UREDBA KOMISIJE (EU) O SPROVOĐENJU BR. 2017/1234

OD 3. JULA 2017. GODINE U VEZI SA SVRSTAVANJEM ODREĐENE ROBE U KOMBINOVANOJ NOMENKLATURI

("Sl. glasnik RS", br. 87/2017)

EVROPSKA KOMISIJA,

Imajući u vidu Ugovor o funkcionisanju Evropske unije,

Imajući u vidu Uredbu (EU) broj 952/2013 Evropskog parlamenta i Saveta od 9. oktobra 2013. godine kojom se utvrđuje Carinski zakon Unije1, a posebno član 57. stav 4. i član 58. stav 2,

______________
1 OJ L 269, 10. oktobar 2013. str. 1.

s obzirom na to da:

(1) Kako bi se osigurala jednoobrazna primena Kombinovane nomenklature priložene uz Uredbu Saveta (EEZ) broj 2658/872, neophodno je usvojiti mere u vezi sa svrstavanjem robe navedene u Aneksu ove uredbe.

_____________
2 Uredba Saveta (EEZ) broj 2658/87 od 23. jula 1987. godine o tarifnoj i statističkoj nomenklaturi i Zajedničkoj carinskoj tarifi (OJ L 256, 7. septembar 1987, str. 1).

(2) Uredbom (EEZ) broj 2658/87 utvrđena su osnovna pravila za primenjivanje Kombinovane nomenklature. Ova pravila se takođe primenjuju na svaku drugu nomenklaturu koja se u potpunosti ili delimično zasniva na njoj, ili koja joj dodaje bilo kakve potpodele i koja je uspostavljena posebnim propisima Unije, sa ciljem primene tarifnih i drugih mera koje se odnose na trgovinu robom.

(3) U skladu sa tim osnovnim pravilima, roba opisana u koloni 1. tabele u Aneksu svrstava se u CN oznaku navedenu u koloni 2, prema razlozima datim u koloni 3. te tabele.

(4) Potrebno je obezbediti da korisnik obavezujućeg obaveštenja o svrstavanju, izdatog za robu na koju se odnosi ova uredba, ako je nije u skladu sa ovom uredbom, može određeni period, da nastavi da se poziva na nju, u skladu sa članom 34. stav 9. Uredbe (EU) broj 952/2013. Utvrđuje se da ovaj period treba da bude tri meseca.

(5) Mere predviđene u ovoj uredbi su u skladu sa mišljenjem Odbora za Carinski zakon,

DONELA JE OVU UREDBU:

Član 1

Roba opisana u koloni 1. tabele date u Aneksu svrstava se u okviru Kombinovane nomenklature u CN oznaku navedenu u koloni 2. te tabele.

Član 2

Obavezujuće obaveštenje o svrstavanju koje nije u skladu sa ovom uredbom, može nastaviti da se primenjuje u skladu sa članom 34. stav 9. Uredbe (EU) broj 952/2013, u periodu od tri meseca od dana stupanja na snagu ove uredbe.

Član 3

Ova uredba stupa na snagu 20. dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Evropske unije".

Ova uredba je obavezujuća u celini i neposredno se primenjuje u svim državama članicama.

U Briselu, 3. jula 2017. godine.

Za Komisiju,
u ime predsednika,
Stephen QUEST
Generalni direktor
Generalni direktorat za poreze i carinsku uniju

ANEKS

Opis robe

Svrstavanje
(CN oznaka)

Razlozi

(1)

(2)

(3)

Složeni proizvod sastoji se od sledećih komponenti:
- vertikalnog aluminijumskog stuba dužine približno 95 cm, sa osovinom u osnovi i plastičnim točkovima pričvršćenim za oba kraja osovine,
- sklopive, horizontalne aluminijumske ploče, konstruisane da se na njoj stoji, sa plastičnim točkom pričvršćenim na njenom kraju sa kočionim mehanizmom koji je za nju pričvršćen,
- kofera sa spoljašnjom površinom izrađenom od livenog plastičnog materijala dimenzija približno 55 cm x 30 cm x 20 cm.
Proizvod je namenjen da ga koriste osobe starosti 8 ili više godina. Njegova funkcija kao sredstva za prevoz robe može biti kombinovana sa njegovom funkcijom skutera, ili može da se sa vuče ili gura duž puta, u cilju da se kofer preveze na točkovima kada je horizontalna ploča podignuta.
Videti slike proizvoda (*).

4202 12 50

Svrstavanje je određeno Osnovnim pravilima za primenjivanje Kombinovane nomenklature 1, 3(b) i 6. i naimenovanjima CN oznaka 4202, 4202 12 i 4202 12 50.
Proizvod je složena roba. Njegova glavna funkcija suštinski je da preveze stvari u koferu. Ovo se može obaviti bilo da osoba stojeći na horizontalnoj ploči pokreće proizvod duž puta (sa pločom koja je spuštena) ili ga gura ili vuče duž puta na isti način kao i konvencionalni kofer sa točkovima (sa pločom koja je podignuta).
Komponente skutera (komponente koje nisu delovi standardnih torbi sa točkovima, tj. sklopiva horizontalna ploča sa plastičnim točkom (sa kočnicom)) imaju sporedni karakter koji olakšava prevoz stvari koje se u koferu nalaze. Kofer je dakle taj koji proizvodu daje bitan karakter. Isključuje se, shodno tome, svrstavanje u tarifni broj 8716 kao ostala vozila, ili u tarifni broj 9503 kao skuter.
Proizvod se, prema tome svrstava u CN oznaku 4202 12 50 kao kofer sa spoljašnjom površinom od livenog plastičnog materijala.

(*) Slike su samo informativnog karaktera