ODLUKA

O IZRADI PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE RAZVODNOG GASOVODA RG 09-04/2 ALEKSANDROVAC - KOPAONIK - NOVI PAZAR - TUTIN SA ELEMENTIMA DETALJNE REGULACIJE

("Sl. glasnik RS", br. 84/2017)

1. Pristupa se izradi Prostornog plana područja posebne namene razvodnog gasovoda RG - 09-04/2 Aleksandrovac - Kopaonik - Novi Pazar - Tutin sa elementima detaljne regulacije (u daljem tekstu: Prostorni plan).

2. Okvirna granica Prostornog plana nalazi se na delovima teritorija grada Novog Pazara i opština Aleksandrovac, Brus, Raška i Tutin, i to u sledećim katastarskim opštinama:

1) na teritoriji grada Novog Pazara - katastarska opština (ukupno 22): Batnjik, Boturovina, Vojniće, Vidovo, Golice, Deževa, Dolac, Ivanča, Lukocrevo, Miščiće, Novi Pazar, Prćenova, Pobrđe, Postenje, Pilareta, Požežina, Pusta Tušimlja, Sebečevo, Skukovo, Sudsko selo, Rajčinoviće i Šavci;

2) na teritoriji opštine Aleksandrovac - katastarske opštine (ukupno 6): Vitkovo, Lesenovci, Ljubinci, Parčin, Stubal i Šljivovo;

3) na teritoriji opštine Brus - katastarske opštine (ukupno 15): Brzeće, Botunja, Velika Grabovnica, Vlajkovci, Gočmanci, Livađe, Kobilje, Kočine, Kriva Reka, Mala Vrbnica, Mačkovac, Pokrp, Paljevštica, Ribari i Crvena Jabuka;

4) na teritoriji opštine Raška - katastarske opštine (ukupno 21): Badanj, Varevo, Gnjilica, Draganići, Kaznoviće, Karadak, Kopaonik, Kraviće, Kućane, Lisina, Milatkoviće, Novo Selo, Nosoljin, Panojeviće, Raška, Semeteš, Supnje, Tiodže, Crna Glava, Rudnica i Šipačina; i

5) na teritoriji opštine Tutin - katastarske opštine (ukupno 9): Gluhavica, Dubovo, Žirče, Kovači, Lukavica, Mitrova, Pokrvenik, Raduhovce i Tutin.

Obuhvat Prostornog plana dat je u Prilogu 1 - Grafički prikaz okvirne granice obuhvata Prostornog plana, koji je odštampan uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

Konačna granica obuhvata Prostornog plana biće definisana Nacrtom prostornog plana.

3. Uslovi i smernice planskih dokumenta višeg reda i razvojnih strategija za izradu Prostornog plana sadržani su u:

1) Zakonu o Prostornom planu Republike Srbije od 2010. do 2020. godine ("Službeni glasnik RS", broj 88/10)

U delu koji se odnosi na operativne ciljeve energetske efikasnosti navedena je potreba za poboljšanje energetske efikasnosti i korišćenje ekološki prihvatljivih resursa - izvora energije.

Osnovni cilj razvoja energetske infrastrukture je aktivno učešće Republike Srbije u planiranju i izgradnji strateške - regionalne i panevropske energetske infrastrukture za prenos električne energije i transport nafte i gasa iz novih izvora snabdevanja, uključujući i urgentnu gradnju podzemnog skladišta gasa u Republici Srbiji, sve u cilju pouzdanog i sigurnog snabdevanja potrošača u Republici Srbiji.

U strateške projekte gasne privrede Republike Srbije ubrajaju se i razvodni gasovodi Rasinske i Raške oblasti.

2) Uredbi o utvrđivanju Programa implementacije Prostornog plana Republike Srbije za period od 2016. do 2020. godine ("Službeni glasnik RS", broj 104/16)

Kao jedan od strateških prioriteta navodi i razvodni gasovod Aleksandrovac - Tutin (sa GMRS Brus, GMRS Kopaonik, GMRS Raška, GMRS Novi Pazar, GMRS Tutin) sa periodom realizacije od 2016. do 2020. godine.

3) Uredbi o utvrđivanju Regionalnog prostornog plana za područje Šumadijskog, Pomoravskog, Raškog i Rasinskog upravnog okruga ("Službeni glasnik RS", broj 39/14)

Regionalnim prostornim planom za područje Šumadijskog, Pomoravskog, Raškog i Rasinskog upravnog okruga definisano je da je jedan od ciljeva razvoja u oblasti energetike obezbeđenje početnih uslova za razvoj gasifikacije u područjima u kojima nema gasovodne infrastrukture, a samim tim i brži privredni razvoj i viši standard življenja i rada.

Osnovno plansko rešenje u pogledu razvoja sistema gasovoda na području Rasinskog i Raškog upravnog okruga jeste izgradnja deonice razvodnog gasovoda Aleksandrovac - Brus - Kopaonik - Raška - Novi Pazar - Tutin od čeličnih cevi za radni pritisak od 50 bara, sa GMRS Brus, Kopaonik, Raška, Novi Pazar i Tutin.

4) Uredbi o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene Nacionalnog parka Kopaonik ("Službeni glasnik RS", br. 95/09 i 32/15)

Prostornim planom područja posebne namene Nacionalnog parka Kopaonik navedeno je da je gasifikacija područja Prostornog plana opravdana i poželjna, posebno za potrebe grejanja u visinskoj zoni NP "Kopaonik", budući da je gas ekološki prihvatljiv i ekonomski isplativ energent.

Na području Prostornog plana predviđena je izgradnja:

- 3 (tri) glavne merno-regulacione stanice (GMRS): "Brzeće", "Kopaonik" i "Treska";

- 1 (jedan) glavni razdelni čvor (GRČ): "Kopaonik";

- 4 (četiri) deonice transportnog gasovoda radnog pritiska do 50 bara kao dela razvodnog gasovoda RG 09-04/1 (Aleksandrovac - Brus - Kopaonik - Novi Pazar - Tutin) i to: GMRS "Brzeće" - GRČ "Kopaonik"; GRČ "Kopaonik" - GMRS "Kopaonik"; GMRS "Kopaonik" - GRČ "Raška"; i GRČ "Kopaonik" - GMRS "Brzeće";

- distributivne gasovodne mreže za radni pritisak do 4 bara (naselja opštine Brus i turistički centar Kopaonik).

5) Strategiji razvoja energetike Republike Srbije do 2025. godine sa projekcijama do 2030. godine ("Službeni glasnik RS", broj 101/15)

Prirodni gas je energent sa izrazitim tehničkim i ekološkim prednostima u odnosu na druga konvencionalna goriva, što pruža značajan doprinos efikasnijem i ekološki prihvatljivijem korišćenju energije.

Prioritet razvoja sektora energetike je obezbeđenje gasovodne infrastrukture u svim delovima zemlje i obezbeđenje povezivanja sistema sa sistemima susednih država (Republikom Bugarskom, Rumunijom, Republikom Hrvatskom, Republikom Makedonijom i dr.). Na taj način bi se otvorila mogućnost dopremanja na tržište prirodnog gasa i iz drugih pravaca snabdevanja, i u praksi realizovala ideja o tržištu prirodnog gasa iz Ugovora o osnivanju Energetske zajednice.

Spisak raspoloživih podloga za plansko područje, dat je u Prilogu 2 - Spisak podloga za područje Prostornog plana dostavljen od strane Republičkog geodetskog zavoda, koji je odštampan uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

4. Planiranje, korišćenje, uređenje i zaštita prostora zasniva se na principima uređenja i korišćenja prostora utvrđenim članom 3. Zakona o planiranju i izgradnji i drugoj zakonodavnoj regulativi.

5. Osnovni cilj izrade Prostornog plana je obezbeđivanje uslova za izgradnju razvodnog gasovoda RG 09-04/2 Aleksandrovac - Kopaonik - Novi Pazar - Tutin koji će obezbediti gasifikaciju Turističkog centra "Kopaonik", kao i gasifikaciju grada Novog Pazara i opština Brus, Raška i Tutin.

Izrada Prostornog plana zasniva se na planskoj, studijskoj, tehničkoj i drugoj dokumentaciji, rezultatima dosadašnjih istraživanja i važećim dokumentima u Republici Srbiji.

Prostorni plan će se sprovodi na sledeći način:

1) direktno (neposredno), izdavanjem lokacijskih uslova za objekte i sisteme posebne namene u obuhvatu detaljne regulacije (detaljna razrada Prostornog plana), odnosno za izgradnju gasovoda, objekata u funkciji gasovoda i prateće infrastrukture u skladu sa odredbama Zakona o planiranju i izgradnji;

2) indirektno, na taj način što će se u pojasu kontrolisane izgradnje (zaštitnog pojasa gasovoda) koji će se utvrditi ovim prostornim planom, primenjivati važeći planski dokumenti (prostorni planovi područja posebne namene, prostorni planovi jedinica lokalne samouprave i urbanistički planovi), u delovima koji nisu u suprotnosti sa režimom korišćenja i uređenja tog pojasa. U delu obuhvata plana van pojasa kontrolisane gradnje primenjivaće se važeći planski dokumenti.

Prostornim planom predvideće se fazna implementacija Prostornog plana. Faze implementacije Prostornog plana mogu se sprovoditi po etapama, u zavisnosti od dinamike rešavanja imovinsko pravnih odnosa i stepena gotovosti tehničke dokumentacije.

6. Konceptualni okvir planiranja, korišćenja, uređenja i zaštite planskog područja zasniva se na obezbeđenju uslova za uravnoteženi razvoj područja, usklađen sa režimima i merama zaštite prirodnih dobara i resursa, saglasno principima i kriterijumima zaštite životne sredine. Definiše se na način koji istovremeno obezbeđuje uslove za gasifikaciju Turističkog centra "Kopaonik", kao i gasifikaciju grada Novog Pazara i opština Brus, Raška i Tutin.

Položaj koridora gasovoda biće određen uvažavajući princip maksimalnog mogućeg prostornog usklađivanja sa postojećim i planiranim zonama zaštićenih prirodnih i kulturnih dobara, infrastrukturnih sistema i građevinskim područjima postojećih naselja. Koridor gasovoda u najvećoj meri prolazi kroz poljoprivredno zemljište, van naseljenih zona većih gustina i u najvećem delu van građevinskih područja naselja.

7. Rok za izradu Nacrta prostornog plana je šest meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

8. Sredstva za izradu Prostornog plana obezbeđuje preduzeće "Millennium team" d.o.o. iz Beograda, u iznosu od oko 40.000.000,00 dinara sa PDV.

9. Nosilac izrade Prostornog plana je ministarstvo nadležno za poslove prostornog planiranja, u skladu sa članom 47. stav 1. Zakona o planiranju i izgradnji.

Nosilac izrade Prostornog plana dužan je da obezbedi pribavljanje mišljenja, uslova i saglasnosti nadležnih organa i organizacija propisanih zakonom, kao i da obezbedi saradnju i usaglašavanje stavova sa svim relevantnim subjektima planiranja.

10. Organi, organizacije i javna preduzeća koji su ovlašćeni da utvrđuju uslove za zaštitu i uređenje prostora i izgradnju objekata, u fazi izrade ili izmene planskih dokumenata, dužni su da na zahtev nosioca izrade Prostornog plana, u roku od 30 dana, dostave sve tražene podatke bez naknade.

Ovlašćeni organi iz stava 1. ove tačke ustupiće, na zahtev nadležnog ministarstva, postojeće kopije topografskog i katastarskog plana, odnosno digitalne zapise, odnosno katastar podzemnih instalacija, kao i ortofoto snimke, u roku od 30 dana bez naknade.

11. Nacrt Prostornog plana biće izložen na javni uvid u trajanju od 30 dana u sedištu jedinica lokalnih samouprava koje su u obuhvatu Prostornog plana.

12. Odluka o izradi Strateške procene uticaja Prostornog plana područja posebne namene razvodnog gasovoda RG - 09-04/2 Aleksandrovac - Kopaonik - Novi - Pazar - Tutin sa elementima detaljne regulacije na životnu sredinu ("Službeni glasnik RS", broj 73/17) čini sastavni deo ove odluke.

13. Broj primeraka Prostornog plana biće utvrđen posebnim aktom Vlade kojim se utvrđuje Prostorni plan.

14. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog 1.

GRAFIČKI PRIKAZ OKVIRNE GRANICE OBUHVATA PROSTORNOG PLANA

 

 

Prilog 2.

SPISAK PODLOGA ZA PODRUČJE PROSTORNOG PLANA DOSTAVLJEN OD STRANE REPUBLIČKOG GEODETSKOG ZAVODA

Opština Aleksandrovac

Planovi katastra nepokretnosti

Red. broj

Katastarska opština

Vrsta plana

Razmera

Broj det.
listova

1.

Vitkovo

DKP - vektorski format

   

2.

Lesenovci

DKP - vektorski format

   

3.

Ljubinci

DKP - vektorski format

   

4.

Parčin

DKP - vektorski format

   

5.

Stubal

analogni plan *

1:2.500

6

* - izvršena je digitalizacija planova

Planovi katastra vodova

Red. broj

Katastarska opština

Vrsta plana

Razmera

Broj det.
listova

1.

Vitkovo

analogni plan

1:2.500

5

2.

Lesenovci

analogni plan

1:2.500

3

3.

Ljubinci

analogni plan

1:2.500

5

4.

Parčin

analogni plan

1:2.500

5

5.

Stubal

analogni plan

1:2.500

6

Opština Brus

Planovi katastra nepokretnosti

Red. broj

Katastarska opština

Vrsta plana

Razmera

Broj det. listova

1.

Brzeće

DKP - vektorski format

   

2.

Botunja

DKP - vektorski format

   

3.

Velika Grabovnica

DKP - vektorski format

   

4.

Vlajkovci

DKP - vektorski format

   

5.

Gočmanci

DKP - vektorski format

   

6.

Livađe

DKP - vektorski format

   

7.

Kobilje

DKP - vektorski format

   

8.

Kočine

DKP - vektorski format

   

9.

Kriva Reka

DKP - vektorski format

   

10.

Mala Vrbnica

DKP - vektorski format

   

11.

Mačkovac

DKP - vektorski format

   

12.

Paljevštica

DKP - vektorski format

   

13.

Ribari

DKP - vektorski format

   

14.

Crvena Jabuka

DKP - vektorski format

   

15.

Pokrp

DKP - vektorski format

   

Planovi katastra vodova

Red. broj

Katastarska opština

Vrsta plana

Razmera

Broj det. listova

1.

Brzeće

vektorski format

   

2.

Botunja

vektorski format

   

3.

Velika Grabovnica

vektorski format

   

4.

Vlajkovci

vektorski format

   

5.

Gočmanci

vektorski format

   

6.

Livađe

vektorski format

   

7.

Kobilje

vektorski format

   

8.

Kočine

vektorski format

   

9.

Kriva Reka

vektorski format

   

10.

Mala Vrbnica

vektorski format

   

11.

Mačkovac

nema

   

12.

Paljevštica

vektorski format

   

13.

Ribari

vektorski format

   

14.

Crvena Jabuka

nema

   

15.

Pokrp

nema

   

Opština Raška

Planovi katastra nepokretnosti

Red. broj

Katastarska opština

Vrsta plana

Razmera

Broj det. listova

1.

Badanj

DKP - vektorski format

   

2.

Varevo

DKP - vektorski format

   

3.

Gnjilica

DKP - vektorski format

   

4.

Draganići

DKP - vektorski format

   

5.

Kaznoviće

DKP - vektorski format

   

6.

Karadak

DKP - vektorski format

   

7.

Kraviće

DKP - vektorski format

   

8.

Kućane

DKP - vektorski format

   

9.

Lisina

DKP - vektorski format

   

10.

Milatkoviće

DKP - vektorski format

   

11.

Novo Selo

DKP - vektorski format

   

12.

Nosoljin

DKP - vektorski format

   

13.

Panojeviće

DKP - vektorski format

   

14.

Raška

DKP - vektorski format

   

15.

Rudnica

DKP - vektorski format

   

16.

Semeteš

DKP - vektorski format

   

17.

Supnje

DKP - vektorski format

   

18.

Tiodže

DKP - vektorski format

   

19.

Crna Glava

DKP - vektorski format

   

20.

Šipačina

DKP - vektorski format

   

21.

Kopaonik

DKP - vektorski format i analogni plan*

1: 2.500

11

* - DKP je u izradi

Planovi katastra vodova

Red. broj

Katastarska opština

Vrsta plana

Razmera

Broj det. listova

1.

Badanj

vektorski format

   

2.

Varevo

vektorski format

   

3.

Gnjilica

analogni plan

1: 2.500

11

4.

Draganići

vektorski format

   

5.

Kaznoviće

vektorski format

   

6.

Karadak

vektorski format

   

7.

Kraviće

analogni plan

1: 2.500

10

8.

Kućane

vektorski format

   

9.

Lisina

vektorski format

   

10.

Milatkoviće

vektorski format

   

11.

Novo Selo

vektorski format

   

12.

Nosoljin

vektorski format

   

13.

Panojeviće

vektorski format

   

14.

Raška

vektorski format

   

15.

Rudnica

vektorski format

   

16.

Semeteš

vektorski format

   

17.

Supnje

vektorski format

   

18.

Tiodže

vektorski format

   

19.

Crna Glava

vektorski format

   

20.

Šipačina

vektorski format

   

21.

Kopaonik

vektorski format

   

Grad Novi Pazar

Planovi katastra nepokretnosti

Red. broj

Katastarska opština

Vrsta plana

Razmera

Broj det. listova

1.

Batnjik

DKP - vektorski format

   

2.

Boturovina

DKP - vektorski format

   

3.

Vidovo

DKP - vektorski format

   

4.

Vojniće

DKP - vektorski format

   

5.

Golice

DKP - vektorski format

   

6.

Deževa

DKP - vektorski format

   

7.

Dolac

DKP - vektorski format

   

8.

Ivanča

DKP - vektorski format

   

9.

Lukocrevo

DKP - vektorski format

   

10.

Miščiće

DKP - vektorski format

   

11.

Novi Pazar

DKP - vektorski format

   

12.

Pobrđe

DKP - vektorski format

   

13.

Požežina

DKP - vektorski format

   

14.

Postenje

DKP - vektorski format

   

15.

Prćenova

DKP - vektorski format

   

16.

Pusta Tušimlja

DKP - vektorski format

   

17.

Rajčinoviće

DKP - vektorski format

   

18.

Sebečevo

DKP - vektorski format

   

19.

Skukovo

DKP - vektorski format

   

20.

Sudska Selo

DKP - vektorski format

   

21.

Šavci

DKP - vektorski format

   

22.

Pilareta

DKP - vektorski format

   

Planovi katastra vodova

Red. broj

Katastarska opština

Vrsta plana

Razmera

Broj det. listova

1.

Batnjik

vektorski format

   

2.

Boturovina

vektorski format

   

3.

Vidovo

vektorski format

   

4.

Vojniće

vektorski format

   

5.

Golice

vektorski format

   

6.

Deževa

vektorski format

   

7.

Dolac

vektorski format

   

8.

Ivanča

vektorski format

   

9.

Lukocrevo

vektorski format

   

10.

Miščiće

vektorski format

   

11.

Novi Pazar

vektorski format

   

12.

Pobrđe

vektorski format

   

13.

Požežina

vektorski format

   

14.

Postenje

vektorski format

   

15.

Prćenova

vektorski format

   

16.

Pusta Tušimlja

vektorski format

   

17.

Rajčinoviće

vektorski format

   

18.

Sebečevo

vektorski format

   

19.

Skukovo

vektorski format

   

20.

Sudska Selo

vektorski format

   

21.

Šavci

vektorski format

   

22.

Pilareta

vektorski format

   

Opština Tutin

Planovi katastra nepokretnosti

Red. broj

Katastarska opština

Vrsta plana

Razmera

Broj det. listova

1.

Gluhavica

DKP - vektorski format

   

2.

Dubovo

DKP - vektorski format

   

3.

Žirče

DKP - vektorski format

   

4.

Kovači

DKP - vektorski format

   

5.

Lukavica

DKP - vektorski format

   

6.

Mitrova

DKP - vektorski format

   

7.

Pokrvenik

DKP - vektorski format

   

8.

Raduhovce

DKP - vektorski format

   

9.

Tutin

DKP - vektorski format

   

Planovi katastra nepokretnosti

Red. broj

Katastarska opština

Vrsta plana

Razmera

Broj det. listova

1.

Gluhavica

vektorski format

   

2.

Dubovo

vektorski format

   

3.

Žirče

vektorski format

   

4.

Kovači

vektorski format

   

5.

Lukavica

vektorski format

   

6.

Mitrova

vektorski format

   

7.

Pokrvenik

vektorski format

   

8.

Raduhovce

vektorski format

   

9.

Tutin

vektorski format