UREDBA
O OSTVARIVANJU POSEBNIH PRAVA PRAVOSUDNIH FUNKCIONERA I ZAPOSLENIH U PRAVOSUDNIM ORGANIMA I UPRAVI ZA IZVRŠENJE KRIVIČNIH SANKCIJA SA TERITORIJE AUTONOMNE POKRAJINE KOSOVO I METOHIJA

("Sl. glasnik RS", br. 95/2017)

Sadržina uredbe

Član 1

Ovom uredbom propisuje se ostvarivanje posebnih prava sudija i zamenika javnih tužilaca (u daljem tekstu: pravosudni funkcioneri) u Prekršajnom sudu u Kosovskoj Mitrovici, Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici, Višem sudu u Kosovskoj Mitrovici, Osnovnom javnom tužilaštvu u Kosovskoj Mitrovici i Višem javnom tužilaštvu u Kosovskoj Mitrovici (u daljem tekstu: pravosudni organi) i posebnih prava zaposlenih u pravosudnim organima.

Ovom uredbom propisuje se i ostvarivanje posebnih prava zaposlenih u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija u Kazneno-popravnom zavodu u Kosovskoj Mitrovici, Kazneno-popravnom zavodu u Istoku, Okružnom zatvoru u Gnjilanu, Okružnom zatvoru u Peći, Okružnom zatvoru u Prizrenu, Okružnom zatvoru u Prištini i zaposlenih koji su u Upravu za izvršenje krivičnih sankcija preuzeti iz privremenih institucija u Prištini (u daljem tekstu: zaposleni u upravi).

Posebna prava

Član 2

Posebna prava jesu: pravo na posebnu penziju i pravo na zdravstveno osiguranje.

Pravosudni funkcioneri i zaposleni u pravosudnim organima ostvaruju posebna prava ako na dan stupanja na snagu ove uredbe vrše samo pravosudnu funkciju u pravosudnim organima ili ako su zaposleni samo u pravosudnim organima.

Zaposleni u upravi ostvaruju posebna prava ako su na dan stupanja na snagu ove uredbe zaposleni samo u upravi.

Zaposleni u pravosudnim organima i upravi ostvaruju posebna prava i kada su zaposleni na određeno vreme.

Ostvarivanje prava na posebnu penziju

Član 3

Pravo na posebnu penziju ostvaruje se ako nisu ispunjeni uslovi za penziju koji su predviđeni propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Pravo na posebnu penziju ostvaruje se na lični zahtev.

Zahtev za ostvarivanje prava na posebnu penziju podnosi se Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje - Filijala za grad Beograd u roku od pet dana od dana stupanja na snagu ove uredbe.

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje - Filijala za grad Beograd odlučuje o zahtevu za posebnu penziju u roku od tri dana od dana prijema zahteva.

Pravo na posebnu penziju obezbeđuje se u postupku predviđenom zakonom kojim se uređuje opšti upravni postupak.

Odluka o ostvarivanju prava na posebnu penziju pravosudnih funkcionera dostavlja se i Visokom savetu sudstva, odnosno Državnom veću tužilaca, a odluka o ostvarivanju prava na posebnu penziju zaposlenih u pravosudnim organima i zaposlenih u upravi i ministarstvu nadležnom za poslove pravosuđa.

Pravo na posebnu penziju pravosudnom funkcioneru, zaposlenom u pravosudnim organima i zaposlenom u upravi pripada od narednog dana od dana kada je podneo zahtev.

U slučaju ostvarivanja prava na posebnu penziju, pravosudnom funkcioneru, zaposlenom u pravosudnim organima i zaposlenom u upravi radni odnos prestaje sa danom kada je podneo zahtev za njegovo ostvarivanje.

Utvrđivanje iznosa posebne penzije

Član 4

Posebna penzija utvrđuje se u iznosu od 65% prosečne mesečne plate, koju je pravosudni funkcioner, odnosno zaposleni u pravosudnim organima ili upravi ostvario u 2017. godini.

Pravosudnom funkcioneru, odnosno zaposlenom u pravosudnim organima ili upravi uvećava se iznos utvrđene posebne penzije za 1% za svaku navršenu godinu staža osiguranja, s tim da iznos posebne penzije ne može biti veći od 90% od prosečne mesečne plate koju je ostvario u 2017. godini.

Usklađivanje posebne penzije

Član 5

Posebna penzija usklađuje se na način na koji se usklađuju penzije prema propisima o budžetskom sistemu i penzijskom i invalidskom osiguranju.

Utvrđivanje i isplata posebne penzije

Član 6

Posebna penzija utvrđuje se u mesečnom iznosu, a isplaćuje je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje, do 15. dana u mesecu za prethodni mesec.

Prestanak prava na posebnu penziju

Član 7

Pravo na posebnu penziju prestaje ako:

1) korisnik posebne penzije stekne svojstvo osiguranika prema propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju;

2) korisnik posebne penzije ispuni uslove za starosnu, invalidsku ili porodičnu penziju prema propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju, izuzev ako posebna penzija nije povoljnija za korisnika;

3) korisnik posebne penzije umre.

Ako korisnik posebne penzije umre, lica određena zakonom kojim se uređuje penzijsko i invalidsko osiguranje, a koja bi stekla pravo na porodičnu penziju, ostvaruju pravo na posebnu penziju pod uslovima pod kojima bi ostvarivala pravo na porodičnu penziju.

Finansiranje

Član 8

Sredstva za isplatu posebnih penzija obezbeđuju se u budžetu Republike Srbije.

Zdravstveno osiguranje

Član 9

Korisnik posebne penzije i članovi njegove porodice ostvaruju prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja prema zakonu.

Stupanje uredbe na snagu

Član 10

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".