole ispisano je ime i prezime dobitnika i oblast za koju je dobijeno priznanje "dr Ferenc Bodrogvari" kao i datum dodele.

V NAKNADA TROŠKOVA

Član 16

Grad preuzima obavezu da dobitnicima zvanja POČASNI GRAĐANIN i priznanja PRO URBE pruži pomoć i nadoknadi deo troškova u slučaju teških bolesti i smrti.

U slučaju teških bolesti dobitnika zvanja POČASNI GRAĐANIN i priznanja PRO URBE, Grad Subotica će snositi deo troškova lečenja, u skladu sa raspoloživim sredstvima budžeta Grada Subotice, a najviše do iznosa tri prosečne zarade u Republici Srbiji prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za statistiku, jednom u kalendarskoj godini.

Odluku o pružanju pomoći i o visini naknade troškova lečenja iz stava 2. ovog člana, donosi Gradsko veće Grada Subotice u svakom pojedinačnom slučaju.

U slučaju smrti dobitnika zvanja POČASNI GRAĐANIN i priznanja PRO URBE, Grad Subotica će snositi troškove sahrane najviše do iznosa tri prosečne zarade u Republici Srbiji prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za statistiku.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 17

Služba za društvene delatnosti Gradske uprave Grada Subotice vodi evidenciju o dobitnicima zvanja i priznanja i priznanja "dr Ferenc Bodrogvari".

Sadržaj evidencije čine podaci o dobitnicima kao i o njihovim delatnostima koja čine osnovu dodele zvanja i priznanja, i priznanja "dr Ferenc Bodrogvari".

Jedan primerak Odluke o dodeli zvanja i priznanja i Odluke o dodeli priznanja "dr Ferenc Bodrogvari" uz fotografiju lica koja su dobila ova zvanja i priznanja sa njihovim podacima trajno se čuvaju u arhivi Gradske uprave.

Član 18

Skupština grada može oduzeti zvanje POČASNI GRAĐANIN. Zvanje POČASNI GRAĐANIN oduzima se u slučaju kada je pravosnažnom sudskom odlukom dobitnik kažnjen zbog umišljajnog krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti.

Član 19

U slučaju oduzimanja priznanja PRO URBE primenjuju se odredbe iz prethodnog člana ove Odluke.

Član 20

Inicijativu za oduzimanje zvanja ili priznanja podnosi Komisija.

Odluku o oduzimanju zvanja i priznanja donosi Skupština grada po istom postupku kao i kod dodele.

Član 21

Odluka o oduzimanju zvanja ili priznanja dostavlja se dobitniku od koga se zvanje ili priznanje oduzima kao i organu koji vodi evidenciju o dobitnicima i arhivi Gradske uprave.

Član 22

Ovlašćuje se sekretar Skupštine grada da putem sredstava javnog informisanja obavesti javnost o dodeli odnosno oduzimanju zvanja ili priznanja i o dodeli priznanja "dr Ferenc Bodrogvari".

Član 23

Danom stupanja na snagu Odluke o ustanovljenju zvanja POČASNI GRAĐANIN i priznanja PRO URBE ("Službeni list Opštine Subotica", br. 39/01), odnosno 28. decembra 2001.godine, prestala je da važi Odluka o osnivanju priznanja PRO URBE i zvanja POČASNOG GRAĐANINA, koja je objavljena u "Službenom listu opštine Subotica", broj 20/95.

Član 24

Prečišćeni tekst Odluke o ustanovljenju zvanja POČASNI GRAĐANIN, priznanja PRO URBE i priznanja "Dr Ferenc Bodrogvari" objavljuje se u "Službenom listu Grada Subotice".

Napomene

Prečišćeni tekst Odluke o ustanovljenju zvanja POČASNI GRAĐANIN, priznanja PRO URBE i priznanja "Dr Ferenc Bodrogvari" obuhvata:
1. Odluku o ustanovljenju zvanja POČASNI GRAĐANIN i priznanja PRO URBE ("Službeni list Opštine Subotica", br. 39/01), izuzev člana 20. kojim je uređeno stupanje na snagu odluke,
2. Odluku o izmenama i dopunama Odluke o ustanovljenju zvanja POČASNI GRAĐANIN i priznanja PRO URBE ("Službeni list Opštine Subotica", br. 23/07), izuzev člana 9. kojim je uređeno stupanje na snagu odluke,
3. Odluku o izmenama i dopunama Odluke o ustanovljenju zvanja Počasni građanin, priznanja PRO URBE i priznanja "Dr Ferenc Bodrogvari" ("Službeni list Grada Subotice", br. 6/09), izuzev člana 18. kojim je uređeno stupanje na snagu odluke,
4. Odluku o izmeni Odluke o ustanovljenju zvanja Počasni građanin, priznanja PRO URBE i priznanja "Dr Ferenc Bodrogvari" ("Službeni list Grada Subotice", br. 12/09), izuzev člana 2. kojim je uređeno stupanje na snagu odluke,
5. Odluku o izmenama i dopunama Odluke o ustanovljenju zvanja POČASNI GRAĐANIN, priznanja PRO URBE i priznanja "Dr Ferenc Bodrogvari" ("Službeni list Grada Subotice", br. 12/15), izuzev člana 4. kojim je uređeno stupanje na snagu odluke i izrada prečišćenog teksta odluke i
6. Odluku o dopuni Odluke o ustanovljenju zvanja POČASNI GRAĐANIN, priznanja PRO URBE i priznanja "Dr Ferenc Bodrogvari" ("Službeni list Grada Subotice", br. 21/17), izuzev člana 2. kojim je uređeno stupanje na snagu odluke i izrada prečišćenog teksta odluke.