ODLUKA

O IZRADI IZMENA I DOPUNA PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE INFRASTRUKTURNOG KORIDORA DRŽAVNOG PUTA I REDA BROJ 21 NOVI SAD - RUMA - ŠABAC I DRŽAVNOG PUTA I REDA BROJ 19 ŠABAC-LOZNICA

("Sl. glasnik RS", br. 88/2017)

1. Pristupa se izradi izmena i dopuna Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora državnog puta I reda broj 21 Novi Sad - Ruma - Šabac i državnog puta I reda broj 19 Šabac-Loznica ("Službeni glasnik RS", broj 40/11 - u daljem tekstu: Prostorni plan).

2. Okvirna granica obuhvata izmena i dopuna Prostornog plana, obuhvata delove teritorije opštine Ruma i to celu katastarsku opštinu Ruma.

Okvirna granica obuhvata izmena i dopuna Prostornog plana data je u Prilogu 1 - Grafički prikaz okvirne granice obuhvata izmena i dopuna Prostornog plana, koji je odštampan uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

Konačna granica obuhvata izmena i dopuna Prostornog plana biće definisana Nacrtom izmena i dopuna Prostornog plana.

Izrada izmena i dopuna Prostornog plana se odnosi na obilaznicu oko Rume.

3. Uslovi i smernice planskih dokumenta višeg reda i razvojnih strategija za izradu izmena i dopuna Prostornog plana sadržani su u:

1) Zakonu o Prostornom planu Republike Srbije od 2010. do 2020. godine ("Službeni glasnik RS", broj 88/10), gde se obilazni put oko Rume nalazi na planiranom koridoru državnog puta I reda, Novi Sad - Ruma - Šabac - Loznica - granica BiH. Ruma se nalazi neposredno uz državni put IA reda, oznaka puta A3, kao i na ukrštaju postojećeg državnog puta I reda, oznaka puta 21 i državnih puteva IIA reda, oznake puteva su 120 i 126. Pored ovoga kroz Rumu prolazi i glavni železnički koridor, Koridor X, u regionu;

2) Odluci o donošenju Regionalnog prostornog plana Autonomne Pokrajine Vojvodine ("Službeni list AP Vojvodine", broj 22/11), koja prikazuje postojeće moguće kolizije predmetne obilaznice oko Rume sa ostalom infrastrukturom. Na ukrštaju obilaznice oko Rume i autoputa E70 planiran je intermodalni terminal. Regionalnim prostornim planom su definisani i elektroenergetska infrastruktura, termoenergetska infrastruktura i elektronska komunikaciona infrastruktura, kako postojeći radio-relejni koridor, trasa optičkog kabla tako i planirana trasa polaganja optičkog kabla. Na trasi obilaznice ne postoje kulturna dobra od izuzetnog i velikog značaja kao ni kulturna doba i arheološki parkovi, ali ni dobra koja su na listi svetske kulturne baštine. Takođe, nema potencijalnih lokaliteta od značaja, kao ni lokaliteta ugrožene životne sredine niti bilo kojih drugih kulturnih i prirodnih dobara;

3) Uredbi o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora državnog puta I reda broj 21 Novi Sad - Ruma - Šabac i državnog puta I reda broj 19 Šabac-Loznica ("Službeni glasnik RS", broj 40/11), kojom je definisana predmetna obilaznica oko Rume. Prostornim planom nisu razmatrane varijante puta na osnovnom putnom pravcu državnog puta IB reda broj 21. Varijantna rešenja su ispitana samo kroz Generalni projekat sa Prethodnom studijom opravdanosti, dok je Prostornim planom predstavljena usvojena varijanta. Državni put IB reda broj 21 u okviru obuhvata Prostornog plana se planira da se gradi prema predloženoj trasi van naselja, za motorni saobraćaj sa dve saobraćajne trake od 2,35 m po smeru. U zoni građevinskog područja Rume uz državni put je obavezna izgradnja servisnih saobraćajnica sa svođenjem istih na unapred utvrđena saobraćajna čvorišta - raskrsnice, a što će se definisati kroz izradu planova detaljne regulacije.

Izrada izmena i dopuna Prostornog plana zasniva se na planskoj, studijskoj, tehničkoj i drugoj dokumentaciji, rezultatima dosadašnjih istraživanja i važećim dokumentima u Republici Srbiji.

Spisak raspoloživih podloga za plansko područje dat je u Prilogu 2 - Spisak podloga za područje izmena i dopuna Prostornog plana dostavljen od strane Republičkog geodetskog zavoda, koji je odštampan uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

4. Planiranje, korišćenje, uređenje i zaštita prostora zasniva se na principima uređenja i korišćenja prostora utvrđenim članom 3. Zakona o planiranju i izgradnji, kao i drugim važećim propisima Republike Srbije.

5. Cilj donošenja izmena i dopuna Prostornog plana je donošenje najbolje varijante obilaznice oko Rume i to višekriterijumskim vrednovanjem, koje je izvršeno primenom postupka poznatog pod nazivom zbirna tabela procene, koja obuhvata sveobuhvatnu procenu kroz sagledavanje tehničke izvodljivosti, ekonomske ocene, procene uticaja na životnu sredinu, uticaja na prostorne posledice i procenu rizika projekta.

6. Konceptualni okvir planiranja, korišćenja, uređenja i zaštite planskog područja zasniva se na obezbeđenju uslova za izgradnju i plansko korišćenje prostora.

Izmena i dopuna Prostornog plana će sadržati detaljnu razradu za planirane namene. Izmenama i dopunama Prostornog plana stvoriće se planski osnov u smislu direktnog sprovođenja. Izmene i dopune Prostornog plana će se sprovoditi lokacijskim uslovima i urbanističkim projektima u skladu sa zakonom.

7. Rok za izradu Nacrta izmena i dopuna Prostornog plana je šest meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

8. Sredstva za izradu izmena i dopuna Prostornog plana obezbeđuje Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Okvirna procena finansijskih sredstava iznosi oko 6.000.000,00 dinara sa PDV-om.

9. Nosilac izrade izmena i dopuna Prostornog plana je ministarstvo nadležno za poslove prostornog planiranja, u skladu sa članom 47. stav 1. Zakona o planiranju i izgradnji.

Nosilac izrade izmena i dopuna Prostornog plana dužan je da obezbedi pribavljanje mišljenja, uslova i saglasnosti nadležnih organa i organizacija propisanih zakonom, kao i da obezbedi saradnju i usaglašavanje stavova sa svim relevantnim subjektima planiranja.

10. Organi, organizacije i javna preduzeća koji su ovlašćeni da utvrđuju uslove za zaštitu i uređenje prostora i izgradnju objekata, u fazi izrade ili izmene planskih dokumenata, dužni su da na zahtev nosioca izrade izmena i dopuna Prostornog plana, u roku od 30 dana, dostave sve tražene podatke bez naknade.

Ovlašćeni organi iz stava 1. ove tačke ustupiće, na zahtev nadležnog ministarstva, postojeće kopije topografskog i katastarskog plana, odnosno digitalne zapise, odnosno katastar podzemnih instalacija, kao i ortofoto snimke, u roku od 30 dana bez naknade.

11. Nacrt izmena i dopuna Prostornog plana biće izložen na javni uvid u trajanju od 30 dana u zgradi opštinske uprave opštine Ruma.

12. Odluka o izradi strateške procene uticaja izmena i dopuna Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora državnog puta I reda broj 21 Novi Sad - Ruma - Šabac i državnog puta I reda broj 19 Šabac-Loznica ("Službeni glasnik RS", broj 78/17), čini sastavni deo ove odluke.

13. Broj primeraka izmena i dopuna Prostornog plana biće utvrđen posebnim aktom Vlade kojim se utvrđuje Prostorni plan.

14. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Prilog 1.

GRAFIČKI PRIKAZ OKVIRNE GRANICE OBUHVATA IZMENA I DOPUNA PROSTORNOG PLANA

 

 

Prilog 2.

SPISAK PODLOGA ZA PODRUČJE IZMENA I DOPUNA PROSTORNOG PLANA DOSTAVLJEN OD STRANE REPUBLIČKOG GEODETSKOG ZAVODA

Opština Ruma

Planovi katastra nepokretnosti

Red. broj

Katastarska opština

Vrsta plana

Razmera

Broj det. listova

1.

Ruma

DKP - vektorski format

   

Planovi katastra vodova

Red. broj

Katastarska opština

Vrsta plana

Razmera

Broj det. listova

1.

Ruma

vektorski format
analogni plan

1:2500
1:1000

23
193