ODLUKA

O IZGRADNJI I ODRŽAVANJU SPOMENIKA I SKULPTURALNIH DELA

("Sl. list grada Čačka", br. 19/2017)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuje se izgradnja, postavljanje i održavanje spomenika i postavljanje i održavanje skulpturalnih dela na površinama javne namene na teritoriji grada Čačka, kao i uslovi za njihovu izgradnju, odnosno postavljanje i održavanje.

Član 2

Spomenik u smislu ove odluke je delo likovne ili primenjene umetnosti - figura, poprsje, bista, reljef, spomen ploča ili drugo spomen - obeležje koje pored umetničke vrednosti, obeležava događaj ili ličnost značajnu za grad Čačak, nacionalnu istoriju i kulturu ili svetsku političku i kulturnu baštinu.

Skulpturalno delo u smislu ove odluke je delo koje se zbog svoje umetničke vrednosti postavlja na površini javne namene.

Član 3

Površina javne namene, u smislu ove odluke, jeste prostor određen planskim dokumentom za uređenje ili izgradnju objekata javne namene ili javnih površina za koje je propisano utvrđivanje javnog interesa u skladu sa posebnim zakonom (ulice, trgovi, parkovi i dr.)

Član 4

Spomenik i skulpturalno delo (u daljem tekstu: spomenik) se izgrađuje, odnosno postavlja (u daljem tekstu: izgrađuje) na osnovu odluke Skupštine grada Čačka, u skladu sa odredbama ove odluke.

II IZGRADNJA SPOMENIKA

Član 5

Inicijativu za izgradnju spomenika može podneti pravno lice ili najmanje 50 fizičkih lica zajedničkim podneskom.

Inicijativa iz stava 1. ovog člana, podnosi se organu uprave grada Čačka nadležnom za poslove kulture u pisanom obliku, mora biti obrazložena i sadržati predlog lokacije za izgradnju spomenika.

Nadležni organ iz stava 2. ovog člana, u prethodnom postupku, pribavlja stručna mišljenja, odnosno uslove za izgradnju spomenika, od JP GRADAC ČAČAK, Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu, Umetničke galerije "Nadežda Petrović" Čačak, Narodnog muzeja Čačak, Međuopštinskog istorijskog arhiva u Čačku i organa uprave grada Čačka nadležnog za poslove urbanizma, radi utvrđivanja opravdanosti izgradnje spomenika, lokacije za izgradnju spomenika i uslova za njeno uređenje.

Ukoliko pravno lice, odnosno organ uprave, navedeno u stavu 3. ovog člana ne dostavi mišljenje u roku od 15 dana od prijema zahteva, nadležni organ pripremiće predlog odluke o inicijativi bez traženog mišljenja.

Nadležni organ iz stava 2. ovog člana, u prethodnom postupku, pribavlja i saglasnost vlasnika, odnosno korisnika površine javne namene, ukoliko zaključi da je podneta inicijativa opravdana, a grad Čačak nije vlasnik površine javne namene na kojoj se inicira izgradnja spomenika, ili je drugo lice korisnik površine javne namene.

Na osnovu pribavljenih mišljenja, nadležni organ iz stava 2. ovog člana priprema predlog odluke o inicijativi i dostavlja je Gradskom veću radi razmatranja i odlučivanja.

Član 6

Gradsko veće grada Čačka razmatra inicijativu za izgradnju spomenika.

Gradsko veće može doneti odluku da se inicijativa prihvata ili da se ne prihvata.

Ako Gradsko veće odluči da ne prihvata podnetu inicijativu za izgradnju spomenika, donosi zaključak o neprihvatanju inicijative i dostavlja ga podnosiocu inicijative.

Ako Gradsko veće odluči da se inicijativa prihvata, doneće rešenje kojim se pristupa sprovođenju prethodnih radnji za izgradnju spomenika.

Rešenjem iz stava 4. ovog člana određuje se lokacija za izgradnju spomenika i osnovne karakteristike planiranog spomenika. Rešenjem se može odrediti da se izgradi replika postojećeg spomenika značajne umetničke i kulturno - istorijske vrednosti ili replika već postojećeg vajarskog dela.

Član 7

Gradsko veće, rešenjem iz stava 4. člana 6. ove odluke, obrazuje Odbor za izgradnju spomenika (u daljem tekstu: Odbor).

Aktom o obrazovanju Odbora utvrđuje se zadatak, broj članova i druga pitanja od značaja za rad Odbora.

U Odbor se imenuju stručnjaci iz oblasti kulture (istoričari umetnosti, akademski slikari, vajari, književnici i drugi), urbanizma (arhitekte, planeri i urbanisti), predstavnik JP GRADAC ČAČAK, član Gradskog veća i druga stručna lica.

Kao član Odbora može biti imenovano i lice koje je obezbedilo minimalno 50% potrebnih sredstava za izgradnju spomenika.

Član 8

Izbor idejnog rešenja za spomenik može da se vrši na osnovu konkursa, angažovanjem autora po pozivu uz učešće najmanje tri autora ili korišćenjem već postojećeg dela likovne ili primenjene umetnosti, u skladu sa zakonom.

Odbor donosi odluku o načinu izbora idejnog rešenja i sprovodi postupak izbora idejnog rešenja za spomenik na jedan od načina utvrđen u stavu 1. ovog člana.

Ukoliko se sprovodi konkurs za izbor idejnog rešenja za spomenik, konkurs se objavljuje u najmanje jednom dnevnom listu koji se distribuira na celoj teritoriji Republike Srbije.

Radi utvrđivanja bližih uslova konkursa, odbor može pribaviti mišljenje stručnih udruženja i organizacija.

Odbor vrši izbor idejnog rešenja za spomenik i utvrđuje iznos sredstava potreban za izgradnju spomenika.

Ukoliko Odbor ne izvrši izbor idejnog rešenja za spomenik na jedan od načina utvrđen u stavu 1. ovog člana, postupak se ponavlja.

Stručne poslove za potrebe Odbora obavlja organ uprave grada Čačka nadležan za poslove kulture.

Član 9

Na osnovu odluke Odbora o izboru idejnog rešenja spomenika, organ uprave grada Čačka nadležan za poslove kulture izrađuje nacrt odluke o izgradnji spomenika i dostavlja ga Gradskom veću, radi utvrđivanja predloga odluke.

Gradsko veće dostavlja predlog odluke o izgradnji spomenika ministarstvu nadležnom za poslove kulture, radi davanja saglasnosti na predlog odluke.

Skupština grada Čačka, po prethodno pribavljenoj saglasnosti ministarstva nadležnog za poslove kulture, donosi odluku o izgradnji spomenika na određenoj lokaciji, prema izabranom idejnom rešenju.

Član 10

Spomenik se može izgraditi na osnovu rešenja o odobrenju radova na izgradnji spomenika, koje izdaje organ uprave grada Čačka nadležan za poslove građevinarstva.

Rešenje o odobrenju izgradnje spomenika može se izdati za izgradnju spomenika na površinama javne namene navedenim u članu 3. ove odluke ukoliko je površina u svojini grada Čačka ili ukoliko je pribavljena saglasnost vlasnika, odnosno korisnika ove površine za izgradnju spomenika.

Gradonačelnik grada Čačka, u ime i za račun grada Čačka, na osnovu odluke Skupštine grada Čačka i odluke Odbora, podnosi organu uprave grada Čačka nadležnom za građevinske poslove zahtev za izdavanje rešenja o odobrenju radova za izgradnju spomenika.

Uz zahtev se podnosi kopija katastarskog plana i prepis lista nepokretnosti za katastarsku parcelu na kojoj se planira izgradnja spomenika i idejni projekat spomenika, instalacija, postrojenja i opreme spomenika, a ako se izgradnja spomenika planira na katastarskoj parceli čiji je vlasnik ili korisnik drugo lice, uz zahtev se podnosi i overena saglasnost vlasnika ili korisnika parcele.

Na osnovu podnetog zahteva i dokaza priloženih uz zahtev, nadležni organ donosi rešenje o odobrenju radova za izgradnju spomenika, u roku od osam dana od dana podnošenja zahteva.

Član 11

Spomenik se može ukloniti, odnosno premestiti kada je to neophodno radi izgradnje objekta planiranog po urbanističkom planu, preuređenja lokacije, ili u slučaju nastupanja drugih opravdanih razloga.

Inicijativu za uklanjanje ili premeštanje spomenika može podneti pravno lice ili najmanje 50 fizičkih lica zajedničkim podneskom.

Inicijativa iz stava 1. ovog člana, podnosi se organu uprave grada Čačka nadležnom za poslove kulture u pisanom obliku, mora biti obrazložena i sadržati predlog lokacije na koju se spomenik premešta.

Nadležni organ iz stava 3. ovog člana, u prethodnom postupku, pribavlja stručna mišljenja, odnosno uslove za uklanjanje ili premeštanje spomenika, od JP GRADAC ČAČAK, Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu, Umetničke galerije "Nadežda Petrović" Čačak, Narodnog muzeja Čačak, Međuopštinskog istorijskog arhiva u Čačku i organa uprave grada Čačka nadležnog za poslove urbanizma, radi utvrđivanja opravdanosti uklanjanja ili premeštanja spomenika, lokacije na koju se spomenik premešta i uslova za njeno uređenje.

Ukoliko pravno lice navedeno u stavu 4. ovog člana ne dostavi mišljenje u roku od 15 dana od prijema zahteva, nadležni organ pripremiće predlog odluke o inicijativi bez traženog mišljenja.

Na osnovu pribavljenih mišljenja, nadležni organ iz stava 2. ovog člana priprema predlog odluke o inicijativi i dostavlja ga Gradskom veću radi razmatranja i odlučivanja.

Gradsko veće može doneti odluku da se inicijativa ne prihvata ili utvrđuje predlog odluke o uklanjanju ili premeštanju spomenika koji upućuje Skupštini grada na usvajanje.

Odluku o uklanjanju, odnosno premeštanju spomenika, donosi Skupština grada Čačka.

Organ uprave grada Čačka nadležan za poslove građevinarstva donosi rešenje kojim odobrava uklanjanje, odnosno premeštanje spomenika, na zahtev gradonačelnika grada Čačka, u ime i za račun grada Čačka, a na osnovu odluke Skupštine grada Čačka. U postupku izdavanja rešenja shodno se primenjuju odredbe člana 10. ove odluke.

Član 12

Organ uprave grada Čačka nadležan za poslove kulture vodi evidenciju o podignutim spomenicima na teritoriji grada Čačka.

Član 13

U budžetu grada Čačka obezbeđuju se sredstva za izgradnju spomenika.

Sredstva za izgradnju spomenika mogu se obezbediti prilozima, poklonima, donacijama ili na drugi primeren način od strane pravnog i fizičkog lica.

Pravno ili fizičko lice koje obezbedi više od 50% potrebnih sredstava za izgradnju spomenika, ima pravo da mu se ime upiše na postament ili pored spomenika.

III ODRŽAVANJE SPOMENIKA

Član 14

JAVNO PREDUZEĆE ZA URBANISTIČKO I PROSTORNO PLANIRANJE, GRAĐEVINSKO ZEMLJIŠTE I PUTEVE GRADAC, ČAČAK održava spomenike.

Vlasnik i nosilac prava korišćenja objekta javne namene održavaju spomenike izgrađene u dvorištima objekata javne namene.

Član 15

Sredstva za održavanje spomenika obezbeđuju se u budžetu grada Čačka u skladu sa godišnjim programom poslovanja JP GRADAC ČAČAK.

Član 16

Održavanje spomenika obuhvata redovnu kontrolu i održavanje čistoće, negu javnih zelenih površina, kontrolu rasvete, popravku prilaznih staza ili puteva do spomenika i po potrebi sprovođenje mera konzervatorsko - restauratorske zaštite spomenika.

IV ZAŠTITA SPOMENIKA

Član 17

Spomenici se ne smeju prljati, oštetiti ili uništiti, a na spomenike se ne smeju postavljati spomenički nepripadajuća obeležja.

Građani su dužni da se prema spomenicima odnose sa dužnom pažnjom, kao i da spreče ili prijave njihovo oštećenje.

Član 18

Pravno ili fizičko lice koje neovlašćeno izgradi, premesti, ukloni, ošteti ili uništi spomenik dužno je da uspostavi pređašnje stanje pod nadzorom JP GRADAC ČAČAK ili da nadoknadi nastalu štetu.

V NADZOR

Član 19

Nadzor nad primenom ove odluke vrši organ uprave grada Čačka nadležan za poslove kulture.

Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem odredaba ove odluke vrši komunalna inspekcija.

Komunalno-policijske poslove koji se odnose na kontrolu primene ove odluke vrši komunalna policija.

VI KAZNENE ODREDBE

Član 20

Novčanom kaznom u iznosu od 100.000,00 dinara, kazniće se za prekršaj pravno lice:

- ako izgradi spomenik bez pribavljenog rešenja o odobrenju radova za izgradnju spomenika (član 10. stav 1. Odluke),

- ako premesti ili ukloni spomenik bez pribavljenog rešenja o odobrenju uklanjanja ili premeštanja spomenika (član 11. stav 9. Odluke),

- ako ne održava spomenik (član 14. stav 1. i 2. Odluke),

- ako prlja, ošteti ili uništi spomenik, ili na spomenik postavi spomenički nepripadajuće obeležje (član 17. stav 1. Odluke).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 10.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 50.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se fizičko lice novčanom kaznom od 10.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana komunalni inspektor, odnosno komunalni policajac, izdaje prekršajni nalog u skladu sa zakonom.

VII ZAVRŠNA ODREDBA

Član 21

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Čačka".