ODLUKA
O POSTAVLJANJU KIOSKA NA JAVNIM POVRŠINAMA

("Sl. list grada Kraljeva", br. 20/2010 i 21/2017)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom propisuju se postupak i uslovi za postavljanje i uklanjanje kioska na površinama javne namene (u tekstu: javnim površinama) na teritoriji grada Kraljeva.

Član 2

Javne površine se određuju Programom za postavljanje kioska.

Javnim površinama u smislu prethodnog stava ovog člana smatraju se naročito:

- ulice (kolovoz, trotoar), trgovi, slobodan prostor između stambenih zgrada, parkinzi, prolazi, pasaži, prilazi podvožnjacima, nadvožnjacima, javnim stepeništima i mostovima,

- železnička i autobuska stajališta,

- pijace i otvoreni tržni centri,

- parkovi, ulični travnjaci, skverovi, drvoredi, zelene površine u naseljima, park šume i prilazi grobljima,

- sportski i zabavni tereni,

- neizgrađeno građevinsko zemljište (do privođenja planiranoj nameni),

- površine u krugu prosvetnih, kulturnih, naučnih, zdravstvenih i socijalnih ustanova i organizacija.

Član 3

Za zakup javnih površina za postavljanje kioska plaća se zakupnina u korist budžeta grada Kraljeva.

Za zauzeće javne površine za postavljanje rashladnih uređaja pored kioska plaća se lokalna komunalna taksa u korist budžeta grada Kraljeva u skladu sa posebnom odlukom.

II POSTAVLJANJE KIOSKA

Član 4

Kiosk, u smislu odredaba ove odluke je tipski objekat koji se postavlja privremeno kao kompaktan, prenosiv industrijski proizvod, kao ulični mobilijar u već izrađenom finalnom obliku na javnim površinama, koji služi za šaltersku prodaju različitih vrsta roba i pružanje usluga.

Kiosk u ekstra, prvoj i drugoj zoni može biti maksimalne bruto površine 6 m2, a u ostalim zonama do 8 m2 i opremljen je isključivo elektro energetskim i TT instalacijama.

Kiosk mora biti izrađen od strane registrovanog proizvođača sa potrebnom atestnom dokumentacijom.

U zavisnosti od veličine prostora neposredno uz, odnosno pored kioska (iza građevinske linije na kojoj su isti postavljeni), mogu se postaviti najviše 2 rashladna uređaja za prodaju industrijski pakovanog sladoleda, odnosno prodaju industrijski pakovanih napitaka.

Rashladni uređaji mogu biti vertikalnog ("dubećeg") i horizontalnog ("ležećeg") tipa, čiji gabariti (pojedinačno) u osnovi mogu zauzeti najviše 1,0 m2 javne površine. Ukupna zauzetost javne površine postavljanjem rashladnih uređaja vertikalnog ("dubećeg") tipa može biti najviše 1,0m2, a za uređaje horizontalnog ("ležećeg") tipa najviše 1,5 m2.

Rashladni uređaji postavljeni pored kioska ne smeju da ometaju poslovanje ostalih subjekata u neposrednoj okolini, pešački saobraćaj, pristup interventnih vozila i vozila za snabdevanje, preglednost odvijanja kolskog i biciklističkog saobraćaja.

Kod postavljanja rashladnih uređaja mora se obezbediti slobodna širina trotoara od najmanje 2,20 m za neometan prolaz pešaka.

Rashladni uređaji, pripadajuće instalacije i prostor oko uređaja i kioska moraju se održavati u ispravnom i urednom stanju, uz obezbeđenje odgovarajuće opreme za prikupljanje i odnošenje otpadaka.

Rashladni uređaji se postavljaju uz, odnosno pored kioska, na period do 1 godine, uz mogućnost produženja na isti period, a najduže do isteka zakupnine javne površine za postavljanje kioska, odnosno isteka odobrenja za postavljanje kioska.

Član 5

U kioscima se mogu obavljati delatnosti u skladu sa propisima koji uređuju obavljanje delatnosti i prodaju, i to kao: prodaja štampe, duvanskih prerađevina i sitnih predmeta koji se mogu smatrati trafikantskom robom, poštanske vrednosti, prodaja knjiga i knjižarske robe, prodaja lozova, srećki, kartica, listića i drugih kupona igara na sreću, prodaja sveća, cveća i cvećarskih proizvoda, prodaja kokica, kikirikija i kestenja, prodaje bižuterije, suvenira, druge sitne robe koja ne zahteva magacinski prostor, pružanje zanatskih usluga koje se mogu obavljati u kiosku i obavljanje poslova menjačnice.

Član 6

Početna visina mesečne zakupnine za zauzeće javne površine radi postavljanja kioska i to za sve zone, određuje se na osnovu iznosa lokalne komunalne takse za zauzeće javnih površina po m2 u ekstra zoni na osnovu Odluke o lokalnim komunalnim taksama.

Usklađivanje zakupnine sa rastom cena na malo vršiće se polugodišnje za period januar-jun i januar-decembar, na osnovu podataka nadležnog republičkog organa za statistiku.

Član 7

Kiosci se postavljaju na javnim površinama u skladu sa Programom postavljanja kioska, koji donosi Gradsko veće grada Kraljeva.

Predlog Programa iz stava 1. ovog člana priprema organ Gradske uprave grada Kraljeva nadležan za komunalne poslove u saradnji sa JP Direkcija za planiranje i izgradnju "Kraljevo" iz Kraljeva.

Član 8

Programom postavljanja kioska se utvrđuju mesta za postavljanje kioska, broj kioska koji se postavlja, izgled kioska, materijal od koga su izrađeni i veličina kioska.

Prilikom utvrđivanja Programa postavljanja kioska polazi se od potrebe za pojedinim sadržajima iz člana 5. ove odluke.

Programom postavljanja kioska određuju se i lokacije namenjene za slučaj privremenog izmeštanja kioska, (kada to zahteva izvođenje građevinskih ili drugih radova i u drugim slučajevima kada to zahteva nadležni organ).

Član 9

Program za postavljanje kioska sadrži tekstualni i grafički deo.

Tekstualni deo Programa, pored ostalog sadrži: vrstu materijala od koga su izrađeni i veličinu kioska, mesto postavljanja kioska sa detaljnim opisom lokacije i ukupnim brojem kioska koji se mogu postaviti na toj lokaciji.

Grafički deo programa sadrži situacioni plan sa detaljnom razradom položaja i oznakom (brojem) kioska na svakoj lokaciji.

Postavljanje kioska na javnim površinama kojim gazduje i upravlja JKP "Pijaca" i JKP "Čistoća" uređuju se Programom i odlukama koje donose ova javna preduzeća uz prethodnu saglasnost Gradskog veća grada Kraljeva.

Član 10

Javna površina može se privremeno zauzeti radi postavljanja kioska od strane preduzeća ili preduzetnika, radi obavljanja registrovane delatnosti iz člana 5. ove odluke i to na osnovu odluka nadležnih organa donetih nakon sprovedenog postupka prikupljanja zatvorenih pisanih ponuda javnim oglasom.

Oglas o dodeli mesta putem prikupljanja zatvorenih ponuda raspisuje Gradsko veće grada Kraljeva na predlog organa Gradske uprave grada Kraljeva nadležnog za komunalne poslove, a postupak sprovodi Komisija koju imenuje gradonačelnik grada Kraljeva.

Komisija se sastoji od pet članova, a čine je predsednik i četiri člana Komisije.

Stručne i administrativne poslove za potrebe Komisije obavlja organa Gradske uprave grada Kraljeva nadležnog za komunalne poslove.

Član 11

Oglas o prikupljanju ponuda sadrži naročito:

- podatke o lokaciji-mestu za postavljanje kioska (broj kat. parcele, oznaka (broj) kioska, adresa, ime ulice koja bliže određuje lokaciju), u tekstualnom, a po potrebi i u grafičkom obliku,

- vreme za koje se javna površina daje u zakup radi postavljanja kioska,

- početni iznos mesečne zakupnine,

- obavezu učesnika da uplate garantni iznos za učešće na oglasu u visini tromesečne zakupnine, koja je utvrđena kao početna,

- opis kioska koji se može postaviti (ukoliko učesnik odluči da postavi novi kiosk),

- obavezu da se u roku od dve godine na određenoj lokaciji postavi određeni tip i vrsta kioska u skladu sa Programom postavljanja kioska,

- obavezu učesnika da dostavi dokaz o registraciji delatnosti i drugu dokumentaciju neophodnu za učešće u postupku,

- obavezu definisanja blagovremene i ispravne ponude,

- uputstvo o načinu popunjavanja ponude kako bi se ponuda smatrala ispravnom,

- kriterijume po kojima će se utvrđivati najpovoljnija ponuda,

- način i rok podnošenja ponude po oglasu,

- obaveštenje učesnika o vremenu i mestu otvaranja ponuda,

- način i rok za dostavljanje obaveštenja učesnicima postupka o izboru najpovoljnijeg ponuđača,

- rok u kome je najpovoljniji ponuđač koji bude izabran po oglasu dužan da zaključi ugovor i obavi druge predviđene radnje.

Član 12

Oglas za dodelu mesta putem prikupljanja ponuda objavljuje se u lokalnom ili nekom dnevnom listu, a može se objaviti i u elektronskim medijima.

Rok za podnošenje prijava na objavljeni oglas ne može biti kraći od 15 dana od dana objavljivanja.

Član 13

Blagovremenom ponudom smatraće se ponuda koja je dostavljena na način i u roku predviđenom u oglasu.

Ispravnom ponudom smatraće se ponuda koja je blagovremena, koja sadrži svu dokumentaciju predviđenu oglasom kao i popunjena na način predviđen oglasom.

Jedino ispravna ponuda može biti uzeta u razmatranje.

Neblagovremena ponuda se neće otvarati već se kao zatvorena vraća ponuđaču.

Član 14

Ponude u zatvorenim kovertama podnose se organu Gradske uprave grada Kraljeva nadležnom za komunalne poslove, sa naznakom "Za oglas za postavljanje kioska - ne otvarati" i to na mesto određeno u oglasu, a radi izdavanje potvrde o prijemu ponude.

Ponuda mora da sadrži precizno označavanje kioska sa lokacijom za koju je učesnik zainteresovan (jedan ponuđač-jedna ponuda-jedan kiosk), precizno označavanje iznosa ponuđene zakupnine i drugu dokumentaciju predviđenu oglasom.

Član 15

Pre otvaranja prispelih ponuda Komisija utvrđuje broj dostavljenih ponuda, blagovremenost istih, kao i broj prisutnih učesnika, odnosno njihovih punomoćnika sa urednim ovlašćenjima-punomoćjima.

Predsednik Komisije dužan je da utvrdi identitet prisutnih lica preko ličnih isprava odnosno punomoćja-ovlašćenja i da ih upozna sa postupkom sprovođenja oglasa.

Otvaranje ponuda vrši predsednik Komisije, a potom sve učesnike upoznaje sa ponudama.

O radu Komisije vodi se zapisnik.

Član 16

Predsednik i članovi Komisije nemaju pravo učešća na oglasu, odnosno nemaju pravo na dodelu lokacije za postavljanje kioska.

Član 17

Po isteku roka za podnošenje ponuda ne može se podnositi nova niti dopunjavati ili menjati već podneta ponuda.

Prisutni učesnici, odnosno njihovi punomoćnici, imaju pravo da zahtevaju da se njihove primedbe na rad Komisije unesu u zapisnik.

Član 18

Po otvaranju prispelih ponuda Komisija utvrđuje redosled prvenstva tj. najpovoljniju ponudu za svako mesto, bez prisustva zainteresovanih lica.

Najpovoljniji ponuđač je učesnik koji je ponudio da plati najveći mesečni iznos zakupnine za lokaciju označenu u ponudi.

U slučaju da više učesnika dostavi ponude sa istom visinom mesečne zakupnine, prednost će imati ponuđač koji je prvi dostavio ponudu, a u slučaju da je više lica u isto vreme dostavilo svoje ponude, prednost se daje učesniku koji je duže registrovan za obavljanje delatnosti.

Član 19

Ukoliko najpovoljniji ponuđač odustane od ponude do konačnosti odluke o dodeli mesta za postavljanje kioska, mesto će se dodeliti sledećem najpovoljnijem ponuđaču sa ispravnom ponudom prema redosledu prvenstva koji je utvrdila Komisija, a u skladu sa ovom odlukom.

Najpovoljniji ponuđač koji je odustao od ponude do konačnosti odluke nema pravo na povraćaj položenog garantnog iznosa.

Član 20

Ukoliko u predviđenom roku za pojedine lokacije ne pristigne ni jedna ponuda postupak će se ponoviti u roku od 15 dana.

Ukoliko se putem ponovljenog javnog oglasa ne dodele sva mesta predviđena po Programu, preostala mesta dodeliće se neposrednom pogodbom, po početnoj visini mesečne zakupnine licu koje prvo podnese ispravnu ponudu.

Član 21

Nakon okončanja postupka utvrđivanja najpovoljnijih ponuda Komisija sačinjava izveštaj sa predlogom odluke o dodeli mesta za postavljanje kioska i zajedno sa zapisnikom o radu dostavlja Gradskom veću grada Kraljeva u roku od 15 dana od dana otvaranja ponuda.

Gradsko veće grada Kraljeva donosi odluku o dodeli mesta za postavljanje kioska u roku od 15 dana od dana dostavljanja predloga od strane Komisije.

Dodela mesta za postavljanje kioska na javnim površinama vrši se na period od 5 godina.

Rok za zauzeće javne površine na dodeljenom mestu za postavljanje kioska može se produžiti na dodatni period, do nove dodele mesta, putem javnog oglašavanja, ali ne duže od 5 godina.

Član 22

Odluku o dodeli mesta za zakup javne površine radi postavljanja kioska dostavlja učesnicima oglasa organ Gradske uprave uprave grada Kraljeva nadležan za komunalne poslove.

Na odluku o dodeli mesta može se uložiti prigovor Gradskom veću grada Kraljeva koje je dužno da u roku od 15 dana o istom odluči.

Učesnik oglasa kome nije dodeljena lokacija za kiosk obavestiće se o povraćaju uplaćenog garantnog iznosa.

Član 23

Gradonačelnik grada Kraljeva zaključuje u ime grada Kraljeva ugovor o zakupu javne površine radi postavljanja kioska u roku od 15 dana od dana donošenja konačne odluke Gradskog veća grada Kraljeva o dodeli mesta za postavljanje kioska.

Gradonačelnik grada Kraljeva zaključuje u ime grada Kraljeva aneks ugovora o zakupu javne površine radi produženja perioda zauzeća postavljanjem kioska u slučajevima utvrđenim članom 21. stav 4. ove odluke, u roku od 15 dana pre isteka perioda zauzeća utvrđenog ugovorom iz člana 25. ove odluke.

Član 24

Odeljenje za privredu i finansije Gradske uprave vodi evidenciju o prihodima ostvarenim od zakupa po korisnicima i o tome blagovremeno mesečno obaveštava nadležni organ koji izdaje odobrenje za postavljanje kioska.

Član 25

Ugovor o davanju javne površine u zakup radi postavljanja kioska sadrži naročito:

- naziv, (zakupca), PIB i druge podatke potrebne za identifikaciju zakupca,

- iznos mesečne zakupnine i obavezu zakupca da zakupninu plaća do 5-og u mesecu za tekući mesec,

- precizno označenje mesta na kome se postavlja kiosk i veličinu kioska (površina zauzeća),

- obavezu zakupca da u roku od 15 dana od dana zaključenja ugovora podnese zahtev za izdavanje odobrenja za postavljanje kioska,

- obavezu plaćanja zakupnine počev od dana naznačenog u odobrenju za postavljanje kioska,

- rok u kome se javna površina daje u zakup radi postavljanja kioska i rok u kome je zakupac dužan da postavi kiosk,

- obavezu zakupca da ukloni kiosk kada to zahteva izvođenje građevinskih ili drugih radova i u drugim slučajevima kada to zahteva nadležni organ,

- obavezu zakupca da pre potpisivanja ugovora dostavi bankarsku garanciju ili drugo sredstvo obezbeđenja u iznosu šestomesečne zakupnine po početnoj ceni na ime avansiranja troškova uklanjanja kioska,

- saglasnost ugovornih strana da se ugovor o zakupu može raskinuti pisanom izjavom sa otkaznim rokom od 30 dana,

- obavezu zakupca u slučaju kada koristi zakupljenu javnu površinu nakon isteka roka ili nakon raskida ugovora da do uklanjanja plati na ime naknade štete desetostruki iznos ugovorene zakupnine,

- obavezu zakupca da u roku od dve godine zameni postojeći kiosk propisanim posle kog roka ugovor se smatra raskinutim.

Član 26

Ugovor o zakupu zakupodavac može raskinuti jednostranom izjavom bez pisane opomene sa otkaznim rokom od 30 dana:

- ako zakupac koristi javnu površinu nenamenski,

- ukoliko zakupac javnu površinu koju dobije u zakup u celini ili delimično izda u podzakup ili ustupi na korišćenje drugom licu,

- ako zakupac zadocni sa isplatom dve mesečne zakupnine uzastopno ili tri puta u istoj kalendarskoj godini,

- ukoliko zakupac proširi gabarite kioska, postavlja nadstrešnicu ili preduzima neke druge radnje koje menjaju izgled kioska,

- ukoliko dođe do potrebe uređenja lokacije bez mogućnosti ponovnog postavljanja kioska.

Član 27

Odobrenje za postavljanje kioska na javnim površinama izdaje organ Gradske uprave nadležan za komunalne poslove.

Uz zahtev za izdavanje odobrenja podnosi se:

- odluka o dodeli mesta za postavljanje kioska,

- dokaz o uplati novčanih obaveza koje prethode izdavanju odobrenja,

- ugovor o zakupu javne površine radi postavljanja kioska i druge potrebne dokaze.

Odobrenje za postavljanje rashladnih uređaja na javnim površinama pored kioska izdaje organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za komunalne poslove.

Uz zahtev za izdavanje odobrenja za postavljanje rashladnih uređaja podnosi se:

- odobrenje za postavljanje kioska;

- dokaz o obavljanju delatnosti;

- situaciona skica javne površine koja se zauzima postavljanjem rashladnih uređaja (sa tačnim merama i podacima koje definišu prostor na kojoj se postavlja rashladni uređaj: položaj i osnovni gabarit kioska, položaj kolovoza - ulice, širina trotoara i dr.), urađena u odgovarajućoj razmeri, overena licencnim pečatom i potpisana od strane lica odgovarajuće stručne spreme tehničke struke i podnosioca zahteva;

- dokaz o uplati novčanih obaveza koje prethode izdavanju odobrenja i druge potrebne dokaze.

Član 28

Odobrenje za postavljanje kioska sadrži: podatke o zakupcu, lokaciju (br. kat parcele, ulicu i druge podatke koji bliže određuju mesto postavljanja kiska), veličinu kioska i rok zakupa javne površine, početak plaćanja zakupnine, uslove postavljanja kioska i obavezu da vlasnik ukloni kiosk pre isteka odobrenog roka u slučajevima kada to zahteva izvođenje građevinskih ili drugih radova na javnoj površini ili susednim objektima i u slučajevima kada to zahteva javni interes, po posebnom nalogu nadležne inspekcije kao i druge uslove za postavljanje kioska.

Zakupac je u obavezi da postavi kiosk u svemu u skladu sa grafičkim prilogom-situacionim planom položaja kioska.

Organ Gradske uprave grada Kraljeva nadležan za komunalne poslove izdaće rešenje za privremeno izmeštanje kioska na odgovarajuću lokaciju o trošku investitora radova, u skladu sa Programom za postavljanje kioska.

Protiv odobrenja iz stava 1. i rešenja iz stava 2. ovog člana može se izjaviti žalba Gradskom veću grada Kraljeva u roku od 15 dana od dana prijema rešenja.

Odobrenje za postavljanje rashladnih uređaja pored kioska sadrži: podatke o imaocu odobrenja za postavljanje rashladnih uređaja pored kioska, lokaciju (broj katastarske parcele, ulicu i druge podatke koji bliže određuju mesto postavljanja rashladnih uređaja), veličinu rashladnih uređaja i rok zauzeća javne površine, početak plaćanja zauzeća, uslove postavljanja rashladnih uređaja i obavezu da vlasnik ukloni rashladne uređaje pre isteka odobrenog roka (u slučajevima kada to zahteva izvođenje građevinskih ili drugih radova na javnoj površini ili susednim objektima, u slučajevima kada to zahteva javni interes, po posebnom nalogu nadležne inspekcije ili komunalne policije, kao i druge uslove za postavljanje rashladnih uređaja).

Član 29

Odobrenje za postavljanje kioska se stavlja van snage ukoliko zakupac ne ispunjava obaveze predviđene ovom odlukom kao i u slučajevima raskida ugovora.

Stavljanjem van snage odobrenja za postavljanje kioska stavlja se van snage i odobrenje za postavljanje rashladnih uređaja pored kioska.

Član 30

Vlasnik kioska je dužan da isti koristi u skladu sa odredbama ove odluke, ugovorom o zakupu javne površine i odobrenjem za postavljanjem kioska.

Član 31

Ovom odlukom izričito je zabranjeno:

- postavljanje kioska bez odobrenja nadležnog organa,

- pomeranje kioska sa mesta koje je određeno u odobrenju na drugo mesto,

- izdavanje u zakup kioska drugim licima ili ustupanje kioska na korišćenje drugim licima bilo kojim pravnim poslom i

- proširenje gabarita kioska, postavljanje nadstrešnica, drugih uređaja (osim rashladnih) ili stvari ispred i oko kioska ili preduzimanje drugih radnji koje menjaju izgled kioska bez odobrenja nadležnog organa.

Smatraće se da je kiosk postavljen bez odobrenja nadležnog organa i u slučaju kada je odobrenje isteklo.

Član 32

Nadležna inspekcija će naložiti uklanjanje kioska ili rashladnih uređaja postavljenih pored kioska o trošku vlasnika ako:

- postavi kiosk ili rashladne uređaje bez odobrenja nadležne organizacione jedinice Gradske uprave, kao i u slučaju kada je odobrenje isteklo;

- kiosk ili rashladni uređaji u toku upotrebe izgube upotrebnu i estetsku vrednost;

- kiosk ili rashladni uređaji ugrožavaju bezbednost saobraćaja, ili protivpožarni put;

- proširi gabarit kioska, postavi nadstrešnicu, druge uređaje ili stvari i preduzme druge radnje koje menjaju izgled kioska;

- se raskine ugovor o zakupu javne površine;

- postavljanjem rashladnih uređaja zauzme veću javnu površinu od površine utvrđene članom 4. ove odluke.

III UKLANJANJE KIOSKA

Član 33

Kiosci koji se postavljaju i koriste suprotno odredbama ove odluke biće uklonjeni prinudnim putem na teret sopstvenika kioska.

Kiosci koji su postavljeni suprotno odredbama ove odluke su svi kiosci postavljeni na javnim površinama bez odobrenja nadležnog organa kao i kiosci koji se koriste suprotno odobrenju ili ugovoru kao i kiosci koji su postavljeni na zemljištu koje nije javna površina u smislu člana 2. ove odluke.

Član 34

U vršenju inspekcijskog nadzora nadležni inspektor dužan je da vlasniku kioska rešenjem naredi uklanjanje kioska, ako su postavljeni bez odobrenja ili suprotno izdatom odobrenju i odredbama ove odluke.

Nadležni inspektor narediće vlasniku, odnosno korisniku kioska da odmah ukloni kiosk i stvari koje se nalaze u njemu pod pretnjom prinudnog izvršenja.

Ako se lice iz stava 2. ovog člana ne nalazi na licu mesta, nadležni inspektor će, bez saslušanja stranke, doneti rešenje kojim će se naložiti da se kiosk, kao i stvari koje se nalaze u ili ispred kioska, uklone u određenom roku, koji se može odrediti i na časove. Rešenje se pribija, odnosno lepi na kiosk, odnosno na stvari koje se nalaze ispred kioska, kao i na oglasnu tablu Gradske uprave, uz naznačenje dana i časa kada je pribijeno, odnosno nalepljeno i time se smatra da je dostavljanje izvršeno. Uklanjanje ili uništenje rešenja ne utiče na valjanost dostavljanja.

Protiv rešenja komunalnog inspektora o uklanjanju objekta može se podneti žalba Gradskom veću grada Kraljeva u roku od 8 dana od dana dostavljanja rešenja. Žalba na rešenje iz stava 1. ovog člana ne odlaže njegovo izvršenje.

Ako lice ne postupi po datom nalogu, nadležni inspektor izvršiće uklanjanje kioska na teret vlasnika, odnosno korisnika, preko drugog lica.

Član 35

Ukoliko vlasnik kioska ne postupi po rešenju iz člana 34. ove odluke, donosi se zaključak o dozvoli izvršenja koji se dostavlja kao i rešenje i koji se sprovodi prinudnim putem u roku utvrđenim zaključkom.

Član 36

Uklanjanje kioska iz člana 35. ove odluke izvršiće se prinudnim putem na teret vlasnika kioska.

Prilikom sprovođenja prinudnog izvršenja, kiosk se pečati i uklanja zajedno sa stvarima i robom koja se u njemu nalazi, ukoliko vlasnik kioska nije ispraznio kiosk. Za zatečene stvari robu u kiosku grad Kraljevo ne snosi odgovornost.

Ukoliko je objekat koji je se uklanja prinudnim putem priključen na komunalnu infrastrukturu, upravljač te infrastrukture je dužan da, na nalog komunalnog inspektora, odnosno organizacione jedinice Gradske uprave nadležne za poslove izvršenja rešenja, onemogući njeno dalje korišćenje, odnosno isključi kiosk sa iste.

Član 37

Uklanjanje kioska iz člana 1. ove Odluke vrši organ Gradske uprave nadležan za poslove izvršenja preko JKP "Čistoća" Kraljevo (ukoliko preduzetniku ili pravnom licu nisu povereni ovi poslovi) ili preduzetnik-pravno lice (u daljem tekstu: lice) kome su povereni ovi poslovi.

Nadležni organ za izvršenje iz stava 1. ovog člana dostavlja JKP "Čistoća" Kraljevo ili licu kome su povereni ovi poslovi zahtev za izvršenje najkasnije u roku od 8 dana od dana kada se izvršenje ima sprovesti.

Uklanjanje kioska čiji je vlasnik nepoznat, a isti je oštećen ili ruiniran vrši se na teret javnog preduzeća koje upravlja ili se stara o održavanju javne površine sa koje je kiosk uklonjen, ili na teret grada Kraljeva, ili na teret lica kome su povereni ovi poslovi.

Član 38

JKP "Čistoća" Kraljevo ili lice kome su povereni ovi poslovi, po prijemu zahteva za izvršenje dužno je da obavi sve pripremne radnje (obezbedi vozilo, jumbu, radnu snagu) kao i preduzme sve potrebne mere kako bi se izvršenje bezbedno sprovelo kao i obezbedi skladištenje kioska i stvari iz kioska u njihov sabirni centar.

Član 39

Prinudno uklanjanje kioska vrši javno preduzeće odnosno lice kome su povereni navedeni poslovi.

Smeštaj i čuvanje prinudno uklonjenih objekata, opreme, odnosno drugih predmeta vrši se po nalogu organa koji sprovodi izvršenje na depou JKP "Čistoća" iz Kraljeva ili depou lica kome su povereni poslovi.

Troškovi uklanjanja, skladištenja i čuvanja stvari na depou određeni su cenovnikom koji donosi Gradsko veće na predlog JKP "Čistoća" iz Kraljeva.

Član 40

Prilikom preuzimanja kioska, odnosno drugih stvari koje su smeštene na depou, vlasnik plaća troškove uklanjanja i čuvanja.

Ukoliko vlasnik ne preuzme kiosk odnosno druge stvari u roku od 60 dana od dana prinudnog izvršenja iste se prodaju na javnoj licitaciji JKP "Čistoća" Kraljevo ili lice kome su povereni ovi poslovi, uz saglasnost organizacione jedinice Gradske uprave nadležne za izvršenje rešenja, a sredstva ostvarena od takve prodaje koriste se za namirenje troškova, uklanjanja, skladištenja i čuvanja, a ukoliko nisu dovoljna razlika se naplaćuje u postupku propisanom za prinudnu naplatu.

Ako prinudno uklonjeni kiosk nije mogao biti prodat na održanoj javnoj licitaciji ili je očigledno da će troškovi licitacije biti nesrazmerni sa očekivanim iznosom dobijenim prodajom ili postoji opasnost od propadanja kioska, prinudno uklonjeni kiosk će se prodati u slobodnoj prodaji.

Ako se kupac ne može pronaći u roku od 6 meseci od dana uklanjanja kioska, a vlasnik nije preuzeo kiosk, prinudno uklonjeni kiosk može da se upotrebi kao opšte dobro, može da se preda u vlasništvo preduzeću ili licu kome je objekat poveren na čuvanje ili se može uništiti.

IV NADZOR

Član 41

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrši Gradska uprava grada Kraljeva preko komunalne inspekcije i komunalne policije.

U vršenju poslova inspekcijskog nadzora komunalni inspektor i komunalni policajac ima pravo i dužnost da postupa u skladu sa zakonskim ovlašćenjima i ovlašćenjima iz ove odluke.

V KAZNENE ODREDBE

Član 42

Novčanom kaznom u iznosu 30.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice:

1) ako postavi kiosk bez odobrenja nadležnog organa (član 31. stav 1.);

2) ako pomeri kiosk sa mesta koje je određeno u odobrenju na drugo mesto (član 31. stav 2.);

3) ako izda u zakup kiosk drugim licima ili ustupi kiosk na korišćenje drugim licima bilo kojim pravnim poslom (član 31. stav 3.);

4) proširi gabarit kioska, postavi nadstrešnicu, postavi rashladne uređuje bez odobrenja nadležne organizacione jedinice Gradske uprave ili stvari ispred i oko kioska i preduzme druge radnje koje menjaju izgled kioska (član 31. stav 4.);

Novčanom kaznom u iznosu 15.000,00 dinara kazniće se odgovorno lice u pravnom licu za prekršaj iz prethodnog stava.

Za novčanu kaznu iz stava 1. tačka 4. ovog člana, izdaje se prekršajni nalog.

Za novčanu kaznu iz stava 3. ovog člana, izdaje se prekršajni nalog.

Član 43

Novčanom kaznom u iznosu 30.000,00 dinara kazniće se za prekršaj preduzetnik:

1) ako postavi kiosk bez odobrenja nadležnog organa (član 31. stav 1.);

2) ako pomeri kiosk sa mesta koje je određeno u odobrenju na drugo mesto (član 31. stav 2.);

3) ako izda u zakup kiosk drugim licima ili ustupi kiosk na korišćenje drugim licima bilo kojim pravnim poslom (član 31. stav 3.);

4) proširi gabarit kioska, postavi nadstrešnicu, postavi rashladne uređaje bez odobrenja nadležne organizacione jedinice Gradske uprave ili stvari ispred i oko kioska i preduzme druge radnje koje menjaju izgled kioska (član 31. stav 4.).

Za novčanu kaznu iz stava 1. tačka 4. ovog člana, izdaje se prekršajni nalog.

Član 44

Novčanom kaznom u iznosu 20.000,00 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice:

1) ako postavi kiosk bez odobrenja nadležnog organa (član 31. stav 1.);

2) ako pomeri kiosk sa mesta koje je određeno u odobrenju na drugo mesto (član 31. stav 2.);

3) proširi gabarit kioska, postavi nadstrešnicu, postavi rashladne uređaje bez odobrenja nadležne organizacione jedinice Gradske uprave ili stvari ispred i oko kioska i preduzme druge radnje koje menjaju izgled kioska (član 31. stav 4.).

Za novčanu kaznu iz stava 1. tačka 3. ovog člana izdaje se prekršajni nalog.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 45

Program za postavljanje kioska po odredbama ove odluke doneće se u roku od 90 dana od dana donošenja ove odluke.

Član 46

Ukoliko se pojedine lokacije za postavljanje kioska ne dodele putem oglasa ili neposrednom pogodbom, a na toj lokaciji već postoji kiosk isti će biti uklonjen.

Član 47

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o postavljanju kioska na javnim površinama ("Službeni list grada Kraljeva", broj 10/2009).

Član 48

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva".