ODLUKA
O NAKNADI ZA ZAŠTITU I UNAPREĐIVANJE ŽIVOTNE SREDINE

("Sl. list grada Kikinde", br. 25/2017)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom propisuje se naknada za zaštitu i unapređivanje životne sredine kao i obveznici, visina, rokovi i način plaćanja radi stvaranja materijalnih uslova za ostvarivanja prava i dužnosti grada Kikinda u oblasti zaštite i unapređivanja životne sredine.

Član 2

Naknadom u smislu odredaba ove odluke podrazumeva se novčani iznos koji obveznici plaćaju na ime unapređivanja i zaštite životne sredine.

Član 3

Posebna naknada za zaštitu i unapređivanje životne sredine (u daljem tekstu: naknada) propisuje se:

- po osnovu korišćenja poslovnih zgrada i poslovnih prostorija, kao i korišćenje zemljišta za obavljanje redovne delatnosti (u daljem tekstu: nepokretnosti).

- po osnovu obavljanja proizvodnih i uslužnih delatnosti, koje utiču na životnu sredinu, a za koje je obavezna ili se može zahtevati procena uticaja na životnu sredinu u skladu sa Zakonom o proceni uticaja na životnu sredinu ("Sl. glasnik RS", br. 135/2004 i 36/2009), a prema Uredbi o određivanju aktivnosti čije obavljanje utiče na životnu sredinu ("Sl. glasnik Republike Srbije", br. 109/09 i 8/10).

II OBVEZNICI PLAĆANJA NAKNADE

Član 4

Obveznici plaćanja naknade iz člana 1. ove Odluke su imaoci prava svojine na nepokretnosti (pravna lica i preduzetnici), zakupci, ako se nepokretnosti koriste po osnovu prava zakupa kao i pravna lica i preduzetnici koji kroz obavljanje svojih proizvodnih i uslužnih delatnosti utiču na životnu sredinu, a za koje je obavezna ili se može zahtevati procena uticaja na životnu sredinu.

III VISINA NAKNADE

Član 5

Visinu naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine Odlukom propisuje Skupština grada Kikinde.

Član 6

Sekretarijat Gradske uprave zadužen za poslove lokalne poreske administracije donosi rešenja o zaduženju naknadom za zaštitu i unapređenje životne sredine u skladu sa članom 3. ove Odluke.

Gradsko veće grada Kikinda zaključkom utvrđuje godišnju listu obveznika sa načinom utvrđivanja naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine.

Član 7

Visina naknade utvrđuje se mesečno, prema površini, i to:

1) za poslovni prostor 2,50 din po m2

2) za zemljište za obavljanje redovne delatnosti privrednih subjekata 0,5 din po m2.

Pod poslovnim prostorom, u smislu ove Odluke, smatra se površina prostora u kome se obavlja poslovna delatnost.

Pod zemljištem za obavljanje redovne delatnosti privrednih subjekata, u smislu ove Odluke, smatra se zemljište na kojem nije izgrađen objekat ili na kojem postoji privremena građevina, kao i zemljište na kojem se ne nalazi poslovna zgrada ili poslovna prostorija, a koje predstavlja osnov za utvrđivanje poreza na imovinu.

Naknada za korišćenje zemljišta ne plaća se za površinu zemljišta na kojoj se nalazi nepokretnost kao i za korišćenje poljoprivrednog zemljišta, šuma i šumskog zemljišta.

Član 8

Visina naknade za pravna lica i preduzetnike koji kroz obavljanje svojih proizvodnih i uslužnih delatnosti utiču na životnu sredinu, a za koje je obavezna ili se može zahtevati procena uticaja na životnu sredinu u skladu sa Uredbom o određivanju aktivnosti čije obavljanje utiče na životnu sredinu ("Sl. gl. Republike Srbije", broj 109/09 i 8/10), u visini od:

- 0,1% prihoda ostvarenog od prodaje proizvoda, sirovina ili poluproizvoda u zemlji i inostranstvu za pravna lica i preduzetnike koji kroz obavljanje svojih proizvodnih i uslužnih delatnosti utiču na životnu sredinu, a za koje je obavezna ili se može zahtevati procena uticaja na životnu sredinu.

Ukoliko privredni subjekt obavlja aktivnosti na teritoriji više jedinica lokalnih samouprava, naknada se utvrđuje srazmerno ostvarenom prihodu na teritoriji jedinice lokalne samouprave na kojoj se aktivnosti obavljaju.

Član 9

Ako je jedno lice obveznik plaćanja naknade po više osnova, najviši iznos naknade koju taj obveznik plaća ne može biti veći od 0,4% od ostvarenog prihoda na godišnjem nivou.

Član 10

Grad, kao podsticajnu meru za razvoj privrednih aktivnosti, oslobađa plaćanja naknade obveznike, koji započnu sa privrednim aktivnostima, za godinu u kojoj su registrovali privredni subjekt, kao i za vreme trajanja privremene odjave.

Član 11

Obveznike koji investiraju u proizvodne, trgovinske, uslužne, turističke, ugostiteljske ili skladišne objekte na teritoriji grada Kikinda, kao dodatnu podsticajnu meru za razvoj privrednih aktivnosti Grad oslobađa plaćanja, tako što se:

- umanjuje naknada za preduzetnike u iznosu od 15% u godini u kojoj realizuju sprovođenje investicija ako je ona vredna od 10.000 do 100.000 evra (obračunato u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS prema dokazanim fakturama, carinskim deklaracijama i drugim traženim dokazima obračunatih na dan plaćanja, uvoza ili drugog oblika pribavljanja).

- umanjuje naknada za sve obveznike u iznosu od 25% u godini u kojoj realizuju sprovođenje investicija ako je ona vredna preko 100.000 do 400.000 evra (obračunato u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS prema dokazanim fakturama, carinskim deklaracijama i drugim traženim dokazima obračunatih na dan plaćanja, uvoza ili drugog oblika pribavljanja).

- umanjuje naknada za sve obveznike u iznosu od 35% u godini u kojoj realizuju sprovođenje investicija ako je ona vredna preko 400.000, a do milion evra (obračunato u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS prema dokazanim fakturama, carinskim deklaracijama i drugim traženim dokazima obračunatih na dan plaćanja, uvoza ili drugog oblika pribavljanja).

- umanjuje naknada za sve obveznike u iznosu od 50% u godini u kojoj realizuju sprovođenje investicija ako je ona vredna preko milion evra (obračunato u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS prema dokazanim fakturama, carinskim deklaracijama i drugim traženim dokazima obračunatih na dan plaćanja, uvoza ili drugog oblika pribavljanja).

Obveznici su dužni da na zahtev sekretarijata Gradske uprave zaduženog za poslove lokalne poreske administracije prilože dokaz o investiranju (fakture, ino fakture, carinske deklaracije, izvode banke o plaćanju i dr.).

IV ROKOVI I NAČIN PLAĆANJA

Član 12

Obveznik naknade iz čl. 4. dužan je da podnese prijavu za utvrđivanje obaveze plaćanja naknade (u daljem tekstu: prijava) sekretarijatu Gradske uprave zaduženom za poslove lokalne poreske administracije, u roku od 10 dana od dana početka korišćenja nepokretnosti za koje je ovom Odlukom predviđeno da se plaća naknada.

Obveznik naknade dužan je da svaku nastalu promenu, koja je od uticaja na visinu utvrđene naknade, prijavi sekretarijatu zaduženom za poslove lokalne poreske administracije u roku od 10 dana od dana nastanka promene.

Obveznik naknade iz čl. 8, dužan je da podatke o prihodu ostvarenom od prodaje proizvoda, sirovina ili poluproizvoda dostavi u prijavi i preda sekretarijatu zaduženom za poslove lokalne poreske administracije nakon predaje završnog računa, a najkasnije do 31. marta.

Sekretarijat Gradske uprave zadužen za poslove zaštite životne sredine dužan je da Sekretarijatu lokalne poreske administracije redovno dostavlja neophodne podatke o obveznicima, koje pribavi u postupku procene uticaja na životnu sredinu ili do kojih dođe u toku inspekcijskog nadzora, a koji su od značaja za formiranje baze obveznika.

Član 13

Obaveza naknade se utvrđuje za tekuću kalendarsku godinu, a plaća se kvartalno.

Utvrđena naknada se uplaćuje na uplatni račun posebna naknada za zaštitu i unapređenje životne sredine broj: 840-714562843-56.

Član 14

Za obračun kamate, za kašnjenje u plaćanju, prinudnu naplatu i ostalo što nije regulisano ovom Odlukom, primenjuju se odredbe zakona kojima se uređuje poreski postupak i poreska administracija.

Član 15

Protiv rešenja o utvrđivanju naknade može se podneti žalba. Žalba se podnosi u roku od 15 dana od dana prijama rešenja. Žalba se podnosi nadležnom drugostepenom poreskom organu, a predaje se neposredno ili preporučenom poštom sekretarijatu Gradske uprave zaduženom za poslove lokalne poreske administracije.

VI KORIŠĆENJE SREDSTAVA

Član 16

Sredstva obezbeđena u skladu sa odredbama ove Odluke prihod su budžeta grada Kikinda i koristiće se namenski za zaštitu i unapređenje životne sredine prema usvojenim programima korišćenja sredstava budžetskog fonda, a na osnovu saglasnosti dobijene od nadležnog ministarstva.

Član 17

Gradsko veće grada Kikinde donosi, na predlog Komisije za zaštitu i unapređenje životne sredine, rešenje o dodeli sredstava opredeljenih Javnim konkursom za sufinansiranje projekata u oblasti unapređenja i zaštite životne sredine na teritoriji grada Kikinda.

Korisnik sredstava ima obavezu da podnese izveštaj i dokaze o utrošenim sredstvima iz ugovora u roku koji je predviđen ugovorom.

VII KAZNENE ODREDBE

Član 18

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 25.000,00 dinara kazniće se za prekršaj odgovorno lice u pravnom licu ako:

- nadležnom Sekretarijatu ne podnese prijavu ili podnese nakon isteka propisanog roka (član 12. stav 1.);

- nadležnom Sekretarijatu ne prijavi nastalu promenu koja je od uticaja na visinu utvrđene naknade ili je prijavi nakon isteka propisanog roka (član 12. stav 2. i 3.)

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 50.000,00 dinara kazniće se preduzetnik za prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 150.000,00 dinara kazniće se pravno lice za prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Novčane kazne izriče i naplaćuje ovlašćeno lice sekretarijata zaduženog za poslove lokalne poreske administracije.

VIII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 19

Danom početka primene ove Odluke prestaje da važi Odluka o naknadi za zaštitu i unapređivanje životne sredine ("Sl. list opštine Kikinda", br. 12/2013).

Član 20

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kikinda".

Napomene

Redakcija je zadržala numeraciju delova teksta kako je objavljeno u ʺSl. listu grada Kikinde", br. 25/2017.