PRAVILNIK

O USLOVIMA I NAČINU KORIŠĆENJA USLUGE DNEVNI BORAVAK ZA DECU I OMLADINU SA SMETNJAMA U RAZVOJU

("Sl. list Grada Loznice", br. 13/2017)

Član 1

Pravilnikom o uslovima i načinu korišćenja usluge Dnevni boravak za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju (u daljem tekstu: Pravilnik) utvrđuju se uslovi obezbeđenja i pružanja usluge Dnevni boravak za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju.

Član 2

Svrha usluge Dnevni boravak za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju (u daljem tekstu: usluga Dnevni boravak) sastoji se u unapređenju kvaliteta života korisnika u vlastitoj sredini kroz održavanje i razvoj socijalnih, psiholoških i fizičkih funkcija i veština, kako bi se u što većoj meri osposobili za samostalan život.

Član 3

Usluga Dnevnog boravka obezbeđuje se deci i omladini sa smetnjama u fizičkom i psihofizičkom razvoju, detetu obolelom od autizma koje ispunjava uslove za smeštaj u ustanovu ili drugu porodicu ako je u zavisnosti od stepena i vrste ometenosti, mogućnosti i potrebe ovih lica i drugih razloga ovakav oblik zaštite najcelishodniji, a na osnovu procene Centra za socijalni rad.

Korisnicima usluge Dnevni boravak obezbeđuju se boravak, ishrana, radna i okupaciona terapija, kulturno-zabavne i rekreativne aktivnosti, a prema njihovim sposobnostima i sklonostima.

Član 4

Usluga Dnevni boravak pruža se u okviru organizacione jedinice Centra za socijalni rad Loznica.

O zahtevima za pružanje usluge Centar za socijalni rad Loznica odlučuje rešenjem.

Član 5

Usluga Dnevni boravak organizuje se svakog dana osim subote i nedelje, u vremenu od 7.00 časova do 15.00 časova.

Član 6

Zavisno od materijalnih mogućnosti korisnika i njegovih srodnika obaveznih na izdržavanje tog korisnika, može se predvideti visina naknade za korišćenje usluge Dnevni boravak, a koja će se utvrditi rešenjem organa gradske uprave nadležnog za poslove socijalne zaštite.

Član 7

Grad Loznica se obavezuje da Odlukom o budžetu planira sredstva za realizovanje usluge Dnevnog boravka, u delu koji se odnosi na finansiranje zaposlenih i tekuće održavanje usluge.

Član 8

Korisnik prava iz ovog Pravilnika dužan je da prijavi Centru za socijalni rad svaku promenu koja je od uticaja za ostvarivanje prava u roku od 15 dana od dana nastale promene.

Član 9

Centar za socijalni rad je dužan da najmanje jednom godišnje vrši reviziju prava korisnika utvrđenih ovim pravilnikom.

Član 10

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o uslovima i načinu korišćenja usluge Dnevni boravak za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju broj: 1167/2013-III od 11.09.2013. godine.

Član 11

Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Loznice".