ODLUKA

O SLUŽBENIM PUTOVANJIMA

("Sl. list Grada Sombora", br. 11/2017)

Opšte odredbe

Član 1

Ovom odlukom regulišu se prava i obaveze u vezi sa službenim putovanjem u zemlji i inostranstvu za potrebe grada i uređuje pravo na naknadu putnih troškova gradonačelnika, zamenika gradonačelnika, izabranih, imenovanih i postavljenih lica.

Odluka se primenjuje i na službena putovanja u zemlji i inostranstvo za zaposlena lica u organima grada, kao i na putovanja drugih lica koja putuju u zemlji i inostranstvo radi izvršavanja zadataka iz nadležnosti grada, a čiji rad se finansira iz budžeta grada Sombora (u daljem tekstu: lice upućeno na službeno putovanje).

I SLUŽBENO PUTOVANJE U ZEMLJI

Član 2

Službeno putovanje u zemlji (u daljem tekstu: službeno putovanje) predstavlja putovanje na koje se lice upućuje da, po nalogu nalogodavca, odnosno drugog ovlašćenog lica (u daljem tekstu: ovlašćeno lice), izvrši službeni posao van mesta redovnog zaposlenja, odnosno poslove u ime i za račun grada Sombora. Službeno putovanje može da traje najduže 15 dana neprekidno. Ako potrebe službenog posla zahtevaju ili ako započeti posao ne može da se prekine, službeno putovanje, uz saglasnost ovlašćenog lica, može da traje i duže od 15 dana, ali najviše 30 dana neprekidno.

Član 3

Nalog za službeno putovanje

Nalog za službeno putovanje ovlašćeno lice izdaje licu pre započetog službenog putovanja.

Za lica iz člana 1. stav 1. i to: gradonačelnika, zamenika gradonačelnika, pomoćnike gradonačelnika, članove Gradskog veća, zaštitnika građana, pravobranioca, šefa budžetske inspekcije, načelnika i zamenika načelnika Gradske uprave, putni nalog potpisuje gradonačelnik.

Za lica iz člana 1. stav 1. i to: predsednika Skupštine grada, zamenika Skupštine grada, sekretara SG i odbornike SG putni nalog potpisuje predsednik Skupštine grada.

Za zaposlena lica u gradskoj upravi i lica koja su angažovana po osnovu ugovora o delu i ugovora o privremenim i povremenim poslovima koje je zaključila gradska uprava, putni nalog potpisuje načelnik Gradske uprave.

Za lica koja su angažovana po osnovu ugovora o delu koji je zaključio gradonačelnik, putni nalog potpisuje gradonačelnik.

Član 4

Nalog za službeno putovanje u zemlji sadrži:

- broj putnog naloga zaveden u knjizi putnih naloga

- ime i prezime lica upućenog na službeni put,

- mesto i cilj putovanja,

- datum polaska na putovanje i datum povratka s putovanja,

- vrstu smeštaja,

- napomenu o tome da li su obezbeđeni besplatan smeštaj i ishrana,

- iznos dnevnice i eventualno umanjenje dnevnice,

- iznos akontacije koji može da se isplati,

- vrstu prevoznog sredstva kojim se putuje,

- podatke o tome ko snosi troškove službenog putovanja i način obračuna troškova putovanja.

Član 5

Na osnovu naloga za službeno putovanje u zemlji zaposlenom/funkcioneru može da se isplati akontacija u visini procenjenih troškova, na osnovu specifikacije procenjenih troškova za isplatu, koja mora biti sastavni deo naloga za službeni put.

Nalog po osnovu koga se isplaćuje akontacija za službeni put u zemlji mora se dostaviti Odeljenju za finansije bez odlaganja, a najkasnije jedan dan pre polaska na službeni put.

Ako službeno putovanje ne započne u roku od tri dana od datuma koji je naveden u nalogu za službeno putovanje, zaposleni/funkcioner je dužan da isplaćenu akontaciju vrati narednog dana od isteka tog roka Odeljenju za finansije.

Obračun i isplatu, odnosno povraćaj akontacije na račun budžeta vrši Odeljenje za finansije, u skladu sa propisima.

Član 6

Zaposlenom/funkcioneru upućenom na službeno putovanje nadoknađuju se troškovi smeštaja, ishrane, prevoza i ostali troškovi u vezi sa službenim putovanjem u zemlji (kotizacija za seminar i dr.), na osnovu verodostojne dokumentacije kojom se potvrđuje osnovanost i visina iskazanih troškova po obavljenom službenom putu.

Troškovi ishrane i gradskog prevoza u mestu u kojem se vrši službeni posao nadoknađuju se preko dnevnice.

Troškovi smeštaja nadoknađuju se prema priloženom hotelskom računu za prenoćište i doručak, izuzev za prenoćište i doručak u hotelu prve kategorije (pet zvezdica).

Zaposlenom/funkcioneru, kome su na službenom putu obezbeđeni besplatno prenoćište i doručak, ne nadoknađuju se troškovi smeštaja.

Član 7

Zaposlenom i funkcioneru isplaćuje se dnevnica za službeno putovanje u zemlji u iznosu utvrđenom Uredbom o naknadi troškova i otpremnini državnih službenika i nameštenika ("Službeni glasnik RS", br. 98/07 - prečišćen tekst, 84/14 i 84/15).

Član 8

Zaposleni/funkcioner, ima pravo na pun iznos dnevnice za službeno putovanje u zemlji koje je trajalo između 12 i 24 časa, odnosno na polovinu dnevnice za službeno putovanje koje je trajalo između 8 i 12 časova.

Dnevnica za službeno putovanje u zemlji računa se od časa polaska na službeno putovanje do časa povratka sa službenog putovanja.

Član 9

Zaposlenom/funkcioneru, se nadoknađuju troškovi prevoza od mesta rada do mesta gde treba da se izvrši službeni posao i troškovi prevoza za povratak do mesta rada, u visini stvarnih troškova prevoza u javnom saobraćaju.

Ako zbog hitnosti, odnosno potreba službenog posla, zaposleni/funkcioner, ne može koristiti ni prevoz u javnom saobraćaju ni službeno vozilo, on po dobijanju odobrenja ovlašćenog lica može koristiti sopstveni automobil.

Zaposlenom/funkcioneru, upućenom na službeno putovanje koje koristi sopstveni automobil isplaćuje se naknada od 10% propisane cene za litar pogonskog goriva po pređenom kilometru, ako je ovlašćeno lice odobrilo upotrebu sopstvenog automobila.

Nalog za korišćenje sopstvenog vozila sadrži: tip vozila i registarski broj, broj pređenih kilometara na brojčaniku na početku i po završetku putovanja, nazivi mesta u koja su obavljena putovanja.

Naknada troškova prevoza sopstvenim vozilom pokriva troškove goriva, troškove amortizacije, osiguranja i održavanje vozila.

Ostali troškovi koji su u vezi sa službenim poslom na službenom putovanju (rezervacija mesta u prevoznom sredstvu, prevoz prtljaga, telefonski razgovori i sl.) naknađuju se u visini stvarnih troškova, prema priloženom računu.

Član 10

Ostali troškovi koji su u vezi sa službenim poslom na službenom putovanju (rezervacija mesta u prevoznom sredstvu, prevoz prtljaga, telefonski razgovori i sl.) isplaćuju se u visini stvarnih troškova, prema priloženom računu.

Član 11

Obračun putnih troškova se vrši na osnovu naloga za službeno putovanje sa pisanim izveštajem koji je overilo ovlašćeno lice iz člana 3. ove Odluke i priloženih dokaza o postojanju i visini troškova (karta za prevoz, račun za prenoćište i doručak, računi za ostale troškove i dr.).

Putni nalog sa izveštajem i prilozima podnosi se u roku od tri dana kad je službeno putovanje završeno.

Ukoliko se putni nalog za obračun putnih troškova ne podnese u utvrđenom roku, celokupan iznos potraživanja po osnovu isplaćene akontacije vraća se obustavom iz zarade zaposlenog, prilikom naredne isplate, uz njegovu pisanu saglasnost u momentu isplate akontacije.

Saglasnost glasi: Saglasan sam da se celokupan iznos isplaćene akontacije po ovom putnom nalogu naplati kao obustava iz moje mesečne zarade, ukoliko obračun troškova po ovom nalogu ne podnesem u utvrđenom roku.

II SLUŽBENO PUTOVANJE U INOSTRANSTVO

Član 12

Službeno putovanje u inostranstvo, u smislu ove odluke, jeste službeno putovanje iz Republike Srbije u stranu državu i obratno, službeno putovanje iz jedne u drugu stranu državu i službeno putovanje iz jednog u drugo mesto u stranoj državi.

Član 13

Odbor za međunarodnu saradnju odobrava službena putovanja i sastav delegacije za posetu inostranstvu koja se vrši po pozivu koji dobiju organi, tela i funkcioneri ili na inicijativu organa grada, kao i studijske posete i službena putovanja radi učešća na seminarima, sajmovima, itd.

Odbor za međunarodnu saradnju donosi odluku za službeno putovanje delegacije u inostranstvo pre nego što ona pođe na službeno putovanje, na osnovu prethodno odobrenog Zahteva za službeni put u inostranstvo.

Odluku za službeno putovanje u inostranstvo izrađuje Odeljenje za skupštinske i izvršne poslove na osnovu dokumentacije dobijene od Kabineta gradonačelnika.

Odluka za službeno putovanje u inostranstvo sadrži:

- ime i prezime lica upućenog na službeno putovanje,

- naziv države i mesto u koje se putuje,

- cilj putovanja,

- datum polaska na putovanje i datum povratka s putovanja,

- kategoriju hotela u kojima je obezbeđen smeštaj,

- napomenu o tome da li su obezbeđeni besplatan smeštaj i ishrana,

- vrstu prevoznog sredstva kojim se putuje,

- iznos akontacije koji može da se isplati,

- podatke o tome ko snosi troškove službenog putovanja i način obračuna troškova putovanja.

Član 14

Odluku za službena putovanja navedena u članu 13. stav 1. zaposlenom/funkcioneru u inostranstvo mogu pod istim uslovima doneti i ovlašćena lica iz člana 3. stav 2. i 3. ove Odluke, na osnovu prethodno podnetog zahteva za službeni put u inostranstvo.

Evidencija o izdatim putnim nalozima u zemlji i odlukama za službeno putovanje u inostranstvo, vodi se u Odeljenju za finansije.

Član 15

Na osnovu odluke za službeno putovanje u inostranstvo zaposlenom/funkcioneru se može isplatiti akontacija u visini procenjenih troškova, čija specifikacija mora biti u prilogu odluke za službeni put.

Odluku za službeni put u inostranstvo po osnovu koje se vrši isplata akontacije, Odeljenje za skupštinske i izvršne poslove u obavezi je da bez odlaganja, dostavi Odeljenju za finansije, a najkasnije jedan radni dan pre početka službenog puta u inostranstvo. Odeljenje za finansije vrši isplatu u skladu sa zakonom i propisima kojim se reguliše način obavljanja platnog prometa sa inostranstvom.

U slučaju da isplata akontacije vrši po osnovu službenog puta na koji se upućuje više zaposlenih/funkcionera, Odeljenje je dužno da obezbedi dokaz da je svaki od zaposlenih/funkcionera primio pripadajući deo akontacije.

Ako službeno putovanje ne započne u roku od tri dana od datuma koji je naveden u nalogu za službeno putovanje zaposleni/funkcioner je dužan da isplaćenu akontaciju vrati narednog dana od isteka tog roka.

Član 16

Zaposlenom i funkcioneru se na službenom putovanju u inostranstvo nadoknađuju troškovi smeštaja, ishrane i gradskog prevoza u mestu boravka u inostranstvu, troškovi prevoza radi izvršenja službenog posla, troškovi pribavljanja putnih isprava, vakcinacije i lekarskih pregleda, troškovi službene pošte, takse, telefona, telegrama, telefaksa i interneta, troškovi iznajmljivanja prostorija i troškovi stenografskih i daktilografskih usluga.

Troškovi smeštaja isplaćuju se u visini plaćenog hotelskog računa za prenoćište i doručak, izuzev za prenoćište i doručak u hotelu prve kategorije (pet zvezdica).

Zaposleni/funkcioner kome su obezbeđeni besplatno prenoćište i doručak na službenom putu ne nadoknađuju se troškovi smeštaja.

Član 17

Zaposlenom i funkcioneru na službenom putovanju u inostranstvu nadoknađuju se troškovi ishrane i gradskog prevoza u mestu boravka u inostranstvu u iznosu utvrđenom Uredbom o naknadi troškova i otpremnini državnih službenika i nameštenika ("Službeni glasnik RS", br. 98/07 - prečišćen tekst, 84/14 i 84/15).

Član 18

Dnevnica za službeno putovanje u inostranstvo određuje se od časa prelaska državne granice Republike Srbije - u polasku, do časa prelaska državne granice Republike Srbije - u povratku.

Ako se u inostranstvo putuje avionom, dnevnica se određuje od časa polaska aviona s poslednjeg aerodroma u Republici Srbiji do časa povratka na prvi aerodrom u Republici Srbiji.

Ako se u inostranstvo putuje brodom, dnevnica se određuje od časa polaska broda iz poslednjeg pristaništa u Republici Srbiji do časa povratka u prvo pristanište u Republici Srbiji.

Član 19

Zaposlenom/funkcioneru pripada jedna dnevnica na svaka 24 časa provedena u inostranstvu, a ako je preostalo vreme provedeno u inostranstvu duže od 12 časova - pripada mu još jedna dnevnica, odnosno još polovina dnevnice ako je preostalo vreme provedeno u inostranstvu između osam i 12 časova.

Ako je vreme provedeno u inostranstvu duže od 12 časova a kraće od 24 časa, zaposlenom/funkcioneru pripada jedna dnevnica, a ako je u inostranstvu provedeno između osam i 12 časova - pola dnevnice.

Za svako zadržavanje u stranoj državi, odnosno proputovanje kroz stranu državu, koje traje duže od 12 časova licu upućenom na službeno putovanje pripada jedna dnevnica koja je utvrđena za tu državu Uredbom.

Član 20

Radi pokrića troškova prevoza na službenom putovanju u inostranstvo zaposlenom/funkcioneru se isplaćuje naknada u visini cene iz putničke tarife za prevoz sredstvom one vrste i razreda koji se, prema odluci za službeno putovanje, koriste.

Troškovi pribavljanja putnih isprava, vakcinacije i lekarskih pregleda koji su u vezi sa službenim putovanjem u inostranstvo, ako ih nadležni organ zdravstvenog osiguranja ne prizna, naknađuju se licu upućenom na službeno putovanje u stvarnim iznosima, na osnovu priloženog računa.

Troškovi koji na službenom putovanju u inostranstvo nastanu u vezi s prevoženjem, prenošenjem, unošenjem i iznošenjem službene pošte, korišćenjem telefona, telegrama i telefaksa, a koji su neophodni za službene poslove, kao i drugi neophodni izdaci (takse i dr.), naknađuju licu upućenom na službeno putovanje su stvarnim iznosima, na osnovu priloženog računa.

Član 21

Troškovi službenog putovanja u inostranstvo nadoknađuju se na osnovu obračuna putnih troškova i pismenog izveštaja overenog od strane ovlašćenog lica, koji se bez odlaganja, a najkasnije u roku od sedam dana od dana kad je službeno putovanje završeno, podnose ovlašćenom licu iz čl. 3 Odluke na saglasnost (overu).

Uz obračun putnih troškova prilaže se izveštaj sa puta i verodostojna dokumentacija o postojanju i visini troškova (karta za prevoz, račun za prenoćište i doručak, računi za ostale troškove i dr.).

Ako je u dokumentu o nastanku troškova koji se prilaže uz obračun iskazan iznos u nacionalnoj valuti, za obračun i priznavanje izdataka uz dokument se prilaže i pismeni dokaz o kursu nacionalne valute u odnosu na evro, a ako se pismeni dokaz o kursu nacionalne valute ne priloži uz dokument o obračunu putnih troškova, izdaci po tom dokumentu se ne priznaju.

Nakon odobravanja od strane ovlašćenog lica, obračun putnih troškova, sa pripadajućom dokumentacijom, bez odlaganja se, preko interne dostavne knjige podnosi Odeljenju za budžet i finansije na likvidaturu (formalnu i računsku kontrolu) i isplatu u skladu sa propisima.

Član 22

Zaposlenom/funkcioneru upućenom na službeno putovanje u zemlji i inostranstvu može da se omogući plaćanje troškova platnom karticom, u skladu sa važećim propisima.

Član 23

Ostali troškovi

Troškovi po osnovu pribavljanja putnih isprava, vakcinacije i lekarskih pregleda koji su u vezi sa službenim putovanjem, ako ih nadležni organ zdravstvenog osiguranja ne prizna, naknađuju se zaposlenom u stvarnim iznosima, na osnovu priloženog računa.

Troškovi koji na službenom putovanju nastanu u vezi s prevoženjem, prenošenjem, unošenjem i iznošenjem službene pošte, korišćenjem telefona, telegrama i telefaksa, a koji su neophodni za službene poslove, kao i drugi neophodni izdaci (takse i dr.), naknađuju se zaposlenom u stvarnim iznosima, na osnovu priloženog računa.

Troškovi reprezentacije, kupovine raznih proizvoda ili robe u svrhu davanja poklona poslovnim partnerima i saradnicima, nemaju karakter izdataka za službena putovanja i ne uključuju se u obračun putnog naloga za službeni put, već se posebno iskazuju i priznaju po osnovu po kojem su i nastali (reprezentacije i dr.)

Ako su troškovi reprezentacije nabavljeni iz primljene akontacije za službeno putovanje, a isti se ne smatraju troškovima službenog putovanja, ne pravdaju se poputnom nalogu i ne mogu se nadoknaditi u devizama, već se posebno priznaju i naknađuju u dinarima.

Prelazne i završne odredbe

Član 24

Odeljenje za finansije ne može da izvrši obračun i isplatu akontacije i konačnih troškova po osnovu obavljenog službenog putovanja u zemlji ili inostranstvu, ako zaposleni/funkcioner nije podneo Odeljenju verodostojnu i kompletnu dokumentaciju, u skladu sa propisima i ovom odlukom.

U slučaju prijema nepotpune ili neispravne dokumentacije, odnosno nemogućnosti da izvrši obračun i isplatu troškova po osnovu obavljenog službenog puta u zemlji ili inostranstvu, Odeljenje za finansije je dužno da pismeno obavesti ovlašćeno lice iz člana 3. Odluke.

Član 25

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Sombora".