POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA

O IZRADI PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE IZMULJAVANJA, DEPONOVANJA I REMEDIJACIJE SEDIMENATA DELA KANALA HS DTD VRBAS - BEZDAN OD UŠĆA U KANAL BEČEJ-BOGOJEVO DO HIDROČVORA VRBAS

("Sl. list AP Vojvodine", br. 46/2017)

Član 1

Pristupa se izradi Prostornog plana područja posebne namene izmuljavanja, deponovanja i remedijacije sedimenata dela kanala Hs DTD Vrbas-Bezdan od ušća u kanal Bečej-Bogojevo do hidročvora Vrbas (u daljem tekstu: Prostorni plan).

Član 2

Utvrđuje se okvirna granica obuhvata Prostornog plana, a konačna granica obuhvata Prostornog plana definisaće se Nacrtom Prostornog plana.

Područje obuhvaćeno okvirnom granicom Prostornog plana, obuhvata deo teritorije opštine Vrbas i to: KO Vrbas - atar i KO Vrbas - grad.

Opis okvirne granice obuhvata Prostornog plana počinje na tromeđi katastarskih opština Vrbas - atar, Kula (opština Kula) i Feketić (opština Mali Iđoš).

Od tromeđe granica u smeru ka jugoistoku prati granicu katastarskih opština Vrbas - atar (opština Vrbas) i Feketić (opština Mali Iđoš) i dolazi do tromeđe katastarskih opština Vrbas - atar (opština Vrbas), Feketić (opština Mali Iđoš) i Srbobran (opština Srbobran).

Od tromeđe granica nastavlja ka jugu i prati granicu katastarskih opština Vrbas - atar (opština Vrbas) i Srbobran (opština Srbobran) i dolazi do tromeđe katastarskih opština Srbobran (opština Srbobran), Vrbas - atar i Bačko Dobro Polje (opština Vrbas).

Od tromeđe granica u smeru ka zapadu prati granicu katastarskih opština Vrbas - atar i Bačko Dobro Polje (opština Vrbas) do tromeđe katastarskih opština Vrbas - atar, Bačko Dobro Polje i Kucura (opština Vrbas), menja pravac ka severozapadu i prateći granicu katastarskih opština Vrbas - atar i Kucura dolazi do tromeđe katastarskih opština Vrbas - atar, Kucura (opština Vrbas) i Kula (opština Kula).

Od tromeđe granica nastavlja ka severu i prateći granicu katastarskih opština Kula (opština Kula) i Vrbas - atar (opština Vrbas) dolazi do početne tačke opisa okvirne granice obuhvata Plana.

Površina područja obuhvaćenog okvirnom granicom obuhvata Prostornog plana iznosi oko 104 km2.

Okvirna granica Prostornog plana data je na grafičkom prikazu, koji čini sastavni deo ove Odluke.

Član 3

Uslovi i smernice od značaja za izradu Prostornog plana, sadržani su u Zakonu o Prostornom planu Republike Srbije od 2010. do 2020. godine ("Službeni glasnik RS", broj 88/10) i u Odluci o donošenju Regionalnog prostornog plana Autonomne pokrajine Vojvodine ("Službeni list APV", broj 22/11).

Zakonom o Prostornom planu Republike Srbije od 2010. do 2020. godine ("Službeni glasnik RS", broj 88/10), u delu Prostornog plana Republike Srbije od 2010. do 2020. godine, u glavi V. PROSTORNI RAZVOJ REPUBLIKE SRBIJE 2010-2014-2020. Odeljak 1. Priroda, ekološki razvoj i zaštita, Pododeljak 1.2. Zaštita i unapređenje kvaliteta životne sredine, deonica Kanala Crvenka - Kula - Vrbas, pod 1.2.1. Elementi životne sredine, identifikovana je kao jedno od najugroženijih područja (hot spots), a u skladu s tim definisan je osnovni cilj zaštite i unapređenja životne sredine - zaustavljanje dalje degradacije, preventivna zaštita od svih planiranih aktivnosti koje mogu ugroziti postojeći kvalitet prirodne i životne sredine, uz sanaciju i revitalizaciju ugroženih područja.

Odlukom o donošenju Regionalnog prostornog plana Autonomne pokrajine Vojvodine ("Službeni list APV", broj 22/11), u delu 6.3. Regionalnog prostornog plana Autonomne pokrajine Vojvodine, pod naslovom: ZAŠTITA, UREĐENJE I UNAPREĐENJE PRIRODNIH DOBARA, plovni delovi osnovne kanalske mreže Hs DTD identifikovani su kao ekološki koridor od regionalnog značaja.

U okviru ocene vodnih resursa, u delu Regionalnog prostornog plana Autonomne pokrajine Vojvodine 3.2.4. VODNI RESURS, deonica kanala Vrbas - Bezdan, u kontekstu ocene kvaliteta površinskih voda na teritoriji APV, prepoznata je kao najugroženija deonica kanalske mreže Hs DTD - vodotok "van klase", dok je u kontekstu zaštite životne sredine, prema prostornoj diferencijaciji životne sredine, ova deonica identifikovana kao područje veoma degradirane životne sredine.

U delu Regionalnog prostornog plana Autonomne pokrajine Vojvodine 3.5 INFRASTRUKTURNI SISTEMI, pod 3.5.1. TRANSPORTNA INFRASTRUKTURA I LOGISTIKA, državni vodni put, koji obuhvata plovne kanale i reke, u sastavu Hs Dunav-Tisa-Dunav ima posebno veliki značaj za plovidbu, a održavanje Hidrosistema i povezanost svih kanala sa Dunavom i Tisom, njihova dovoljna dubina i širina omogućuju plovidbu i povezanost svih značajnijih centara u Bačkoj i Banatu sa mrežom plovnih puteva u Evropi.

Planska dokumentacija od značaja za izradu Prostornog plana:

- Prostorni plan područja posebne namene sistema produktovoda kroz Republiku Srbiju (Sombor-Novi Sad-Pančevo-Beograd-Smederevo-Jagodina-Niš) ("Službeni glasnik RS", broj 19/11);

- Prostorni plan područja infrastrukturnog koridora autoputa E-75 Subotica-Beograd (Batajnica) ("Službeni glasnik Republike Srbije", br. 69/03, 36/10, 143/14);

- Prostorni plan područja posebne namene transnacionalnog gasovoda "Južni tok" ("Službeni glasnik RS", br. 119/12 i 98/13).

Prostorni plan će biti zasnovan na planskoj, studijskoj, tehničkoj i drugoj dokumentaciji kao rezultatima dosadašnjih istraživanja.

Za izradu Prostornog plana koristiće se topografske i katastarsko-topografske podloge, digitalni katastarski planovi i digitalni ortofoto planovi, kao i druge podloge za koje se ukaže da su neophodne za izradu Prostornog plana.

Član 4

Planiranje, korišćenje, uređenje i zaštita prostora u obuhvatu Prostornog plana zasnivaće se na principima zaštite životne sredine i održivog korišćenja područja, zaštite prirodnih resursa i dobara, biodiverziteta čitavog područja, zaštite zdravlja ljudi.

Izrada ovog Prostornog plana odraziće se na poboljšanje uslova Hs DTD primarno sa aspekta zaštite životne sredine, zdravlja ljudi, vodoprivrede, plovidbe i zaštite prirode.

Član 5

Vizija i dugoročni cilj razvoja područja Prostornog plana odnosi se na uređenje dela Hs DTD, u smislu poboljšanja kvaliteta vode i održivog korišćenja kanala kao multifunkcionalnog prostora namenjenog za vodoprivredu, plovidbu i rekreaciju. Hs DTD se vidi kao ključni element vodoprivrednog sistema Bačke i Autonomne pokrajine Vojvodine čija vitalnost će značajno doprineti regionalnom razvoju. Kanal se sagledava i kao važan činilac u sistemu funkcionisanja akvatičnih ekosistema Bačke i diverzifikacije predela Panonske nizije.

Izradom i sprovođenjem ovog Prostornog plana stvoriće se prostorni uslovi za revitalizaciju najugroženije deonice Hs DTD Vrbas-Bezdan, što podrazumeva i ostvarivanje zadovoljavajućeg proticaja i poboljšanje kvaliteta vode u kanalu u skladu sa domaćim i evropskim standardima.

Član 6

Konceptualni okvir planiranja, korišćenja i zaštite planskog područja zasniva se na obezbeđenju uslova za izmuljavanja, deponovanja i remedijaciju sedimenata dela kanala u naselju Vrbas i plansko korišćenje područja dela kanala sa pratećim objektima i opremom.

Planiranjem, korišćenjem, uređenjem i zaštitom planskog područja postićiće se racionalna organizacija i uređenje područja posebne namene, usklađivanjem njegovog korišćenja sa mogućnostima i ograničenjima u raspolaganju prirodnim i stvorenim vrednostima i potrebama socijalnog i ekonomskog razvoja.

Član 7

Efektivan rok za izradu Nacrta Prostornog plana je 6 (šest) meseci od dana dostavljanja Obrađivaču Izveštaja o obavljenom ranom javnom uvidu Plana, adekvatnih katastarsko-topografskih planova, dostavljanja podatka i dokumentacije koji su od značaja za izradu Prostornog plana i Izveštaja o strateškoj proceni uticaja i neophodnih uslova od ovlašćenih organa, organizacija i preduzeća koji su od značaja za izradu Prostornog plana i Izveštaja o strateškoj proceni uticaja.

Član 8

Sredstva za izradu Prostornog plana obezbeđuju se iz budžeta APV.

Član 9

Nacrt Prostornog plana biće izložen na javni uvid u trajanju od 30 dana u opštini Vrbas i u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine.

Član 10

Sastavni deo ove Odluke je Odluka o izradi strateške procene uticaja Prostornog plana područja posebne namene izmuljavanja, deponovanja i remedijacije sedimenata dela kanala DTD Vrbas-Bezdan od ušća u kanal Bečej-Bogojevo do prevodnice Vrbas na životnu sredinu.

Izveštaj o strateškoj proceni uticaja Prostornog plana područja posebne namene izmuljavanja, deponovanja i remedijacije sedimenata dela kanala DTD Vrbas-Bezdan od ušća u kanal Bečej-Bogojevo do prevodnice Vrbas na životnu sredinu je sastavni deo Analitičko-dokumentacione osnove Prostornog plana.

Član 11

Nosilac izrade Prostornog plana je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine Novi Sad, Bulevar Mihajla Pupina broj 16.

Član 12

Obrađivač Prostornog plana je Javno preduzeće za prostorno i urbanističko planiranje i projektovanje "Zavod za urbanizam Vojvodine" Novi Sad, Železnička broj 6/III.

Član 13

Organi, organizacije i javna preduzeća, koji su ovlašćeni da utvrđuju posebne uslove za zaštitu i uređenje prostora i izgradnju objekata u fazi izrade plana, dužni su da po zahtevu nosioca izrade plana, u roku od 30 dana, dostave sve tražene podatke, bez naknade.

Član 14

Prostorni plan biće sačinjen u 6 (šest) primerka u analognom i 6 (šest) primeraka u digitalnom obliku. Prostorni plan će se čuvati potpisan u analognoj i u digitalnoj formi, i to: u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (jedan primerak), u Skupštini AP Vojvodine (jedan primerak), u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine (dva primerka), u opštini Vrbas (jedan primerak), i u arhivi Obrađivača (jedan primerak).

Član 15

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".

 

 

Na osnovu člana 9. stav 1. i 5. Zakona o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu ("Službeni glasnik RS", br. 135/04 i 88/10), člana 39. Pokrajinske skupštinske odluke o pokrajinskoj upravi ("Službeni list APV", broj 37/2014, 54/2014 - drugi propis, 37/2016 i 29/2017), Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine Novi Sad, donosi

ODLUKU
O IZRADI STRATEŠKE PROCENE UTICAJA PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE IZMULJAVANJA, DEPONOVANJA I REMEDIJACIJE SEDIMENATA DELA KANALA HS DTD VRBAS - BEZDAN OD UŠĆA U KANAL BEČEJ-BOGOJEVO DO HIDROČVORA VRBAS

Član 1

Pristupa se izradi Izveštaja o strateškoj proceni uticaja Prostornog plana područja posebne namene izmuljavanja, deponovanja i remedijacije sedimenata dela kanala Hs DTD Vrbas-Bezdan od ušća u kanal Bečej-Bogojevo do hidročvora Vrbas na životnu sredinu (u daljem tekstu: Strateška procena).

Član 2

Razlozi za vršenje Strateške procene su:

- sagledavanje, procena i utvrđivanje mogućih značajnih uticaja na životnu sredinu na prostoru obuhvaćenom Prostornim planom;

- potreba da se u planiranju prostornog razvoja područja obuhvaćenog Prostornim planom sagledaju strateška pitanja zaštite životne sredine, u skladu sa kriterijumima iz člana 6. Zakona o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu, predlože mere koje je potrebno preduzeti kako bi se eventualni značajni uticaji na životnu sredinu sprečili, otklonili ili smanjili na minimum.

Član 3

U okviru Strateške procene razmatraće se sledeća pitanja i problemi u oblasti zaštite životne sredine:

- značaj Prostornog plana sa aspekta zaštite životne sredine u kontekstu održivog razvoja planskog područja;

- definisanje mera za zaštitu i održivo korišćenje prirodnih vrednosti kroz zaštitu predela i zaštićenih područja;

- očuvanje kulturnog i prirodnog nasleđa na području Prostornog plana, kroz definisanje odgovarajućih planskih rešenja;

- uticaj postojećih i planiranih infrastrukturnih objekata i drugih stvorenih vrednosti sa aspekta zaštite životne sredine na planskom području;

- uspostavljanje monitoring sistema za praćenje stanja kvaliteta činilaca životne sredine.

Pored ovih pitanja, strateškom procenom biće obuhvaćena i druga pitanja koja mogu imati uticaj na životnu sredinu posmatranog područja.

Član 4

Izveštaj o strateškoj proceni, kao dokument kojim se opisuju, vrednuju i procenjuju mogući značajni uticaji na životnu sredinu do kojih može doći implementacijom Prostornog plana i određuju mere za smanjenje negativnih uticaja na životnu sredinu, sadrži:

1. POLAZNE OSNOVE STRATEŠKE PROCENE

- kratak prikaz sadržaj ciljeva Prostornog plana

- relevantni planski i drugi dokumenti

- kratka analiza i ocena postojećeg stanja životne sredine

- karakteristike životne sredine u oblastima za koje postoji mogućnost da budu izložene značajnom uticaju

- pitanja i problemi zaštite životne sredine razmatrani u Strateškoj proceni

- prikaz varijantnih rešenja koja se odnose na zaštitu životne sredine u Prostornom planu

- rezultati konsultacija sa zainteresovanim organima i organizacijama

2. OPŠTI I POSEBNI CILJEVI STRATEŠKE PROCENE I IZBOR INDIKATORA

- opšti i posebni ciljevi Strateške procene

- indikatori Strateške procene

3. PROCENU MOGUĆIH UTICAJA PLANSKIH REŠENJA NA ŽIVOTNU SREDINU SA OPISOM MERA PREDVIĐENIH ZA SMANJENJE NEGATIVNIH UTICAJA

- procena uticaja varijantnih rešenja na životnu sredinu

- obrazloženje izbora najpovoljnijeg varijantnog rešenja

- procena uticaja Prostornog plana na životnu sredinu sa opisom mera za smanjenje negativnih uticaja na životnu sredinu

- prikaz načina na koji su pri proceni uticaja uzeti u obzir činioci životne sredine

- procena uticaja planskih rešenja u odnosu na: verovatnoću, intenzitet, složenost/reverzibilnost, vremensku i prostornu dimenziju, kumulativnu i sinergijsku prirodu uticaja

4. SMERNICE ZA IZRADU STRATEŠKIH PROCENA NA NIŽIM HIJERARHIJSKIM NIVOIMA I PROCENE UTICAJA PROJEKTA NA ŽIVOTNU SREDINU

5. PROGRAM PRAĆENJA STANJA ŽIVOTNE SREDINE

- opis ciljeva plana

- indikatori za praćenje stanja životne sredine

- prava i obaveze nadležnih organa

- postupanje u slučaju pojave neočekivanih negativnih uticaja

6. PRIKAZ KORIŠĆENE METODOLOGIJE I TEŠKOĆA PRILIKOM IZRADE STRATEŠKE PROCENE

7. PRIKAZ NAČINA ODLUČIVANJA

8. ZAKLJUČCI (NETEHNIČKI REZIME)

9. DRUGE PODATKE OD ZNAČAJA ZA STRATEŠKU PROCENU

10. LITERATURU

Član 5

Za nosioca izrade Izveštaja o strateškoj proceni uticaja Prostornog plana područja posebne namene izmuljavanja, deponovanja i remedijacije sedimenata dela kanala Hs DTD Vrbas-Bezdan od ušća u kanal Bečej-Bogojevo do hidročvora Vrbas na životnu sredinu određuje se Javno preduzeće za prostorno i urbanističko planiranje i projektovanje "Zavod za urbanizam Vojvodine" Novi Sad, Železnička br. 6/III (u daljem tekstu: Zavod).

Izrada Strateške procene pratiće dinamiku izrade Nacrta Prostornog plana, odnosno efektivan rok je 6 (šest) meseci od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Član 6

Učešće zainteresovanih organa i organizacija i javnosti u postupku izrade i razmatranja Izveštaja o strateškoj proceni uticaja obezbeđuje Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine Novi Sad.

Oglašavanje izlaganja na javni uvid Izveštaja o strateškoj proceni uticaja sprovodi i obezbeđuje Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine Novi Sad, istovremeno sa oglašavanjem izlaganja na javni uvid Nacrta Prostornog plana, sa podacima o vremenu i mestu izlaganja na javni uvid, načinu na koji zainteresovana pravna i fizička lica mogu dostaviti primedbe, vremenu i mestu održavanja javne rasprave, kao i druge informacije koje su od značaja za javni uvid.

Član 7

Sredstva za izradu Izveštaja o strateškoj proceni uticaja Prostornog plana područja posebne namene izmuljavanja, deponovanja i remedijacije sedimenata dela kanala Hs DTD Vrbas-Bezdan od ušća u kanal Bečej-Bogojevo do hidročvora Vrbas na životnu sredinu obezbeđuju se iz budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine.

Član 8

Ovu Odluku objaviti u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".