ODLUKA

O ČIŠĆENJU SNEGA I LEDA NA TERITORIJI GRADA KRALJEVA

("Sl. list grada Kraljeva", br. 17/2015 i 21/2017)

Član 1

Ovom odlukom propisuju se obaveze i mere za čišćenje i uklanjanje snega i leda na teritoriji grada Kraljeva.

Član 2

O čišćenju i uklanjanju snega i leda sa javnih i drugih površina dužni su da se staraju pravna lica, preduzetnici i fizička lica, kao i vlasnici, odnosno korisnici zgrada i javnih površina.

Član 3

Čišćenje i uklanjanje snega i leda sa kolovoza gradskih saobraćajnica i lokalnih puteva na teritoriji grada Kraljeva, vrši Javno komunalno preduzeće "Putevi" Kraljevo (u daljem tekstu: JKP "Putevi").

Čišćenje i uklanjanje snega i leda sa trotoara, parking prostora, skverova, trgova, platoa, parkovskih staza i ulica koje su proglašene pešačkom zonom i drugih javnih površina, osim čišćenja snega i uklanjanja leda sa površina koje spadaju u obavezu fizičkih lica ili drugih pravnih lica, odnosno preduzetnika, vrši Javno komunalno preduzeće "Čistoća" Kraljevo (u daljem tekstu: JKP "Čistoća").

Čišćenje i uklanjanje snega i leda sa trotoara pored i ispred stambenih i poslovnih objekata, pomoćnih i privremenih objekata, manjih montažnih objekata i slično, parkinga i sličnih površina, vrše vlasnici, odnosno korisnici ovih objekata.

Čišćenje i uklanjanje snega i leda sa trotoara pored neizgrađenog građevinskog zemljišta vrše vlasnici, odnosno korisnici neizgrađenog građevinskog zemljišta, a ispred građevinskih objekata u izgradnji izvođač, odnosno investitor radova.

Član 4

Gradsko veće grada Kraljeva, u okviru sredstava obezbeđenih godišnjim Programom uređivanja građevinskog zemljišta, na predlog JP za uređivanje građevinskog zemljišta "Kraljevo", donosi Program zimskog održavanja javnih površina, a radi realizacije Programa, JP za uređivanje građevinskog zemljišta "Kraljevo", sa JKP "Putevi" i JKP "Čistoća", zaključuje ugovor o uređivanju međusobnih prava, obaveza i odgovornosti.

Program se donosi svake godine, najkasnije do 15. oktobra za narednu godinu, i obavezno se dostavlja Odeljenju za inspekcijske poslove - Komunalnoj inspekciji i Odeljenju komunalne policije Gradske uprave grada Kraljeva.

Član 5

Čišćenje snega sa gradske saobraćajnice i lokalnih puteva vrši se kada njegova debljina pređe 10 cm u rastresitom stanju.

Sneg sa trotoara i drugih javnih površina, osim kolovoza, sakuplja se na gomile, pri čemu se mora paziti da se oluci i slivnici ne zatrpavaju kako bi se omogućio normalan tok atmosferske vode, da se ne ometa prolaz pešaka, a najmanje rastojanje između gomila sakupljenog snega treba da je 15m.

Sneg sa trotoara smešta se na ivicu trotoara, a ako su trotoari nedovoljno široki na kolovoz pored ivičnjaka.

Sneg sa gomila uklanja se na mesto koje odredi komunalna inspekcija ili komunalna policija, odmah po sakupljanju.

Član 6

Vlasnici i korisnici stambenih, poslovnih i drugih objekata, kao i vlasnici i korisnici stanova i poslovnih prostora, odnosno drugih posebnih delova zgrade kolektivnog stanovanja, neposredno su odgovorni za uklanjanje snega i leda sa trotoara, prilaznih puteva i staza koje koriste ispred objekata.

Upravnik stambene zajednice zgrade za kolektivno stanovanje je u obavezi da organizuje poslove iz stava 1. ovog člana.

Član 7

O uklanjanju snega i leda sa krovova stambenih, poslovnih i drugih objekata staraju se vlasnici, odnosno korisnici.

O uklanjanju snega i leda sa krovova stambenih zgrada za kolektivno stanovanje, ako sneg predstavlja opasnost po prolaznike, bezbednost stanara i drugih lica ili same zgrade, stara se stambena zajednica preko svojih organa, odnosno skupštine stambene zajednice i upravnika stambene zajednice, odnosno stanari stambene zgrade, ukoliko skupština stambene zajednice nije formirana.

Pri uklanjanju snega i leda sa krovova mora se voditi računa o bezbednosti prolaznika i saobraćaja, da se ne oštete električne i druge instalacije i zelenilo u okolini i da se obavezno postave odgovarajuće oznake upozorenja - zaštitne trake i slično.

Kada nije moguće uklanjanje snega i leda sa krovova, vlasnici ili korisnici su dužni da blagovremeno postave odgovarajuće oznake upozorenja o opasnosti od obrušavanja snega i leda sa krovova, kao i odgovarajuće zapreke radi obilaženja ugroženih delova na trotoaru.

Član 8

Sneg i led uklonjen sa krovova, ako nije u dvorištu zgrade, deponuje se ispred zgrade tako da se ne ometa saobraćaj na kolovozu i prolaz pešaka na trotoaru.

Iz dvorišta se može iznositi sneg na kolovoz i trotoar, s tim da se mora voditi računa da se ne ometa saobraćaj i prolaz pešaka.

NADZOR

Član 9

Inspekcijski nadzor nad primenom ove odluke i drugih akata donetih na osnovu ove odluke, kao i komunalno-policijske poslove, vrši organizaciona jedinica Gradske uprave za inspekcijske poslove preko ovlašćenih komunalnih inspektora i organizaciona jedinica Gradske uprave za poslove komunalne policije preko komunalnih policajaca, u skladu sa ovlašćenjima koja imaju na osnovu odluka Skupštine grada Kraljeva i zakona.

KAZNENE ODREDBE

Član 10

Novčanom kaznom u iznosu od 100.000,00 dinara kazniće se za prekršaj javno komunalno preduzeće ili drugo pravno lice kome su povereni poslovi, ako ne izvrši obaveze ili postupi suprotno odredbama člana 3, 4. i 5. ove odluke.

Novčanom kaznom od 20.000,00 dinara kazniće se za prekršaj i odgovorno lice u javnom komunalnom preduzeću ili drugom pravnom licu kome su povereni poslovi, ako ne izvrši obaveze ili postupi suprotno odredbama člana 3, 4. i 5. ove odluke.

Za novčane kazne iz stava 1. i 2. ovog člana izdaje se prekršajni nalog.

Član 11

Novčanom kaznom od 10.000,00 dinara, kazniće se za prekršaj fizičko lice, ako ne izvrši obaveze iz člana 6. i 7. ove odluke.

Novčanom kaznom od 50.000,00 dinara, kazniće se za prekršaj preduzetnik, ako ne izvrši obaveze iz člana 6. i 7. ove odluke.

Novčanom kaznom od 100.000,00 dinara, kazniće se za prekršaj pravno lice, ako ne izvrši obaveze iz člana 6. i 7. ove odluke.

Novčanom kaznom od 10.000,00 dinara, kazniće se za prekršaj odgovorno lice u pravnom licu, ako ne izvrši obaveze iz člana 6. i 7. ove odluke.

Za novčane kazne iz stava 1, 2, 3. i 4. ovog člana, izdaje se prekršajni nalog.

Član 12

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o čišćenju i uklanjanju snega na teritoriji opštine Kraljevo ("Službeni list opštine Kraljevo", broj 8/91, 15/99 i 10/09).

Član 13

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva".