POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA

O DODELI GODIŠNJEG PRIZNANJA U OBLASTI SPORTA

("Sl. list AP Vojvodine", br. 64/2016 i 46/2017)

Član 1

Ovom pokrajinskom skupštinskom odlukom ustanovljava se godišnje priznanje u oblasti sporta pod nazivom "Vihor" (u daljem tekstu: Vihor) najboljim sportistima i sportskim organizacijama u Autonomnoj pokrajini Vojvodini (u daljem tekstu: AP Vojvodini) i uređuje postupak za dodelu ovog priznanja - kao vida odavanja društvenog priznanja.

Član 2

Sve imenice koje se u ovoj odluci koriste u muškom rodu, a imaju i ženski rod, podrazumevaju i istovremeno obuhvataju iste imenice u ženskom rodu.

Član 3

Za Vihor mogu biti predloženi sportisti i sportistkinje koji imaju državljanstvo Republike Srbije i prebivalište ili boravište na teritoriji AP Vojvodine i sportske organizacije čije je sedište na teritoriji AP Vojvodine, a postigli su vrhunske sportske rezultate u godini za koju se priznanje dodeljuje.

Priznanje se dodeljuje sledećim kategorijama:

1. najbolji sportista;

2. najbolja sportistkinja;

3. najbolja sportska organizacija u muškoj konkurenciji;

4. najbolja sportska organizacija u ženskoj konkurenciji;

5. najbolji sportista sa invaliditetom;

6. najbolja sportistkinja sa invaliditetom;

7. najbolja sportska organizacija osoba sa invaliditetom u muškoj konkurenciji;

8. najbolja sportska organizacija osoba sa invaliditetom u ženskoj konkurenciji.

Član 4

Dobitniku priznanja dodeljuju se povelja, statua i novčana nagrada.

Povelja se izdaje na obrascu veličine 50 x 34 cm.

Statua je izrađena od metala, a u donjem delu urezuje se ime, odnosno naziv nosioca priznanja.

Novčana nagrada za kategorije pod tač. 1, 2, 5. i 6. iz člana 3. stav 2. dodeljuje se u visini šest prosečnih neto zarada (bez obračunatog poreza i doprinosa) zaposlenih u AP Vojvodini, u mesecu koji prethodi mesecu u kome se priznanje dodeljuje.

Novčana nagrada za kategorije pod tač. 3, 4, 7. i 8. iz člana 3. stav 2, dodeljuje se u visini deset prosečnih neto zarada (bez obračunatog poreza i doprinosa) zaposlenih u AP Vojvodini, u mesecu koji prethodi mesecu u kome se priznanje dodeljuje.

Izgled povelje i statue, propisuje Pokrajinska vlada, posebnim aktom.

Član 5

Vihor se dodeljuje svake godine u decembru.

O dodeli Vihora odlučuje Odbor za dodelu priznanja (u daljem tekstu: Odbor).

Odbor obrazuje Pokrajinska vlada i imenuje predsednika i četiri člana iz redova vrhunskih sportista, sportskih stručnjaka, sportskih funkcionera i sportskih novinara. Jedan član Odbora je predstavnik organa pokrajinske uprave nadležnog za poslove u oblasti sporta.

Odbor donosi Poslovnik o radu.

Član 6

Poziv za predlaganje kandidata objavljuje se na internet stranici organa pokrajinske uprave nadležnog za poslove u oblasti sporta, najkasnije do 15. novembra za svaku godinu.

Predloge kandidata za dobijanje Vihora Odboru dostavljaju pokrajinski granski sportski savezi i klubovi sa sedištem na teritoriji AP Vojvodine, najkasnije do 30. novembra tekuće godine.

Pravo predlaganja kandidata imaju i svi članovi Odbora.

Član 7

Kod odlučivanja o dodeli Vihora u pojedinačnoj konkurenciji, Odbor vrednuje rezultate prvenstveno postignute na sledećim takmičenjima:

1. Olimpijske i Paraolimpijske igre - plasman od prvog do osmog mesta;

2. Svetsko prvenstvo - plasman od prvog do osmog mesta;

3. Evropsko prvenstvo - plasman od prvog do trećeg mesta;

4. Svetski kup - plasman od prvog do trećeg mesta;

5. Mediteranske igre - plasman od prvog do trećeg mesta;

6. Ostvaren rezultat na nekom drugom priznatom takmičenju, koji po svojoj vrednosti predstavlja vrhunski rezultat u svetskim ili evropskim razmerama ili državni rekord.

Ukoliko postoje istovrsni rezultati u olimpijskim odnosno paraolimpijskim sportovima i sportovima koji nisu u olimpijskom odnosno paraolimpijskom programu, prednost pri dobijanju priznanja imaće kandidati iz sporta iz olimpijskog i paraolimpijskog programa.

Član 8

Kod odlučivanja o dodeli Vihora u konkurenciji sportskih organizacija, Odbor vrednuje kandidate prema sledećim kriterijumima i to:

1. Rezultat na međunarodnim i nacionalnim takmičenjima i manifestacijama;

2. Učešće i ostvareni rezultati sportista iz sportske organizacije u reprezentativnim selekcijama;

3. Doprinos sportske organizacije realizaciji aktivnosti iz prioritetnih, opštih i posebnih ciljeva sadržanih u Programu razvoja sporta u AP Vojvodini (rad sa mladim selekcijama u cilju identifikacije perspektivnih sportista, dostupnost bavljenja sportskim aktivnostima, doprinos razvoju školskog sporta, unapređenje međuregionalne saradnje, unapređenje stručnog rada u sportu itd.).

Član 9

Ukoliko Odbor utvrdi da u pojedinoj kategoriji iz člana 3. stav 2. nama kandidata koji zaslužuje ovo priznanje, u toj kategoriji se priznanje neće dodeliti.

Član 10

Stručno - tehničke i administrativne poslove za Odbor obavlja organ pokrajinske uprave nadležan za poslove u oblasti sporta.

Član 11

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o dodeli godišnjeg priznanja u oblasti sporta ("Službeni list APV", broj 8/2003).

Član 12

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".