ODLUKA

O OBLICIMA I NAČINU OSTVARIVANJA SARADNJE KOMUNALNE POLICIJE SA INSPEKCIJOM GRADA SOMBORA

("Sl. list Grada Sombora", br. 13/2017)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuje se oblik i način ostvarivanja saradnje između komunalne policije i inspekcije grada Sombora.

Član 2

U obavljanju poslova iz svoje nadležnosti komunalna policija sarađuje sa inspekcijom u skladu sa zakonom i propisima grada kojima se uređuje obavljanje inspekcijskih poslova.

Saradnja iz stava 1. ovog člana obuhvata:

- međusobno obaveštavanje,

- razmenu informacija,

- pružanje neposredne pomoći i

- preduzimanje zajedničkih mera i aktivnosti od značaja za obavljanje poslova komunalne policije i inspekcije.

Član 3

U okviru Odeljenja inspekcije i komunalne policije Gradske uprave Grada Sombora obrazovan je Odsek za inspekcijske poslove i poslove komunalne policije.

Komunalna policija i inspekcija dužne su da ostvaruju međusobnu saradnju u obavljanju poslova iz nadležnosti inspekcije i komunalne policije, u skladu sa ovom Odlukom.

O ostvarivanju međusobne saradnje inspekcije i komunalne policije stara se načelnik Odeljenja inspekcije i komunalne policije.

II OBLIK I NAČIN OSTVARIVANJA SARADNJE

1. Međusobno obaveštavanje

Član 4

Komunalna policija obaveštava inspekciju o pitanjima od značaja za obavljanje poslova inspekcije, a naročito o uočenim potrebama za obavljanje inspekcijskog nadzora.

Inspekcija obaveštava komunalnu policiju o pitanjima od značaja za obavljanje poslova komunalne policije, i to:

- kada u postupku inspekcijskog nadzora nije u mogućnosti da utvrdi identitet lica prema kome treba da pokrene upravni postupak ili kada lice ne dozvoljava da se preduzmu potrebne upravne radnje (u slučaju pružanja otpora, ugrožavanja lične bezbednosti inspektora i sl.);

- u postupku prinudnog izvršenja radi pružanja pomoći (asistencije).

Obaveštenja iz stava 1. i 2. ovoga člana dostavljaju se neodložno i po pravilu pismenim putem, a u slučaju hitnosti mogu se dostavljati usmeno i to neposredno ili putem telefona.

O usmenom obaveštenju sastavlja se službena beleška.

Pismeno obaveštenje, kao i službena beleška o usmenom obaveštenju sadrže sve podatke potrebne za vođenje upravnog postupka.

Sva obaveštenja koja su dostavljena Odeljenju inspekcije i komunalne policije se evidentiraju.

2. Razmena informacija

Član 5

Komunalna policija i inspekcija u obavljanju poslova iz svog delokruga razmenjuju informacije do kojih su došli u neposrednom izvršavanju poslova iz svoje nadležnosti, kao i informacije koje se odnose na sprovedene radnje i preduzete mere u obavljanju poslova.

Razmena informacija vrši se svakodnevno u neposrednom kontaktu, usmeno ili pismeno ili organizovanjem zajedničkih sastanaka.

Kada je to potrebno za izvršavanje poslova iz njihove nadležnosti, komunalna policija i inspekcija mogu međusobno jedni od drugih, zahtevati dostavljanje podataka iz evidencija koje vode u skladu sa zakonom i propisima grada.

Na podatke o ličnosti sadržane u evidencijama iz stava 3. ovog člana primenjuju se propisi o zaštiti podataka o ličnosti.

3. Pružanje neposredne pomoći

Član 6

Pružanje neposredne pomoći komunalne policije inspekciji, kao oblik saradnje, podrazumeva organizovano prisustvo, korišćenje ovlašćenja i opreme komunalne policije na mestima održavanja komunalnog reda i korišćenje ovlašćenja u preduzimanju preventivnih mera i opreme.

Pružanjem neposredne pomoći iz stava 1. ovog člana obezbeđuje se nesmetano vršenje inspekcijskog nadzora i izvršavanje rešenja i drugih akata inspekcijskih službi.

3.1. Pomoć u izvršenju (asistencija)

Član 7

Kada po oceni nadležnog inspektora postoji pretpostavka da sprovođenje njegove izvršne odluke neće biti moguće bez prisustva komunalne policije ili upotrebe sredstava prinude, komunalna policija je dužna da na osnovu pismenog zahteva nadležnog inspektora pruži pomoć u izvršenju.

Zahtev za pružanje pomoći iz stava 1. ovog člana podnosi se u pisanoj formi najmanje 48 časova pre vremena određenog za prinudno izvršenje rešenja.

Zahtev iz stava 2. ovog člana može se odnositi samo na poslove iz nadležnosti komunalne policije koje su utvrđene u Zakonu o komunalnoj policiji i Odluci o organizaciji gradske uprave grada Sombora.

Izuzetno, nadležni inspektor može tražiti pomoć u izvršenju i usmeno, u sledećim slučajevima:

- kada sprovođenje izvršenja nije moguće bez prisustva komunalnog policajca, a nadležni inspektor to nije mogao unapred da predvidi,

- kada je u toku sprovođenja izvršenja nadležni inspektor izložen protivpravnom napadu.

O usmenom pozivu nadležni inspektor je dužan da naknadno sačini zabelešku u spisima predmeta.

O pruženoj pomoći u izvršenju i o preduzetim merama komunalni policajac je dužan da sačini službenu belešku.

Načelnik Odeljenja inspekcije i komunalne policije u roku od 24 časa od podnošenja zahteva donosi odluku o angažovanju komunalne policije i o obimu i načinu pomoći i odluku odmah dostavlja podnosiocu zahteva.

3.2. Pomoć u vršenju nadzora

Član 8

Kada po oceni nadležnog inspektora postoji verovatnoća da vršenje inspekcijskog nadzora neće biti moguće bez prisustva komunalne policije, komunalna policija pruža pomoć nadležnom inspektoru na osnovu pismenog zahteva.

Pismeni zahtev za pružanje pomoći u vršenju nadzora podnosi se komunalnoj policiji 48 časova pre dana određenog za inspekcijski nadzor.

Izuzetno, pomoć iz stava 1. ovog člana komunalna policija je dužna da pruži nadležnom inspektoru i bez pismenog zahteva, po usmenom pozivu inspektora, u sledećim slučajevima:

- kada vršenje inspekcijskog nadzora nije moguće bez prisustva komunalnog policajca, a nadležni inspektor to nije mogao unapred da predvidi,

- kada je u toku inspekcijskog nadzora nadležni inspektor izložen protivpravnom napadu.

O usmenom pozivu nadležni inspektor je dužan da naknadno sačini zabelešku u spisima predmeta.

O usmenom pozivu i o pruženoj pomoći u vršenju nadzora i o preduzetim merama komunalni policajac je dužan da sačini službenu belešku.

3.3. Provera identiteta

Član 9

Na usmeni zahtev nadležnog inspektora, komunalni policajac na licu mesta proverava identitet lica.

O usmenom zahtevu da se izvrši provera identiteta lica nadležni inspektor je dužan da naknadno sačini zabelešku u spisima predmeta.

O usmenom zahtevu da se izvrši provera identiteta lica i o izvršenoj proveri identiteta lica komunalni policajac je dužan da sačini službenu belešku.

3.4. Provera na licu mesta

Član 10

Na usmeni ili pismeni zahtev nadležnog inspektora, komunalni policajac proverava na licu mesta da li je stranka postupila po rešenju nadležnog inspektora. O zatečenom stanju sačinjava službenu belešku i istu dostavlja nadležnom inspektoru u roku od 24 časa nakon izvršene provere na licu mesta.

4. Preduzimanje zajedničkih mera i aktivnosti

Član 11

Komunalna policija i inspekcija mogu preduzimati zajedničke mere i aktivnosti od značaja za obavljanje poslova iz njihove nadležnosti.

Zajedničke mere i aktivnosti komunalne policije i inspekcije unapred se planiraju.

Prilikom preduzimanja zajedničkih mera i aktivnosti komunalne policije i inspekcije, komunalna policija može, na opravdan usmeni zahtev službenog lica inspekcije i pod uslovima utvrđenim zakonom, proveriti identitet lica, pregledati lice i predmete i privremeno oduzeti predmete.

III DRUGI OBLICI SARADNJE

1. Obaveza pribavljanja mišljenja inspekcije u postupku sačinjenja godišnjeg plana rada komunalne policije

Član 12

Radi usklađivanja rada komunalne policije i inspekcije, u postupku sačinjavanja godišnjeg plana rada komunalna policija pribavlja mišljenje inspekcije vezano za ostvarivanje međusobne saradnje.

2. Zajedničko podnošenje izveštaja

Član 13

Zajedničko podnošenje izveštaja komunalne policije i inspekcije vrši se na zahtev Skupštine grada, Gradonačelnika, Gradskog veća ili načelnika Gradske uprave.

3. Obaveštavanje javnosti i dostupnost informacija

Član 14

Obaveštavanje javnosti i dostupnost informacija o ostvarivanju saradnje između komunalne policije i inspekcije vrši se davanjem pismenih saopštenja, obaveštavanjem putem sajta i drugih sredstava javnog informisanja.

Obaveštavanje javnosti i dostupnost informacija iz stava 1. ovog člana vrši se na način i po postupku predviđenom zakonima, Statutom grada i drugim opštim aktima.

4. Inicijativa za donošenje i izmenu opštih akata Grada

Član 15

Komunalna policija i inspekcije zajednički će pokretati inicijativu za donošenje, kao i izmenu opštih akata grada, kojima će se uređivati pitanja iz njihove nadležnosti kao i urediti pravo komunalnih policajaca na izdavanje prekršajnog naloga.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 16

Načelnik Odeljenja inspekcije i komunalne policije odrediće službena lica u okviru odeljenja, koja će se starati o efikasnom ostvarivanju međusobne saradnje između inspekcije i komunalne policije.

Član 17

Načelnik Odeljenja inspekcije i komunalne policije obavestiće načelnika Gradske uprave u slučaju odbijanja ili otežanog odvijanja međusobne saradnje inspekcije i komunalne policije.

Član 18

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o oblicima i načinu ostvarivanja saradnje komunalne policije sa inspekcijskom službom Gradske uprave Grada Sombora ("Službeni list Grada Sombora" broj 4/2010).

Član 19

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Sombora".