PRAVILNIK
O PODACIMA KOJI SE DOSTAVLJAJU MINISTARSTVU NADLEŽNOM ZA POSLOVE ENERGETIKE U VEZI SA RAZVOJEM I INVESTICIJAMA, REMONTIMA I PREKIDOM RADA POSTROJENJA

("Sl. glasnik RS", br. 88/2017)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se propisuju rokovi, sadržaj i način dostavljanja podataka koje su energetski subjekti koji obavljaju delatnost proizvodnje derivata nafte, proizvodnje biogoriva, namešavanje biogoriva u derivate nafte i skladištenja nafte, derivata nafte i biogoriva dužni dostavljati ministarstvu nadležnom za poslove energetike (u daljem tekstu: ministarstvo).

Član 2

Energetski subjekti koji obavljaju delatnost proizvodnje derivata nafte, proizvodnje biogoriva, namešavanje biogoriva u derivate nafte i skladištenja nafte, derivata nafte i biogoriva (u daljem tekstu: energetski subjekti) dostavljaju ministarstvu petogodišnji plan razvoja i investicija u energetske objekte na kojima se obavlja energetska delatnost.

Investicije iz stava 1. ovog člana su investicije koje doprinose povećanju kapaciteta energetskih objekata na kojima se obavlja energetska delatnost i/ili doprinose povećanju kvaliteta proizvoda, odnosno pružanja usluge.

U slučaju revizije petogodišnjeg plana razvoja i investicija iz stava 1. ovog člana, energetski subjekti dostavljaju ministarstvu revidiran petogodišnji plan u roku od 15 dana od dana njegovog donošenja.

Po isteku perioda za koji je donet petogodišnji plan razvoja i investicija, energetski subjekti dostavljaju ministarstvu novi petogodišnji plan razvoja i investicija u roku od 15 dana od dana njegovog donošenja.

Član 3

Za svaku kalendarsku godinu, energetski subjekti najkasnije do 15. marta te godine dostavljaju podatke o:

1) planiranim ili započetim investicijama i remontima,

2) postrojenju u slučaju prekida rada, odnosno stavljanja van upotrebe,

3) drugim planiranim aktivnostima u vezi sa energetskim objektima na kojima se obavlja energetska delatnost, koje mogu uticati na snabdevanje tržišta naftom, derivatima nafte i biogorivom.

Član 4

Podaci o planiranim i započetim investicijama iz člana 3. ovog pravilnika sadrže naročito:

1) svrhu investicije,

2) vrednost investicije,

3) vrstu i namenu objekta u koji se investira,

4) lokaciju objekta i tehničko-tehnološke karakteristike,

5) kapacitet objekta,

6) rok početka i završetka radova na izgradnji objekta,

7) očekivani datum puštanja u rad.

Član 5

Podaci iz člana 3. ovog pravilnika dostavljaju se ministarstvu u pisanoj formi, kao i u elektronskoj formi na adresu objavljenu na internet stranici ministarstva.

Podaci iz stava 1. ovog člana koji se dostavljaju ministarstvu u pisanoj formi, dostavljaju se uz potpis odgovornog lica energetskog subjekta, odnosno lica koje ono ovlasti, u skladu sa zakonom.

Član 6

Plan razvoja i investicija iz člana 2. stav 1. ovog pravilnika energetski subjekti dostavljaju najkasnije u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ovog pravilnika.

Član 7

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".