PRAVILNIK

O USLOVIMA, NAČINU KORIŠĆENJA I ODRŽAVANJA SLUŽBENIH VOZILA GRADSKE UPRAVE GRADA SOMBORA

("Sl. list Grada Sombora", br. 12/2017)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim Pravilnikom o uslovima i načinu korišćenja i održavanja službenih vozila Gradske uprave grada Sombora (u daljem tekstu: Pravilnik) uređuju se uslovi i način korišćenja i održavanja vozila Gradske uprave grada Sombora (u daljem tekstu: Gradska uprava) za potrebe organa grada Sombora, propisuju postupak i obaveze pri zaduženju, korišćenju, razduženju i održavanju službenih vozila, zaduženju i razduženju kartica za gorivo, parkiranje vozila i vođenje propisanih evidencija o vozilima, postupanje pri realizaciji službenih putovanja u zemlji i inostranstvu, kao i druga pitanja od značaja za korišćenje i održavanje službenih vozila Gradske uprave.

Član 2

Službena vozila mogu se koristiti samo u skladu sa ovim Pravilnikom i važećim propisima koji regulišu ovu oblast.

Član 3

Službena vozila u smislu ovog Pravilnika jesu putnička i druga vozila koja su u vlasništvu Gradske uprave grada Sombora.

Član 4

Službena vozila Gradske uprave grada Sombora obavezno se obeležavaju sa natpisom "Grad Sombor".

Oznaka se ispisuje na nalepnici i postavlja se u donjem levom uglu vetrobranskog stakla.

Vozila komunalne policije su obeležena prema važećoj važećoj Odluci o izgledu uniforme i oznaka, boji i načinu označavanja vozila i plovila i posebnoj opremi komunalne policije.

Službeno vozilo koje koristi gradonačelnik ili zamenik gradonačelnika se ne obeležava oznakom opisanom u stavovima 1. i 2. ovog člana.

Član 5

Sva službena vozila su opremljena GPS uređajem, koji omogućava satelitsko praćenje i nadgledanje vozila.

Svi primljeni podaci se snimaju i mogu biti korišćeni nakon završenih vožnji.

Nisu dozvoljeni nikakvi neovlašćeni radovi na ugrađenom GPS uređaju, niti njegovo namerno oštećenje ili skidanje sa službenog vozila. Ovakve radnje smatraće se težom povredom radne dužnosti zaposlenog.

Kontrolu upotrebe službenih vozila putem uređaja iz stava 1. ovog člana vrši načelnik Gradske uprave grada Sombora.

II KORIŠĆENJE SLUŽBENIH VOZILA

Član 6

Službena vozila se koriste na teritoriji grada Sombora i van teritorije grada Sombora, a radi bržeg, ekonomičnijeg, racionalnijeg i efikasnijeg izvršavanja poslova i radnih zadataka, odnosno za potrebe rada organa grada Sombora.

Potrebama rada organa grada Sombora, u smislu ovog pravilnika, smatraju se poslovi koji proističu iz delokruga poslova svakog organa.

Organi grada dužni su da se staraju o racionalnom, namenskom i ekonomskom korišćenju službenih vozila i da ih koriste samo kada priroda i uslovi rada to zahtevaju.

Službena vozila se mogu koristiti i za službeno putovanje u inostranstvo, na osnovu akta organa nadležnog za odobravanje službenog putovanja u inostranstvo odnosno upućivanju lica na službeni put u inostranstvo.

Član 7

Službenim vozilima upravljaju zaposleni raspoređeni na radnom mestu - vozač, a izuzetno, ako potrebe obavljanja službenog posla to nalažu, kao i za potrebe obavljanja inspekcijskih poslova, drugi zaposleni sa položenim vozačkim ispitom.

Pravo na upotrebu službenog vozila sa vozačem imaju Gradonačelnik i zamenik Gradonačelnika.

Službena vozila mogu koristiti izabrana, imenovana, postavljena lica i zaposleni u Gradskoj upravi grada Sombora, za obavljanje službenih poslova i zadataka iz delokruga rada kao što su:

- reprezentativne i protokolarne potrebe;

- službena putovanja;

- poslovi koji se zbog svoje prirode ili hitnosti izvršenja ne mogu kvalitetno i blagovremeno izvršiti korišćenjem sredstava javnog prevoza;

- utvrđivanje i otklanjanje posledica elementarne nepogode;

- poslovi koji se moraju obaviti u naseljenom mestu do koga nije organizovan javni prevoz;

- poslovi redovne ili vanredne inspekcijske kontrole;

- poslovi iz oblasti informisanja i protokola;

- poslovi prevoza opreme i materijala, novčanih, vrednosnih, poverljivih i poštanskih pošiljki;

- prevoz na radne i stručne sastanke, seminare ili savetovanja.

Na osnovu zahteva za upotrebu službenog vozila za lica iz prethodnog stava, načelnik Gradske uprave utvrđuje prioritet i po tom prioritetu raspoređuje službena vozila i pravi raspored njihovog korišćenja.

Ako zbog nedostatka vozila, vozača, goriva ili zbog drugih razloga, nema mogućnosti da se udovolji svim iskazanim zahtevima, prioritet u korišćenju službenog vozila imaju izabrana i postavljena lica, a nakon toga zaposleni, po redosledu značaja poslova za koje se upotreba vozila zahteva, odnosno po redosledu prijema zahteva.

Ukoliko se zahtevu ne može udovoljiti, podnosilac zahteva će o tome odmah biti obavešten.

Ukoliko više korisnika istog dana imaju potrebe da koriste službeno vozilo na istoj relaciji, pomoćnik Šefa Službe za zajedničke poslove u cilju racionalnog korišćenja službenog vozila, stavlja na raspolaganje jedno službeno vozilo, s tim da korisnici dogovorno utvrđuju čas polaska i povratka.

Član 8

Za određenu vrstu službenog posla, vozila Gradske uprave mogu se privremeno ustupiti na korišćenje ustanovama, preduzećima i drugim organizacijama čiji je osnivač Grad, kao i udruženjima građana čije se aktivnosti finansiraju iz budžeta grada Sombora, ukoliko ne raspolažu sopstvenim vozilom, a na osnovu njihovog pismenog zahteva (prilog broj 2 Pravilnika) i uz pismenu primopredaju.

Privremeno ustupanje vozila iz stava 1. ovog člana odnosi se na slučajeve kada se vozilo ustupa za dnevno/višednevno izvršenje pojedinačnog zadatka, nakon čega se, po povratku sa zadatka, vozilo vraća u vozni park Gradske uprave i razdužuje se.

Pismeno odobrenje za korišćenje vozila od strane lica iz stava 1. ovog člana daje načelnik Gradske uprave Grada Sombora (prilog broj 3 Pravilnika).

Za realizaciju odobrenja iz stava 1. ovog člana zadužen je pomoćnik šefa Službe za zajedničke poslove.

Član 9

Službena vozila se mogu, izuzetno, koristiti u situacijama kao što su: povreda zaposlenog na radu, prevoz zaposlenog ili člana domaćinstva zaposlenog koji je oboleo na lečenje, prevoz zaposlenog u slučaju smrti člana porodice ili člana porodice u slučaju smrti zaposlenog, prevoz zaposlenog u slučaju saobraćajne nesreće ili elementarne nepogode.

Član 10

Službeno vozilo se stavlja na raspolaganje korisniku na osnovu zahteva za korišćenje službenog vozila (prilog 1. Pravilnika) saopštenog ili dostavljenog u pisanoj formi Načelniku gradske uprave, ili licu koje ga zamenjuje.

Za prevoz van područja Grada, pisani zahtev korisnika dostavlja se po pravilu najkasnije 24 časa pre polaska na službeni put i isti obavezno sadrži:

- ime i prezime korisnika, funkciju odnosno položaj ili zvanje,

- odredište, datum i vreme polaska, očekivano vreme povratka, kao i broj putnika.

Po obavljenom prevozu izvan područja Grada, korisnik usluge prevoza potvrđuje na poleđini naloga vozača da je prevoz obavljen, sa naznakom pređene kilometraže i vremena kada je prevoz započet i završen.

Član 11

Vozač je dužan da vozilom u saobraćaju upravlja savesno i na propisan način, da upravljanje vozilom prilagodi okolnostima saobraćaja, da vozilom stalno i potpuno vlada i da je u stanju da blagovremeno preduzme svaku meru potrebnu da izbegne opasnost koju u postojećim uslovima može predvideti.

Član 12

Upravljanje motornim vozilom vozača ne može trajati duže od 8 časova bez prekida, u toku 24 časa.

Član 13

U izuzetnim slučajevima, kada je neophodno izvršiti hitne i neodložne poslove, a da se ne može obezbediti slobodno službeno vozilo, izabrano, imenovano, postavljeno lice i zaposleni može koristiti i sopstveno vozilo, u skladu sa zakonom.

Izabranom, imenovanom, postavljenom licu i zaposlenom upućenom na službeno putovanje koje koristi sopstveni automobil isplaćuje se naknada od 10% propisane cene za litar pogonskog goriva po pređenom kilometru, ako je ovlašćeno lice odobrilo upotrebu sopstvenog automobila.

Pripadajuća naknada iz stava 2. ovog člana isplaćuje se na osnovu zaključenog putnog naloga evidencije o pređenoj kilometraži, koju zaposleni podnosi, zajedno sa dokazima plaćene putarine i parkinga, obračunskoj službi po završetku službenog posla, u roku od tri dana od dana kad je službeno putovanje završeno.

Pored naknade iz stava 2. ovog člana izabrana, imenovana, postavljena lica i zaposleni imaju pravo i na troškove amortizacije.

O pravu na korišćenje sopstvenog vozila za obavljanje službenog posla iz stava 1. ovog člana odlučuje načelnik Gradske uprave svojim rešenjem (prilog broj 6. Pravilnika).

III ZADUŽENJE I RAZDUŽENJE VOZILA

Član 14

Službenim vozilom, po pravilu, upravlja zaposleni u Gradskoj upravi koji je raspoređen na radno mesto vozača.

Službenim vozilom može upravljati i drugo lice zaposleno u Gradskoj upravi koje ima odgovarajuću vozačku dozvolu, ako potrebe službe to zahtevaju, po prethodno pribavljenoj saglasnosti načelnika Odeljenja gde je raspoređen.

Lica iz stava 1. i stava 2. (u daljem tekstu: vozač), odgovaraju za zaduženo službeno vozilo, njegovu pravilnu i namensku upotrebu i održavanje.

Član 15

Sva službena vozila Gradske uprave se koriste na osnovu plana dnevnog korišćenja, uz popunjen i overen putni nalog, koji služi kao dokument da određeni vozač može koristiti vozilo u javnom saobraćaju, radi obavljanja radnih zadataka.

Načelnik Gradske uprave, ili lice koje ga zamenjuje, za svaki prevoz vozaču izdaje putni nalog.

Putni nalozi se izdaju svakog radnog i neradnog dana, kada se vozilo koristi.

Zahtev za izdavanje putnog naloga dostavlja se u toku dana za naredni dan, a za vanredne zadatke najmanje jedan sat pre upotrebe vozila.

Vozač je dužan da izvrši vožnju na relaciji navedenoj u putnom nalogu.

Izuzetno, ako zbog potrebe vezane za obavljanje službenog zadatka dođe do promene relacije, vozač unosi promenu relacije u putni nalog, uz pismeno obrazloženje, a korisnik to potvrđuje svojim potpisom.

Dužnost svakog vozača koji upravlja vozilom je da pre svake upotrebe, uz prisustvo automehaničara Gradske uprave, proveri tehničku ispravnost vozila.

Član 16

Pomoćnik Šef Službe za zajedničke poslove vodi evidenciju o izdatim putnim nalozima za korišćenje svakog službenog vozila. Evidencija posebno sadrži podatke o vozačima, korisnicima, polaznim i dolaznim odredištima, dnevnoj i mesečnoj kilometraži i utrošku goriva.

Načelnik gradske uprave ili lice koje ga zamenjuje prati GPS uređaj i sačinjava evidenciju, pri čemu posebno evidentira uočene nepravilnosti i o tome obaveštava pomoćnika Šefa Službe za zajedničke poslove.

Na osnovu evidencije iz stava 1. i 2. ovog člana, sačinjava se mesečni izveštaj o korišćenju službenih vozila.

Izveštaj sadrži podatke o službenim vozilima, vozačima, korisnicima, broju pređenih kilometara, utrošku goriva, kao i druge podatke.

Po isteku tekućeg meseca, u periodu od prvog do petog u narednom mesecu, dostavlja se mesečni izveštaj načelniku Gradske uprave.

Član 17

Vozač, odnosno lice zaduženo službenim vozilom, u obavezi je da prilikom završetka vožnje, službeno vozilo vrati na mesto određeno za parkiranje službenih vozila i ključeve ostavi na određeno mesto u portirnici Gradske uprave.

Izuzetno, ukoliko potreba zahteva i uz saglasnost načelnika Gradske uprave, vozač nije u obavezi da službeno vozilo vrati na mesto određeno za parkiranje službenih vozila. U tom slučaju je dužan da vozilo ostavi na bezbednom mestu i zaštiti ga od krađe ili oštećenja.

Član 18

Po povratku na mesto određeno za parkiranje službenih vozila, vozač je dužan da pomoćniku Šefa Službe za zajedničke poslove prijavi svaki kvar, oštećenje ili svaku saobraćajnu nezgodu.

U slučaju nastanka štete, pomoćnik Šefa Službe za zajedničke poslove sačinjava prijavu štete, a vozač je obavezan da popuni izjavu o nastaloj šteti i saobraćajnoj nezgodi.

Član 19

Prilikom razduženja vozila, vozač je dužan da:

- preda ključeve i saobraćajnu dozvolu, popunjen putni nalog za vozilo, račune za kupljeno gorivo, karticu za gorivo, račune za eventualno izvršene popravke ili zamenjene delove, pisanu izjavu ukoliko su evidentirana oštećenja na vozilu.

- poslednjeg dana u mesecu, ako ne razdužuje vozilo, evidentira stanje pređenih kilometara, predaje podatke pomoćniku Šefa Službe za zajedničke poslove i iste podatke upisuje kao početno stanje za sledeći mesec.

Član 20

Ukoliko se stanje na vozilu (naročito sadržaj prateće opreme i rezervnih delova, stanje goriva u rezervoaru, oštećenje vozila) prilikom zaduženja vozila od strane vozača ne slažu sa izveštajem koji je dao prethodni vozač istog vozila prilikom razduženja, pomoćnik Šefa Službe za zajedničke poslove obavezan je da obavesti načelnika gradske uprave koji će o tome zatražiti pisanu izjavu od vozača koji je razdužio vozilo.

IV ISPRAVNOST I SERVISIRANJE VOZILA

Član 21

Vozila koja se uključuju u saobraćaj moraju biti snabdevena ispravnim uređajima i opremom, u skladu sa propisima.

U toku zimske sezone, vozilo mora biti snabdeveno zimskom opremom, u skladu sa Pravilnikom o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima.

Za snabdevenost i ispravnost opreme i alata odgovoran je vozač zadužen sa vozilom.

Uređaji i oprema koji se ugrađuju u vozila moraju biti odobrenog tipa (homologovani) po važećim normativima za pojedine vrste uređaja.

Član 22

Kontrolu snabdevenosti vozila ispravnom i odgovarajućom opremom vrši vozač prilikom polaska na vožnju.

Prilikom preuzimanja vozila vozač je dužan da:

- preuzme ključeve, saobraćajnu dozvolu i putni nalog za vozilo;

- proveri da li je prethodni vozač na poleđini putnog naloga popunio i potpisao podatke unete u odgovarajućim rubrikama;

- popuni na poleđini rubrike putnog naloga: datum, relaciju i vreme polaska;

- proveri da li na vozilu ima vidljivih nedostataka ili oštećenja i da ako ih ima, popuni prijavu o nedostacima na vozilu.

Putni nalog za vozilo potpisuje i overava načelnik Gradske uprave.

Član 23

Vozač je obavezan da u toku vremena u kom je zadužen za vozilo:

- kontroliše ispravnost svih kontrolnih instrumenata na vozilu, nivo ulja, vode, rad motora i ponašanje vozila na putu;

- da na računu za gorivo upiše registarski broj vozila, stanje u kilometrima na brojilu u trenutku sipanja goriva i da račun potpiše;

- u slučaju saobraćajnog udesa zatraži polisu osiguranja od drugog učesnika u udesu, zabeleži broj i rok važenja njegove polise i naziv osiguravajućeg društva, registarski broj vozila, i da o tome obavesti pomoćnika Šefa Službe za zajedničke poslove;

- za svaku iznenadnu i opravdano izvršenu intervenciju na vozilu, dužan je da obezbedi račun sa specifikacijom materijala i opisom izvršenih radova;

- da se stara o tehničkoj ispravnosti vozila, o njihovom urednom održavanju i čišćenju.

Član 24

Pomoćnik Šefa Službe za zajedničke poslove obavezno je:

- da svaki prijavljeni nedostatak ili oštećenje na vozilu i pratećoj opremi evidentira i o tome obavesti neposrednog rukovodioca;

- da zaključi putne naloge za prethodni mesec;

- da blagovremeno pripremi i popuni naloge za sledeći mesec, upisivanjem osnovnih tehničkih podataka o vozilu, potvrde o ispravnosti (datum, potpis, pečat);

- da se stara o tehničkoj ispravnosti vozila, o njihovom urednom održavanju i čišćenju i obezbeđenju neophodne opreme u vozilu prema odredbama ZOBS-a (prva pomoć, trougao, sijalice, sajla za vuču, lanci i dr.);

- da blagovremena obavljanja redovni tehnički pregled i registraciju vozila;

- da se stara o osiguranju vozila i redovnom servisiranju prema uputstvima proizvođača vozila

- da se stara o blagovremenoj zameni pneumatika kod prelaza sa letnje na zimsku eksploataciju i obratno:

- da se stara o organizaciji održavanja voznog parka.

Član 25

Tekuće održavanje, servisiranje i popravka vozila vrši se isključivo u ovlašćenom servisu.

Samo u izuzetnim situacijama, u slučaju iznenadnog kvara vozila na službenom putu, opravka vozila se može izvršiti u nekom drugom servisu. Odobrenje za hitnu popravku daje načelnik Gradske uprave.

Član 26

Pomoćnik šefa Službe za zajedničke poslove vrši poslove registracije, osiguranja i tehničkog pregleda vozila.

V NABAVKA GORIVA

Član 27

Nabavka goriva vrši se po pravilu karticama za gorivo od ovlašćenog dobavljača, kome je u postupku javne nabavke dodeljen ugovor o snabdevanju gorivom.

Gorivo se trebuje prema potrebama.

Radi obavljanja prevoza vozač, odnosno korisnik prevoza zadužuje se korporativnom, odnosno kompanijskom karticom za preuzimanje goriva.

Korisnik prevoza je u obavezi da karticu, po obavljenom službenom poslu, preda načelniku gradske uprave ili pomoćniku Šefa Službe za zajedničke poslove.

Pomoćnik Šefa Službe za zajedničke poslove vodi računa da na kartici uvek ima potreban iznos novčanih sredstava za normalno obavljanje posla.

Član 28

Pomoćnik šefa Službe za zajedničke poslove vodi evidenciju o korišćenju korporativnih, odnosno kompanijskih kartica za preuzimanje goriva i po potrebi dostavlja izveštaje načelniku Gradske uprave.

Pomoćnik šefa Službe za zajedničke poslove vrši vodi evidenciju zaduženih kartica i vrši poređenje upisanih računa za gorivo sa pravdanjem goriva, najkasnije do 10-og u mesecu za prethodni mesec i poredi potrošnju goriva po ESE standardima sa prosečnom potrošnjom goriva za prethodni mesec i sračunatu potrošnju upisuje u knjigu.

VI EVIDENCIJA O VOZILIMA

Član 29

Evidenciju o korišćenju službenih vozila (prilog 4. Pravilnika) vodi Pomoćnik šefa Službe za zajedničke poslove, na osnovu putnih naloga za vozilo, posebno za svako službeno vozilo.

Evidencija o korišćenju službenih vozila sadrži podatke o:

- vozačima,

- korisnicima,

- polaznim i dolaznim odredištima,

- dnevnoj i mesečnoj kilometraži,

- utrošku goriva i dr.

Pomoćnik šefa Službe za zajedničke poslove je dužan da na osnovu evidencije iz stava 1. i 2. ovog člana sačini Mesečni izveštaj o korišćenju službenih vozila (prilog 5. Pravilnika).

Izveštaj iz stava 3. ovog člana sadrži podatke o:

- službenim vozilima,

- vozačima,

- korisnicima,

- broju pređenih kilometara,

- utrošku goriva,

- iznosu naknade i dr.

Izveštaj iz stava 3. ovog člana Pomoćnik šefa Službe za zajedničke poslove izrađuje u dva primerka i do 10. u mesecu dostavlja po jedan primerak načelniku Gradske uprave, a jedan primerak čuva u svojoj arhivi.

Na osnovu evidencije iz stava 1. ovog člana Pomoćnik šefa Službe za zajedničke poslove, po zahtevu načelnika Gradske uprave ili Gradonačelnika, izrađuje periodični izveštaj i dostavlja licu koje je izveštaj tražilo.

VII ZDRAVSTVENO STANJE I PSIHOFIZIČKA SPOSOBNOST VOZAČA

Član 30

Vozač putničkog vozila pre i za vreme vožnje ne sme da uzima alkoholna pića ili opojna sredstva, niti da upravlja vozilom ako je prethodno uzimao alkohol ili opojna sredstva, ili ako pokazuje znake bolesti ili druge zdravstvene smetnje, koje ga čine nesposobnim da upravlja vozilom.

Član 31

Redovnom zdravstvenom pregledu podvrgavaju se svi vozači i to:

- pre zasnivanja radnog odnosa;

- u vremenskim razmacima koji ne mogu biti duži od jedne godine;

- vozači za koje je na lekarskom pregledu utvrđeno da imaju izvesne psihofizičke nedostatke koji ne predstavljaju smetnju za upravljanje motornim vozilom, u roku koji lekar odredi.

Vozači se upućuju na redovne lekarske preglede po nalogu načelnika Gradske uprave, mesec dana pre isteka važnosti lekarskog uverenja.

Vozač koji se u propisanom roku nije podvrgao redovnom zdravstvenom pregledu, ne može upravljati motornim vozilom.

Član 32

U cilju utvrđivanja trezvenosti, odnosno alkoholisanosti, vozač se može uputiti na obavljanje testa kontrole alkoholisanosti alkometrom koji poseduje Gradska uprava.

Predlog za obavljanje testa alkoholisanosti vozača daje Pomoćnik šefa Službe za zajedničke poslove.

Član 33

Ako je vozaču iz bilo kog razloga oduzeta vozačka dozvola, dužan je da to odmah prijavi pomoćniku šefa Službe za zajedničke poslove.

VIII ODGOVORNOST

Član 34

Sva izabrana, imenovana, postavljena lica i zaposleni u Gradskoj upravi grada Sombora, dužni su da se pridržavaju ovog Pravilnika.

Vozaču, odnosno licu koje upravlja službenim vozilom nije dozvoljeno:

- prevoz lica koja nisu evidentirana u putnom nalogu;

- upotreba vozila u privatne svrhe;

- neovlašćene popravke i prepravke vozila;

- istakanje goriva iz rezervoara službenog vozila;

- točenje goriva korišćenjem kartice u druga ili privatna vozila;

- vožnja bez overenog putnog naloga;

- korišćenje vozila za dolazak ili odlazak s posla;

- parkiranje vozila izvan garaže Gradske uprave ili službenog parkinga;

- kršenje saobraćajnih propisa.

Vozač je dužan da se pridržava saobraćajnih i drugih propisa, koji se odnose na korišćenje i održavanje vozila.

Vozač, odnosno drugo lice koje upravlja službenim vozilom, dužno je da odbije zahtev kojim mu se nalaže kršenje saobraćajnih propisa ili upotreba službenog vozila suprotno odredbama Zakona o bezbednosti saobraćaja i drugih propisa kojima se uređuje korišćenje i održavanje vozila.

Član 35

Svako kršenje ovog Pravilnika predstavlja povredu radne obaveze i povlači disciplinsku i materijalnu odgovornost vozača.

Prijavu za pokretanje disciplinskog postupka načelniku Gradske uprave može pokrenuti svako zaposleno, izabrano, odnosno postavljeno lice koje ima saznanja da vozač vozilo koristi protivno članu 34. ovog Pravilnika.

IX POSTUPANJE U SLUČAJU SAOBRAĆAJNOG UDESA, KVARA, OŠTEĆENJA I KRAĐE VOZILA

Saobraćajni udes

Član 36

Po povratku na mesto određeno za parkiranje službenih vozila, vozač je dužan da pomoćniku šefa Službe za zajedničke poslove, a nakon isteka radnog vremena portiru, prijavi svako oštećenje koje je nastalo na vozilu u toku vožnje i svaku saobraćajnu nezgodu.

Svako lice koje upravlja službenim vozilom dužno je da u vozilu ima Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi (prilog broj 7. Pravilnika) i da ga predoči na zahtev ovlašćenog službenog lica. Ovaj obrazac, u slučaju šteta manjih od 500 € i kad nema povređenih i nastradalih, koristi se kao odštetni zahtev po osnovu osiguranja od autoodgovornosti.

O detaljima nastalog oštećenja i saobraćajne nezgode vozač istog ili narednog dana dostavlja pomoćniku šefa Službe za zajedničke poslove pisanu izjavu, a u slučajevima saobraćajne nezgode ili intervencije saobraćajne policije zbog neusklađene vožnje i primerak zapisnika koji je sačinjen od strane policijskog organa na licu mesta.

O situacijama iz stava 1. ovog člana pomoćniku šefa Službe za zajedničke poslove, odmah po saznanju, obaveštava načelnika Gradske uprave.

Kvar na vozilu

Član 37

U slučaju lakših kvarova, koji ne utiču na dalje bezbedno upravljanje vozilom, niti na prouzrokovanje drugih štetnih posledica na vozilu, zaposleni koji poseduje nalog za upravljanje tim vozilom zatražiće popravku u najbližem ovlašćenom servisu, ili će nastaviti vožnju, a prilikom primopredaje posebno to evidentirati i upoznati pomoćnika šefa Službe za zajedničke poslove ili lice za kontrolu tehničke ispravnosti vozila o vrsti kvara koji je uočen.

Član 38

U slučaju težih kvarova koji utiču na dalje bezbedno upravljanje vozilom ili na prouzrokovanje drugih štetnih posledica na vozilu, vozač će zatražiti popravku u najbližem ovlašćenom servisu, a ako to nije moguće odmah će o svemu obavestiti pomoćnika šefa Službe za zajedničke poslove.

U slučaju potrebe vozač će angažovati šlep-službu radi prevoza vozila do ovlašćenog servisa.

Ukoliko je potrebno da se oštećeno vozilo zadrži u radionici više dana, vozač o tome obaveštava pomoćnika šefa Službe za zajedničke i sa njim dogovara način svog povratka u Sombor.

Troškovi povratka vozača u Sombor u situaciji iz stava 3. ovog člana padaju na teret Gradske uprave grada Sombora.

Oštećenje vozila

Član 39

Ako je do oštećenja došlo prilikom upotrebe u saobraćaju (saobraćajne nezgode), vozač je dužan da bez odlaganja pozove policiju radi sačinjavanja zapisnika na licu mesta.

Ukoliko je u pitanju saobraćajna nezgoda sa manjom materijalnom štetom i postoji mogućnost nagodbe sa drugim učesnikom (učesnicima) u nezgodi bez prisustva policije, vozač je obavezan da popuni evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi (u slučaju saobraćajne nezgode sa manjom materijalnom štetom), kao i da o tome odmah obavesti pomoćnika šefa Službe za zajedničke poslove.

Ukoliko je do saobraćajne nezgode došlo na teritoriji grada Sombora, pomoćnika šefa Službe za zajedničke poslove će odmah izaći na lice mesta radi prisustva uviđaju.

Član 40

U slučaju da do oštećenja dođe za vreme dok se vozilo nalazi u stanju mirovanja, bez prisustva vozača (oštećenje od strane NN lica), isti će o tome obavestiti pomoćnika šefa Službe za zajedničke poslove.

Pomoćnika Šef Službe za zajedničke poslove će odlučiti, prema vrsti i stepenu oštećenja, da li je potrebno pozvati policije radi sačinjavanja zapisnika o oštećenju vozila.

Ukoliko je do oštećenja vozila, za koje se utvrdi da je potrebno pozvati policiju, došlo na teritoriji grada Sombora, pomoćnika šef Službe za zajedničke poslove će prisustvovati sačinjavanju zapisnika, ukoliko je u mogućnosti.

Krađa vozila

Član 41

U slučaju krađe vozila, zaposleni koji je zadužio vozilo / vozač je dužan da odmah po utvrđivanju krađe vozila obavesti o tome ovlašćeno lice i krađu prijavi u najbližoj stanici policije radi podnošenja krivične prijave protiv NN lica.

O preduzetom, lice iz stava 1. ovog člana je u obavezi da odmah obavesti pomoćnika Šefa Službe za zajedničke poslove.

X KUPOVINA I PRODAJA VOZILA

Član 42

Odluku o kupovini službenog vozila, na teret budžetom odobrenih sredstava Gradskoj upravi donosi načelnik Gradske uprave, u skladu sa Odlukom o budžetu grada Sombora, Odlukom o planu javnih nabavki za tekuću godinu i Finansijskim planom.

Načelnik gradske uprave se izjašnjava i o potrebi prodaje vozila starijih od 10 godina eksploatacionog perioda, ukoliko Služba za zajedničke poslove oceni neekonomičnost dalje eksploatacije, odnosno zbog pređene kilometraže.

Član 43

Po donošenju odluke o prodaji službenog vozila kome je istekao rok eksploatacije, odnosno po donošenju odluke o prodaji službenog vozila pre isteka veka eksploatacije, ako je zbog uslova eksploatacije (havarije, pojačani intenzitet eksploatacije i dr.) nerentabilno korišćenje i održavanje istog, službeno vozilo se otuđuje putem javne prodaje ili sistemom staro za novo.

Član 44

O toku javnog nadmetanja mora se voditi zapisnik koji potpisuju učesnici nadmetanja i zapisničar.

Zapisnik iz prethodnog stava dostavlja se načelniku Gradske uprave.

XI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 45

Sastavi deo Pravilnika su obrasci dokumenata, dati u prilogu Pravilnika, i to:

1. Zahtev za korišćenje službenog vozila (prilog broj 1),

2. Zahtev za privremeno korišćenje službenog vozila Gradske uprave grada Sombora (prilog broj 2),

3. Ovlašćenje licu van radnog odnosa u organima grada da upravlja službenim vozilom Gradske uprave grada Sombora (prilog broj 3),

4. Dnevna evidencija o korišćenju službenih vozila Gradske uprave grada Sombora (prilog broj 4),

5. Mesečni izveštaj o korišćenju službenih vozila Gradske uprave grada Sombora (prilog broj 5),

6. Rešenje o upotrebi sopstvenog vozila u službene svrhe (prilog broj 6),

7. Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi (prilog broj 7).

Član 46

Na pitanja koja nisu regulisana ovim pravilnikom, a vezana su za način korišćenja službenih vozila, shodno će se primenjivati odredbe važećih propisa iz oblasti saobraćaja i bezbednosti saobraćaja na putevima.

Član 47

Danom stupanja na snagu ovog Pravilnika, prestaje da važi Pravilnik o upotrebi službenih vozila od 24.01.2006. godine.

Član 48

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Sombora".

Priloge 1-7, koji su sastavni deo ovog pravilnika, možete pogledati OVDE