ODLUKA
O NAČINU I ROKOVIMA PLAĆANJA STAMBENIH USLUGA NA TERITORIJI GRADA NIŠA

("Sl. list grada Niša", br. 112/2017)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuje se način i rokovi plaćanja stambenih usluga u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama na teritoriji Grada Niša (u daljem tekstu: zgrada) koji vrši Javno preduzeće za stambene usluge "Nišstan" Niš.

Pod stambenim uslugama u smislu stava 1. ovog člana podrazumeva se održavanje zajedničkih i posebnih delova zgrada koje su sa Javnim preduzećem za stambene usluge "Nišstan" Niš zaključile ugovor o poveravanju poslova održavanja.

Član 2

Zajedničke delovi zgrade, u smislu ove Odluke su delovi zgrade koji ne predstavljaju poseban ili samostalni deo zgrade, koji služe za korišćenje posebnih ili samostalnih delova zgrade, odnosno zgradi kao celini, kao što su:

- zajednički prostori (stepenište, ulazni prostori i vetrobrani, zajednički hodnik i galerija, tavanski prostor, podrum, biciklarnica, sušionica za veš, zajednička terasa i druge prostorije namenjene zajedničkoj upotrebi vlasnika posebnih ili samostalnih delova zgrade i dr.);

- zajednički građevinski elementi (temelji, noseći zidovi i stubovi, međuspratne i druge konstrukcije, konstruktivni deo zida ili zidna ispuna, izolacija i završna obrada zida prema spoljašnjem prostoru ili prema zajedničkom delu zgrade, strehe, fasada, krov, dimnjaci, kanali za provetravanje, svetlarnici, konstrukcija i prostori za lift i druge posebne konstrukcije i dr.), kao i

- zajedničke instalacije, oprema i uređaji (unutrašnje električne, vodovodne, kanalizacione, gasovne i toplovodne instalacije, lift, gromobrani, aparati za gašenje, otkrivanje, i javljanje požara, bezbedonosna rasveta, telefonske instalacije i svi ostali komunalni priključci koji su namenjeni zajedničkom korišćenju i dr.) ako ne predstavljaju sastavni deo samostalnog dela zgrada i ne čine sastavni deo posebnog dela zgrade, odnosno ne predstavljaju deo instalacija, opreme i uređaja koji isključivo služe jednom posebnom delu zgrade.

Samostalni delovi zgrade u smislu ove Odluke su prostorija sa tehničkim uređajima, prostorija transformatorske stanice i skloništa (kućna i blokovska).

Poseban deo zgrade u smislu ove Odluke je posebna funkcionalna celina u zgradi koja može da predstavlja, stan, poslovni prostor, garažu, garažno mesto ili garažni boks.

Član 3

Stambene usluge plaćaju korisnici usluga mesečno, po izvršenoj usluzi.

Pod korisnicima uslugama u smislu stava 1. ovog člana podrazumevaju se: vlasnici stanova kao posebnih delova zgrade, zakupci odnosno korisnici stana na neodređeno vreme, kao i vlasnici, zakupci, odnosno korisnici poslovnog prostora u zgradi (u daljem tekstu: korisnici usluga).

Član 4

Naplata stambenih usluga vrši se objedinjeno.

Objedinjenu naplatu vrši preduzeće koje je osnovalo Grad za obavljanje ove delatnosti (u daljem tekstu: preduzeće).

II OBRAČUN IZVRŠENIH STAMBENIH USLUGA

Član 5

Obračunski period za izvršene stambene usluge je kalendarski mesec.

Član 6

Visinu naknade za izvršene stambene usluge utvrđene na osnovu posebne odluke Javno preduzeće za stambene usluge "Nišstan" dostavlja preduzeću odmah po dobijanju saglasnosti nadležnog organa, a najkasnije do 5. u mesecu za prethodni mesec.

Član 7

Javno preduzeće za stambene usluge "Nišstan" za koje se vrši objedinjena naplata dostavlja preduzeću za svakog korisnika usluga podatke za obračun i naplatu stambenih usluga.

Član 8

Kriterijum za obračun za stambene usluge je: po m2 stambenog odnosno poslovnog prostora.

Član 9

Račun za izvršene stambene usluge preduzeće ispostavlja korisniku usluga kao deo objedinjenog računa za komunalne usluge.

Račun iz stava 1. ovog člana za stambene usluge sadrži: površinu stana odnosno poslovnog prostora, cenu po m2 i ukupan iznos.

Račun sadrži i rok plaćanja, obaveštenje o stanju duga ili pretplati za prethodni mesec, kao i ostale podatke u skladu sa propisima koji regulišu informisanje i zaštitu korisnika usluga.

III NAČIN I ROKOVI PLAĆANJA STAMBENIH USLUGA

Član 10

Objedinjeni račun za komunalne i stambene usluge ispostavlja se korisniku usluga na način i u rokovima propisanim odlukom koja reguliše način i rokove plaćanja komunalnih usluga na teritoriji Grada Niša.

IV OSTALE ODREDBE

Član 11

Međusobna prava i obaveze između Javnog preduzeće za stambene usluge "Nišstan" Niš za koga se vrši objedinjena naplata i preduzeća uređuju se ugovorom, u skladu sa odredbama ove odluke.

V NADZOR

Član 12

Nadzor nad sprovođenjem ove Odluke vrši Gradska uprava Grada Niša - sekretarijat nadležan za vršenje nadzora nad radom Javnog preduzeće za stambene usluge "Nišstan" Niš čije se usluge naplaćuju objedinjeno u skladu sa odredbama ove Odluke.

VI ZAVRŠNE ODREDBE

Član 13

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Niša.