ODLUKA

O MERAMA, NAČINU I USLOVIMA TRAJNOG UNIŠTAVANJA KOROVSKE BILJKE AMBROZIJE (AMBROSIA ARTEMSIIFOLIA)

("Sl. list grada Šapca i opština: Bogatić, Vladimirci i Koceljeva", br. 21/2017)

Član 1

Ovom odlukom određuju se mere, uslovi, način i postupak suzbijanja i trajnog uništenja alergene korovske biljke ambrozije na teritoriji grada Šapca, kao delatnost od opšteg interesa.

Član 2

Trajno uništavanje biljke ambrozije obuhvata uništavanje ove biljke hemijski-dozvoljenim preparatima i mehanički - košenjem i kopanjem ili čupanjem stabla biljke zajedno sa korenom.

Član 3

Odredbe ove Odluke primenjivaće se na teritoriji grada, prigradskim mesnim zajednicama: Majur, Jevremovac, Pocerski Pričinović, Jelenča, Mišar i u seoskim mesnim zajednicama na području cele teritorije grada Šapca.

Član 4

Obavezne mere za zaštitu vazduha od polena ambrozije su:

• Redovna primena agrotehničkih mera na poljoprivrednom zemljištu i tretiranje korova dozvoljenim hemijskim preparatima ili na mehanički način (čupanjem stabla biljke zajedno sa korenom),

• Održavanje javnih zelenih površina redovnim košenjem trave,

• Košenje ili tretman hemijskim sredstvima površina duž putnog pojasa, železničkih pruga kao i na obalama vodotokova i kanala,

• Okopavanje, košenje ili tretman hemijskim sredstvima površina uz poljske puteve na poljoprivrednom zemljištu.

Član 5

Na javnim površinama u granicama građevinskog područja grada i naseljenih mesta suzbijanje i uništavanje biljke ambrozije obavlja preduzeće sa kojim je Grad Šabac zaključio ugovor za pružanje usluga mehaničkog i hemijskog uklanjanja ambrozije na teritoriji Grada Šapca ili javno komunalno preduzeće "Stari grad" Šabac na osnovu odluke o dodeli isključivih prava za obavljanje delatnosti pružanja usluge na koje se Zakon o Javnim nabavkama ne primenjuje.

POSEBNE ODREDBE

Član 6

Fizička i pravna lica, odnosno korisnici porodičnih stambenih zgrada i poslovnog prostora, ispred svojih objekata, kao i unutar granica građevinske, odnosno katastarske parcele su dužna da uništavaju biljku ambroziju.

Član 7

Suzbijanje ili stalno uništavanje biljke ambrozije u putnom pojasu, pružnom pojasu i obalama vodotokova vrše pravna lica koja upravljaju putnim pravcem, železničkom prugom, odnosno vodotokovima.

Član 8

Vlasnici i korisnici poljoprivrednog i šumskog zemljišta, pašnjaka i livada, kao i nosioci prava korišćenja duž poljskih puteva dužni su da stalno uništavaju biljku ambroziju.

Tretirane površine u postupku uništavanja ambrozije imaoci i korisnici zemljišta dužni su da prijave komunalnoj inspekciji, komunalnoj policiji i inspekciji za zaštitu životne sredine.

Član 9

Nadzor nad primenom ove Odluke vrši komunalna inspekcija, komunalna policija, kao i inspekcija za zaštitu životne sredine Gradske uprave Grada Šapca.

Član 10

U vršenju inspekcijskog nadzora inspektor - komunalni policajac ima pravo i dužnost da utvrđuje da li se biljka ambrozija uništava na:

- javnim zelenim površinama,

- u blizini komunalnih objekata,

- duž putnih i pružnih pravaca, kao i obalama vodotokova i kanala,

- na građevinskom zemljištu,

- poljoprivrednom zemljištu,

- u blizini nekategorisanih i zemljanih puteva, kao i

- da kontroliše da li se sprovode mere zaštite vazduha od polena ambrozije iz člana 4. Odluke.

Član 11

U vršenju inspekcijskog nadzora inspektor je ovlašćen da:

- naredi primenu mera zaštite vazduha od polena ambrozije,

- naredi u određenom roku uništavanje biljke ambrozije,

- putem komunalnog preduzeća sprovede naloženu meru uništavanja ambrozije o trošku izvršenika,

- izda prekršajni nalog za prekršaje propisane ovom odlukom.

Član 12

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 50.000 dinara kazniće se za prekršaj Preduzeće ili drugo pravno lice ako postupi suprotno odredbama člana 4, 5, 6, 7. i 8. ove Odluke;

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se i odgovorno lice u Preduzeću ili drugom pravnom licu novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 5.000 dinara.

Član 13

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 25.000 dinara kazniće se za prekršaj preduzetnik ako postupi suprotno odredbama člana 4, 5, 6, 7. i 8. ove Odluke;

Član 14

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 5.000 dinara, kazniće se za prekršaj fizičko lice ako postupi suprotno odredbama člana 4, 5, 6, 7. i 8. ove Odluke;

Član 15

Nadzor nad sprovođenjem odredaba ove Odluke vrši Odeljenje Gradske uprave nadležno za komunalno-stambene poslove i Odeljenje komunalne policije. Poslove inspekcijskog nadzora nad primenom odredaba ove Odluke vrši gradski komunalni inspektor i inspektor za zaštitu životne sredine.

Član 16

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Šapca".