MEMORANDUM
O SARADNJI IZMEĐU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I VLADE REPUBLIKE TURSKE NA REALIZACIJI RESTAURACIJE HAMAMA U OKVIRU KOMPLEKSA TVRĐAVE GOLUBAČKI GRAD

("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 10/2017)

Vlada Republike Srbije i Vlada Republike Turske (u daljem tekstu "strane"), u pravcu prijateljstva, zajedničkih vrednosti i istorijskih veza između Republike Turske i Republike Srbije, pri tom uzevši u obzir izuzetnu važnost hamama u okviru kompleksa tvrđave Golubački grad i koja je deo zajedničkog kulturnog nasleđa, kao i potrebu za restauracijom gore navedene građevine, a sa ciljem da se ova opsežna saradnja koja obuhvata ozbiljnu materijalnu odgovornost, sprovede na kvalitetan način, uz odgovarajuću saradnju, međudržavnu koordinaciju i podršku, odlučile su da ostvare saradnju po pitanju izrade projekta i realizacije restauracije hamama u Golubačkoj tvrđavi u Golupcu i uređenja okoline.

U okvirima saradnje sa Vladom Republike Turske, sprovodiće se radovi na restauraciji Golubačkog turskog hamama u koordinaciji Turske Agencije za saradnju i koordinaciju Vlade Republike Turske (TIKA) u saradnji sa relevantnim srpskim institucijama.

Vlada Republike Srbije će omogućiti olakšice po pitanju obezbeđivanja potrebnih dozvola za restauraciju i rešavanje potencijalnih problema u fazi realizacije projekta.

Ovaj memorandum je potpisan dana 10. oktobra 2017. godine u Beogradu, u dva originalna primerka na srpskom i turskom jeziku, pri čemu oba imaju istu važnost.

U ime Vlade Republike Srbije
Rasim Ljajić
Potpredsednik Vlade
i ministar trgovine, turizma
i telekomunikacija

 

U ime Vlade Republike Turske
Fikri Išik
Potpredsednik Vlade