PRAVILNIK
O NAČINU I POSTUPKU DODELE SREDSTAVA IZ BUDŽETA GRADA NOVOG SADA ZA REALIZACIJU PROGRAMA OBELEŽAVANJA MANIFESTACIJE "DEČJA NEDELJA" NA NIVOU GRADA NOVOG SADA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 40/2017)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se način i postupak dodele sredstava iz budžeta Grada Novog Sada za realizaciju programa obeležavanja manifestacije "Dečja nedelja" na nivou Grada Novog Sada (u daljem tekstu: program), koja se organizuje svake godine, u prvoj nedelji oktobra, radi preduzimanja mera u cilju skretanja pažnje javnosti na decu, na njihove potrebe i prava u porodici, društvu i lokalnoj zajednici, pravo da odrastaju u što boljim uslovima, na jednake šanse za razvoj i ostvarenje svojih potencijala.

Član 2

Izbor programa iz člana 1. ovog pravilnika vrši se putem javnog konkursa (u daljem tekstu: konkurs).

Konkurs raspisuje Gradska uprava za socijalnu i dečiju zaštitu (u daljem tekstu: Gradska uprava).

Pravo učešća na konkursu imaju ustanove, organizacije i udruženja čije je sedište registrovano na teritoriji Grada Novog Sada, koji u svojim programima delovanja imaju aktivnosti koje doprinose ciljevima "Dečje nedelje", i koji imaju najmanje dve godine iskustva u organizovanju manifestacija za decu na teritoriji Grada Novog Sada (u daljem tekstu: učesnik konkursa).

Član 3

Konkurs se objavljuje u "Službenom listu Grada Novog Sada" i na zvaničnoj internet prezentaciji Grada Novog Sada.

Konkurs sadrži:

- namenu i ukupan iznos sredstava za koje se sprovodi konkurs,

- uslove koje učesnik konkursa mora da ispunjava,

- kriterijume za izbor programa,

- rokove za podnošenje prijave na konkurs,

- obrazac prijave na konkurs,

- dokumentaciju koju je potrebno priložiti uz prijavu na konkurs, i

- rok i način objavljivanja odluke o izboru programa.

Član 4

Konkurs sprovodi komisija koju obrazuje i imenuje Gradonačelnik Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Gradonačelnik).

Rešenjem o obrazovanju komisije utvrđuju se zadaci, sastav i broj članova, kao i druga pitanja od značaja za rad komisije.

Član 5

Prijava na konkurs podnosi se Gradskoj upravi na posebnom obrascu koji je sastavni deo konkursa.

Neblagovremene i nepotpune prijave na konkurs komisija neće razmatrati.

Član 6

Obrazac prijave na konkurs sadrži:

- naziv, sedište, matični broj, poreski identifikacioni broj, šifru delatnosti učesnika konkursa, i podatke o odgovornom i ovlašćenom licu za realizaciju programa,

- opšte i konkretne ciljeve programa i podatke o ciljnoj grupi,

- opis aktivnosti na sprovođenju programa,

- podatke o partnerima u programu, njihovom učešću i doprinosu realizaciji programa,

- finansijski plan sa specifikacijom troškova i izvora sredstava,

- način praćenja i procene uspešnosti programa,

- očekivane rezultate i pokazatelje uspešnosti programa, procenu rizika, i druge podatke od značaja za realizaciju programa.

Član 7

Konkursna dokumentacija sadrži:

- obrazac prijave iz člana 6. ovog pravilnika,

- fotokopiju rešenja o upisu u odgovarajući registar,

- fotokopiju osnivačkog akta (statuta),

- drugu potrebnu dokumentaciju navedenu u konkursu.

Član 8

Komisija razmatra prijave i vrši stručnu procenu svakog programa na osnovu sledećih kriterijuma:

- aktuelnost programa,

- doprinos koji program ima u ostvarenju ciljeva "Dečije nedelje",

- inovativnost programa kojom se doprinosi poboljšanju položaja dece i mladih i ostvarivanju njihovih prava,

- kapacitet i iskustvo učesnika konkursa za realizaciju aktivnosti iz programa,

- zastupljenost međusektorske saradnje u organizaciji i realizaciji programa,

- usmerenost sadržaja predloženog programa na vrednosti multikulturalnosti i inkluzije i na razvijanje ekološke svesti kod dece i mladih,

- promocija prevencije porodičnog nasilja, nasilja nad decom i bezbednog okruženja,

- promocija talenata i veština kod dece i mladih, i podsticanja njihovog stvaralaštva druženjem sa poznatim stvaraocima iz različitih oblasti života i rada (kulture, sporta, nauke, raznih zanata i drugih delatnosti),

- primerenost i pristupačnosti prostora za realizaciju programa,

- ekonomičnost budžeta programa, i

- drugi kriterijumi navedeni u konkursu.

Član 9

Komisija vrši izbor predloga programa i iznos sredstava iz budžeta Grada Novog Sada za njegovu realizaciju, i objavljuje ga na zvaničnoj internet prezentaciji Grada Novog Sada (www.novisad.rs).

Učesnici konkursa imaju pravo da, u roku od tri dana od dana objavljivanja predloga programa iz stava 1. ovog člana, izvrše uvid u podnete prijave i priloženu dokumentaciju na konkurs i podnesu prigovor.

Odluku o prigovoru donosi komisija, u roku od sedam dana od dana isteka roka iz stava 2. ovog člana i odluka komisije je konačna.

Član 10

Komisija je dužna da, u roku od 15 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava na konkurs, dostavi Gradskoj upravi izveštaj o sprovedenom postupku konkursa.

Pre dostavljanja izveštaja Gradskoj upravi, komisija može učesniku konkursa čiji je predlog programa izabran predložiti da izvrši određene izmene predloga programa u pogledu aktivnosti i troškova za njegovu realizaciju.

Izveštaj iz stava 1. ovog člana sadrži stručnu procenu svakog programa u skladu sa članom 8. ovog pravilnika, konačan predlog programa, naziv podnosioca programa i iznos sredstava za njegovu realizaciju.

Član 11

Nakon razmatranja izveštaja iz člana 10. stav 3. ovog pravilnika, Gradska uprava dostavlja Gradonačelniku konačan predlog programa sa iznosom sredstava za njegovu realizaciju.

Na osnovu konačnog predloga iz stava 1. ovog člana, Gradonačelnik donosi akt kojim se utvrđuje program i iznos sredstava za njegovu realizaciju.

Akt iz stava 2. ovog člana objavljuje se na zvaničnoj internet prezentaciji Grada Novog Sada (www.novisad.rs).

Član 12

Sredstva za realizaciju programa prenose se na osnovu ugovora o prenosu sredstava koji sa odgovornim licem podnosioca programa, odnosno ovlašćenim licem (u daljem tekstu: organizator programa) zaključuje načelnik Gradske uprave, u roku od 15 dana od dana donošenja akta iz člana 11. stav 2. ovog pravilnika.

Ugovor iz stava 1. ovog člana, koji priprema Gradska uprava, sadrži: naziv programa, vreme realizacije, obaveze ugovornih strana, iznos sredstava i način obezbeđenja i prenosa sredstava i druga pitanja od značaja za realizaciju programa.

Član 13

Organizator programa sa kojim je zaključen ugovor iz člana 12. stav 2. ovog pravilnika dužan je da Gradskoj upravi omogući kontrolu realizacije programa, kontrolu namenskog trošenja sredstava i uvid u svu potrebnu dokumentaciju o realizaciji programa.

Ako se prilikom kontrole utvrdi nenamensko trošenje sredstava, načelnik Gradske uprave će raskinuti ugovor i zatražiti povraćaj prenetih sredstava, a organizator programa je dužan da sredstva vrati sa zakonskom zateznom kamatom.

Član 14

Organizator programa je dužan da u roku od 30 dana od dana realizacije programa za koji su odobrena sredstva iz budžeta Grada Novog Sada, podnese Gradskoj upravi pisani izveštaj sa finansijskim izveštajem o realizaciji programa.

Član 15

Ovaj pravilnik stupa na snagu danom donošenja, i objaviće se u "Službenom listu Grada Novog Sada".