DOGOVOR
O KORIŠĆENJU EVROPSKE KARTICE ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA NA TERITORIJI REPUBLIKE SRBIJE
zaključen na osnovu Sporazuma između Republike Srbije i Slovačke Republike o socijalnoj sigurnosti od potpisanih 2. marta 2012. godine

Na osnovu člana 28. Sporazuma između Republike Srbije i Slovačke Republike o socijalnoj sigurnosti (u daljem tekstu: Sporazum) i člana 2. Administrativnog sporazuma za sprovođenje Sporazuma između Republike Srbije i Slovačke Republike o socijalnoj sigurnosti (u daljem tekstu: Administrativni sporazum), potpisanih 2. marta 2012. godine

Zavod za socijalno osiguranje
i
Organ za nadzor nad zdravstvenom zaštitom
(Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou)

su se dogovorili o sledećem:

Član 1

Lice koje je, u skladu sa pravnim propisima Slovačke Republike obavezno javno zdravstveno osigurano (u daljem tekstu: osiguranik) i kome je uredno izdata Evropska kartica zdravstvenog osiguranja (u daljem tekstu: Evropska kartica) ili "Sertifikat koji privremeno zamenjuje Evropsku karticu" (u daljem tekstu: Sertifikat) radi ostvarivanja prava na davanja u naturi na području država članica Evropske Unije, država Evropskog ekonomskog prostora i Švajcarske, zadržava mogućnost korišćenja Evropske kartice za vreme privremenog boravka na teritoriji Republike Srbije, u skladu sa odredbama Sporazuma, kao i pravnim propisima dveju država.

Član 2

Evropska kartica ima istu valjanost, odnosno zamenjuje obrazac SK/SRB 111 - "Potvrda o pravu na hitna davanja u naturi za vreme privremenog boravka u Srbiji".

Član 3

(1) Na osnovu Evropske kartice ili Sertifikata osiguranik ostvaruje pravo na davanja u naturi na teritoriji Republike Srbije u zdravstvenim ustanovama koje su u Planu mreže zdravstvenih ustanova i kod privatnih zdravstvenih ustanova sa kojima je Republički fond za zdravstveno osiguranje zaključio ugovor o pružanju zdravstvene zaštite.

(2) Prilikom korišćenja davanja u naturi iz stava 1. ovog člana, osiguranik je obavezan da se pridržava procedure predviđene pravnim propisima Republike Srbije, odnosno da pre pružanja davanja u naturi od nadležne organizacione jedinice Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje u mestu privremenog boravka zatraži izdavanje obrasca INO - 1 - "Zdravstveni list za inostranog osiguranika i članove njegove porodice" koji predaje davaocu zdravstvenih usluga.

(3) Izuzetno, ukoliko su davanja u naturi već pružena, zdravstvena ustanova će na osnovu Evropske kartice ili Sertifikata zatražiti izdavanje obrasca iz stava 2. ovog člana.

(4) U pogledu obima davanja u naturi primenjivaće se odredbe Sporazuma.

Član 4

(1) Prilikom obračuna i naknade troškova davanja u naturi u obrazac SRB/SK 125 - "Pojedinačni obračun stvarnih troškova", se unose podaci iz Evropske kartice ili Sertifikata.

(2) Slovački nadležni nosilac će snositi troškove davanja u naturi koja su pružena njegovom osiguraniku, nosiocu Evropske kartice ili Sertifikata, u periodu njihovog važenja, odnosno do datuma koji je naveden na njima.

Član 5

(1) Ovaj dogovor se zaključuje na neodređeno vreme.

(2) Ovaj dogovor stupa na snagu danom stupanja na snagu Sporazuma i Administrativnog sporazuma.

(3) Ovaj dogovor dogovorne strane mogu otkazati pisanim putem i bez navođenja razloga, pri čemu obaveštenje o otkazu mora biti dostavljeno najmanje 60 dana pre kraja kalendarske godine. U tom slučaju dogovor prestaje da važi istekom poslednjeg dana te kalendarske godine.

Sačinjeno i potpisano u Bratislavi, dana 12. decembra 2012. godine, u dva originala, na srpskom jeziku i slovačkom jeziku, pri čemu su oba teksta verodostojna.

 

Zavod za socijalno osiguranje

 

Organ za nadzor nad zdravstvenom zaštitom
(Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou)

 

 

 

Zoran Panović, s.r.

 

Monika Pažinková, s.r.