ODLUKA

O UTVRĐIVANJU ZONA OBAVEZNOG INVESTICIONOG ODRŽAVANJA ZGRADA I SUFINANSIRANJU RADOVA NA ODRŽAVANJU FASADA I UNAPREĐENJU ENERGETSKIH SVOJSTAVA ZGRADA

("Sl. list grada Niša", br. 101/2017)

Član 1

Ovom odlukom se utvrđuju urbanističke zone i blokovi zgrada u okviru kojih postoji obaveza investicionog održavanja zgrada od strane njihovih vlasnika i uređuje postupak sufinansiranja aktivnosti na održavanju fasada i unapređenju energetskih svojstava zgrada od strane Grada Pirota, a u cilju sprečavanja nastanka štetnih posledica po život i zdravlje ljudi, životnu sredinu, privredu ili imovinu veće vrednosti.

Održivi razvoj stanovanja u skladu sa zakonom predstavlja javni interes.

U cilju ostvarivanja javnog interesa Grad Pirot obezbeđuje sredstva u budžetu za bespovratno sufinansiranje radova na održavanju zgrada, kako je uređeno ovom odlukom.

Član 2

Utvrđuju se 5 urbanističkih zona i to:

1) Zona A - stambene zgrade u najužem centru grada,

2) Zona B - zgrade od javnog značaja u najužem centru grada,

3) Zona V - zgrade ambijentalnih celina,

4) Zona G - spomenici kulture i

5) Zona D - ostale zgrade za višeporodično stanovanje na teritoriji grada Pirota.

Član 3

U okviru Zone A utvrđuju se sledeći blokovi zgrada:

1) Blok A1 - obuhvata stambene zgrade sa desne strane ulice Knjaza Miloša gledajući u pravcu Golemog mosta sa soliterom,

2) Blok A2 - obuhvata stambene zgrade u ulici Dragoševoj,

3) Blok A3 - obuhvata stambene zgrade u ulici Branka Radičevića,

4) Blok A4- obuhvata stambene zgrade sa leve strane ulice Knjaza Miloša gledajući u pravcu Golemog mosta i

5) Blok A5 - obuhvata zgrade u ulicama Predraga Boškovića, Vuka Pantelića, Vojvode Stepe, zgrade u ulici Srpskih vladara koje ne pripadaju ambijentalnoj celini, zgrade u ulici Ćirila i Metodija koje ne pripadaju ambijentalnoj celini i zgrade u ulici Vuka Karadžića koje ne pripadaju ambijentalnoj celini.

U okviru Zone V utvrđuju se sledeći blokovi zgrada:

1) Blok V1 - ambijentalna celina u ulici Srpskih vladara,

2) Blok V2 - ambijentalna celina u ulici Ćirila i Metodija,

3) Blok V3 - ambijentalna celina stara čaršija ispred Golemog mosta i

4) Blok V4 - ambijentalna celina stara zanatsko-trgovačka čaršija Tijabara.

Član 4

Utvrđene urbanističke zone i blokovi zgrada detaljno su dati u grafičkom prikazu koji je sastavni deo ove odluke.

Član 5

Urbanističkim zonama obuhvaćene su stambene, stambeno-poslovne zgrade i druge zgrade u najužem centru grada, zgrade koje pripadaju ambijentalnim celinama od posebnog arhitektonskog i kulturno-istorijskog značaja ili predstavljaju spomenike kulture, kao i ostale zgrade za višeporodično stanovanje, a koje se pružaju prema najprometnijim ulicama, trgovima i drugim javnim površinama, te zbog takvog svog položaja i značaja predstavljaju posebnu opasnost za nastanak štetnih posledica po život i zdravlje ljudi, životnu sredinu, privredu i imovinu veće vrednosti usled njihovog neodržavanja i od posebnog su značaja za privredni razvoj grada.

Član 6

Iz razloga navedenih u članu 5. ove odluke, utvrđuje se obaveza investicionog održavanja zgrada i održavanja spoljnog izgleda zgrada u okviru utvrđenih zona za lica koja u skladu sa zakonom vrše poslove upravljanja zgradom, odnosno za isključive vlasnike zgrada, stambene zajednice koje ove poslove vrše preko svojih organa i vlasnike posebnih delova u zgradama koje nemaju nijedan posebni deo namenjen za stanovanje, koji poslove vrše preko organa osnovanog udruženja.

Član 7

Lica, odnosno organi iz člana 6. ove odluke, dužni su da redovno preduzimaju potrebne radnje na investicionom održavanju zgrade, čije bi nepreduzimanje moglo dovesti do štetnih posledica iz člana 5. ove odluke.

Građevinska inspekcija Gradske uprave grada Pirota redovno prati stanje ispunjavanja obaveza iz člana 6. ove odluke i utvrđuje u pogledu kojih zgrada obuhvaćenih utvrđenim zonama postoji potreba za preduzimanjem radova na investicionom održavanju radi sprečavanja nastanka štetnih posledica i nalaže izvođenje radova na investicionom održavanju stambenoj zajednici, odnosno vlasnicima zgrade.

Član 8

U skladu sa raspoloživim sredstvima obezbeđenim u budžetu, Grad Pirot vrši bespovratno sufinansiranje radova na održavanju fasada zgrada sa ili bez unapređenja energetskih svojstava zgrada, u okviru zona utvrđenih ovom odlukom.

Građevinska inspekcija na osnovu redovnog praćenja stanja zgrada u utvrđenim zonama i raspoloživih sredstava, inicira i predlaže Gradskom veću grada Pirota sprovođenje postupka davanja subvencija putem javnog konkursa za radove iz stava 1. ovog člana.

Predlog iz stava 2. ovog člana sadrži vrstu i obim radova, a broj zgrada kojima će se dati subvencije, ukupnu vrednost radova na održavanju fasada zgrada sa ili bez unapređenja energetske efikasnosti zgrada i iznos subvencije u procentima, svojom odlukom određuje Gradsko veće grada Pirota.

Na osnovu odluke Gradskog veća, komisija sprovodi postupak dodele subvencija koji počinje objavljivanjem javnog poziva za konkurisanje za dodelu subvencija.

Javnim pozivom se određuju uslovi konkurisanja i dokumentacija koju treba priložiti, kao i primereni rok za dostavljanje prijava.

Pravo učešća na konkursu imaju zgrade obuhvaćene utvrđenim zonama.

Nakon isteka roka za prijavljivanje na konkurs, komisija ispituje podnete prijave i vrši rangiranje istih prema kriterijumima utvrđenim ovom odlukom.

Na osnovu sačinjene rang liste, odluku o dodeli subvencija donosi Gradsko veće grada Pirota.

Iznos subvencije se uplaćuje sukcesivno prema ispostavljenim privremenim situacijama od strane izvođača radova, u odgovarajućem procentu.

Član 9

Prvi i osnovni kriterijum za utvrđivanje rang liste po sprovedenom konkursu za sufinansiranje radova iz člana 8. ove odluke je hitnost intervencije.

Hitne intervencije su aktivnosti koje bez odlaganja treba izvršiti radi zaštite života i zdravlja ljudi, životne sredine, privrede i imovine veće vrednosti.

Primena kriterijuma iz stava 1. ovog člana isključuje primenu ostalih kriterijuma.

Drugi kriterijum je je položaj zgrade, odnosno zona i blok u kome se zgrada nalazi, te će prioritet u sufinansiranju radova imati zgrade koje se nalaze u sledećim blokovima i to po navedenom redosledu: A1, A2, A3 i A4.

Treći kriterijum, koji će se primenjivati u slučaju kada se radi o zgradama iz istog prioritetnog bloka iz stava 4. ovog člana ili o zgradama koje se nalaze u blokovima, odnosno zonama koji nisu navedeni u stavu 4. ovog člana, jeste procenat učešća zgrade u finansiranju radova.

Četvrti kriterijum, koji će se primenjivati onda kada se prioritet ne može odrediti na osnovu prva 3 kriterijuma, jeste neophodnost intervencije.

Neophodna intervencija podrazumeva aktivnosti koje se izvršavaju radi zaštite života i zdravlja ljudi, životne sredine, privrede i imovine veće vrednosti, a nemaju stepen hitnosti kao u slučaju prvog i osnovnog kriterijuma.

Veći stepen neophodnosti daje i prioritet zgradi kod sačinjavanja rang liste.

Član 10

Stepen hitnosti i neophodnosti izvođenja radova na održavanju fasada zgrada određuje se na osnovu postojećih devastacija na fasadama i to:

- degradirani malter na fasadama, koji otpada, kruni se, postoje potklobučenja ili otpali delovi fasade i sl.,

- degradirani elementi za oblaganje fasade kao što su obloge od keramičkih pločica, betonskih ili kamenih ploča i dr.,

- dotrajale olučne horizontale i vertikale,

- dotrajali elementi na terasama,

- dotrajale opšivke na fasadama,

- dotrajale nadstrešnice na ulazu u zgrade,

- ugroženo autentično oblikovanje fasade u smislu rasporeda i visine dekorativnih elemenata, boja, rasporeda, oblika i veličina otvora na fasadi i drugih elemenata važnih za očuvanje autentičnosti,

- ugroženi profilisani venci i postojeća fasadna plastika,

- ugroženi i nedostajući metalni poklopi za ventilacione otvore na fasadama,

- dotrajala fasadna stolarija,

- postojanje neadekvatnih intervencija oblaganja kamenom, keramičkim pločicama i dr. koje su neprimerene autentičnom ambijentu,

- dotrajali detalji ograda na terasama i sl.

Član 11

Radovi na održavanju fasada na koje se ova odluka odnosi, vrše se prema idejnom rešenju, odnosno idejnom projektu koji izrađuje Javno preduzeće za planiranje i uređivanje građevinskog zemljišta "Pirot".

Član 12

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Niša".