DOGOVOR

O NAKNADI TROŠKOVA ZA DAVANJA U NATURI
zaključen na osnovu Sporazuma između Republike Srbije i Slovačke Republike o socijalnoj sigurnosti od 2. marta 2012. godine

Član 1

Troškove davanja u naturi koja su u jednoj državi ugovornici pružena osiguranicima na osnovu čl. 11, 12, 13, 14, 23. i 24. Sporazuma, naknađuje nadležni nosilac druge države ugovornice, u stvarnim iznosima.

Član 2

(1) Zahtev za naknadu troškova za davanja u naturi iz člana 1. ovog dogovora, nosilac mesta boravka, odnosno prebivališta koji je pružio davanja u naturi, dostavlja, dva puta godišnje, nadležnom nosiocu, posredstvom organa za vezu.

(2) Nosilac mesta boravka, odnosno prebivališta koji je pružio davanja u naturi dostavlja, u dva primerka, zahtev za naknadu troškova na obrascu SRB/SK 125, odnosno SK/SRB 125 - "Pojedinačni obračun stvarnih troškova" (u daljem tekstu: "pojedinačni obračun"), za svako lice posebno i prilaže rekapitulaciju troškova razvrstanu prema organizacionim, odnosno teritorijalnim jedinicama nadležnog nosioca.

Član 3

(1) Nadležni nosilac naknadiće nesporne troškove u roku od šest meseci od dana prijema zahteva za naknadu troškova za davanja u naturi od organa za vezu druge države ugovornice, u skladu sa članom 2. ovog dogovora.

(2) Reklamacije/primedbe na pojedinačne obračune troškova dostavljaju se najkasnije u roku od šest meseci od dana kada organ za vezu primi zahtev za naknadu troškova za davanja u naturi. Spisak razloga za reklamacije/primedbe nalazi se u prilogu 1. ovog dogovora.

(3) Odgovor na reklamaciju/primedbu dostavlja se najkasnije u roku od šest meseci od dana prijema reklamacije/primedbe. U slučaju da se na primljenu reklamaciju/primedbu ne dostavi odgovor u navedenom roku, smatraće se da je reklamacija/primedba prihvaćena i ti se troškovi izostavljaju iz obračuna.

(4) Zahtevi za naknadu troškova se iskazuju u valuti države u kojoj su nastali. Srpska strana ukupni iznos zahteva preračunava u EUR po važećem srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan ispostavljanja zahteva za naknadu troškova za davanja u naturi i prilaže kursnu listu.

Član 4

Lični podaci koje dogovorne strane razmenjuju u cilju sprovođenja odredaba ovog dogovora se koriste u skladu sa pravnim propisima o zaštiti ličnih podataka dogovorne strane koja je te podatke primila.

Član 5

(1) Ovaj dogovor se zaključuje na neodređeno vreme.

(2) Ovaj dogovor dogovorne strane mogu otkazati pisanim putem i bez navođenja razloga, pri čemu je otkazni rok 60 dana i počinje da teče narednog dana od dana prijema obaveštenja o otkazu.

(3) Troškovi nastali do dana prestanka važenja ovog dogovora će se obračunati i naknaditi u skladu sa njegovim odredbama.

Član 6

Ovaj dogovor stupa na snagu danom stupanja na snagu Sporazuma i Administrativnog sporazuma.

Sačinjeno i potpisano u Bratislavi, dana 12. decembra 2012. godine, u dva originala, svaki na srpskom jeziku i slovačkom jeziku, pri čemu su oba teksta verodostojna.

 

Zavod za socijalno osiguranje

 

Organ za nadzor nad zdravstvenom zaštitom
(Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou)

 

 

 

Zoran Panović, s.r.

 

Monika Pažinková, s.r.

Prilog 1

Oznaka

Razlog

1

U navedenom periodu lice nije bilo u osiguranju

2

Davanja su pružena izvan perioda osiguranja

3

Nije moguće identifikovati osiguranika

4

Za navedeni period nije izdata potvrda o pravu na davanja

5

Davanja u naturi pružena po isteku važenja potvrde o pravu na davanja

6

Obrazac SRB/SK 109 - SK/SRB 109 nije overen od strane nosioca u mestu boravišta/prebivališta

7

Lice nije registrovano kao član porodice koji ima pravo na davanje

8

Nije overen obrazac SRB/SK 108 - SK/SRB 108, deo B

9

Zahtev za specifikaciju troškova ostalih davanja u naturi

10

Zahtev za specifikaciju troškova pruženih davanja u naturi

11

Duplirano potraživanje troškova

12

Matematička greška

13

Pogrešna vrsta naknade

14

Ostalo

15

Preklapanje bolničkog lečenja

16

Postoji osiguranje u državi boravišta/prebivališta

17

Postoji osiguranje u trećoj državi