ODLUKA

O POSTAVLJANJU I ODRŽAVANJU SPOMENIKA NA TERITORIJI GRADA KRALJEVA

("Sl. list grada Kraljeva", br. 21/2017)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuje se izgradnja, odnosno postavljanje i održavanje spomenika i postavljanje i održavanje skulpturalnih dela i dela vizuelne umetnosti na javnim površinama na teritoriji grada Kraljeva, kao i uslovi i način obezbeđivanja sredstava za njihovo postavljanje i održavanje.

Član 2

Spomenik u smislu ove odluke je delo likovne ili primenjene umetnosti (figura, poprsje, bista, reljef i sl.), spomen ploča ili drugo spomen obeležje koje obeležava događaj ili ličnost značajnu za grad Kraljevo, nacionalnu istoriju i kulturu ili svetsku istoriju i kulturu.

Skulpturalno delo u smislu ove odluke je delo koje se zbog svoje umetničke vrednosti postavlja na površinama javne namene.

Član 3

Površine javne namene (u daljem tekstu: javne površine) u smislu ove odluke su ulice, trgovi, skverovi, uređene rečne obale, mostovi, pasarele, nadvožnjaci, podvožnjaci, javne zelene površine, parkovi, objekti javne namene (u javnoj i ostalim oblicima svojine), kao i zemljište u javnoj svojini oko ovih objekata, pasaži i fasade ostalih objekata koji se nalaze ili su orijentisani prema regulacionoj liniji, odnosno javnoj površini.

Član 4

Spomenik, skulpturalno delo ili delo vizuelne umetnosti (u daljem tekstu: spomenik) se podiže, odnosno postavlja (u daljem tekstu: postavljanje) na osnovu odluke Skupštine grada Kraljeva (u daljem tekstu: Skupština grada), u skladu sa odredbama ove odluke.

II POSTAVLJANJE SPOMENIKA

Član 5

Inicijativu za postavljanje spomenika može podneti fizičko ili pravno lice, udruženja građana, organizacije i dr.

Inicijativa iz stava 1. ovog člana podnosi se u pisanom obliku i mora biti obrazložena.

Inicijativa se podnosi Gradskom veću grada Kraljeva (u daljem tekstu: Gradsko veće), odnosno Savetu za očuvanje kulturnog i istorijskog nasleđa grada Kraljeva (u daljem tekstu: Savet).

Savet se obrazuje rešenjem Gradskog veća, kojim se utvrđuje nadležnost, sastav, način rada, broj članova, mandat i dr. Članovi Saveta biraju se iz reda stručnjaka iz oblasti kulture, umetnosti, arhitekture, urbanizma, istorije i sl. Predsednik Saveta po pravilu je član Gradskog veća pojedinačno resorno zadužen za poslove kulture, odnosno poslove urbanizma.

Inicijativa iz stava 1. ovog člana može da sadrži i predloge: lokacije za postavljanje spomenika, izgled, tekst ili oznaku, način finansiranja i druge predloge i podatke od značaja za realizaciju inicijative.

U slučajevima kada se inicijativom iz stava 1. ovog člana za lokaciju za spomenik predloži pasaž ili fasada (ostalih objekata koji se nalaze ili su orijentisani prema regulacionoj liniji, odnosno javnoj površini), obavezno se pribavlja, odnosno prilaže i saglasnost vlasnika objekta.

Član 6

Savet u postupku razmatranja inicijative za postavljanje spomenika pribavlja stručna mišljenja organizacionih jedinica Gradske uprave nadležnih za poslove urbanizma, za poslove finansija i poslove organa Grada, kao i stručna mišljenja JP za uređivanje građevinskog zemljišta "Kraljevo", Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, Narodnog muzeja Kraljevo, a po potrebi i drugih ustanova iz oblasti kulture čiji je osnivač grad Kraljevo, crkvi ili verskih zajednica, a sve u svrhu utvrđivanja opravdanosti inicijative, načina finansiranja, lokacije i uslova za postavljanje spomenika i uređenje prostora oko spomenika.

Na osnovu mišljenja stručnih i drugih službi iz stava 1. ovog člana, Savet daje mišljenje o opravdanosti inicijative o postavljanju spomenika i upućuje ga organizacionoj jedinici Gradske uprave nadležnoj za poslove urbanizma radi sačinjavanja nacrta odluke o postavljanju spomenika, odnosno nacrta odluke da se inicijativa ne prihvata i dostavljanja Gradskom veću grada Kraljeva na razmatranje.

Stručnu pomoć i administrativno-tehničke poslove za potrebe Saveta obavlja organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove urbanizma.

Nacrt odluke iz stava 2. ovog člana naročito sadrži:

- podatke o istorijskom događaju ili ličnosti povodom kojeg/koje se podiže spomenik,

- lokaciju, odnosno prostor za postavljanje spomenika,

- podatke o licima, organu, organizaciji, JP ili drugom pravnom licu nadležnom za realizaciju postavljanja spomenika,

- podatke o organu, organizaciji, JP ili drugom pravnom licu kojoj se poverava korišćenje, odnosno upravljanje i održavanje spomenika,

- način finansiranja i

- druge podatke od značaja za realizaciju odluke.

Gradsko veće utvrđuje predlog odluke iz stava 2. i 5. ovog člana i dostavlja ga ministarstvu nadležnom za poslove kulture radi pribavljanja saglasnosti.

Gradsko veće, preko Saveta, odnosno organizacione jedinice Gradske uprave nadležne za poslove urbanizma, obaveštava podnosioca inicijative za postavljanje spomenika o ishodu inicijative.

Član 7

Skupština grada Kraljeva, na predlog Gradskog veća i po pribavljenoj saglasnosti ministarstva nadležnog za poslove kulture, donosi odluku o postavljanju spomenika.

Istovremeno sa donošenjem odluke o postavljanju spomenika, obrazuje se Odbor za sprovođenje odluke (u daljem tekstu: Odbor).

U Odbor se imenuju stručnjaci iz oblasti kulture, istorije i urbanizma - istoričari umetnosti, akademski slikari, vajari, književnici, arhitekte, urbanisti, kao i predstavnici Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, Narodnog muzeja Kraljevo i drugih ustanova iz oblasti kulture, predstavnici crkvi ili verskih zajednica, članovi Gradskog veća i dr.

Odbor čini najmanje 7 članova, od čega većinu čine stručnjaci iz oblasti kulture i urbanizma.

U Odbor se imenuje i lice (ili njegov predstavnik) koje je obezbedilo najmanje 50% potrebnih sredstava za postavljanje spomenika.

Aktom o obrazovanju Odbora utvrđuje se zadatak Odbora, broj članova Odbora i druga pitanja od značaja za rad Odbora.

U slučajevima kada se donosi odluka o postavljanju spomen ploče ili drugog sličnog spomen obeležja, Skupština grada Kraljeva može doneti odluku i da poslove vezane za postavljanje spomen ploče ili drugog sličnog spomen obeležja sprovede JP za uređivanje građevinskog zemljišta "Kraljevo".

Član 8

Izbor idejnog rešenja za spomenik može da se vrši na osnovu konkursa, angažovanjem autora po pozivu ili korišćenjem već postojećeg dela likovne ili primenjene umetnosti u skladu sa zakonom.

Odbor donosi odluku o načinu izbora idejnog rešenja i sprovodi postupak izbora idejnog rešenja za spomenik na jedan od načina utvrđenih u stavu 1. ovog člana.

Član 9

Ukoliko se sprovodi konkurs za izbor idejnog rešenja za spomenike, konkurs se objavljuje u sredstvima javnog informisanja, odnosno u najmanje jednom dnevnom listu, koji se distribuira na teritoriji Republike Srbije, kao i elektronskom obliku na internet stranici grada Kraljeva.

Radi utvrđivanja bližih uslova konkursa iz stava 1. ovog člana, konkursne dokumentacije i kriterijuma izbora, Odbor može pribaviti i mišljenje stručnih udruženja i organizacija.

Odbor može imenovati nezavisni, stručni žiri za izbor idejnog rešenja, od kojih najmanje polovina moraju biti stručna lica koja poseduju odgovarajuće kvalifikacije, odnosno iskustvo.

Žiri je samostalan u odlučivanju.

Odbor samostalno, odnosno na predlog žirija (ako je imenovan), vrši izbor idejnog rešenja za spomenik i utvrđuje okvirni iznos sredstava potreban za postavljanje spomenika, uključujući i okvirni iznos sredstava neophodnih za izvođenje radova iz člana 12. stav 3. ove odluke. Podatak o okvirnom iznosu sredstava neophodnih za izvođenje radova iz člana 12. stav 3. ove odluke pribavlja se od JP za uređivanje građevinskog zemljišta "Kraljevo".

Ukoliko Odbor ne izvrši izbor idejnog rešenja za postavljanje spomenika na jedan od načina utvrđenih u članu 9. stav 1. ove odluke, postupak se ponavlja.

Ukoliko ni u ponovljenom postupku ne izvrši izbor idejnog rešenja, Odbor može doneti odluku o promeni uslova konkursa i ponoviti proceduru izbora, utvrđenu ovim članom, kao i članom 9. ove odluke, ili doneti odluku o korišćenju već postojećeg dela likovne ili primenjene umetnosti, odnosno replike već postojećeg spomenika.

Gradsko veće daje saglasnost na odluke Odbora iz stava 5. i 7. ovog člana.

Stručne i administrativno-tehničke poslove za potrebe Odbora obavlja JP za uređivanje građevinskog zemljišta "Kraljevo".

U slučaju postavljanju spomen ploče ili drugog sličnog spomen obeležja iz stava 7. člana 8. ove odluke postupak izbora autora sprovodi JP za uređivanje građevinskog zemljišta "Kraljevo".

Član 10

Izuzetno od odredaba ove odluke, na teritoriji Grada Kraljeva može se podići replika spomenika značajne umetničke i kulturno istorijske vrednosti.

O postavljanju replike odlučuje Skupština grada, na predlog Gradskog veća, po proceduri i postupku utvrđenom članovima 6. i 8. ove odluke.

Član 11

Na osnovu odluke Odbora o izboru autora spomenika, odnosno idejnog rešenja za spomenik iz člana 9. stavovi 5. i 7, grad Kraljevo zaključuje ugovor sa izabranim autorom, kojim se bliže definišu međusobne obaveze.

Odluka o izboru autora spomenika, odnosno idejnog rešenja za spomenik dostavlja se organizacionim jedinicama Gradske uprave nadležnim za poslove: urbanizma, finansija i organa Grada, JP za uređivanje građevinskog zemljišta "Kraljevo" i Zavodu za zaštitu spomenika kulture Kraljevo.

Za izvođenje građevinskih i građevinsko-zanatskih radova, radova ugradnji instalacija, postrojenja i opreme spomenika; uređenje lokacije - prostora oko spomenika, izgradnji javnog osvetljenja i drugih radova oko spomenika, izrađuje se tehnička dokumentacija i pribavlja rešenje za izvođenje radova u skladu sa odredbama zakona koji uređuje planiranje i izgradnju objekata.

JP za uređivanje građevinskog zemljišta "Kraljevo" poveravaju se poslovi na izradi, odnosno pribavljanju investiciono-tehničke dokumentacije i rešenja iz stava 3. ovog člana, kao i poslovi angažovanja izvođača radova i stručnog nadzora nad izvođenjem radova odobrenih rešenjem iz stava 3. ovog člana.

Član 12

Spomenik se može premestiti, odnosno ukloniti, ako za to postoje opravdani razlozi (uklanjanja objekta na kojem je spomenik postavljen, izvođenja građevinskih ili drugih radova, privođenja javne površine nameni i dr.).

Odluku o premeštanju, odnosno uklanjanju spomenika, donosi Skupština grada, na predlog Gradskog veća.

Odluka iz stava 2. ovog člana, u svrhu realizacije, dostavlja se organizacionoj jedinici Gradske uprave nadležnoj za poslove urbanizma i inspekcijske poslove, JP za uređivanje građevinskog zemljišta "Kraljevo" i Zavodu za zaštitu spomenika kulture Kraljevo.

Sprovođenje odluke iz stava 2. ovog člana poverava se JP za uređivanje građevinskog zemljišta "Kraljevo".

Nadzor nad sprovođenjem odluke iz stava 2. ovog člana vrši Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo.

Član 13

Zavod za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu vodi evidenciju o podignutim spomenicima na teritoriji Grada Kraljeva, postavljenim u skladu sa ovom odlukom.

JP za uređivanje građevinskog zemljišta "Kraljevo" je dužno da, najkasnije osam dana pre otpočinjanja radova na postavljanju spomenika, o tome obavesti Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, kao i da istom Zavodu prijavi da je spomenik podignut, u roku od 15 dana od dana završetka radova na postavljanju spomenika, a u skladu sa odredbama zakona koji uređuje planiranje i izgradnju objekata obaveštava i građevinsku inspekciju.

III FINANSIRANJE

Član 14

Na osnovu donetih odluka o postavljanju spomenika iz člana 7. ove odluke; donetih odluka o izboru autora ili idejnog rešenja za spomenik i okvirnog iznosa sredstava potrebnih za postavljanje spomenika iz člana 9. ove odluke; usvojenih inicijativa za podizanje spomenika i drugih podataka i mogućnosti za realizaciju odluka o postavljanju spomenika, Gradsko veće, na predlog JP za uređivanje građevinskog zemljišta "Kraljevo" utvrđuje godišnji program postavljanja spomenika na teritoriji grada Kraljeva.

Sredstva za izradu idejnog rešenja i sredstva za postavljanje spomenika se obezbeđuju u budžetu grada Kraljeva, odnosno u programu uređivanja građevinskog zemljišta.

Sredstva za izradu idejnog rešenja i sredstva za postavljanje spomenika, mogu se obezbediti i iz priloga, poklona, donacija ili na drugi, primeren način u skladu sa zakonom.

Član 15

Godišnji program postavljanja spomenika na teritoriji grada Kraljeva je sastavni deo programa uređivanja građevinskog zemljišta grada Kraljeva.

Član 16

Pravna ili fizička lica, koja obezbede više od 50% potrebnih sredstava za postavljanje spomenika imaju prava da im se ime upiše na postament ili pored spomenika. Bliže uslove oko upisa imena utvrđuje Odbor iz člana 8, odnosno Savet iz člana 5. ove odluke.

Na zahtev lica i organa iz stava 1. ovog člana, Gradsko veće, odnosno Skupština grada može odobriti i korišćenje marketinških prava u vezi sa spomenikom, o čemu se zaključuje poseban ugovor.

IV ODRŽAVANJE SPOMENIKA

Član 17

O održavanju spomenika postavljenih na teritoriji grada Kraljeva stara se grad Kraljevo, po pravilu preko JP za uređivanje građevinskog zemljišta "Kraljevo".

Spomenici koji su proglašeni za kulturno dobro održavaju se po programu zaštite nepokretnih kulturnih dobara.

Član 18

Gradsko veće, na predlog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, odnosno JP za uređivanje građevinskog zemljišta "Kraljevo" može čuvanje i održavanje jednog ili više spomenika, poveriti školi, ustanovi ili drugom pravnom licu, organu ili organizaciji, uz njihovu saglasnost.

Sredstva za održavanje spomenika koja su poverena licima iz stava 1. ovog člana obezbeđuju lica kojima je povereno čuvanje i održavanje.

Član 19

Sredstva za održavanje spomenika se obezbeđuju godišnjim programom održavanja javnih površina i javnih objekata u svojini grada.

Gradsko veće na predlog JP za uređivanje građevinskog zemljišta "Kraljevo" može usvojiti i poseban (godišnji) program održavanja spomenika na teritoriji grada Kraljeva, najkasnije do 20. januara tekuće godine.

Član 20

Održavanje spomenika i prostora oko spomenika obuhvata redovno održavanje čistoće, negu javnih zelenih površina, kontrolu i održavanje u ispravnom stanju javnog osvetljenja i rasvete spomenika, popravku prilaznih staza ili puteva i po potrebi, sprovođenje mera konzervatorsko-restauratorske zaštite spomenika.

Član 21

Održavanje spomenika i prostora oko spomenika vrše nadležna javna preduzeća, u skladu sa zakonom i delatnošću za koju su osnovana. odnosno koja su posebnom odlukom o komunalnom uređenju grada određena za obavljanje poslova održavanja javnih površina, kao i lica iz člana 18. ove odluke

Mere konzervatorsko-restauratorske zaštite spomenika sprovode se na osnovu uslova koje utvrđuju odgovarajuće stručne službe Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo.

Nadzor nad sprovođenjem mera zaštite iz stava 2. ovog člana vrši Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo.

Član 22

Fizička lica su dužna da čuvaju spomenike i da se prema njima odnose sa dužnom pažnjom. Spomenici se ne smeju skrnaviti grafitima, prljati, oštetiti ili uništiti.

Član 23

Pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice koje neovlašćeno podigne, premesti, ukloni, isprlja, ošteti ili uništi spomenik, dužno je da uspostavi pređašnje stanje pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, odnosno ukoliko to nije moguće, nadoknadi nastalu štetu.

Ukoliko lice iz stava 1. ovog člana ne uspostavi pređašnje stanje, to će učiniti organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za sprovođenje postupka administrativnog izvršenja rešenja prinudnim putem, o trošku tog lica.

V NADZOR

Član 24

Poslove inspekcijskog nadzora nad primenom ove odluke vrši organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za inspekcijske poslove u skladu sa svojim nadležnostima i ovlašćenjima.

Komunalno-policijske poslove na zaštiti spomenika podignutih u skladu sa ovom odlukom vrši organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove komunalne policije.

VI KAZNENE ODREDBE

Član 25

Novčanom kaznom u iznosu od 150.000,00 dinara, izdavanjem prekršajnog naloga, kazniće se za prekršaj pravno lice, ako:

- podigne, premesti, ukloni, ošteti ili uništi spomenik (član 23. stav 1).

Novčanom kaznom u iznosu od 25.000,00 dinara izdavanjem prekršajnog naloga, kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu za prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000,00 dinara, kazniće se za prekršaj pravno lice, ako:

- ne dostavi u roku evidenciju (član 26. stav 1),

- ne održava spomenik i prostor oko spomenika (član 21. stav 1. i 23. stav 1),

- ne vodi evidenciju o podignutim spomenicima (član 13. stav 1),

- ne obavesti nadležnu ustanovu o otpočinjanju i završetku radova (član 13. stav 2).

Novčanom kaznom u iznosu od 20.000,00 dinara izdavanjem prekršajnog naloga, kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu za prekršaj iz stava 3. ovog člana.

Novčanom kaznom u iznosu od 75.000,00 dinara izdavanjem prekršajnog naloga, kazniće se za prekršaj preduzetnik ako:

- podigne, premesti, ukloni, isprlja, ošteti ili uništi spomenik (član 23. stav 1).

Novčanom kaznom u iznosu od 40.000,00 dinara izdavanjem prekršajnog naloga kazniće se za prekršaj fizičko lice, ako:

- skrnavi grafitima, prlja, ošteti ili uništi spomenik (član 22),

- podigne, premesti ili ukloni spomenik (član 23. stav 1).

VII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 26

Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo dužan je da u roku od dvanaest meseci od dana stupanja na snagu ove odluke dostavi evidenciju spomenika, podignutih na teritoriji grada Kraljeva, organizacionoj jedinici Gradske uprave nadležnoj za poslove urbanizma i poslove organa Grada.

Organizacione jedinice gradske uprave nadležne za poslove urbanizma i poslove organa Grada, su dužne, da u roku od 30 dana od dana dostavljanja evidencije iz stava 1. ovog člana, pripreme nacrt odluke o proglašenju spomenika od značaja za grad Kraljevo i dostave ga Skupštini grada na usvajanje.

Na osnovu dostavljene evidencije, Skupština grada verifikovaće, posebnom odlukom, dosad podignute spomenike, kao spomenike od značaja za grad Kraljevo.

Član 27

Stupanjem na snagu ove odluke, prestaju da važe član 78. i član 79, kao i odnosne odredbe člana 122. i člana 123. Odluke o komunalnom uređenju ("Službeni list opštine Kraljevo", broj 10/98, 21/98, 15/99 i "Službeni list grada Kraljeva", broj 10/09, 17/09, 12,10 i 16/10).

Član 28

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva".