ADMINISTRATIVNI SPORAZUM
O DOPUNAMA ADMINISTRATIVNOG SPORAZUMA ORGANA ZA VEZU U OBLASTI PENZIJSKOG I INVALIDSKOG OSIGURANJA ZA SPROVOĐENJE SPORAZUMA IZMEĐU SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE I REPUBLIKE HRVATSKE O SOCIJALNOM OSIGURANJU I OPŠTEG ADMINISTRATIVNOG SPORAZUMA ZA SPROVOĐENJE SPORAZUMA IZMEĐU SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE I REPUBLIKE HRVATSKE O SOCIJALNOM OSIGURANJU

Na osnovu člana 29. stava 2. Sporazuma između Savezne Republike Jugoslavije i Republike Hrvatske o socijalnom osiguranju od 15. septembra 1997. godine (u daljem tekstu: Sporazum), Zavod za socijalno osiguranje, kao organ za vezu Republike Srbije i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, kao organ za vezu Republike Hrvatske, dogovorili su se sledeće:

Član 1

U Administrativnom sporazumu organa za vezu u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja za sprovođenje Sporazuma i Opšteg administrativnog sporazuma za sprovođenje Sporazuma između Savezne Republike Jugoslavije i Republike Hrvatske o socijalnom osiguranju, u odnosima između Republike Srbije i Republike Hrvatske, u članu 8. - Primena člana 39. Sporazuma, dodaju se novi st. 3. i 4. koji glase:

"(3) Izuzetno od odredbe stava 1. ovog člana, nadležni nosilac koji je utvrdio da uslovi za sticanje prava na davanje, u skladu sa pravnim propisima koje je on primenjivao u momentu nastupanja osiguranog slučaja kod nosioca koji je pokrenuo postupak, nisu ispunjeni utvrđuje ispunjenost tih uslova do dana stupanja na snagu Sporazuma.

(4) Odredba stava 3. ovog administrativnog sporazuma se primenjuje i na postupke koji su okončani primenom odredbe stava 1. ovog člana bez priznavanja prava na davanje, a nosilac koji je pokrenuo postupak za ponovno određivanje davanja pokreće, po službenoj dužnosti, novi postupak za ponovno određivanje davanja."

Član 2

Ovaj administrativni sporazum stupa na snagu prvog dana narednog meseca po isteku meseca u kome je potpisan.

Sačinjeno u Beogradu, 09. septembra 2011. godine, u dva originala svaki na srpskom jeziku i hrvatskom jeziku, pri čemu su oba originala autentična.

 

Zavod za socijalno osiguranje

 

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje

 

 

 

Zoran Panović, s.r.

 

Mile Rukavina, s.r.

Napomene

Ovim sporazumom je dopunjen Administrativni sporazum organa za vezu u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja za sprovođenje Sporazuma između Savezne Republike Jugoslavije i Republike Hrvatske o socijalnom osiguranju i Opšteg Administartivnog sporazuma za sprovođenje Sporazuma između Savezne Republike Jugoslavije i Republike Hrvatske o socijalnom osiguranju od 1. aprila 2003. godine.