ODLUKA

O POKLONIMA FUNKCIONERA

("Sl. list Grada Sombora", br. 11/2017)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovaj Pravilnik reguliše način raspolaganja poklonima koje u vezi sa vršenjem javne funkcije prima funkcioner, vođenje evidencije poklona i druga pitanja u vezi sa dužnostima funkcionera u organima grada Sombora.

Član 2

Poklon je novac, stvar, pravo i usluga izvršena bez odgovarajuće naknade i svaka druga korist koja je data funkcioneru, koji je moguće finansijski vrednovati.

Funkcioner ne sme da primi poklon u vezi s vršenjem javne funkcije, izuzev protokolarnog ili prigodnog poklona, ali ni tada ako je u novcu i hartijama od vrednosti.

Član 3

Finansiranje učestvovanja na konferencijama, okruglim stolovima, seminarima, sastancima i sl. (putni troškovi, troškovi smeštaja, ishrane, kotizacije) od strane domaćih ili međunarodnih organa i organizacija ne predstavlja poklon po ovom pravilniku, ukoliko funkcioner organa grada Sombora ne može doći u situaciju da odlučuje o pravu ili interesu navedenih organa i organizacija.

Spomen-plakete, značke, zastavice, kancelarijski materijal i drugi reklamni materijal (sveske, rokovnici, posteri, kalendari, hemijske olovke i sl.) ne predstavljaju poklone po ovom pravilniku.

Legitimacioni papiri, kao što su karte i ulaznice za kulturne, sportske i slične manifestacije, nisu pokloni po ovom pravilniku, ukoliko na njima piše da su besplatni primerci, odnosno da su u obliku pozivnice.

Član 4

Funkcioner može da primi protokolarni i prigodni poklon čija vrednost ne prelazi 5% prosečne mesečne zarade bez poreza i doprinosa u Republici Srbiji, odnosno prigodne poklone čija ukupna vrednost u pojedinoj kalendarskoj godini ne premašuje iznos od jedne prosečne mesečne zarade, bez poreza i doprinosa u Republici Srbiji.

Protokolarni poklon je poklon koji funkcioner primi od strane države, njenog organa ili organizacije, međunarodne organizacije ili stranog pravnog lica prilikom službene posete, gostovanja ili u drugim prilikama i ostali pokloni primljeni u sličnim okolnostima.

Prigodni poklon je poklon koji je uručen funkcioneru u prilikama kada ljudi tradicionalno razmenjuju poklone.

Član 5

Vrednost poklona je tržišna cena poklona, na dan kada je poklon ponuđen, odnosno primljen.

Tržišna cena poklona je prosečna cena tog proizvoda ili usluge na lokalnom tržištu, odnosno prosečna cena proizvoda ili usluge slične vrste i vrednosti u slobodnoj prodaji na tržištu.

II ZABRANA, ODNOSNO OGRANIČENJA KOD PRIMANJA POKLONA

Član 6

Protokolarni pokloni i prigodni pokloni za koje se nakon uručenja utvrdi da prelaze vrednost od 5% prosečne mesečne zarade bez poreza i doprinosa u Republici Srbiji, odnosno prigodni pokloni čija ukupna vrednost premašuje iznos od jedne prosečne mesečne zarade, bez poreza i doprinosa u Republici Srbiji, postaju javna svojina grada Sombora.

U protokolarne i prigodne poklone bez obzira na njihovu vrednost ne računaju se pokloni:

- čije bi uručivanje, odnosno prijem predstavljalo krivično delo,

- čije je uručenje ili prijem zabranjeno propisima,

- ako su uručeni u obliku novca, hartija od vrednosti,

- ako bi njihov prijem bio u suprotnosti sa etičkim standardima koji važe za pojedine vrste funkcionera.

Pokloni iz prethodnog stava ne mogu postati vlasništvo funkcionera, ni javna svojina i potrebno ih je odbiti, vratiti poklonodavcu, odnosno treba sa njima postupati u skladu sa propisima.

Zabrana i ograničenja iz ovog člana odnose se i na slučajeve kada se poklon u vezi sa vršenjem javne funkcije funkcionera uručuje povezanim licima.

III POSTUPANJE U SLUČAJU PRIMANJA POKLONA

Član 7

Funkcioner koji primi poklon treba odmah da ispuni obaveštenje o primljenom poklonu (prilog I) i da ga preda Odeljenju za skupštinske i izvršne poslove.

U obaveštenje treba da upiše sledeće podatke: svoje lično ime i funkciju koju vrši u organima grada Sombora, ime, prezime i adresu poklonodavca, odnosno ime i sedište pravnog lica ili organa, ukoliko je poklon dat u ime pravnog lica ili organa, datum prijema poklona, podatak da li se radi o protokolarnom ili prigodnom poklonu, povod za uručenje poklona, opis poklona, vrednost poklona, podatak na koji je način određena vrednost poklona, podatak da li je poklon postao vlasništvo funkcionera ili javna svojina grada Sombora, datum ispunjavanja obaveštenja i potpis funkcionera.

O predaji obaveštenja o primljenom poklonu funkcioneru se na njegov zahtev izdaje pismena potvrda.

Službeno lice u Odeljenju za skupštinske i izvršne poslove, u popunjeno obaveštenje unosi redni broj i ulaže ga u zbirku obaveštenja.

Zbirka obaveštenja se čuva kao arhivski materijal.

Odeljenje za skupštinske i izvršne poslove je dužno da vodi evidenciju o primljenim poklonima i da primerak evidencije za prethodnu kalendarsku godinu, izrađen na obrascu propisanom ovim pravilnikom (prilog II), uz potvrde o predatim protokolarnim poklonima koji su postali javna svojina, dostavi Agenciji za borbu protiv korupcije najkasnije do 1. marta tekuće godine.

Član 8

Ako je funkcioneru ponuđen poklon koji ne sme da primi, dužan je da ponudu odbije i da saopšti poklonodavcu, da ako primi poklon on postaje javna svojina grada Sombora.

Funkcioner je dužan da u najkraćem roku podnese pismeni izveštaj o navedenom slučaju Gradskom veću i Agenciji za borbu protiv korupcije.

Protokolarne poklone koji postanu javna svojima grada Sombora funkcioner treba odmah nakon prijema da preda Odeljenju za skupštinske i izvršne poslove, i da ispuni obaveštenje o primljenom poklonu.

O predatom protokolarnom poklonu, koji je postao javna svojina grada Sombora, funkcioneru se izdaje pismena potvrda.

Član 9

Prilikom popunjavanja obaveštenja, funkcioner je dužan da označi tržišnu cenu poklona.

Ako je poklon takav da se ne može odrediti njegova tržišna vrednost, ako je umetničko delo ili predmet koji predstavlja istorijsku vrednost ili drugu vrednost koja se ne može proceniti prema tržišnim kriterijumima, vrednost poklona će utvrditi nadležna komisija Odeljenja lokalne poreske administracije, ili stručno lice.

Član 10

Ako funkcioner primi poklon poštom ili na drugi posredan način, navešće tu činjenicu u obaveštenju o primljenom poklonu.

U tom slučaju u obaveštenje će upisati podatke koji su mu kod prijema poklona poznati.

IV EVIDENCIJA POKLONA

Član 11

Evidencija poklona predstavlja jedinstvenu listu primljenih poklona, sačinjenu na osnovu podnetih obaveštenja o primljenim poklonima funkcionera, označenu rednim brojem, prema hronološkom redosledu primanja.

Evidencija sadrži: naziv organa u kojoj funkcioner vrši javnu funkciju, ime i prezime funkcionera, funkciju koju vrši, ime, prezime i adresu poklonodavca, odnosno ime i sedište pravnog lica ili organa, ukoliko je poklon dat u ime pravnog lica ili organa, datum prijema poklona, podatak da li se radi o protokolarnom ili prigodnom poklonu, opis poklona, vrednost poklona ili podatak da je procena u toku, podatak da li je poklon postao vlasništvo funkcionera ili javna svojina grada Sombora, mesto i datum popunjavanja evidencije, potpis odgovornog lica i mesto za pečat (M.P.)

Evidencija poklona vodi se za vremenski period kalendarske godine.

Svaki funkcioner ima pravo na uvid u evidenciju poklona u vezi sa podacima koji se odnose na isti.

Član 12

Odgovorno lice za pravilno vođenje evidencije poklona je savetnik na pravnim poslovima u Odeljenju za skupštinske i izvršne poslove.

Lice iz stava 1. ovoga člana je dužno da do 1. marta tekuće godine, evidenciju poklona za prethodnu godinu dostavi Agenciji za borbu protiv korupcije u elektronskoj formi - pristupom aplikaciji na veb sajtu Agencije i u štampanoj formi-neposredno, preporučenom poštanskom pošiljkom, odmah a najkasnije u roku od osam dana po dobijanju programski generisane šifre kojom se potvrđuje elektronska registracija evidencije poklona.

Na osnovu prikupljenih primeraka evidencije, Agencija za borbu protiv korupcije izrađuje katalog primljenih poklona za prethodnu kalendarsku godinu i objavljuje ga na svom sajtu do 1. juna tekuće godine.

V NADZOR NAD SPROVOĐENJEM ODREDBI PRAVILNIKA

Član 13

Unutrašnju kontrolu sprovođenja odredbi ovog Pravilnika sprovodi načelnik Gradske uprave grada Sombora ili lice koje on ovlasti.

Za kontrolu Gradsko veće može da ovlaste i drugo lice.

Spoljnu kontrolu sprovođenja odredbi ovog pravilnika sprovodi Agencija za borbu protiv korupcije u skladu sa ovlašćenjima koja su utvrđena Zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije.

VI ZAVRŠNE ODREDBE

Član 14

Obaveštenje o primljenom poklonu funkcionera sastavni je deo ovog pravilnika i štampan je uz pravilnik (Obrazac 1).

Obrazac za izradu jedinstvene liste evidencije poklona funkcionera sastavni je deo ovog pravilnika i štampan je uz pravilnik (Obrazac 2).

Član 15

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Sombora", a primenjuje se od 01. oktobra 2017. godine.

 

Obrazac br. 1

OBAVEŠTENJE O PRIMLJENOM POKLONU

U skladu sa Pravilnikom o poklonima funkcionera, a u vezi sa ograničenjima i obavezama funkcionera kada prima poklone iz čl. 39, 40, 41. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije ("Službeni glasnik RS", br. 97/08, 53/10 i 66/11), podnosi se obaveštenje o primljenom poklonu.

1. Podaci o funkcioneru

1.1. Ime i prezime funkcionera:

 

1.2. Naziv organa u kojoj funkcioner vrši funkciju:

 

1.3. Naziv funkcije:

 

2. Podaci o primljenom poklonu

2.1. Poklonodavac (ime i prezime ili naziv i sedište organa ako je poklon dat u ime pravnog lica ili tela, datum prijema, ukoliko je poklon primljen poštom ili na drugi posredan način navesti tu činjenicu i navesti podatke koji su prilikom prijema poklona poznati):

 

2.2. Poklon:

a) protokolaran

b) prigodan

2.3. Povod za uručenje poklona:

 

2.4. Opis poklona (Npr: ugostiteljske usluge, troškovi putovanja, troškovi smeštaja, advokatske usluge, lekarske usluge, građevinske usluge, karte za predstave, karte za utakmice, članstvo u teretanama, velnes klubovima, ski pas itd, do 5% vrednosti prosečne mesečne zarade bez poreza i doprinosa u Republici Srbiji):

 

2.5. Vrednost poklona u dinarima:

 

2.6. Metod utvrđivanja vrednosti (tržišna vrednost, procena Odeljenja lokalne poreske administracije):

 

2.7. Poklon postaje svojina:

a) funkcionera

b) javna svojina grada Sombora

 

U Somboru, ___________ godine

__________________
(potpis funkcionera)

 

Obrazac br. 2

EVIDENCIJA
O POKLONIMA DATIM U PRIGODNIM PRILIKAMA

 

Red.
br.

VRSTA POKLONA

NABAVKA POKLONA IZVRŠENA PO RAČUNU

VREDNOST POKLONA

PRIMALAC POKLONA

DAN URUČENJA POKLONA

MESTO PREDAJE POKLONA

POVOD PREDAJE POKLONA

Račun
Br.

Dobavljač

1

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

 

 

7

 

 

 

 

 

 

 

 

8

 

 

 

 

 

 

 

 

9

 

 

 

 

 

 

 

 

10

 

 

 

 

 

 

 

 

11

 

 

 

 

 

 

 

 

12

 

 

 

 

 

 

 

 

13

 

 

 

 

 

 

 

 

14

 

 

 

 

 

 

 

 

15