ODLUKA

O USLOVIMA I NAČINU SUFINANSIRANJA UREĐENJA FASADA ZGRADA U EKSTRA ZONI GRADA ČAČKA

("Sl. list grada Čačka", br. 17/2017)

 

OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom propisuje se postupak dodele sredstava, procenat učešća i način i uslovi pod kojima grad Čačak učestvuje u finansiranju uređenja fasada stambenih, poslovnih i stambeno-poslovnih zgrada koje se nalaze u ekstra zoni grada Čačka.

Član 2

Ekstra zona grada Čačka (u daljem tekstu: "ekstra zona") je prostor unutar granične linije koja se pruža ulicom Kneza Miloša od "Kasine" do ulice Sinđelićeve, ulicom Sinđelićevom i Železničkom do ulice Braće Glišić, ulicom Braće Glišić do ulice Hajduk Veljkove, ulicom Bogićevićevom do Rajićeve ulice, ulicom Župana Stracimira od Rajićeve ulice do Gospodar Jovanove ulice i ulicom Gospodar Jovanovom do pošte.

Član 3

Fasadu zgrade čini zidno platno sa spoljnom oblogom i fasadnom plastikom i spoljnim elementima zgrade, kao što su: kapije, vrata, prozori, balkoni, erkeri, strehe, oluci, krovne površine, krovne badže i dimnjaci.

Član 4

Uređenje fasada je u funkciji zaštite i očuvanja istorijskog jezgra u ekstra zoni grada Čačka.

Vlasnici posebnih, odnosno samostalnih delova zgrade u ekstra zoni, dužni su da održavaju fasadu zgrade tako da bude čista, ima lep izgled i da svi elementi fasade budu u funkcionalnom stanju, a da korišćenje zgrade i njene okoline bude bezbedno.

Član 5

Grad Čačak u budžetu grada Čačka obezbeđuje sredstva za sufinansiranje uređenja fasada zgrada u ekstra zoni, na godišnjem nivou, na način propisan ovom Odlukom i zakonom.

Poverava se "Gradskoj stambenoj agenciji" Čačak (u daljem tekstu: Agencija) vođenje postupka učešća u finansiranju uređenja fasada stambenih, poslovnih i stambeno-poslovnih zgrada koje se nalaze u ekstra zoni grada Čačka, prema sredstvima planiranim Finansijskim planom Agencije.

POSEBNE ODREDBE

Član 6

Sredstva za sufinansiranje uređenja fasada zgrada u ekstra zoni obezbeđuju se u budžetu grada Čačka.

Finansijskim planom Agencije, sredstva iz prethodnog stava mogu biti podeljena na dva dela, prema vrsti svojine na zgradama i to:

- sredstva za uređenje fasada zgrada koje su u javnoj svojini i

- sredstva za uređenje fasada zgrada koje su u privatnoj ili mešovitoj svojini.

Sredstva iz stava 1. ovog člana obezbeđuju se za zgrade u javnoj svojini u visini 100% sredstava od ukupne sume za uređenje fasade.

Sredstva iz stava 1. ovog člana obezbeđuju se za zgrade u privatnoj ili mešovitoj svojini u visini najviše 50% sredstava od ukupne sume za uređenje fasade.

Izuzetno, Gradsko veće može promeniti odnos visine sredstava iz stava 3. i 4. ovog člana, na predlog Agencije.

Član 7

Agencija svake godine objavljuje javni poziv za prikupljanje prijava za sufinansiranje uređenja fasada zgrada u ekstra zoni.

Javnim pozivom pozivaju se vlasnici zgrada, ukoliko su jedini vlasnici zgrade, stambene zajednice, profesionalni upravnici kojima su povereni poslovi upravljanja i pravna lica koja upravljaju poslovnim zgradama da u roku od 15 dana od objavljivanja poziva dostave prijave za sufinansiranje uređenja fasada zgrada kojima upravljaju, a koje se nalaze u ekstra zoni, sa propisanim dokazima.

Podnosioci prijave su dužni da u prijavi jasno i određeno navedu radove na fasadi za čije izvođenje traže sufinansiranje, ukupnu vrednost radova i novčani iznos sa kojim podnosioci učestvuju u ukupnoj ceni radova, broj i datum odluke skupštine stambene zajednice ili drugog organa upravljanja pravnog lica o izvođenju navedenih radova, matični broj, PIB i broj tekućeg računa, kao i izjavu da će pristupiti zaključenju ugovora sa Agencijom o sufinansiranju izvođenja radova. Podnosioci prijave su dužni da uz prijavu dostave rešenje nadležnog organa o odobrenju izvođenja radova sa odgovarajućom odobrenom tehničkom dokumentacijom koja sadrži predmer i predračun odobrenih radova i odluku skupštine stambene zajednice ili drugog organa upravljanja pravnog lica o izvođenju navedenih radova i ovlašćenjem za zaključenje ugovora o sufinansiranju uređenja fasade.

Podnosioci prijave u prijavi navode novčani iznos sa kojim učestvuju u ukupnoj ceni radova na uređenju fasade, kao i procentualni iznos sredstava koji obezbeđuju u odnosu na ukupno potrebna sredstva. Podnosioci prijave ne mogu ponuditi manji procentualni iznos učešća od 50% od ukupno potrebne sume, a mogu ponuditi i više, s tim da se ovaj minimalni procentualni iznos može uvećavati najmanje za po 10% od ukupne sume.

Član 8

Agencija, na osnovu podnetih potpunih, urednih i blagovremenih prijava, izrađuje predlog Programa uređenja fasada na zgradama iz člana 1. ove Odluke, za tekuću godinu. U predlogu Programa posebno se navodi redosled zgrada u javnoj svojini, a posebno zgrada u privatnoj ili mešovitoj svojini, ako su Finansijskim planom Agencije sredstva opredeljena za obe kategorije zgrada.

Nepotpune, neuredne i neblagovremene prijave, kao ni prijave u kojima su podaci navedeni u suprotnosti sa članom 6. Odluke, neće se razmatrati.

Član 9

Predlogom Programa određuje se redosled zgrada za uređenje fasada, sa visinom troškova utvrđenih na osnovu predmera i predračuna potrebnih radova na uređenju fasada, u visini raspoloživih sredstava u Finansijskom planu Agencije.

Redosled zgrada se utvrđuje na osnovu visine procentualnog učešća podnosioca prijave u ukupnoj sumi sredstava potrebnih za izvođenje radova i to tako da više mesto zauzima zgrada čiji vlasnici obezbede veći procentualni iznos potrebnih sredstava. Ukoliko dva ili više podnosioca prijave ponude isti procenat učešća u ukupnim sredstvima potrebnim za izvođenje radova, Agencija će odrediti redosled njihovih zgrada vodeći se prvenstveno hitnošću izvođenja radova, a onda i značajem fasade zgrade za ukupni izgled grada.

Gradsko veće grada Čačka donosi Program uređenja fasada stambenih, poslovnih i stambeno-poslovnih zgrada koje se nalaze u ekstra zoni grada Čačka, za tekuću godinu, na osnovu predloga Agencije.

Član 10

Agencija, poštujući redosled utvrđen Programom iz člana 9. stav 3. Odluke, pisanim putem poziva podnosioce prijava za sufinansiranje radova na fasadama zgrada da pristupe zaključenju ugovora o sufinansiranju izvođenja radova.

Ukoliko podnosilac prijave ne pristupi u roku od 15 dana od prijema poziva zaključenju ugovora, gubi pravo na zaključenje ugovora. Agencija će u tom slučaju pozvati sledećeg podnosioca prijave po redosledu utvrđenom Programom, radi zaključenja ugovora.

Ugovorom koji Agencija zaključuje sa podnosiocem prijave iz člana 6. stav 2. Odluke regulišu se prava i obaveze ugovornih strana u pogledu sufinansiranja radova na uređenju fasade zgrade. Ugovorom se određuju radovi na fasadi koji su predmet ugovaranja, iznos i način obezbeđenja sredstava koje obezbeđuje Agencija, odnosno drugi ugovorač, obavezu Agencije da izvrši izbor izvođača radova, da sa njim zaključi izvođački ugovor, da vrši nadzor nad izvođenjem radova i izvrši isplatu cene za izvedene radove, kao i obavezu drugog ugovorača da isplati ugovoreni iznos sredstava na način i u roku određenom ugovorom.

Član 11

Agencija zaključuje ugovore iz člana 10. stav 1. Odluke vodeći računa da ne prekorači sredstva raspoloživa na osnovu Finansijskog plana Agencije.

Ukoliko Agencija, zbog nedostatka raspoloživih sredstava za tekuću godinu, ne zaključi ugovor o sufinansiranju radova sa pojedinim podnosiocima prijave čije su zgrade određene Programom, naredne godine će, poštujući redosled preostalih zgrada utvrđen Programom, zaključiti ugovor sa preostalim podnosiocima prijave i to sve dok ne zaključi ugovore sa svim podnosicima prijave čije su zgrade određene Programom.

ZAVRŠNE ODREDBE

Član 12

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Čačka".