PRAVILNIK

O DODELI SREDSTAVA ZA SUBVENCIONISANJE PREDUZETNIKA, MIKRO I MALIH PRAVNIH LICA OD INTERESA ZA RAZVOJ I REVITALIZACIJU POSLOVA KOJI SE SMATRAJU UMETNIČKIM I STARIM ZANATIMA, ODNOSNO POSLOVIMA DOMAĆE RADINOSTI U 2017. GODINI

("Sl. list AP Vojvodine", br. 43/2017)

Opšte odredbe

Član 1

Pravilnikom o dodeli sredstava za subvencionisanje preduzetnika, mikro i malih pravnih lica od interesa za razvoj i revitalizacijsku poslova koji se smatraju umetničkim i starim zanatima, odnosno poslovima domaće radinosti u 2017. godini (u daljem tekstu: Pravilnik) propisuju se ciljevi, namena sredstava, visina dodele bespovratnih sredstava, pravo učešća i uslovi za učešće na konkursu, obavezna dokumentacija i podnošenje prijava, postupak dodele sredstava, kriterijumi za dodelu sredstava, zaključivanje ugovora sa korisnicima sredstava, obaveze korisnika sredstava, praćenje izvršenja ugovornih obaveza korisnika sredstava i druga pitanja od značaja za realizaciju Javnog konkursa za dodelu sredstava za subvencionisanje preduzetnika, mikro i malih pravnih lica od interesa za razvoj i revitalizaciju poslova koji se smatraju umetničkim i starim zanatima, odnosno poslovima domaće radinosti u 2017. godini (u daljem tekstu: Javni konkurs).

Sredstva u iznosu od 5.000.000,00 dinara (slovima: pet miliona dinara) su obezbeđena Pokrajinskom skupštinskom odlukom o Budžetu Autonomne pokrajine Vojvodine za 2017. godinu ("Sl. list APV", broj: 69/2016, 27/2017 - ispr. i 39/2017-rebalans) u okviru Programa 1509 - Podsticaji razvoju konkurentnosti privrede, Programska aktivnost 1005 - Podrška umetničkim i starim zanatima, Funkcionalna klasifikacija 411 - opšti ekonomski i komercijalni poslovi, ekonomska klasifikacija 454 - subvencije privatnim preduzećima, ekonomska klasifikacija 4541 - tekuće subvencije privatnim preduzećima, izvor finansiranja 01 00 Prihodi iz Budžeta, u iznosu od 2.000.000,00 dinara i ekonomska klasifikacija 4542-kapitalne subvencije privatnim preduzećima, izvor finansiranja 01 00 Prihodi iz Budžeta, u iznosu od 3.000.000,00 dinara.

Cilj

Član 2

Cilj dodele bespovratnih sredstava je unapređenje procesa proizvodnje na način koji ne ugrožava tradicionalnu tehnologiju karakterističnu za stari zanat radi povećanja konkurentnosti, odnosno ukupnog razvoja preduzetništva u Autonomnoj pokrajini Vojvodini.

Namena

Član 3

Sredstva su namenjena kao podrška poslovima koji se smatraju starim i umetničkim zanatima, odnosno poslovima domaće radinosti (Pravilnik o određivanju poslova koji se smatraju starim i umetničkim zanatima, odnosno poslovima domaće radinosti, načinu sertifikovanja istih i vođenju posebne evidencije izdatih sertifikata "Sl. Glasnik RS", br. 56/2012). U tom smislu tradicionalni zanat označava veštinu, naročito ručnog rada, kao i profesiju koja podrazumeva celokupan proces izrade unikatnih proizvoda i pružanja usluga, a koje su zasnovane na tradicionalnim znanjima i tehnologijama, upotrebom prirodnih materijala u procesu proizvodnje, uz korišćenje pretežno jednostavnih alata.

Sredstva se odobravaju za subvencionisanje troškova nabavke opreme i repromaterijala na osnovu predračuna, ponude ili predugovora.

Oprema koja je predmet subvencije mora biti namenjena za profesionalnu upotrebu i biti u skladu sa delatnošću privrednog subjekta.

Pod nabavkom repromaterijala podrazumeva se nabavka sirovine, poluprerađevine koje treba preraditi ili doraditi do konačnog proizvoda koji mora biti u skladu sa delatnošću privrednog subjekta.

Sredstva se ne mogu koristiti za nabavku:

1. Ugradne opreme (klima uređaji, ventilatori, alarmni sistemi, sistemi za video nadzor, liftovi, kotlovi i dr.) i instalacije (vodovodna, kanalizaciona, električna, ventilaciona, grejna, gasna, telefonska, kablovska, internet i sl.);

2. Nameštaja (drveni, plastični, metalni, tapacirani i dr.) i opremanje prostora (drvenarija, bravarija, venecijaneri, trakaste zavese, tepisi, pregrade, zidne i podne obloge i sl.);

3. Rasvete, svetleće, reklamne i druge table (natpisi, displeji, panoi i sl.);

4. Prezentacione, elektronske, birotehničke, audio-vizuelne i slične opreme (projektori, oprema za prevođenje, fiskalne kase, telefonski i faks aparati, TV, muzički uređaji, zvučnici i dr.);

5. dodatne opreme, rezervnih delovi, inventara, opreme za zaštitu i dr;

Bespovratna sredstva, koja se dodeljuju, ne mogu se koristiti za:

1. poreze;

2. za iznajmljivanje i lizing opreme;

3. troškove uvoza, carine, špedicije;

4. plaćanje putem kompenzacije;

5. promet između povezanih lica;

6. troškove bankarske provizije i bankarske garancije;

7. troškove reparacije i rekonstrukcije opreme;

8. troškove prevoza i isporuke;

9. troškove servisiranja i garancije;

10. troškove obuke;

11. i druge zavisne troškove.

Visina dodele bespovratnih sredstava

Član 4

Subvencionisani iznos se odobrava:

1. Za opremu u visini od najmanje 100.000,00 dinara do najviše 300.000,00 dinara;

2. Repromaterijal u visini od najmanje 100.000,00 dinara do najviše 200.000,00 dinara.

Iznosi iz tačke 1. i 2.ovog stava su sa PDV-om.

Iznos odobrenih sredstava može biti i manji od iznosa traženih sredstava.

Ukoliko su troškovi nabavke opreme veći od iznosa odobrene subvencije korisnik subvencije obezbeđuje sopstvena sredstva za iznos razlike.

Ukoliko su troškovi nabavke repromaterijala veći od iznosa odobrene subvencije, korisnik subvencije obezbeđuje sopstvena sredstva za iznos razlike ili smanjuje količinu repromaterijala do vrednosti subvencije.

Postupak dodele bespovratnih sredstava

Član 5

Subvencionisanje troškova nabavke opreme ili repromaterijala vrši se na osnovu Javnog konkursa, koji raspisuje Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam (u daljem tekstu: Sekretarijat).

Javni konkurs se objavljuje na zvaničnoj internet strani Sekretarijata, u "Službenom listu AP Vojvodine" i u jednom od dnevnih javnih glasila na srpskom jeziku koje pokriva celu teritoriju AP Vojvodine.

Član 6

Obavezni elementi teksta Javnog konkursa su:

1. naziv akta na osnovu kog se raspisuje;

2. visina ukupnih sredstava predviđenih za dodelu;

3. namena sredstava;

4. uslovi za učešće;

5. kriterijumi za ocenu prijava;

6. način podnošenja prijava;

7. rok do kada je otvoren;

8. sredstva obezbeđenja;

9. obavezna dokumentacija koja se podnosi i

10. drugi podaci od značaja.

Pravo učešća na javnom konkursu

Član 7

Pravo na dodelu bespovratnih sredstava imaju preduzetnici, mikro i mala pravna lica od interesa za razvoj i revitalizaciju poslova koji se smatraju umetničkim i starim zanatima, odnosno poslovima domaće radinosti koja ispunjavaju uslove propisane Javnim konkursom i koji su podneli prijavu za dodelu bespovratnih sredstava.

Uslovi za učešće na javnom konkursu

Član 8

Učesnici na Javnom konkursu podnose prijavu pod sledećim uslovima:

1. da su upisani u registar Agencije za privredne registre najkasnije do 31.12.2016. i imaju sedište odnosno registrovan ogranak na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine;

2. da su izmirili dospele obaveze javnih prihoda;

3. da nad njima nije pokrenut stečajni postupak i postupak likvidacije;

4. da nisu u teškoćama, a prema definiciji privrednog subjekta u teškoćama u skladu sa Uredbom o pravilima za dodelu državne pomoći;

Učesnik može da učestvuje na Javnom konkursu sa najviše jednom prijavom i za jednu namenu (oprema ili repromaterijal).

Dokumentacija koja se podnosi na javni konkurs

Član 9

Učesnik na Javnom konkursu podnosi:

1. Popunjen, potpisan i pečatom overen obrazac prijave na Javni konkurs (preuzima se sa sajta Sekretarijata www.spriv.vojvodina.gov.rs);

2. Izvod o registraciji privrednog subjekta iz APR ne stariji od datuma objavljivanja javnog konkursa (original ili overena fotokopija);

3. Uverenja1:

• poreske uprave da je izmirio dospele poreze i doprinose, ne starije od 31. avgusta 2017. godine (original ili overena fotokopija);

• nadležne lokalne Poreske uprave da je izmirio obaveze po osnovu izvornih lokalnih javnih prihoda, ne starije od 31. avgusta 2017. godine (original ili overena fotokopija);

4. predračun ili ponuda dobavljača ili predugovor sa prodavcem opreme ili repromaterijala (original ili overena fotokopija) ne stariji od dana objavljivanja Javnog konkursa;

5. Izjave koje daju pod punom moralnom, materijalnom i krivičnom odgovornošću, u prilogu prijavnog obrasca (na sajtu Sekretarijata):

• o primljenoj državnoj pomoći male vrednosti (de minimis);

• o dosadašnjem korišćenju sredstava kod Pokrajinskog sekretarijata;

• o nepostojanju neizmirenih obaveza;

Dokumentacija podneta na Javni konkurs se ne vraća.

Sekretarijat zadržava pravo da od podnosioca prijave, prema potrebi, zatraži dodatnu dokumentaciju i informacije.

______
1 U slučaju da nadležni organ nije u mogućnosti da blagovremeno izda predmetno Uverenje, potrebno je dostaviti dokaz da je podnet zahtev za pribavljanje potrebne dokumentacije, a Uverenje najkasnije u roku od 10 dana počev od dana isteka Javnog konkursa.

Podnošenje prijava

Član 10

Prijave se podnose isključivo na konkursnim obrascima koji se mogu preuzeti u Sekretarijatu ili sa internet prezentacije (sajta) Sekretarijata www.spriv.vojvodina.gov.rs, u zatvorenoj koverti sa naznakom - "PRIJAVA NA JAVNI KONKURS ZA DODELU BESPOVRATNIH SREDSTAVA ZA SUBVENCIONISANJE PREDUZETNIKA, MIKRO I MALIH PRAVNIH LICA OD INTERESA ZA RAZVOJ I REVITALIZACIJU POSLOVA KOJI SE SMATRAJU UMETNIČKIM I STARIM ZANATIMA, ODNOSNO POSLOVIMA DOMAĆE RADINOSTI NA TERITORIJI APV U 2017. GODINI".

Prijave na Konkurs mogu se podneti lično, predajom pisarnici pokrajinskih organa uprave u Novom Sadu, Bulevar Mihajla Pupina br. 16, ili se upućuju poštom.

Postupak dodele bespovratnih sredstava

Član 11

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam (u daljem tekstu: Pokrajinski sekretar) rešenjem obrazuje posebnu konkursnu Komisiju za pregled prijava sa priloženom dokumentacijom, ocenjivanje i izradu predloga za dodelu sredstava (u daljem tekstu: Komisija).

Članovi Komisije se imenuju iz redova zaposlenih u Sekretarijatu, a mogu biti angažovani i stručnjaci iz oblasti za koju je raspisan Javni konkurs.

Pokrajinski sekretar razmatra predloge Komisije i donosi Odluku o dodeli sredstava korisnicima.

Odluka je konačna.

Odluka o dodeli sredstava korisnicima objavljuje se na zvaničnoj internet adresi Sekretarijata (www.spriv.vojvodina.gov.rs).

Kriterijumi za dodelu bespovratnih sredstava

Član 12

Komisija daje predlog za dodelu bespovratnih sredstava na osnovu podnete dokumentacije i kriterijuma:

R.br.

KRITERIJUMI

BODOVI

1

Stepen razvijenosti JLS

40 - 60% (izrazito nedovoljno razvijene JLS)

15

60 - 80%

10

80 - 100%

5

> 100% (iznad republičkog proseka)

0

2

Veština ručnog rada uz korišćenje jednostavnih alata

Da

5

Ne

0

3

Procenjeno povećanje obima proizvodnje

Značajno

15

Zadovoljavajuće (primereno)

10

Neznatno

5

4

Učešće žena u vlasništvu

100% vlasnica(e) privrednog društva / osnivačica preduzetničke radnje

15

67 - 99% u vlasništvu žene(a)

10

50 - 66% u vlasništvu žene(a)

5

5

Unikatni predmeti izrađeni od prirodnih materijala

Da

5

Ne

0

6

Korišćenje sredstava Sekretarijata u periodu 2015-2017. godina

Nije koristio sredstva Sekretarijata

5

Koristio je sredstva Sekretarijata

0

7

Nosilac priznanja i nagrada za ostvarene poslovne rezultate (2015-2017. god)

Da

5

Ne

0

8

Nosilac sertifikata

Da

5

Ne

0

Član 13

Komisija će odbaciti prijave učesnika na Javnom konkursu koje su:

1. neblagovremene prijave (prijave koje su podnete nakon isteka roka predviđenog u konkursu);

2. nedopuštene prijave (prijave podnete od strane neovlašćenih lica i subjekata koji nisu predviđeni konkursom, odnosno one koje se ne odnose na konkursom predviđene namene);

3. nepotpune i nerazumljive prijave (prijave uz koje nisu priloženi svi potrebni dokazi, prijave koje su nepotpisane, sa nepopunjenim rubrikama, popunjene grafitnom olovkom, prijave poslate faksom ili elektronskom poštom (e-mail), prijave koje nisu podnete na odgovarajućem obrascu, bez odgovarajućeg obaveznih popunjenih podataka u prijavi, koje sadrže nerazumljive i nečitke podatke i slično);

4. Prijave učesnika koji su koristili sredstva Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, a u ugovorenom roku nisu ispunili ugovorne obaveze prema Pokrajinskom sekretarijatu za privredu i turizam;

5. prijave učesnika Javnog konkursa kojima su poslovni računi blokirani od dana podnošenja prijave na konkurs do dana donošenja odluke o dodeli sredstava.

Zaključivanje ugovora

Član 14

Na osnovu Odluke o dodeli sredstava zaključiće se ugovor kojim se regulišu međusobna prava i obaveze.

Učesnici Javnog konkursa kojima je Odlukom odobren iznos, pre zaključenja ugovora dostavljaju Izjavu:

• o davanju saglasnosti na odobreni iznos sredstava.

Pre zaključenja ugovora Učesnik Javnog konkursa kome su odobrena sredstva, dužan je da otvori namenski račun kod Uprave za trezor ili dostavi dokaz o otvorenom namenskom računu.

Podnosilac prijave kome su odobrena sredstva je dužan da, prilikom zaključenja ugovora, dostavi sredstva obezbeđenja, odnosno jednu blanko solo menicu registrovanu u poslovnoj banci sa meničnim ovlašćenjem.

Obaveze korisnika bespovratnih sredstava

Član 15

Korisnik bespovratnih sredstava po konkursu dužan je da:

1. Sekretarijatu podnese pisani/narativni (potpisan i overen od strane ovlašćenog lica) i finansijski izveštaj. Finansijski izveštaj mora da sadrži dokaze o utrošenim budžetskim sredstvima sa kompletnom dokumentacijom kojom se opravdava namensko i zakonito korišćenje dobijenih sredstava (izvode iz banaka, fakture, ugovore i drugu finansijsku dokumentaciju) overenu od strane ovlašćenih lica. Navedene izveštaje korisnik sredstava je obavezan da podnese najkasnije u roku od 15 dana od ugovorenog roka utvrđenog za realizaciju projekta.

2. opremu koja je predmet ugovora ne otuđi najmanje 24 meseca od dana zaključenja ugovora, odnosno ne da drugom privrednom subjektu na upotrebu/korišćenje ili u zakup;

3. opremu vidljivo označi nalepnicom/pločicom koju preuzima od Sekretarijata prilikom potpisivanja ugovora;

4. kod svih javnih publikacija i objavljivanja o aktivnostima, merama i programima koje se finansiraju po Javnom konkursu navedu da je u finansiranju istih učestvovala Autonomna pokrajina Vojvodina, Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam;

5. omogući monitoring od strane Sekretarijata;

6. omogući kontrolu budžetske inspekcije;

7. opravda sredstva u skladu sa rokom koji je definisan ugovorom;

8. u slučaju nenamenskog trošenja ili neutroška sredstava, vrati iznos dodeljenih sredstva sa pripadajućom zateznom kamatom, obačunatom od dana isplate sredstava do dana vraćanja sredstava.

Praćenje izvršenja ugovora

Član 16

Sekretarijat zadržava pravo da od Korisnika sredstava, prema potrebi, zatraži dodatnu dokumentaciju i informacije.

Pokrajinski sekretar može rešenjem da obrazuje posebnu komisiju iz redova zaposlenih u Sekretarijatu ili iz reda stručnjaka iz oblasti koja se finansira, za vršenje monitoringa i neposredne kontrole realizacije projekata.

Član 17

Sredstva iz budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine koja su predmet ugovora, podležu kontroli primene zakona u oblasti materijalno-finansijskog poslovanja i namenskog i zakonitog korišćenja sredstava, koju obavlja služba budžetske inspekcije Autonomne pokrajine Vojvodine.

Završne odredbe

Član 18

Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom listu AP Vojvodine.