DOGOVOR
O NAKNADI TROŠKOVA ZA DAVANJA U NATURI
zaključen na osnovu Administrativnog sporazuma za sprovođenje Sporazuma između Republike Srbije i Republike Bugarske o socijalnoj sigurnosti od 19. septembra 2011. godine

Na osnovu člana 8. stav 2. Administrativnog sporazuma za sprovođenje Sporazuma između Republike Srbije i Republike Bugarske o socijalnoj sigurnosti, koji je potpisan 19. septembra 2011. godine, u Beogradu (u daljem tekstu: Administrativni sporazum), Zavod za socijalno osiguranje, kao organ za vezu Republike Srbije i Nacionalni zavod za zdravstveno osiguranje, kao organ za vezu Republike Bugarske, dogovorili su sledeće:

Deo I

OPŠTE ODREDBE

Član 1

(1) Troškove nastale po osnovu davanja iz zdravstvenog osiguranja shodno odredbama čl. 12, 13. i 17. stav 3. Sporazuma između Republike Srbije i Republike Bugarske o socijalnoj sigurnosti (u daljem tekstu: Sporazum), nadležni nosioci međusobno naknađuju plaćanjem stvarnih iznosa tih troškova.

(2) Pod troškovima iz stava 1. ovog člana podrazumevaju se troškovi davanja u naturi.

Član 2

(1) Nosilac koji je pružio davanja iz zdravstvenog osiguranja dostavlja, preko organa za vezu, nadležnom nosiocu zahtev za naknadu troškova iz člana 1. stav 1. ovog dogovora na obrascu SRB/BG 125, odnosno BG/SRB 125.

(2) Troškovi se iskazuju u nacionalnoj valuti države ugovornice u kojoj su pružena davanja iz zdravstvenog osiguranja.

(3) Nosilac koji je pružio davanja preračunava iznose iz stava 2. ovog člana u EUR prema paritetu valuta koji važi na dan upućivanja zahteva za naknadu troškova prema podacima centralne banke države ugovornice koja šalje zahtev.

Deo II

DOSTAVLJANJE ZAHTEVA I PLAĆANJE

Član 3

(1) Nosilac koji je pružio davanja dostavlja nadležnom nosiocu zahteve iz člana 2. stav 1. ovog dogovora, dva puta godišnje, i to, po pravilu:

- do kraja avgusta za troškove nastale u periodu od 01. januara do 30. juna tekuće godine i

- do kraja februara za troškove nastale u periodu od 01. jula do 31. decembra prethodne godine.

(2) Naknada troškova za pružena davanja se može potraživati, odnosno zahtevi se mogu podnositi najviše za tri godine unazad računajući i tekuću godinu.

Član 4

(1) Nadležni nosioci država ugovornica međusobno direktno naknađuju nesporne troškove u EUR, u roku od šest meseci od prijema zahteva.

(2) Nadležni nosioci, posredstvom organa za vezu, dostavljaju reklamacije po zahtevima iz člana 3. stav 1. ovog dogovora, najkasnije u roku od šest meseci od dana prijema zahteva.

(3) Ukoliko nosilac osiguranja koji je pružio davanja, ne odgovori posredstvom organa za vezu, na primljenu reklamaciju iz stava 2. ovog člana, u roku od šest meseci od dana prijema, reklamacija će se smatrati prihvaćenom.

Deo III

ZAVRŠNA ODREDBA

Član 5

Ovaj dogovor stupa na snagu istog dana kada i Sporazum i Administrativni sporazum.

Sačinjeno u Sofiji, 22.11.2012. godine, u dva originala, svaki na srpskom jeziku i bugarskom jeziku, pri čemu su oba teksta autentična.

Zavod za socijalno osiguranje

 

Nacionalni zavod za
zdravstveno osiguranje

Zoran Panović, s.r.

 

Plamen Cekov, s.r.