ODLUKA
O USPOSTAVLJANJU SISTEMA ENERGETSKOG MENADŽMENTA U GRADU UŽICU

("Sl. list grada Užica", br. 31/2017)

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuju se mere, aktivnosti i rokovi za sprovođenje aktivnosti neophodnih za uspostavljanje sistema energetskog menadžmenta u gradu Užicu.

Sistem energetskog menadžmenta

Član 2

Sistem energetskog menadžmenta jeste sistem organizovanog upravljanja energijom koji obuhvata najširi skup regulatornih, organizacionih, podsticajnih, tehničkih i drugih mera i aktivnosti, kao i organizovanog praćenja i analize proizvodnje, prenosa, distribucije i potrošnje energije, koje u okvirima svojih ovlašćenja, utvrđuju i sprovode organi državne uprave, organi jedinica lokalne samouprave i obveznici sistema energetskog menadžmenta.

Sistem energetskog menadžmenta grada Užica čine energetski menadžer, koji je zaposlen u nadležnoj Gradskoj upravi i obveznici sistema, koji su nosioci prava upravljanja nad javnim objektima koje koriste organi Grada Užica, ustanove i javna preduzeća čiji je osnivač Grad Užice.

Energetski menadžer

Član 3

Zadatak energetskog menadžera je da:

- usmerava i usklađuje rad gradske uprave i obveznika sistema energetskog menadžmenta na poslovima upravljanja proizvodnjom, distribucijom i potrošnjom energije i aktivnostima koje su usmerene ka ostvarenju ušteda energije i unapređenju energetske efikasnosti;

- usmerava i usklađuje rad gradske uprave, obveznika sistema energetskog menadžmenta, zainteresovane javnosti i javnosti u procesu izrade strateških i planskih dokumenata čija je izrada predviđena ovom odlukom;

- prikuplja, i analizira podatke o načinu korišćenja i potrošnje energije obveznika sistema;

- priprema programe i planove iz člana 6. stav 1. tačka 4. Zakona o efikasnom korišćenju energije (u daljem tekstu: Zakon);

- predlaže mere koje doprinose efikasnom korišćenju energije i učestvuje u njihovoj realizaciji;

- predlaže Gradskom veću mere i finansijske instrumente za unapređenje energetske efikasnosti u procesu izrade budžeta Grada Užica;

- stara se o pripremi godišnjih izveštaja iz člana 18. stav 1. tačka 6. Zakona;

- učestvuje i savetuje pri izradi Programa i planova energetske efikasnosti, koje donose drugi obveznici sistema energetskog menadžmenta, po potrebi i u skladu sa raspoloživim kapacitetima;

- u skladu sa kapacitetima informiše građane o energetskoj efikasnosti i pruža što više informacija o načinima uštede energije u domaćinstvima;

- izrađuje elaborate energetske efikasnosti za objekte u javnoj svojini grada Užica, na zahtev Grada i

- preduzima druge aktivnosti i mere propisane Zakonom i ovom Odlukom.

Poslove energetskog menadžera obavlja lice koje ima licencu za obavljanje poslova energetskog menadžera, u skladu sa Zakonom.

Energetski menadžer predlaže Gradskom veću:

• Mere i aktivnosti u oblasti upravljanja energijom kojima se ostvaruju finansijske uštede i unapređuje kvalitet životne sredine;

• Program međuopštinske saradnje u oblasti energetskog menadžmenta;

• Pristupanje grada Užica međunarodnim inicijativama koje okupljaju lokalne samouprave aktivne u unapređenju energetske efikasnosti i korišćenju obnovljivih izvora energije (Covenant of Mayors ili slična organizacija);

• Druge aktivnosti koje mogu doprineti unapređenju energetskog menadžmenta u gradu Užice.

Prilikom sprovođenja ovlašćenja iz ovog člana Energetski menadžer vodi računa o obavezama i rokovima propisanim odgovarajućim propisima.

Energetskom menadžeru, po potrebi, u radu pomažu druga lica zaposlena u gradskoj upravi.

Energetskom menadžeru, u skladu sa odlukama nadležnih organa lokalne samouprave, pomažu pravna lica i pojedinci angažovani po potrebi.

Energetski menadžer podnosi Godišnji izveštaj Skupštini grada o ostvarivanju ciljeva sadržanih u planu i programu energetske efikasnosti.

Dokumenta koja se usvajaju u skladu sa ovom Odlukom objavljuju se na zvaničnoj internet stranici Grada Užica.

U svom radu Energetski menadžer može organizovati javne konsultacije sa stručnjacima, zainteresovanom javnošću i građanima.

Član 4

U cilju uspostavljanja sistema energetskog menadžmenta Energetski menadžer predlaže Gradskom veću rokove i procedure za:

• Utvrđivanje liste objekata za koje je lokalna samouprava dužna da izveštava po Zakonu o efikasnom korišćenju energije i liste preduzeća čiji je osnivač grad Užice a koja su obveznici sistema energetskog menadžmenta (javni objekti koje koriste organi grada Užica, javne službe i javna preduzeća čiji je osnivač grad Užice);

• Prikupljanje podataka od značaja za uspostavljanje sistema energetskog menadžmenta, u sektorima proizvodnje, prenosa, distribucije i potrošnje energije (potrošnja energije, utrošak sredstava za nabavku energenata i energije, planova sanacije i drugo) od subjekata iz čl. 4. stava 1. tačke 1. ove Odluke.

Rok za realizaciju aktivnosti iz st. 1. ovog člana je dva meseca od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Program energetske efikasnosti i Plan energetske efikasnosti

Član 5

Program energetske efikasnosti jeste planski dokument koji donosi jedinica lokalne samouprave, odnosno drugi obveznik sistema energetskog menadžmenta o planiranom načinu ostvarivanja i veličini planiranog cilja uštede energije, za period od najmanje tri godine.

Plan energetske efikasnosti donosi jedinica lokalne samouprave, odnosno drugi obveznik sistema energetskog menadžmenta, detaljnije razrađuje mere i aktivnosti iz programa, a sadrži naročito: mere i aktivnosti kojima se predviđa efikasno korišćenje energije, nosioce i rokove za sprovođenje planiranih aktivnosti, očekivane rezultate za svaku od mera, odnosno aktivnosti, finansijske instrumente (izvore i način obezbeđivanja) predviđene za sprovođenje planiranih mera, za period od jedne godine.

Program energetske efikasnosti grada Užica donosi Skupština grada a Plan energetske efikasnosti grada Užica donosi Gradsko veće.

Energetski menadžer, priprema predloge Programa i Plana iz stava 3. ovog člana.

Dugoročni program održivog upravljanja energijom u gradu Užicu

Član 6

Skupština Grada Užica, usvaja Dugoročni program održivog upravljanja energijom u gradu Užicu (u daljem tekstu: Dugoročni program), kao osnovni strateški dokument za upravljanje energijom u Gradu Užicu i dokument koji doprinosi upravljanju kvalitetom vazduha u gradu Užicu.

Dugoročnim programom utvrđuju se dugoročni ciljevi i prioriteti energetske politike Grada Užica, predviđaju rokovi, finansijski i administrativni resursi za ostvarenje ciljeva Dugoročnog programa.

Izradi Dugoročnog programa grad Užice će pristupiti nakon potpisivanja Pakta gradonačelnika (Covenant of Mayors).

Rok za usvajanje Dugoročnog programa je godinu dana od dana potpisivanja Pakta gradonačelnika (Covenant of Mayors).

Akti iz člana 5. ove odluke, uskladiće se sa Dugoročnim programom u roku od 90 dana od dana usvajanja Dugoročnog plana.

Član 7

Sredstva neophodna za uspostavljanje sistema energetskog menadžmenta će biti obezbeđena iz budžeta grada Užica, donacija i drugih izvora u skladu sa propisima.

Član 8

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Užica".