DOGOVOR
O PAUŠALNOJ NAKNADI TROŠKOVA ZDRAVSTVENE ZAŠTITE
zaključen na osnovu Sporazuma između Savezne Republike Jugoslavije i Bosne i Hercegovine o socijalnom osiguranju od 29. oktobra 2002. godine

Na osnovu člana 15. stav 2. Sporazuma između Savezne Republike Jugoslavije i Bosne i Hercegovine o socijalnom osiguranju, koji je potpisan u Beogradu 29. oktobra 2002. godine (u daljem tekstu: Sporazum), Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i Crne Gore i Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: ugovorne strane), u cilju sprovođenja Sporazuma i Administrativnog sporazuma za sprovođenje Sporazuma između Srbije i Crne Gore i Bosne i Hercegovine o socijalnom osiguranju dogovorili su sledeće:

Član 1

(1) Ugovorne strane će troškove davanja u naturi i davanja u novcu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja na osnovu člana 15. stav 2. Sporazuma naknađivati paušalno.

(2) Pod davanjima u novcu u smislu ovog dogovora podrazumevaju se, u skladu sa pravnim propisima iz člana 2. Sporazuma, troškovi prevoza nastali u vezi sa korišćenjem prava na zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Član 2

(1) Troškovi davanja iz člana 1. ovog dogovora paušalno se naknađuju za:

1. članove porodice osiguranika iz člana 11. stav 2. Sporazuma u slučajevima iz člana 11. stav 1. tačka 1. Sporazuma i

2. korisnika penzije i članove njegove porodice iz člana 13. st. 3. i 5. Sporazuma.

(2) Nadležni nosilac nadoknađuje troškove nosiocu države prebivališta koji je davanja pružio.

(3) Troškovi iz stava 1. ovog člana nadoknađuju se u vidu mesečnog paušalnog iznosa po porodici za svaki mesec u kojem je postojalo pravo na davanja.

(4) Obim i vrsta davanja u naturi, davanja u novcu i krug članova porodice određuje se prema pravnim propisima koje primenjuje država prebivališta.

(5) Pravo i trajanje prava određuje se prema pravnim propisima koje primenjuje nadležni nosilac.

Član 3

Troškovi iz člana 2. stav 3. ovog dogovora utvrđuju se za 2004. godinu u sledećim mesečnim paušalnim iznosima:

- za Srbiju i Crnu Goru iznos od

26,29 EUR

- za Bosnu i Hercegovinu iznos od

22,50 EUR.

Član 4

(1) Nadležni nosioci, odnosno organi za vezu, po pravilu do 31. maja tekuće godine, za proteklu godinu dostavljaju na odgovarajućem obrascu spiskove lica. Spiskovi lica dostavljaju se jednom godišnje posebno za članove porodice osiguranika, a posebno za korisnike penzije i članove njihovih porodica koja su imala pravo na davanja u naturi i davanja u novcu.

(2) Podaci o licima koja nisu obuhvaćena u spiskovima iz stava 1. ovog člana dostaviće se po godinama sa obračunom za sledeću godinu, uz napomenu: naknadni obračun.

(3) Reklamacije na obračun dostavljaju se prvi put preko nadležnog nosioca, odnosno organa za vezu, najkasnije u roku od šest meseci od prijema spiskova iz stava 1. ovog člana za obračun paušalne naknade troškova.

(4) Nadležni nosioci odnosno organi za vezu obavezni su da na primljenu reklamaciju odgovore najkasnije u roku od šest meseci od dana prijema reklamacije. Ako nadležni nosioci odnosno organi za vezu na primljenu reklamaciju ne odgovore u utvrđenom roku reklamacija se smatra prihvaćenom.

Član 5

(1) Ukupni dugovani paušalni iznos utvrđuje se na osnovu mesečnog paušalnog iznosa iz člana 3. ovog dogovora i broja meseci utvrđenih na osnovu podataka iz dostavljenih obrazaca za paušalni obračun.

(2) Kalendarski mesec u kome počinje da teče pravo na davanje uračunava se u celosti. Mesec u kome prestaje pravo na davanja uračunava se samo ako pravo prestaje poslednjeg dana u mesecu.

(3) Kada nadležni nosilac obaveštenje o prestanku prava na davanje pošalje kasnije od 30 dana nakon prestanka prava, za utvrđivanje broja paušalnih meseci umesto datuma prestanka prava na davanja, merodavan je datum poštanske otpreme tog obaveštenja, pod uslovom da je nosilac u mestu prebivališta u tom periodu stvarno pružao ta davanja, ili da nije postojalo pravo na davanja prema pravnim propisima koja primenjuje nosilac države prebivališta.

Član 6

Nadležni nosioci, odnosno organi za vezu jedne države ugovornice će najkasnije u roku od šest meseci nakon prijema dokumentacije iz člana 4. stav 1. i 2. ovog dogovora uplatiti dugovane paušalne iznose nadležnim nosiocima, odnosno organima za vezu druge države ugovornice.

Član 7

(1) Za sva potraživanja u skladu sa članom 4. stav 2. i 3. ovog dogovora, primeniće se paušalni iznos za godinu na koju se obračun odnosi.

(2) Odredba člana 6. ovog dogovora primenjuje se na potraživanja iz stava 1. ovog člana od prijema dokumentacije iz člana 4. stava 1. i 2. ovog dogovora.

Član 8

Ovaj dogovor se primenjuje od dana stupanja na snagu Sporazuma i odnosi se na obračun troškova za 2004. godinu, a smatra se prećutno produženim za narednu godinu ukoliko ga jedna od ugovornih strana pismeno ne otkaže najkasnije do 31. oktobra tekuće godine.

Sačinjeno u Sarajevu, dana 11. februara 2005. godine, u dva originala na službenom jeziku Srbije i Crne Gore - srpskom jeziku i službenim jezicima Bosne i Hercegovine - bosanskom jeziku, hrvatskom jeziku i srpskom jeziku pri čemu su oba originala jednako verodostojna.

Za Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i Crne Gore

 

Za Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine

Stanimir Vukićević, s.r.

 

dr Safet Halilović, s.r.