PRAVILNIK
O PRIJAVI PRENOSA FIZIČKI PRENOSIVIH SREDSTAVA PLAĆANJA PREKO DRŽAVNE GRANICE

("Sl. glasnik RS", br. 87/2017)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se oblik i sadržina obrasca prijave prenosa fizički prenosivih sredstava plaćanja u iznosu od 10.000 evra ili više u dinarima ili stranoj valuti preko državne granice (u daljem tekstu: Obrazac prijave), način popunjavanja i podnošenja prijave i način obaveštavanja o obavezi prijave prenosa za fizička lica koja prelaze državnu granicu.

Član 2

Prijava iz člana 67. stav 1. Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma ("Službeni glasnik RS", br. 20/09, 72/09, 91/10 i 139/14) - u daljem tekstu: Zakon, podnosi se na Obrascu prijave, koji sadrži i uputstvo za njegovo popunjavanje.

Obrazac prijave sastoji se od dva identična primerka i uputstva za popunjavanje obrasca prijave.

Obrazac prijave odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 3

Carinski službenik popunjava Obrazac prijave putem računara, a na osnovu podataka i uvida u novčana sredstva koje mu daje fizičko lice koje prijavljuje prenos fizički prenosivih sredstava plaćanja. Carinski službenik popunjava Obrazac prijave ručno, ako nije u mogućnosti da to učini putem računara. Po okončanoj kontroli novčanih sredstava, carinski službenik daje fizičkom licu popunjen Obrazac prijave na uvid i potpis.

Fizičko lice koje prijavljuje prenos fizički prenosivih sredstava plaćanja može i samo da popuni Obrazac prijave. U tom slučaju, ovo lice popunjava Obrazac prijave velikim štampanim slovima na srpskom ili engleskom jeziku i potpisan predaje carinskom službeniku.

Carinski službenik sravnjuje podatke iz Obrasca prijave, vrši proveru iznosa novčanih sredstava koje lice poseduje i overava svojim potpisom i faksimilom popunjeni Obrazac prijave, pri čemu jedan primerak zadržava za potrebe službe, a drugi primerak daje fizičkom licu.

Nadležni carinski organ elektronskim putem dostavlja popunjen Obrazac prijave Upravi za sprečavanje pranja novca, na način i u roku određenim u članu 70. Zakona.

Član 4

Nadležni carinski organ na svakom graničnom prelazu postavlja vidna obaveštenja o obavezi prijave prenosa fizički prenosivih sredstava plaćanja.

Član 5

Nadležni carinski organ obezbeđuje dostupnost Obrasca prijave sa uputstvom za njegovo popunjavanje licima koja prelaze državnu granicu na svakom graničnom prelazu.

Član 6

Danom početka primene ovog pravilnika, prestaje da važi Pravilnik o prijavi prenosa fizički prenosivih sredstava plaćanja preko državne granice ("Službeni glasnik RS", broj 78/09).

Član 7

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se od 1. januara 2018. godine.

Obrazac prijave, koji je sastavni deo ovog pravilnika, možete pogledati OVDE