ODLUKA
O OBAVLJANJU DELATNOSTI ZOOHIGIJENE

("Sl. list grada Čačka", br. 17/2017)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom određuju se uslovi i način obavljanja komunalne delatnosti zoohigijene (u daljem tekstu: delatnost zoohigijene) na teritoriji grada Čačka (u daljem tekstu: teritorija grada) opšta i posebna prava i obaveze vršioca komunalne delatnosti i korisnika usluge, finansiranje delatnosti zoohigijene, način vršenja nadzora nad obavljanjem delatnosti zoohigijene i druga pitanja koja su od značaja za obavljanje delatnosti.

Član 2

Pojedini izrazi upotrebljeni u ovoj odluci, u skladu sa zakonom, imaju sledeće značenje:

1) napuštena životinja je životinja koja nema dom ili koja se nalazi izvan njega i lišena je brige i nege vlasnika, odnosno držaoca i koju je on svesno napustio;

2) izgubljena životinja je životinja koja je napustila vlasnika, odnosno držaoca, bez njegove volje i koju on traži;

3) prihvatilište za životinje je objekat koji služi za privremeni ili trajni smeštaj napuštenih ili izgubljenih životinja i pomoć i brigu o napuštenim i izgubljenim životinjama;

4) lišavanje životinje života je postupak kojim se životinji oduzima život na način koji izaziva trenutno smrt;

5) vlasnik životinje je pravno ili fizičko lice, odnosno preduzetnik, koje ima pravo čuvanja, držanja, uzgoja, reprodukcije, prevoza, korišćenja i prodaje životinje i koje je odgovorno za život, zaštitu zdravlja i dobrobit životinja;

6) držalac životinje je pravno ili fizičko lice, odnosno preduzetnik, koje ima pravo čuvanja, držanja, uzgoja, reprodukcije, prevoza i korišćenja životinje, kao i pravo prodaje životinje na osnovu pismenog odobrenja vlasnika i koje je odgovorno za život, zaštitu zdravlja i dobrobit životinja;

7) površina javne namene obuhvataju prostor utvrđen planskim dokumentom za uređenje ili izgradnju javnih objekata ili javnih površina;

8) dezinfekcija je primena načina, postupka i metoda radi uništavanja uzročnika bolesti životinja, uključujući i bolesti koje se sa životinja mogu preneti na ljude;

9) dezinsekcija je primena načina, postupaka i metoda radi uništavanja štetnih insekata i krpelja;

10) deratizacija je primena načina, postupaka i metoda radi uništavanja štetnih glodara.

II DELATNOST ZOOHIGIJENE

Član 3

Delatnost zoohigijene obuhvata hvatanje, prevoz, zbrinjavanje, veterinarsku negu i smeštaj napuštenih i izgubljenih životinja u prihvatilište za životinje, kontrolu i smanjenje populacije izgubljenih i napuštenih pasa i mačaka, neškodljivo uklanjanje i transport leševa životinja sa površina javne namene i objekata za uzgoj, držanje, dresuru, izlaganje, održavanje takmičenja ili promet životinja do objekata za sakupljanje, preradu ili uništavanje sporednih proizvoda životinjskog porekla na način koji ne predstavlja rizik za druge životinje, ljude ili životnu sredinu i sprovođenje mera za smanjenje populacije glodara, insekata i štetnih mikroorganizama merama dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije na površinama javne namene.

Poveravanje obavljanja delatnosti zoohigijene

Član 4

Poverava se obavljanje delatnosti zoohigijene na teritoriji grada Čačka JAVNOM KOMUNALNOM PREDUZEĆU ZA ODRŽAVANJE ČISTOĆE I PIJACA KOMUNALAC, ČAČAK koje je grad Čačak osnovao za obavljanje ove delatnosti (u daljem tekstu: preduzeće).

Godišnji program delatnosti zoohigijene

Član 5

Delatnost zoohigijene iz člana 3. ove odluke, obavlja se prema godišnjem programu koji, pored zakonom propisane sadržine, sadrži i vrstu, obim i dinamiku usluga, kao i visinu sredstava potrebnih za njegovu realizaciju (u daljem tekstu: program zoohigijene).

Program iz stava 1. ovog člana donosi preduzeće.

Program zoohigijene smatra se donetim kada na njega saglasnost da Skupština grada Čačka.

Hvatanje, zbrinjavanje, veterinarska nega i smeštaj napuštenih i izgubljenih životinja (pasa i mačaka) u prihvatilišta za životinje

Član 6

Preduzeće obavlja poslove hvatanja napuštenih i izgubljenih životinja (pasa i mačaka) na teritoriji grada savremenim metodama i na human način, uz primenu odgovarajuće opreme i prevoznih sredstava, na način da se sa životinjom postupa tako da se prouzrokuje najmanji stepen bola, patnje, straha i stresa u skladu sa zakonom kojim se uređuje dobrobit životinja.

Vlasnik, odnosno držalac, koji izgubi životinju, dužan je da taj gubitak bez odlaganja, a najkasnije u roku od tri dana od dana gubitka životinje, prijavi preduzeću.

Ako vlasnik, odnosno držalac životinje, ne prijavi gubitak iz stava 2. ovog člana, smatra se da je napustio životinju.

Poslove hvatanja napuštenih i izgubljenih životinja sa površina koje nisu površine javne namene preduzeće obavlja na osnovu zahteva vlasnika, odnosno korisnika te površine, ili po nalogu i uz prisustvo nadležne inspekcije.

Član 7

Grad Čačak, u skladu sa zakonom kojim je uređena dobrobit životinja, obezbeđuje prihvatilište za izgubljene i napuštene životinje. Grad Čačak objekat u javnoj svojini grada u kome se nalazi prihvatilište poverava na upravljanje preduzeću.

Prihvatilište iz stava 1. ovog člana mora ispunjavati uslove za zaštitu dobrobiti životinja u pogledu prostora za životinje, prostorija i opreme, u skladu sa zakonom kojim se uređuje dobrobit životinja i mora biti upisano u Registar koji vodi nadležno ministarstvo, u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo. Lica koja rade sa životinjama u prihvatilištu moraju biti obučena za dobrobit životinja.

Član 8

U objektu prihvatilišta za životinje preduzeće vrši organizovan smeštaj:

1) napuštenih i izgubljenih životinja;

2) životinja čiji vlasnici, odnosno držaoci ne mogu da se više brinu o njima;

3) životinja koje nadležno ministarstvo oduzme vlasnicima, odnosno držaocima;

4) životinja koje su u opasnosti.

Preduzeće je odgovorno za život, zdravlje i dobrobit životinja koje su smeštene u prihvatilište kojim upravlja i dužno je da o njima brine sa pažnjom dobrog domaćina.

Član 9

Hvatanje, zbrinjavanje, veterinarska nega i smeštaj napuštenih i izgubljenih životinja (pasa i mačaka) u prihvatilište vrši se po prijavi ili po osnovu saznanja stečenih u toku redovne kontrole.

Prijava iz stava 1. ovog člana podnosi se telefonom, dostavljanjem elektronske poruke ili pisanim putem. Broj telefona na koji se podnosi prijava i elektronska adresa preduzeća objavljuje se u sredstvima javnog informisanja i na internet stranici preduzeća. Poželjno je da prijava sadrži bliže podatke o lokaciji, opisu životinje (boja, visina, rasa i dr.), vremenu prijavljivanja, imenu na koje se životinja odaziva, imenu i prezimenu, adresi i telefonu lica koje vrši prijavljivanje. Svaka prijava, pa i prijava koja ne sadrži navedene podatke, evidentira se i u slučaju hvatanja životinje, podnosilac prijave se obaveštava.

Redovan postupak hvatanja životinja po pravilu se sprovodi u prepodnevnim satima, na lokacijama na kojima se skupljaju. Interventno hvatanje životinja sprovodi se u radno vreme preduzeća.

U vršenju poslova iz stava 1. ovog člana, preduzeće je dužno da u skladu sa zakonom kojim se uređuje dobrobit životinja:

1) prima prijave o napuštenim i izgubljenim životinjama (psima i mačkama) i organizuje izlazak ekipa na teren u odnosu na prijavljivanje lokacije i broj životinja;

2) prikuplja napuštene i izgubljene životinje (pse i mačke) i to posebno na površinama javne namene;

3) vrši prevoz prikupljenih životinja (pasa i mačaka) do prihvatilišta u skladu sa zakonom;

4) prikupljene životinje (pse i mačke) smešta u prihvatilište pri čemu preduzima sledeće mere: vrši trijažu, utvrđivanje identiteta, obaveštavanje vlasnika, odnosno proveru na spisku traženih životinja, pregled od strane veterinara i utvrđivanje zdravstvenog stanja, razmešta i razvrstava životinje prema polu;

5) vrši sprovođenje mera preventivne zdravstvene zaštite i pružanja potrebne pomoći životinjama (psima i mačkama) od strane veterinara;

6) preduzima mere za pronalaženje vlasnika, odnosno držaoca životinja (pasa i mačaka);

7) vrati životinju vlasniku, odnosno držaocu, u roku od 15 dana od dana smeštaja u prihvatilište;

8) pripremi plan zbrinjavanja životinja u slučaju zatvaranja prihvatilišta ili elementarnih nepogoda;

9) izvrši sterilizaciju i obeležavanje u skladu sa zakonom i drugim aktima kojima je uređena ova oblast;

10) vodi evidenciju o životinjama i tu evidenciju čuva tri godine;

11) obavlja i druge poslove u skladu sa važećim propisima.

Prihvatilište mogu napustiti samo sterilisane i obeležene životinje (psi i mačke), osim u slučaju kada ih preuzimaju vlasnici, odnosno držaoci koji su nestanak životinje (psa i mačke) prijavili u roku iz člana 6. stav 2. ove odluke i preuzimanje izvrše u roku iz stava 4. tačka 7. ovog člana.

Ako se životinji u roku od najmanje 30 dana od dana smeštanja u prihvatilište iz stava 1. ovog člana ne pronađe vlasnik, odnosno ako se ne zbrine na drugi način, sa životinjom se postupa u skladu sa Programom kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka.

Član 10

Preduzeće je dužno da za bolesne ili povređene napuštene i izgubljene životinje koje su smeštene u prihvatilište, obezbedi odgovarajuću veterinarsku pomoć. Sa neizlečivo bolesnim i povređenim životinjama postupa se na način propisan zakonom.

Kontrola i smanjenje populacije napuštenih pasa i mačaka

Član 11

Preduzeće priprema i sprovodi desetogodišnji program kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka prema specifičnostima sredine u skladu sa zakonom kojim se uređuje dobrobit životinja, kojim se definišu naročito osnovna načela, razlozi i ciljevi donošenja, pregled stanja, mere koje se odnose na sprečavanje napuštanja, kontrolu razmnožavanja i zbrinjavanja pasa i mačaka, obrazovanje i informisanje javnosti o značaju i načinu kontrole i smanjenje populacije napuštenih pasa i mačaka, finansijski plan, plan smanjenja broja ujeda, kao i dinamika sprovođenja i praćenja realizacije.

Program iz stava 1. ovog člana donosi Gradsko veće grada Čačka na predlog preduzeća.

Član 12

Poslovi kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka obuhvataju:

1) registraciju i obeležavanje svih napuštenih pasa i mačaka;

2) izgradnju prihvatilišta i poboljšanje uslova u postojećim Prihvatilištima;

3) sterilizaciju svih napuštenih pasa i mačaka;

4) udomljavanje napuštenih pasa i mačaka;

5) edukaciju i informisanje građana, a posebno vlasnika ili držalaca životinja o osobinama i potrebama životinja, sopstvenim motivima držanja životinja i zakonskim obavezama vlasnika;

6) druge mere u skladu sa važećim propisima.

U vršenju poslova kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka, preduzeće je dužno da postupa u skladu sa programom iz člana 11. ove odluke.

Neškodljivo uklanjanje leševa životinja sa površina javne namene

Član 13

U vršenju poslova neškodljivog uklanjanja leševa životinja sa površina javne namene, preduzeće je dužno da:

1) prima prijave o postojanju leševa životinja na površini javne namene na način propisan članom 9. stav 2. ove odluke;

2) neškodljivo uklanja leševe životinja;

3) obavi ili organizuje prevoz leševa životinja do objekta za sakupljanje, preradu ili uništavanje otpada životinjskog porekla.

Lice koje primi prijavu odmah obaveštava terensku službu o lokaciji na kojoj se nalazi leš uginule životinje. Terenska služba uklanja leš, vrši dezinfekciju prostora, a leš transportuje u objekat za sakupljanje leševa životinja.

Kada je životinja uginula pod okolnostima koje se ne smatraju uobičajenim, leš životinje može biti uklonjen samo po nalogu veterinarskog inspektora.

Poslove neškodljivog uklanjanja leševa životinja sa površina javne namene, preduzeće vrši na način koji ne predstavlja rizik po druge životinje, ljude ili životnu sredinu, u skladu sa posebnim propisima.

Mere kontrole i smanjenja postupaka populacije štetnih organizama, glodara i insekata

Član 14

Poslovi sprovođenja mera kontrole i smanjenja populacije štetnih mikroorganizama, glodara i insekata merama dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije na površinama javne namene obuhvataju:

1) staranje o broju i vrsti prisutnih štetnih organizama, glodara i insekata;

2) prijem prijava o prisutnosti štetnih organizama, glodara i insekata;

3) preduzimanje mera radi smanjenja populacije štetnih organizama, glodara i insekata;

4) praćenje, sprovođenje smanjenja populacije štetnih organizama, glodara i insekata;

5) druge poslove kojima se sprovodi mera kontrole i smanjenja populacije štetnih organizama, glodara i insekata.

U obavljanju poslova iz stava 1. ovog člana, izvršilac je dužan da ispunjava propisane uslove u pogledu prostorija, kadrova, opreme, zaštitnih sredstava, vrste i količine preparata i drugih potrebnih sredstava za sprovođenje mera dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije.

Prava i obaveze vršioca komunalne delatnosti i korisnika usluge

Član 15

Preduzeće je dužno da organizuje svoj rad i poslovanje na način kojim se obezbeđuje:

1) trajno i nesmetano pružanje usluge u radnom vremenu zoohigijenske službe, pod uslovima i na način uređen zakonom, propisima i standardima donesenim na osnovu zakona, kao i ovom odlukom;

2) propisani i ugovoreni obim i kvalitet usluge;

3) preduzimanje mera održavanja, razvoja i zaštite komunalnih objekata i opreme kojima upravlja, a koji služe za obavljanje delatnosti zoohigijene;

4) razvoj i unapređenje kvaliteta i vrste usluge, kao i unapređenje organizacije i efikasnosti rada.

Član 16

Korisnik usluge je vlasnik, odnosno držalac izgubljene, napuštene i oduzete životinje ili životinje uginule na površini javne namene ili životinje koju je preduzeće smestilo u prihvatilište, odnosno čiji leš je uklonilo sa površine javne namene.

Finansiranje delatnosti zoohigijene

Član 17

Sredstva za obavljanje i razvoj delatnosti zoohigijene obezbeđuju se iz:

1) prihoda budžeta grada;

2) prihoda od prodaje komunalnih usluga;

3) namenskih sredstava drugih nivoa vlasti;

4) drugih izvora u skladu sa zakonom.

Finansiranje delatnosti zoohigijene iz prihoda budžeta Grada

Član 18

Za obavljanje i razvoj delatnosti zoohigijene, obezbeđuju se sredstva u budžetu grada.

Visina sredstava koja se opredeljuju za obavljanje delatnosti zoohigijene određuje se na osnovu jedinične cene usluge i izvršenih usluga u prethodnoj godini, kao i planiranog obima vršenja usluga u skladu sa programom iz člana 5. stav 1. ove odluke.

Finansiranje delatnosti zoohigijene iz cene komunalnih usluga

Član 19

Korisnik usluge iz člana 16. ove odluke dužan je da plati cenu za izvršenu uslugu:

1) zbrinjavanja životinje, ako više ne želi i nije u mogućnosti da se stara o njoj;

2) hvatanja, prevoza, smeštaja, ishrane i nege napuštenih i izgubljenih, odnosno oduzetih životinja;

3) neškodljivog uklanjanja leševa životinja sa površina javne namene.

Preduzeće određuje cene usluge iz stava 1. ovog člana cenovnikom, uz saglasnost Skupštine grada Čačka, na osnovu načela i elemenata za određivanje cena komunalnih usluga i u postupku i na način propisan zakonom kojim se uređuje obavljanje komunalnih delatnosti.

Kada korisnik usluge iz stava 1. tač. 2. i 3. nije poznat, odnosno kada se ne može utvrditi, troškovi se namiruju na teret budžeta grada.

Hvatanje i zbrinjavanje napuštenih životinja svih vrsta (osim pasa i mačaka) u prihvatilišta za životinje

Član 20

Hvatanje i zbrinjavanje napuštenih i izgubljenih životinja svih vrsta (osim pasa i mačaka) u prihvatilišta za životinje, vrši se po prijavi ili po osnovu saznanja.

Preduzeće je dužno da uhvaćenu životinju zbrine na odgovarajući način.

Preduzeće preduzima neophodne mere za pronalazak vlasnika, odnosno držaoca uhvaćene životinje.

Troškove hvatanja i zbrinjavanja napuštenih životinja iz stava 1. ovog člana snosi vlasnik ili držalac životinja, a ako je isti nepoznat troškovi se namiruju na teret budžeta grada.

Neškodljivo uklanjanje leševa životinja iz objekata za uzgoj, držanje, dresuru, izlaganje, održavanje takmičenja ili promet životinja do objekata za sakupljanje, preradu ili uništavanje otpada životinjskog porekla.

Član 21

Neškodljivo uklanjanje leševa životinja iz objekata za uzgoj, držanje, dresuru, izlaganje, održavanje takmičenja ili prometa životinja za sve korisnike vrši preduzeće.

Uklanjanje leševa iz stava 1. ovog člana preduzeće vrši po prijavi vlasnika ili držaoca životinja ili objekata podnetoj na način propisan u članu 9. stav 2. Odluke.

Vlasnik odnosno držalac životinje dužan je da preduzeću bez odlaganja prijavi uginuće životinje, uz navođenje adrese i vlasnika objekta ili domaćinstva.

Lice koje primi prijavu odmah obaveštava terensku službu o lokaciji na kojoj se nalazi leš uginule životinje. Terenska služba uklanja leš, vrši dezinfekciju prostora, a leš transportuje u objekat za sakupljanje leševa životinja.

Kada je životinja uginula, pod okolnostima koje se ne smatraju uobičajenim, leš životinje može biti uklonjen samo po nalogu veterinarskog inspektora.

Troškove uklanjanja leševa životinja iz stava 1. ovog člana snosi vlasnik ili držalac životinja.

Transport ili organizovanje transporta leševa životinja svih vrsta od objekata za uzgoj, držanje, dresuru, izlaganje, održavanje takmičenja ili promet životinja do objekta za sakupljanje, preradu ili uništavanje otpada životinjskog porekla

Član 22

Transport ili organizovanje transporta leševa životinja svih vrsta od objekata za uzgoj, držanje, dresuru, izlaganje, održavanje takmičenja ili promet životinja do objekta za sakupljanje, preradu ili uništavanje otpada životinjskog porekla preduzeće obavlja na način koji ne predstavlja rizik po druge životinje, ljude ili životnu sredinu.

Troškove transporta leševa životinja iz stava 1. ovog člana snosi vlasnik ili držalac životinja.

Objekat za sakupljanje leševa životinja i sporednih proizvoda životinjskog porekla

Član 23

Grad Čačak u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo za potrebe poslova zoohigijenske službe ima izgrađen objekat za sakupljanje leševa životinja i sporednih proizvoda životinjskog porekla.

Objekat iz stava 1. ovog člana je poveren na upravljanje preduzeću.

III OBEZBEĐENJE KONTINUITETA U OBAVLJANJU KOMUNALNE DELATNOSTI

Član 24

U slučaju prekida u obavljanju komunalne delatnosti zoohigijene usled štrajka zaposlenih, preduzeće je dužno da obezbedi minimalno 75% od planiranog obima rada u obavljanju ove delatnosti.

Član 25

Preduzeće je dužno da u slučaju prekida ili smanjenog obima obavljanja komunalne delatnosti zoohigijene nastalog zbog nepredviđenih okolnosti (havarija, elementarne nepogode i sl.) ili štrajka, odmah preduzme mere za otklanjanje uzroka poremećaja i obavesti Gradsko veće grada Čačka, kao i da uz obaveštenje dostavi predlog načina obavljanja komunalne delatnosti u skladu sa potrebama, mere za otklanjanje nastalih posledica i druge potrebne mere za nastavak obavljanja delatnosti.

U slučaju prekida ili smanjenog obima obavljanja delatnosti nastalog zbog štrajka, preduzeće je dužno da uz obaveštenje dostavi odluku o stupanju u štrajk i izjavu o načinu obezbeđivanja minimuma procesa rada.

Na osnovu dobijenog obaveštenja, Gradsko veće grada Čačka odlučiće o preduzimanju mera za otklanjanje nastalih posledica, a posebno o merama kojima se određuje način pružanja usluga onim korisnicima usluga kod kojih bi usled prekida nastala opasnost po život i rad građana ili rad pravnih i fizičkih lica, ili bi nastala značajna, odnosno nenadoknadiva šteta, za hitnu zaštitu komunalnih objekata i druge imovine koja je ugrožena i merama za utvrđivanje razloga i odgovornosti za poremećaj, odnosno prekid vršenja delatnosti i učinjenu štetu.

IV NADZOR

Član 26

Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem odredba ove odluke vrši komunalna inspekcija.

Komunalno-policijske i druge poslove na održavanju komunalnog reda uređenog ovom odlukom i kontrolu primene odluke vrši komunalna policija.

V IZJAŠNJENJE O KVALITETU KOMUNALNIH USLUGA

Član 27

Korisnici usluga zoohigijene mogu se kontinuirano u toku godine izjašnjavati o kvalitetu pruženih usluga dostavljanjem primedbi, sugestija i predloga preko internet stranice grada Čačka.

Organ gradske uprave nadležan za komunalne poslove sa dostavljenim primedbama, sugestijama i predlozima postupiće na način propisan zakonom kojim je regulisano obavljanje komunalnih delatnosti.

VI KAZNENE ODREDBE

Član 28

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice - preduzeće, ako:

1) ne donese godišnji program zoohigijene (član 5. stav 2. Odluke);

2) ne vrši organizovani smeštaj u objektu prihvatilišta za životinje iz člana 8. stav 1. ove odluke;

3) postupa suprotno odredbama člana 13. ove odluke;

4) svoj rad i poslovanje organizuje na način suprotno odredbama člana 15. ove odluke;

5) ne obavlja poslove zoohigijenske službe u skladu sa članom 20. st. 2. i 3, članom 21. st. 4. i 5. i članom 22. stav 1. ove odluke;

6) ne obezbedi propisani minimum procesa rada (član 24. Odluke);

7) ne postupi na način propisan članom 25. stav 1. i 2. ove odluke.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom u iznosu od 10.000 dinara odgovorno lice u pravnom licu - preduzeću.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana komunalni inspektor, odnosno komunalni policajac, izdaje prekršajni nalog u skladu sa zakonom.

Član 29

Novčanom kaznom u iznosu od 10.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako kao vlasnik, odnosno držalac koji izgubi životinju taj gubitak, bez odlaganja a najkasnije u roku od tri dana od gubitka životinje ne prijavi preduzeću (član 6. stav 2.);

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana komunalni inspektor, odnosno komunalni policajac, izdaje prekršajni nalog u skladu sa zakonom.

VII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 30

Danom stupanja na snagu ove odluke, prestaju da važe članovi 28.-31. Odluke o uslovima za držanje i zaštitu domaćih životinja na teritoriji grada Čačka ("Službeni list grada Čačka" br. 23/12).

Član 31

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Čačka".