PRAVILNIK

O ISPITU O PROFESIONALNOJ OSPOSOBLJENOSTI ZA POSLOVE UPRAVLJANJA PREVOZOM PUTNIKA U DRUMSKOM SAOBRAĆAJU

("Sl. glasnik RS", br. 84/2017)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se program, način i visina troškova polaganja ispita o profesionalnoj osposobljenosti lica odgovornog za prevoz za poslove upravljanja prevozom putnika u drumskom saobraćaju (u daljem tekstu: ispit).

Član 2

Ispit se polaže po programu za polaganje ispita o profesionalnoj osposobljenosti za poslove upravljanja prevozom putnika u drumskom saobraćaju (u daljem tekstu: program za polaganje ispita), koji sadrži sledeće oblasti:

1) građansko, trgovinsko, radno i fiskalno pravo;

2) poslovno i finansijsko rukovođenje preduzećem;

3) pristup tržištu;

4) tehnički standardi i tehnički aspekti eksploatacije vozila;

5) bezbednost drumskog saobraćaja i radno vreme posade vozila.

Program ispita o profesionalnoj osposobljenosti za poslove upravljanja prevozom putnika u drumskom saobraćaju odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 3

Ispit se polaže pred komisijom koja je obrazovana u skladu sa zakonom.

Komisija ima tri člana i sekretara koji obavlja administrativne poslove i vodi zapisnik o polaganju ispita. Jedan član komisije vrši funkciju predsednika komisije.

Članovi komisije i sekretar imaju zamenike.

Članovi komisije i sekretar, odnosno njihovi zamenici, moraju imati stečeno visoko obrazovanje iz stručne oblasti saobraćajno inženjerstvo, naučne oblasti ekonomske ili pravne nauke na osnovnim akademskim studijama u obimu od najmanje 240 ESPB bodova, master akademskim studijama, odnosno specijalističkim akademskim studijama, kao i najmanje pet godina radnog iskustva na poslovima u vezi sa drumskim prevozom.

Član 4

Ispiti se organizuju u četiri ispitna roka u toku godine, i to u februaru, maju, septembru i novembru.

Datum, vreme, mesto polaganja ispita i spisak kandidata sa urednim prijavama objavljuje se na internet portalu ministarstva nadležnog za poslove saobraćaja (u daljem tekstu: Ministarstvo) najkasnije deset dana pre utvrđenog datuma polaganja.

Prijava za polaganje ispita podnosi se Ministarstvu najkasnije do isteka meseca koji prethodi mesecu u kome se organizuje polaganje ispita.

Prijava podneta posle isteka roka iz stava 4. ovog člana smatra se prijavom za sledeći ispitni rok.

Član 5

Prijava za polaganje ispita sadrži sledeće podatke o kandidatu:

1) ime, ime jednog roditelja i prezime;

2) datum i mesto rođenja;

3) jedinstveni matični broj građana (JMBG);

4) adresu prebivališta;

5) broj telefona i adresu elektronske pošte.

Uz prijavu se prilaže fotokopija lične karte kandidata, odnosno izvod elektronskog čitača lične karte sa čipom i dokaz o uplati sredstava na ime troškova polaganja ispita.

Član 6

Ispit se polaže pismeno i sastoji se iz dva dela.

Prvi deo ispita je test sa 25 pitanja, i to po pet pitanja iz svake oblasti iz programa za polaganje ispita. Odgovor na svako test pitanje zahteva izbor jednog od ponuđenih odgovora ili kratak odgovor.

Drugi deo ispita je pismeni zadatak koji zahteva analizu pojedinih situacija i izradu studije slučaja.

Komisija na dan održavanja ispita utvrđuje test pitanja i zadatak za izradu studije slučaja.

Delovi ispita traju po 120 minuta.

Član 7

Uspeh kandidata na ispitu ocenjuje se ocenom "položio" ili "nije položio".

Prvi deo ispita vrednuje se procentom tačnih odgovora.

Drugi deo ispita vrednuje se ocenom "ne zadovoljava", "zadovoljava" ili "dobar".

Ocenom "ne zadovoljava" ocenjuje se kandidat koji je u pismenom zadatku pravilno izvršio analizu manje od 50% zadatih situacija, odnosno izradio studiju slučaja na osnovu analize manje od 50% zadatih situacija.

Ocenom "zadovoljava" ocenjuje se kandidat koji je u pismenom zadatku pravilno izvršio analizu najmanje 50% zadatih situacija i, uzimajući u obzir sve izvršene analize, izradio studiju slučaja.

Ocenom "dobar" ocenjuje se kandidat koji je u pismenom zadatku izvršio analizu najmanje 70% zadatih situacija i, uzimajući u obzir sve izvršene analize, izradio studiju slučaja.

Ocenom "položio" ocenjuje se kandidat:

1) koji je u prvom delu ispita dao tačne odgovore na najmanje 70% od ukupnog broja pitanja i najmanje 40% tačnih odgovora iz svake oblasti i u drugom delu ispita stekao ocenu "zadovoljava", ili

2) koji je u prvom delu ispita dao tačne odgovore na najmanje 50% od ukupnog broja pitanja i najmanje 40% tačnih odgovora iz svake oblasti i u drugom delu ispita stekao ocenu "dobar".

Komisija donosi odluke većinom glasova.

Član 8

O polaganju ispita vodi se zapisnik, posebno za svakog kandidata.

U zapisnik se upisuju sledeći podaci:

1) ime, ime jednog roditelja i prezime kandidata;

2) datum i mesto rođenja;

3) JMBG kandidata;

4) adresa prebivališta;

5) broj prijave za ispit;

6) mesto, datum i vreme polaganja ispita;

7) sastav komisije;

8) uspeh kandidata iz prvog dela ispita;

9) uspeh kandidata iz drugog dela ispita;

10) ocena kojom je komisija ocenila uspeh kandidata na ispitu;

11) napomene;

12) mesto i datum sastavljanja zapisnika.

Sastavni deo zapisnika jesu prijava za ispit, test sa odgovorima i pismeni zadatak kandidata.

Zapisnik potpisuju predsednik komisije, članovi komisije i sekretar.

Spisak svih kandidata koji su polagali ispit, zajedno sa njihovim uspehom, objavljuje se na internet portalu Ministarstva u roku od osam dana od dana polaganja ispita.

Kandidat može izjaviti prigovor na utvrđenu ocenu.

Prigovor se podnosi u roku od osam dana od dana objavljivanja uspeha kandidata na internet portalu Ministarstva.

Komisija odlučuje o prigovoru iz stava 7. ovog člana najkasnije u roku od osam dana od dana dostavljanja prigovora, o čemu sastavlja zapisnik i o odluci obaveštava kandidata.

Zapisnici iz stava 1. ovog člana sastavni su deo konačnog zapisnika u koji se unose podaci o kandidatima koji su polagali ispit, uspehu kandidata i drugim činjenicama koje su od značaja za ispitni rok, a koji potpisuju predsednik komisije i sekretar.

Član 9

Ako kandidat ne pristupi polaganju ispita ili odustane od polaganja, smatraće se da ispit nije položio, o čemu komisija sastavlja zapisnik.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, na zahtev kandidata, koji je podnet najkasnije pet dana posle dana određenog za polaganje ispita, komisija odobrava polaganje ispita po toj prijavi u nekom od dva naredna ispitna roka, ako je, zbog svoje bolesti ili zbog bolesti ili smrtnog slučaja bliskog člana porodice, kandidat bio sprečen da polaže ispit. Kandidat uz zahtev prilaže dokaze o razlozima zbog kojih je bio sprečen da polaže ispit.

Član 10

Kandidatu je na ispitu dozvoljeno korišćenje literature iz oblasti predviđenih programom za polaganje ispita.

Ako kandidat ponašanjem na ispitu narušava red ili koristi mobilni telefon ili druga elektronska sredstva komunikacije, udaljava se sa ispita i ocenjuje ocenom "nije položio".

Član 11

Kandidat koji je položio ispit preuzima sertifikat u Ministarstvu, uz dokaz o uplati takse za izdavanje sertifikata.

Član 12

Troškove polaganja ispita snosi kandidat.

Visina troškova polaganja ispita iznosi 10.000,00 dinara po kandidatu.

Iznos sredstava utvrđen stavom 2. ovog člana uplaćuje se na račun budžeta Republike Srbije.

Član 13

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

PROGRAM ISPITA O PROFESIONALNOJ OSPOSOBLJENOSTI ZA POSLOVE UPRAVLJANJA PREVOZOM PUTNIKA U DRUMSKOM SAOBRAĆAJU

Na ispitu o profesionalnoj osposobljenosti za poslove upravljanja prevozom putnika u drumskom saobraćaju proverava se da li kandidat ima odgovarajući nivo znanja i praktične osposobljenosti za obavljanje poslova upravljanja prevozom putnika u drumskom saobraćaju, iz sledećih oblasti:

A. Građansko pravo, trgovinsko, radno i fiskalno pravo

Potrebno je da kandidat:

1) pokaže osnovno znanje o pravima i obavezama koje proističu iz ugovora o prevozu;

2) pokaže da ima neophodne veštine i znanja da zaključi punovažan ugovor o prevozu;

3) pokaže da ima potrebne veštine da razmotri odštetni zahtev korisnika prevoza za štetu koja je prouzrokovana udesom ili nezgodom u toku prevoza, za štetu nastalu zbog zakašnjenja ili prekida putovanja;

4) pokaže osnovno poznavanje uslova i postupka koji je ustanovljen za obavljanje privredne delatnosti, opšte obaveze koje imaju domaći prevoznici (registracija privrednog društva, drugog pravnog lica ili preduzetnika, vođenje evidencija, itd.), kao i posledice stečaja;

5) pokaže osnovno poznavanje različitih pravnih formi privrednih subjekata i odredbe propisa kojima se uređuje njihovo osnivanje i rad;

6) pokaže osnovno poznavanje funkcija različitih društvenih institucija koje su povezane sa prevozom putnika u drumskom saobraćaju (sindikati i sindikalni predstavnici, inspektori rada, itd.);

7) pokaže osnovno poznavanje obaveza poslodavca po pitanju socijalnog osiguranja;

8) pokaže osnovno poznavanje odredaba propisa kojima se uređuju ugovori o radu, odnosno radnom angažovanju zaposlenih, odnosno angažovanih (forma ugovora, obaveze ugovornih strana, uslovi rada i radno vreme, plaćeno odsustvo, zarada, raskid ugovora, itd.);

9) pokaže osnovno poznavanje odredaba propisa kojima se uređuje porez na dodatu vrednost (PDV) i refakcija za transportne usluge;

10) pokaže osnovno poznavanje odredaba propisa kojima se uređuju takse za motorna vozila;

11) pokaže osnovno poznavanje odredaba propisa kojima se uređuju putarine i naknade za korišćenje infrastrukture;

12) pokaže osnovno poznavanje odredaba propisa kojima se uređuje porez na dobit pravnih lica.

B. Poslovno i finansijsko rukovođenje preduzećem

Potrebno je da kandidat:

1) pokaže osnovno poznavanje odredaba propisa i praksu u vezi sa korišćenjem čekova, potvrda o zameni strane valute, menica, kreditnih kartica i drugih sredstava ili metoda plaćanja;

2) pokaže osnovno poznavanje različitih oblika kredita (bankarski kredit, kreditno pismo, garantni depozit, hipoteka, lizing, najam, faktoring, itd.) i naknade i obaveze koje iz njih proističu;

3) pokaže da poznaje kako se sačinjava i tumači bilans stanja;

4) pokaže da ima potrebno znanje da čita i tumači obračun prihoda i gubitaka;

5) pokaže da ima odgovarajuće veštine da oceni profitabilnost i finansijski položaj preduzeća, posebno na osnovu finansijskih pokazatelja;

6) pokaže da ima odgovarajuće veštine da izradi budžet preduzeća;

7) pokaže osnovno poznavanje elemenata troškova preduzeća (fiksni troškovi, varijabilni troškovi, obrtni kapital, gubitak vrednosti, itd.) i da pokaže da ima neophodno znanje da obračuna troškove po vozilu, po kilometru ili po vožnji;

8) pokaže da ima odgovarajuće veštine da napravi organizacionu šemu zaposlenih celog privrednog subjekta i plan rada;

9) pokaže osnovno poznavanje principa marketinga, reklamiranja i odnosa s javnošću u vezi s prevozom putnika u drumskom saobraćaju, promociju prodaje i pripremu dosijea korisnika;

10) pokaže osnovno poznavanje različitih vrsta osiguranja u oblasti prevoza putnika u drumskom saobraćaju i garancije i obaveze koje iz njih proističu;

11) pokaže da ima odgovarajuće veštine da primeni odredbe propisa kojima se uređuje vozarina i politika cena u javnom prevozu putnika u drumskom saobraćaju;

12) pokaže da ima odgovarajuće veštine da primeni odredbe propisa kojima se uređuje fakturisanje usluge prevoza putnika u drumskom saobraćaju.

V. Pristup tržištu

Potrebno je da kandidat:

1) pokaže da ima detaljno poznavanje odredaba propisa kojima se uređuje delatnost javnog prevoza putnika u drumskom saobraćaju, a posebno odredaba propisa kojima se uređuje pristup delatnosti javnog prevoza putnika u drumskom saobraćaju;

2) pokaže da ima detaljno poznavanje odredaba propisa kojima se uređuje delatnost javnog prevoza putnika u drumskom saobraćaju, a posebno odredaba propisa kojima se uređuje način obavljanja javnog prevoza putnika u domaćem i međunarodnom drumskom saobraćaju, inspekcijski nadzor i kazne;

3) pokaže da ima detaljno poznavanje dokumenata neophodnih pri pružanju usluga javnog prevoza putnika u drumskom saobraćaju i da zna da uvede proceduru provere radi obezbeđivanja da se odobreni dokumenti za svaki prevoz, a posebno oni koji se odnose na autobus, vozača i prtljag, nalaze u autobusu i čuvaju u prostorijama sedišta;

4) pokaže da ima osnovno poznavanje odredaba propisa kojima se uređuje organizacija tržišta;

5) pokaže da ima detaljno poznavanje odredaba propisa kojima se uređuje uspostavljanje usluge prevoza putnika u drumskom saobraćaju, kao i da ima odgovarajuće veštine da izradi plan prevoza.

G. Tehnički standardi i tehnički aspekti eksploatacije vozila

Potrebno je da kandidat:

1) pokaže da ima detaljno poznavanje odredaba propisa kojima se uređuju dozvoljene mase i dimenzije autobusa u domaćem i međunarodnom drumskom saobraćaju;

2) pokaže da ima odgovarajuće veštine da odabere autobus i komponente vozila (šasiju, motor, sistem za prenos snage, kočioni sistem, itd.) u skladu sa potrebama domaćeg prevoznika;

3) pokaže da ima detaljno poznavanje formalnosti u vezi sa odobrenjima, registracijom i tehničkim pregledom autobusa;

4) pokaže da ima odgovarajuće umeće u vezi preduzimanja mera o smanjivanju buke i emisije izduvnih gasova u cilju zaštite životne sredine;

5) pokaže da ima odgovarajuće veštine da napravi plan periodičnog održavanja autobusa i njihove opreme.

D. Bezbednost drumskog saobraćaja i radno vreme posade vozila

Potrebno je da kandidat:

1) pokaže da zna koje se kvalifikacije zahtevaju od vozača (vozačka dozvola, lekarsko uverenje, potvrda o sposobnosti, itd.);

2) pokaže da ima detaljno poznavanje odredaba propisa kojima se uređuje radno vreme, pauza i odmor posade vozila u drumskom prevozu, vreme upravljanja vozilom, obaveza ugradnje tahografa, odnosno graničnika brzine, kao i uslovi koje mora da ispuni tahograf, odnosno graničnik brzine i način korišćenja tahografa prema tipovima tahografa;

3) pokaže da ima odgovarajuće veštine da preduzme neophodne korake kako bi obezbedio da se vozači ponašaju u skladu sa odredbama važećih propisa kojima se uređuje bezbednost saobraćaja na putevima, pravilima saobraćaja, ograničenjima i zabranama (ograničenja brzine, ograničenja kod zaustavljanja i parkiranja, upotreba svetala, saobraćajni znaci, itd.);

4) pokaže da ima odgovarajuće veštine da za vozače napravi uputstva o proveri stanja autobusa i njihove opreme, i o preventivnim merama koje se moraju preduzeti u cilju poštovanja zahteva bezbednosti saobraćaja;

5) pokaže da ima odgovarajuće veštine da ustanovi procedure u slučaju nezgode, odnosno odgovarajuće procedure za sprečavanje ponavljanja nezgode ili težih saobraćajnih prekršaja;

6) pokaže da ima osnovno poznavanje geografskog i fizičkog izgleda putne mreže Republike Srbije.

Literatura koja se koristi za pripremanje ispita:

1) Zakon o obligacionim odnosima ("Službeni list SFRJ", br. 29/78, 39/85, 45/89 - USJ i 57/89, "Službeni list SRJ", broj 31/93);

2) Zakon o ugovorima o prevozu u drumskom saobraćaju ("Službeni list SRJ", broj 26/95);

3) Zakon o privrednim društvima ("Službeni glasnik RS", br. 36/11, 99/11, 83/14 - dr. zakon i 5/15);

4) Zakon o radu ("Službeni glasnik RS", br. 24/05, 61/05, 54/09, 32/13, 75/14 i 13/17 - US);

5) Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji ("Službeni glasnik RS", br. 80/02, 84/02 - ispravka, 23/03 - ispravka, 70/03, 55/04, 61/05, 85/05 - dr. zakon, 62/06 - dr. zakon, 61/07, 20/09, 72/09 - dr. zakon, 53/10, 101/11, 2/12 - ispravka, 93/12, 47/13, 108/13, 68/14, 105/14, 91/15 - autentično tumačenje, 112/15, 15/16 i 108/16);

6) Zakon o porezu na dodatu vrednost ("Službeni glasnik RS", br. 84/04, 86/04 - ispravka, 61/05, 61/07, 93/12, 108/13, 6/14 - usklađeni dinarski iznosi, 68/14 - dr. zakon, 142/14, 5/15 - usklađeni dinarski iznosi, 83/15, 5/16 - usklađeni dinarski iznosi, 108/16 i 7/17 - usklađeni dinarski iznosi);

7) Zakon o porezu na dobit pravnih lica ("Službeni glasnik RS", br. 25/01, 80/02, 80/02 - dr. zakon, 43/03, 84/04, 18/10, 101/11, 119/12, 47/13, 108/13, 68/14 - dr. zakon, 142/14, 91/15 - autentično tumačenje i 112/15);

8) Zakon o akcizama ("Službeni glasnik RS", br. 22/01, 42/01 - usklađeni dinarski iznosi, 67/01 - usklađeni dinarski iznosi, 73/01, 5/02 - usklađeni dinarski iznosi, 24/02 - usklađeni dinarski iznosi, 45/02 - usklađeni dinarski iznosi, 69/02 - usklađeni dinarski iznosi, 80/02, 80/02 - dr. zakon, 15/03 - usklađeni dinarski iznosi, 43/03, 56/03 - usklađeni dinarski iznosi, 72/03, 93/03 - usklađeni dinarski iznosi, 2/04 - usklađeni dinarski iznosi, 31/04 - usklađeni dinarski iznosi, 43/04, 51/04 - usklađeni dinarski iznosi, 55/04, 78/04 - usklađeni dinarski iznosi, 116/04 - usklađeni dinarski iznosi, 135/04, 8/05 - usklađeni dinarski iznosi, 46/05, 47/05 - dr. propis, 58/05 - usklađeni dinarski iznosi, 71/05 - dr. propis, 101/05 - dr. zakon, 112/05 - dr. propis, 3/06 - dr. propis, 11/06 - dr. propis, 12/06 - usklađeni dinarski iznosi, 66/06 - usklađeni dinarski iznosi, 10/07 - usklađeni dinarski iznosi, 61/07, 18/08 - usklađeni dinarski iznosi, 5/09, 9/09 - usklađeni dinarski iznosi, 31/09, 3/10 - usklađeni dinarski iznosi, 101/10, 4/11 - usklađeni dinarski iznosi, 43/11, 101/11, 6/12 - usklađeni dinarski iznosi, 8/12 - ispravka, 43/12 - dr. propis, 93/12, 119/12, 8/13 - usklađeni dinarski iznosi, 47/13, 4/14 - usklađeni dinarski iznosi, 68/14 - dr. zakon, 142/14, 4/15 - usklađeni dinarski iznosi, 5/15 - usklađeni dinarski iznosi, 55/15, 103/15, 5/16 - usklađeni dinarski iznosi, 108/16 i 7/17 - usklađeni dinarski iznosi);

9) Zakon o javnim putevima ("Službeni glasnik RS", br. 101/05, 123/07, 101/11, 93/12 i 104/13);

10) Zakon o fiskalnim kasama ("Službeni glasnik RS", br. 135/04 i 93/12);

11) Zakon o platnom prometu ("Službeni list SRJ", br. 3/02 i 5/03 i "Službeni glasnik RS", br. 43/04, 62/06, 111/09 - dr. zakon, 31/11 i 139/14 - dr. zakon);

12) Zakon o platnim uslugama ("Službeni glasnik RS", broj 139/14);

13) Zakon o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama ("Službeni glasnik RS", br. 119/12 i 68/15);

14) Zakon o javnim nabavkama ("Službeni glasnik RS", br. 124/12, 14/15 i 68/15),

15) Zakon o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama ("Službeni glasnik RS", br. 88/11, 15/16 i 104/16);

16) Zakon o komunalnim delatnostima ("Službeni glasnik RS", br. 88/11 i 104/16);

17) Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju ("Službeni glasnik RS", broj 68/15);

18) Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima ("Službeni glasnik RS", br. 41/09, 53/10, 101/11, 32/13 - US, 55/14, 96/15 - dr. zakon i 9/16 - US);

19) Zakon o radnom vremenu posade vozila u drumskom prevozu i tahografima ("Službeni glasnik RS", broj 96/15);

20) Evropski sporazum o radu posade na vozilima koja obavljaju međunarodne drumske prevoze (AETR) ("Službeni list SFRJ", broj 30/74 i "Službeni glasnik RS - Međunarodni ugovori", broj 8/11);

21) Konvencija o ugovoru o međunarodnom drumskom prevozu putnika i prtljaga (CVR) ("Službeni list SFRJ - Međunarodni ugovori", broj 8/77).

Kao literatura koriste se i propisi doneti na osnovu navedenih zakona.