DOGOVOR
O NAKNADI TROŠKOVA ZDRAVSTVENE ZAŠTITE
zaključen na osnovu Administrativnog sporazuma za sprovođenje Sporazuma između Republike Srbije i Republike Turske o socijalnoj sigurnosti od 26. oktobra 2009. godine

Na osnovu člana 2. stav 3. i člana 13. Administrativnog sporazuma za sprovođenje Sporazuma između Republike Srbije i Republike Turske o socijalnoj sigurnosti, koji je potpisan 26. oktobra 2009. godine (u daljem tekstu: Administrativni sporazum), Zavod za socijalno osiguranje, kao organ za vezu Republike Srbije i Zavod za socijalnu sigurnost (zaštitu), kao organ za vezu Republike Turske, dogovorili su sledeće:

Deo I

OPŠTE ODREDBE

Član 1

(1) Troškove nastale po osnovu davanja iz zdravstvenog osiguranja shodno odredbama čl. 13, 14, 15, 16. i 24. Sporazuma između Republike Srbije i Republike Turske o socijalnoj sigurnosti (u daljem tekstu: Sporazum), nadležni nosioci međusobno naknađuju plaćanjem stvarnih iznosa tih troškova.

(2) Pod troškovima iz stava 1. ovog člana podrazumevaju se troškovi davanja u naturi i novčana davanja u vezi sa korišćenjem zdravstvene zaštite.

Član 2

(1) Nosilac koji je pružio davanja iz zdravstvenog osiguranja dostavlja, preko organa za vezu, nadležnom nosiocu zahtev za naknadu troškova iz člana 1. stav 1. ovog dogovora na obrascu SRB/TR 125, odnosno TR/SRB 125.

(2) Troškovi se iskazuju u nacionalnoj valuti države ugovornice u kojoj su pružena davanja iz zdravstvenog osiguranja.

(3) Iznose iz stava 2. ovog člana nosilac koji je pružio davanja preračunava u EUR prema paritetu valuta - srednji kurs - koji važi na dan 1. jula godine u kojoj su pružena davanja prema podacima centralne banke države ugovornice u kojoj se nalazi njegovo sedište.

Deo II

DOSTAVLJANJE ZAHTEVA I PLAĆANJE

Član 3

(1) Zahteve iz člana 2. stav 1. ovog dogovora nosilac koji je pružio davanja dostavlja nadležnom nosiocu dva puta godišnje, i to:

- do 31. avgusta tekuće godine za troškove nastale u periodu od 01. januara do 30. juna te godine i

- do kraja februara naredne godine za troškove nastale u periodu od 01. jula do 31. decembra prethodne godine.

(2) Naknada troškova za pružena davanja se može potraživati, odnosno zahtevi se mogu podnositi najviše za tri godine unazad računajući i tekuću godinu.

Član 4

(1) Nadležni nosioci država ugovornica međusobno direktno naknađuju nesporne troškove u EUR, u roku od 90 dana po prijemu zahteva.

(2) Reklamacije po zahtevima iz člana 3. stav 1. ovog dogovora nadležni nosioci, posredstvom organa za vezu, dostavljaju najkasnije u roku od šest meseci od dana prijema zahteva za naknadu troškova zdravstvene zaštite.

(3) Ukoliko nosilac osiguranja koji je pružio davanja, posredstvom organa za vezu, na primljenu reklamaciju iz stava 2. ovog člana ne odgovori u roku od šest meseci od dana prijema, reklamacija će se smatrati prihvaćenom.

Deo III

ZAVRŠNA ODREDBA

Član 5

Ovaj sporazum stupa na snagu istog dana kada i Sporazum i Administrativni sporazum.

Sačinjeno u Ankari, 13. aprila 2011. godine, u dva originala, svaki na srpskom jeziku i turskom jeziku, pri čemu su oba teksta autentična.

Zavod za socijalno osiguranje

 

Zavod za socijalnu sigurnost

Zoran Panović, s.r.

 

Ömer Faruk Furat, s.r.