ODLUKA
O DRŽANJU DOMAĆIH ŽIVOTINJA

("Sl. list opštine Vršac", br. 8/2013 i "Sl. list grada Vršca", br. 10/2017)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom propisuju se uslovi i način držanja domaćih životinja, zaštita, hvatanje i neškodljivo uklanjanje uginulih domaćih životinja.

Član 2

Domaćim životinjama, u smislu ove odluke, smatraju se: kopitari, papkari, pernata živina, golubovi, kunići, psi i mačke.

Član 3

Vlasnik, odnosno držalac domaćih životinja, dužan je da obezbedi čuvanje i nadzor, negu, ishranu, higijenske uslove i lečenje domaćih životinja, kao i da se njihovim držanjem ne uznemiravaju susedi i treća lica, ne zagađuje životna sredina i ne ugrožava zdravlje drugih životinja.

Zabranjeno je napuštanje, zlostavljanje ili ubijanje domaćih životinja.

II DRŽANJE DOMAĆIH ŽIVOTINJA

Član 4

Pojedine vrste domaćih životinja mogu se držati u stanovima, odnosno posebnim objektima, u sklopu objekata za porodično stanovanje, pod uslovima propisanim ovom odlukom.

Član 5

Pomoćni objekat za držanje domaćih životinja mora da bude izgrađen od tvrdog materijala a pod objekta mora da bude od vodonepropusnog materijala koji može lako da se čisti i dezinfikuje.

Član 6

U stambenim zgradama sa kolektivnim stanovanjem mogu da se drže psi, mačke, ukrasne i egzotične ptice, pod uslovima i na način propisan ovom odlukom.

1. Psi i mačke

Član 7

U stambenim zgradama sa kolektivnim stanovanjem u jednom stanu mogu da se drže najviše jedan pas i jedna mačka, a njihov podmladak najduže do četiri meseca starosti.

Član 8

Zabranjeno je držanje pasa, mačaka i drugih kućnih životinja u zajedničkim dvorištima i zajedničkim prostorijama stambenih zgrada.

Zabranjeno je držanje pasa i mačaka na terasama, odnosno balkonima stanova.

Član 9

Skupština zgrade može svojom odlukom o kućnom redu, u skladu sa ovom odlukom, propisati bliže uslove o držanju pasa, mačaka i drugih kućnih ljubimaca u stambenoj zgradi.

Član 10

U objektima porodičnog stanovanja mogu se držati najviše četiri psa i to u posebno ograđenom prostoru ili na produženoj vodilici, a mogu se puštati da se slobodno kreću po dvorištu ako ne postoji mogućnost da ugroze prolaznike ili susede.

Vlasnici, odnosno držaoci pasa, dužni su da u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ove odluke, sve pse preko broja propisanog u stavu 1. ovog člana obezbede odgovarajući smeštaj ili ih predaju na čuvanje zoohigijenskoj službi, odnosno prihvatilištu za trajni smeštaj pasa.

Izuzetno, u objektima porodičnog stanovanja može se držati veći broj pasa od broja propisanog u stavu 1. ovog člana, ukoliko držaoci pasa, koji se bave reprodukcijom kućnih ljubimaca u komercijalne svrhe, iste uzgajaju u objektima koji su upisani u Registar objekata koji vodi nadležno ministarstvo, u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo.

Na ulazu u dvorište u kome se drži pas mora, na vidnom mestu, da bude istaknut upadljiv natpis "čuvaj se psa".

Član 11

Psi se mogu izvoditi samo na povocu i sa zaštitnom korpom na njušci.

Izuzetno, psi malog rasta ili štenad do tri meseca starosti, mogu se izvoditi na povocu bez zaštitne korpe na njušci.

Zabranjeno je puštanje pasa na ulicu i druge javne površine bez nadzora.

Član 12

Vlasnik, odnosno držalac psa dužan je da izvrši njegovo obeležavanje u skladu sa posebnim propisima o obeležavanju pasa i vođenju evidencije o obeleženim psima.

Obeležavanju pasa podležu svi psi prilikom vakcinacije protiv besnila, novorođeni psi prilikom prve vakcinacije protiv besnila, kao i uvezeni psi koji nisu trajno obeleženi, u roku od 15 dana od dana ulaska u zemlju.

Obeležavanje pasa vrše veterinarske stanice i veterinarske ambulante koje obavljaju vakcinaciju pasa protiv besnila.

Član 13

Ako pas ili mačka zaprljaju javnu površinu, stepenište ili zajedničke prostorije u objektima kolektivnog stanovanja, vlasnik, odnosno držalac dužan je da, bez odlaganja, zaprljanu površinu očisti i opere a po potrebi dezinfikuje.

2. Kunići

Član 14

U objektima porodičnog stanovanja, osim na trgovima i u ulicama navedenim u članu 22. ove odluke, mogu da se drže kunići u pomoćnom objektu, ograđenom prostoru ili kavezu, pod uslovima navedenim u članu 3. stav 1. ove odluke.

U objektima iz prethodnog stava, mogu da se drže najviše dva kunića na jednom kvadratnom metru.

3. Živina

Član 15

U objektima porodičnog stanovanja, osim na trgovima i u ulicama navedenim u članu 16. ove odluke, može da se drži živina u pomoćnom objektu, ograđenom prostoru ili kavezu, pod uslovima navedenim u članu 3. stav 1. ove odluke.

U objektima iz prethodnog stava, mogu da se drže najviše četiri komada živine na jednom kvadratnom metru.

Član 16

Držanje živine, golubova i druge peradi nije dozvoljeno na Trgu Pobede, Svetosavskom trgu, Trgu Save Kovačevića i ulicama: Kumanovska, Dositejeva, Đure Jakšića, Jaše Tomića, Svetozara Miletića na delu od Dvorske ulice do Zmaj Jovine ulice, Anđe Ranković, u delu ulica Stevana Nemanje, Vuka Karadžića i Vaska Pope do raskršća ovih ulica sa ulicom Žarka Zrenjanina, u delu ulica Zmaj Jovina i Dvorska do raskršća ovih ulica sa ulicom Svetozara Miletića, Sterijinoj i Žarka Zrenjanina do raskršća sa ulicom Vaska Pope kao i u svim višespratnim zgradama van ovog područja.

4. Golubovi

Član 17

U objektima porodičnog stanovanja, osim na trgovima i u ulicama navedenim u članu 16. ove odluke, mogu da se drže golubovi u posebnoj prostoriji na tavanu, ograđenom prostoru ili kavezu u dvorištu, pod uslovima navedenim u članu 3. stav 1. ove odluke.

Objekti za držanje golubova moraju da se redovno čiste i najmanje dva puta godišnje dezinfikuju.

Član 18

U stambenim zgradama za kolektivno stanovanje nije dozvoljeno držanje i hranjenje golubova.

5. Kopitari i papkari

Član 19

Pod objekta za držanje kopitara i papkara mora imati nagib za odvođenje osoke i otpadne vode u jamu za osoku.

Jama za osoku mora da bude od betona ili drugog vodonepropusnog materijala, sa poklopcem.

Pored objekta u kome se drže papkari i kopitari mora biti izgrađeno đubrište za čvrst stajnjak od betona ili drugog vodonepropustnog materijala koje mora biti obezbeđeno zaštitnim poklopcem u cilju sprečavanja širenja neprijatnih mirisa.

Dno đubrišta mora da bude izgrađeno sa nagibom ka sabirnom kanalu za sakupljanje oceđene vode iz stajnjaka a sabirni kanal mora da se uliva u jamu za osoku.

Član 20

Izgradnja objekata iz člana 19., na parceli pod objektom porodičnog stanovanja, dozvoljena je na udaljenosti od najmanje 10 metara od tog objekta, odnosno 15 metara od stambenog objekta na susednoj parceli.

Član 21

Broj grla kopitara i papkara koji mogu da se drže u posebno izgrađenom objektu, zavisi od vrste kopitara ili papkara:

1. goveda, konji, magarci, mazge i mule - po jedno grlo na prvih 10 kvadratnih metara a na svakih sledećih pet kvadratnih metara još po jedno grlo,

2. ovce, koze i svinje - po jedno grlo na svaka dva kvadratna metra.

Član 22

Držanje goveda, konja, ovaca, koza, svinja, kunića i drugih papkara i kopitara nije dozvoljeno u sledećim ulicama i trgovima u Vršcu: Bulevar oslobođenja, Pašićev trg, Svetosavski trg, Trg pobede, Trg Save Kovačevića, Omladinski trg, Sunčani trg, Vojnički trg, Trg zelena pijaca i u ulicama: Dvorska, Nikole Tesle, Branka Radičevića, Jaše Tomića, Vaska Pope do raskršća sa ulicom Žarka Zrenjanina, Gavrila Principa, Danila Ilića, Jakova Ignjatovića, Žive Jovanović do raskršća sa ulicom Zmaj Jovina, Laze Nančića do raskršća sa ulicom Zmaj Jovina, Zmaj Jovina do raskršća sa ulicom Žive Jovanovića, Patrijarha Rajačića do raskršća sa ulicom Radakova, Javorska, Sinđelićeva do raskršća sa ulicom Svetozara Miletića, Bregalnička od ulice Miloša Obilića do raskršća sa ulicom Svetozara Miletića, Svetozara Miletića do raskršća sa ulicom Sinđelićevom, Kumanovska, Dositejeva, Anđe Ranković, Feliksa Milekera, Đure Jakšića, Vuka Karadžića, Sterijina i Žarka Zrenjanina do raskršća sa ulicom Sremska, Svetozara Markovića, parnom stranom ulice Vojvode Knićanina od ulice Svetozara Markovića do potoka Mesić, Stevana Nemanje, Podvršanska, Đakova, Nušićeva, Đurđa Smederevca, Abraševićeva, Paje Jovanovića Prvomajska, Tvrđavska, Stadionska, Drvarska, Ive Andrića, Vojvođanskih brigada, Mihajla Pupina, Igmanska, Bihaćka, Vojvode Mišića, Sultane Cijuk, Janka Halabure, Milana Tepića, Boračka, Mate Matejića, Topovski put, Karpatska, Zagorska, Lička, Bokurova, Goranska, Vinogradarska, Selenitski put, kao i na padinama dela Vršačkog brega zvanog "Kula" između turističkog puta i severnog puta do njihovog ukrštanja i na delu severozapadne strane poteza "Kula" do kraja građevinskog reona uz put Vršac-Veliko Središte.

Pored ulica i trgova u Vršcu koji su navedeni u stavu 1 ovog člana, držanje životinja nije dozvoljeno ni u urbanim podcelinama definisanim Odlukom o usvajanju Generalnog plana Vršca ("Službeni list opštine Vršac", br. 4/2007 i 6/2007) odnosno u zonama porodične stambene izgradnje i to:

- Zona 3 (Mačvanska, Kolubarska, Šabačka, Niška, Vinogorska, Kuštiljski put do broja 43, Župska, Kosmajska i Kopaonička ulica),

- Zona 4 (Sime Gvozdenova, Nikolaja Popeskua, Branka Ćopića, Petra Kočića, Bore Stankovića i Miloša Crnjanskog),

- Zona 11 (Dejana Brankova, Skojevska, Đure Đakovića, Josipa Kolumba, Mije Oreškog, Zlatka Šnajdera, Janka Mišića, deo Kosovske, Pere Popovića Age i Josipa Debeljaka)

- Zona 22 (naselje Hemograd i ulice Grozdanova i Dalmatinska).

Član 23

Domaće životinje mogu se kretati na otvorenom prostoru (put, ispaša, pojilo i sl.) samo pod nadzorom čuvara, odnosno čobana.

Član 24

Zabranjeno je puštanje domaćih životinja na deponije smeća.

Zabranjeno je puštanje domaćih životinja u parkove prirode, druge parkove i javne zelene površine u naseljenom mestu.

III HVATANJE, ČUVANJE I UNIŠTAVANJE PASA I MAČAKA LUTALICA

Član 25

Neobeležen pas, bez zaštitne korpe i povoca, koji se zatekne na javnoj površini, smatra se psom lutalicom.

Obeležen pas koji se zatekne na javnoj površini bez prisustva vlasnika ili držaoca, smatra se psom bez nadzora.

Član 26

Poslove hvatanja, prevoza i smeštaja pasa i mačaka lutalica i pasa bez nadzora i poslove uklanjanja leševa pasa i mačaka sa javnih površina obavlja Zoohigijenska služba.

Gradsko veće svojim pravilnikom propisuje način postupanja Zoohigijenske službe.

Član 27

Troškove hvatanja, prevoza i smeštaja pasa bez nadzora snosi njihov vlasnik odnosno držalac prikom preuzimanja.

Član 28

Gradsko veće donosi cenovnik troškova iz stava 1. člana 27. i stava 3. člana 29. ove odluke.

IV UKLANJANJE ŽIVOTINJSKIH LEŠEVA I OTPADAKA ŽIVOTINJSKOG POREKLA

Član 29

Vlasnici odnosno držaoci domaćih životinja dužni su da prijave uginuće životinje Zoohigijenskoj službi.

Zoohigijenska služba vrši neškodljivo uklanjanje leševa domaćih životinja iz objekata za njihov uzgoj i držanje ili sa javnih površina, uklanjanje klaničnog otpada i konfiskata, kao i njihov transport do objekta za sakupljanje otpada životinjskog porekla, na način koji ne predstavlja rizik po druge životinje, ljude i životnu sredinu.

Poslove iz prethodnog stava, Zoohigijenska služba vrši uz naknadu troškova na osnovu važećeg cenovnika.

Zoohigijenska služba izdaje potvrdu o preuzetom lešu životinje koju vlasnik, odnosno držalac, prikazuje nadležnoj veterinarskoj stanici prilikom odjave životinje.

Član 30

Životinjski leševi i otpaci životinjskog porekla ne smeju se ostavljati na ulici, javnim ili drugim površinama, odnosno stavljati u kontejnere ili druge sudove za ulično ili kućno smeće.

Ovlašćena lica staraoca zaštićenog prirodnog dobra mogu ostavljati otpad animalnog porekla na registrovanom hranilištu za retke i zaštićene nekrofagne vrste u okviru ZPD "Vršačke planine", pod uslovima koje odredi nadležna veterinarska inspekcija (kategorija otpada koji se može koristiti) i zavod za zaštitu prirode (lokacija hranilišta i količina hrane).

Član 31

Način neškodljivog uklanjanja životinjskih leševa i otpadaka životinjskog porekla, veterinarsko-sanitarni uslovi koje moraju da ispunjavaju prevozna sredstva za transport životinjskih leševa i otpadaka životinjskog porekla, propisani su posebnim propisom o načinu neškodljivog uklanjanja životinjskih leševa i otpadaka životnjiskog porekla i o uslovima koje moraju da ispunjavaju objekti i oprema za sabiranje, neškodljivo uklanjanje i utvrđivanja uzroka uginuća i prevozna sredstva za transport leševa i otpadaka životinjskog porekla.

V NADZOR

Član 32

Nadzor nad primenom ove odluke vrši Gradska uprava.

Poslove inspekcijskog nadzora nad primenom ove oduke vrši komunalni inspektor.

Član 33

U vršenju inspekcijskog nadzora komunalni inspektor je ovlašćen da:

1. kontroliše da li se poslovi hvatanja pasa i mačaka lutalica i poslovi uklanjanja životinjskih leševa i otpadaka životinjskog porekla vrše na propisan način,

2. kontroliše da li vlasnici, odnosno držaoci domaćih životinja primenjuju mere, radi zaštite životne sredine od štetnih uticaja povezanih sa držanjem istih, propisane ovom odlukom,

3. rešenjem naredi izvršavanje utvrđenih obaveza i preduzimanje mera za otklanjanje nedostataka,

4. obavesti drugi organ ako postoje razlozi za preduzimanje mere za koje je taj organ nadležan;

5. podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka za prekršaje propisane ovom odlukom.

6. preduzima i druge mere predviđene zakonom i propisima donetih na osnovu zakona.

VI KAZNENE ODREDBE

Član 34

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 40.000,00 dinara kazniće se za prekršaj Zoohigijenska služba, odnosno pravno lice u okviru koga ista posluje ako:

1. ne vrši poslove hvatanja, prevoza i smeštaja pasa i mačaka lutalica i pasa bez nadzora i poslove uklanjanja leševa pasa i mačaka sa javnih površina (član 26. stav 1.);

2. ne vrši uklanjanje životinjskih leševa i otpadaka životinjskog porekla ili te poslove vrši na nepropisan način (član 29. stav 2.);

3. ne postupi po rešenju inspektora (član 33. tačka 3.).

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice, novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000,00 dinara.

Član 35

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000,00 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako:

1. drži pse, mačke i druge kućne ljubimce u zajedničkim dvorištima i zajedničkim prostorijama stambenih zgrada ili te životinje drži na terasama, odnosno balkonima (član 8.);

2. drži pse suprotno odredbama člana 10. ove odluke;

3. postupa suprotno odredbama člana 11. ove odluke;

4. ne očisti zaprljanu javnu površinu, stepenište ili zajedničke prostorije u objektima kolektivnog stanovanja (član 13.);

5. drži domaće životinje suprotno odredbama člana 7., 14, 15., 17. i 21. ove odluke;

6. drži domaće životinje u gradskom području u kome je to zabranjeno (član 16. i član 22.);

7. pusti domaće životinje po putu bez nadzora čuvara odnosno čobana (član 23.);

8. pušta domaće životinje na deponiju smeća, parkove prirode, druge javne zelene površine u naseljenom mestu (član 24.);

9. ostavlja na javnu ili drugu površinu leševe domaćih životinja ili otpatke životinjskog porekla, odnosno uginule životinje ili delove zaklanih životinja stavlja kontejnere ili druge sudove za kućno smeće (član 30. stav 1.);

10. ne postupi po rešenju komunalnog inspektora (član 33. tačka 3.).

VII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 36

Vlasnici domaćih životinja koji drže iste u ulicama u kojima je to ovom odlukom zabranjeno, moraju ukloniti iste do 31.12.2013. godine.

Član 37

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o držanju domaćih životinja ("Sl. list Opštine Vršac", br. 2/2007, 1/2010, 2/2010 i 7/2011).

Član 38

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Opštine Vršac".